820 de proiecte au fost depuse din 29 de țări europene în această rundă a Google Digital News Innovation Fund.
Între proiectele care primesc finanțare este și cel gândit de noi la Republica.
Simplitatea utilizării canalului de comunicare - aceasta e cheia viitorului în jurnalism.
Și deși pare paradoxal, pentru că vine din partea unui reprezentant al breslei care se plânge constat că tehnologia a pus în genunchi presa, tocmai tehnologia e cea trebuie să readucă plăcerea consumului conținutului de calitate.
Iar miza pentru noi, jurnaliștii, este să găsim cea mai simplă cale să ne facem vocea auzită, dar și să vă auzim vocea.
Imaginați-vă o lume în care vorbiți cu cel care vă scrie, în care învățăm împreună, noi, jurnaliștii, voi, consumatorii de informație, că inteligența artificială e un produs al provocării minții umane, iar adevărul e un spectacol al bunului simț.
În cei aproape trei ani de Republica am descoperit cu bucurie inteligența și bunul simț al celor peste un milion de cititori unici care în fiecare lună vizitează platforma, a celor peste 350 de contributori care își scriu gândurile aici și asta ne motivează și ne face să mergem mai departe.
Așa cum scrisul este unic, felul în care fiecare își așează ideile e unic, vocea care transmite forța cuvântului e unică.
Ce ar fi dacă l-ați și asculta, de pildă, pe Cristian Tudor Popescu, dacă ați putea să o faceți într-un mod mod cât se poate de firesc, atunci când sunteți în mașină, rugând cu vocea platforma să dea play ultimului editorial audio, sau să vă amintească mai târziu că îl puteți asculta?
Pare simplu, auzim zilnic de Inteligență Artificială sau Machine Learning, interacționăm cu Siri pe iPhone sau cu Asistentul Google pe telefoanele cu Android.
Ce vom face noi este să integrăm Inteligența artificială în inima platformei Republica și să deschidem o nouă line de conținut, cea audio. Conținut unic, audio, citit de oameni care de obicei scriu.
Asta e o parte a proiectului finanțat de Google.
O altă dimensiune a acestui proiect, una la care s-au uitat cu foarte mare atenție cei de la Google DNI Fund este partea de smart advertising. Vom introduce inteligența artificială și în partea de publicitate.
Am să fac aici o mică paranteză, o mențiune importantă: credem cu tărie în presa independentă, Republica este o platformă independentă, are patru fondatori, subsemnatul și trei colegi și prieteni alături de care îmi face plăcere să lucrez în fiecare zi: Cristian Tudor Popescu, Florin Negruțiu și Alex Livadaru. Este o platformă gratuită, nu avem un paywall, nu avem subscripție. Avem în schimb publicitate, peste o sută de branduri românești sau internaționale își expun constant mesajele pe Republica.
O publicitate care nu agasează, nu aleargă după tine, ci una care este integrată pentru a ajunge la cei interesați. De acum doi ani am gândit și introdus formate publicitare care și-au dovedit eficiența și chiar au devenit un standard pentru piața din România, fiind folosite acum de majoritatea publicațiilor locale.
Vom merge însă mai departe și vom lansa un nou tip de advertising. Pentru acest proiect am primit finanțarea Google.
Am primit cu bucurie vestea pentru că asta înseamnă o confirmare în plus a faptului că ceea ce noi am gândit este viabil.
Detalii despre Google Digital News Innovation Fund găsiți aici, detalii despre proiectul Republica am să vă dau în curând.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mi-as permite totusi sa fac niste observatii constructive , care oglindesc cumva asteptarile mele .
In ultimul timp nu prea am ocazia sa citesc lucruri interesante, calitatea postarilor a scazut un pic (perceptia mea) si desi numarul contributorilor s-a largit , nu prea putem vorbi despre calitate ci mai ales despre cantitate. Autorii fondatori au cam uitat sa scrie editoriale .
In rest numai de bine !