Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Grădina din balcon. Cum să îți creezi spațiul perfect de relaxare și atunci când stai la bloc

Balcon amenajat

Balconul este un spațiu excelent pentru activități recreative, pentru momente de relaxare la sfârșitul zilei sau în weekend, ori pentru o pauză de la sarcinile de zi cu zi.

În funcție de suprafață și preferințe, balconul poate fi transformat astfel încât să îți reflecte interesele și stilul de viață. De exemplu, poate fi amenajat ca zonă de relaxare (grădină, spațiu pentru yoga și meditație, zonă de citit), ca spațiu de divertisment, în cazul balcoanelor de dimensiuni mai mari (loc de joacă pentru copii, zonă pentru seri în familie sau musafiri, bar), ca spațiu de lucru (birou, atelier) sau ca spațiu utilitar pentru mașina de spălat și uscătorul de rufe. Cum reprezintă o extensie naturală a locuinței, este indicat ca în amenajarea lui să existe continuitate a stilului din interior.

Dacă dorești să îți amenajezi sau reamenajezi balconul, oricare ar fi destinația sa, DedeSign îți propune câțiva pași care te vor ajuta în acest proces.

1. Vopsește pereții într-o culoare neutră și luminoasă. Balcoanele dispun, în general, de suprafețe reduse, iar culorile neutre, deschise dau iluzia de deschidere a spațiului și îl fac să pară mai mare decât este în realitate. Dacă îți dorești să adaugi și un strop de culoare, poți opta pentru o nuanță pastelată pe un perete de accent, iar pentru decorarea pereților și plafoanelor poți folosi bagheta decorativă Decosa L100, realizată din polistiren extrudat.

2: Alege finisajul pentru podea. Dacă balconul este deschis și expus la elementele naturii, poți utiliza gresie de exterior, iar dacă balconul este închis, parchetul laminat poate fi o opțiune potrivită. La trecerile dintre pardoseli poți opta pentru un profil de aluminiu, iar pentru a întregi aspectul podelei ai la îndemână plinte, care ascund cablurile, dar și eventualele imperfecțiuni.

În ceea ce privește culoarea pentru podea, se aplică aceeași idee ca în cazul pereților: nuanțele naturale de lemn, neutre și luminoase creează iluzia de mărire a spațiului, dar și de eleganță. 


3. Alege mobilierul potrivit în funcție de tipul de balcon de care dispui (închis sau deschis) și în funcție de destinație. Îți dorești să te relaxezi în acest spațiu sau să lucrezi? Ți-ar plăcea să arate elegant, modern, clasic sau jucăuș? Dacă vrei un design vintage, fotoliul scoică Retro este o opțiune excelentă, iar dacă te atrage un design simplu și modern, fotoliul Saloto creează un ambient primitor și elegant. O măsuță de cafea este indispensabilă într-un balcon conceput ca un spațiu de relaxare, în timp ce o consolă precum Busta are un rol atât funcțional, cât și estetic. Pentru că detaliile fac diferența, adaugă o vază decorativăun platou decorativ sau o statuetă.

4. Creează o mică grădină cu plante. Fiind un spațiu de regulă foarte luminos, balconul constituie mediul perfect pentru vegetație. Folosește cât mai multe soiuri de plante sau chiar și ierburi aromatice pentru a da viață balconului tău. Poți opta pentru ghivece agățătoare, ghivece atașate vertical de balustradă (dacă este cazul) sau pentru licheni plasați pe pereți, mai ales dacă dispui de un spațiu mai redus.

5. Adaugă surse de lumină. La fel ca în amenajarea interioară a locuinței, în balcon poți utiliza plafoniere, suspensii, aplice, spoturi sau veioze, dacă balconul este închis. Dacă dispui de un balcon deschis, poți alege corpuri de iluminat pentru exterior (nu ezita să folosești lămpi solare). Iluminatul corect îți poate face balconul să emane confort și poate crea o atmosferă calmă și primitoare. 

Lumânările, cu lumina lor caldă, nasc o ambianță aparte, iar utilizarea sfeșnicelor și a suporturilor pentru lumânări reprezintă o alegere practică și elegantă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-am uitat sa vad si eu o poza cu un balcon amenajat cu o gradina in articolul asta. NICIUINA! Autorul articolului nu are proprietatea termenului balcon. Balconul este o pltaforma exterioara marginita doar de o balustrada, asadar, obligatoriu deschis catre aer si lumina. Balconul nu este niciodata inchis. Ceea ce aratati voi in fotografii, ca de altfel ceea ce si-au amenjat si romanasii nostrii la blocuri, nu este un balcon, ci strict alta incapere in completarea unei camere. ATAT! Despre gradina in balcon evident ca nu mai poate fi vorba in cazul acestor incaperi exterioare (inchise), intrucat, in mod logic, gradina (adica cea naturala, nu un surogat artificial, caci pe ala il poti face si in dormitor umplandu-l cu niste ghivece cu flori) nu exista decat expusa intr-un spatiu deschis, care comunica direct, neingradit, cu aerul si cu lumina. In concluzie, romanasilor, spargeti prostiile de termopane de la incaperile din completarea camerelor si obtineti, astfel, balcoane veritabile, indiferent de dimensiuni, in interiorul carora puteti crea si gradini naturala, cu flori, plante etc. (daca as avea posibilitatea tehnica pe acest site v-ar demonstra cum se face, cu foto reale din balconul/terasa mea).
    • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon