Balconul este un spațiu excelent pentru activități recreative, pentru momente de relaxare la sfârșitul zilei sau în weekend, ori pentru o pauză de la sarcinile de zi cu zi.
În funcție de suprafață și preferințe, balconul poate fi transformat astfel încât să îți reflecte interesele și stilul de viață. De exemplu, poate fi amenajat ca zonă de relaxare (grădină, spațiu pentru yoga și meditație, zonă de citit), ca spațiu de divertisment, în cazul balcoanelor de dimensiuni mai mari (loc de joacă pentru copii, zonă pentru seri în familie sau musafiri, bar), ca spațiu de lucru (birou, atelier) sau ca spațiu utilitar pentru mașina de spălat și uscătorul de rufe. Cum reprezintă o extensie naturală a locuinței, este indicat ca în amenajarea lui să existe continuitate a stilului din interior.
Dacă dorești să îți amenajezi sau reamenajezi balconul, oricare ar fi destinația sa, DedeSign îți propune câțiva pași care te vor ajuta în acest proces.
1. Vopsește pereții într-o culoare neutră și luminoasă. Balcoanele dispun, în general, de suprafețe reduse, iar culorile neutre, deschise dau iluzia de deschidere a spațiului și îl fac să pară mai mare decât este în realitate. Dacă îți dorești să adaugi și un strop de culoare, poți opta pentru o nuanță pastelată pe un perete de accent, iar pentru decorarea pereților și plafoanelor poți folosi bagheta decorativă Decosa L100, realizată din polistiren extrudat.
2: Alege finisajul pentru podea. Dacă balconul este deschis și expus la elementele naturii, poți utiliza gresie de exterior, iar dacă balconul este închis, parchetul laminat poate fi o opțiune potrivită. La trecerile dintre pardoseli poți opta pentru un profil de aluminiu, iar pentru a întregi aspectul podelei ai la îndemână plinte, care ascund cablurile, dar și eventualele imperfecțiuni.
În ceea ce privește culoarea pentru podea, se aplică aceeași idee ca în cazul pereților: nuanțele naturale de lemn, neutre și luminoase creează iluzia de mărire a spațiului, dar și de eleganță.
3. Alege mobilierul potrivit în funcție de tipul de balcon de care dispui (închis sau deschis) și în funcție de destinație. Îți dorești să te relaxezi în acest spațiu sau să lucrezi? Ți-ar plăcea să arate elegant, modern, clasic sau jucăuș? Dacă vrei un design vintage, fotoliul scoică Retro este o opțiune excelentă, iar dacă te atrage un design simplu și modern, fotoliul Saloto creează un ambient primitor și elegant. O măsuță de cafea este indispensabilă într-un balcon conceput ca un spațiu de relaxare, în timp ce o consolă precum Busta are un rol atât funcțional, cât și estetic. Pentru că detaliile fac diferența, adaugă o vază decorativă, un platou decorativ sau o statuetă.
4. Creează o mică grădină cu plante. Fiind un spațiu de regulă foarte luminos, balconul constituie mediul perfect pentru vegetație. Folosește cât mai multe soiuri de plante sau chiar și ierburi aromatice pentru a da viață balconului tău. Poți opta pentru ghivece agățătoare, ghivece atașate vertical de balustradă (dacă este cazul) sau pentru licheni plasați pe pereți, mai ales dacă dispui de un spațiu mai redus.
5. Adaugă surse de lumină. La fel ca în amenajarea interioară a locuinței, în balcon poți utiliza plafoniere, suspensii, aplice, spoturi sau veioze, dacă balconul este închis. Dacă dispui de un balcon deschis, poți alege corpuri de iluminat pentru exterior (nu ezita să folosești lămpi solare). Iluminatul corect îți poate face balconul să emane confort și poate crea o atmosferă calmă și primitoare.
Lumânările, cu lumina lor caldă, nasc o ambianță aparte, iar utilizarea sfeșnicelor și a suporturilor pentru lumânări reprezintă o alegere practică și elegantă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cafea Columbia, țigară de foi Cuba.
Asta e viața mea la bloc, cînd ies pe balcon.
Sănătate și Vîrtute.