Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Graxit

Părinții și-au luat copiii de mână și s-au dus să protesteze în fața Ministerului Educației. De ce? Pentru că punctul 6, subiectul I al Evaluării Naționale la matematică, le-a solicitat elevilor ceva nepermis, revoltător: să gândească.

Legenda graficului-histogramă pe care îl vedeți spune clar: dreptunghiurile albastre, mai exact, înălțimea lor, reprezintă numărul de elevi. Pe axa orizontală avem notele obținute de aceștia, de la 1 la 10. Pe axa verticală, numărul elevilor. Întrebarea e și ea limpede: câți elevi au luat nota 5?

Subpunctul 6 al Subiectului I, Matematică, Evaluarea Națională 2016 / Foto: Stirileprotv.ro

Răspuns: dreptunghiul albastru din dreptul notei 5 se oprește la înălțimea 3. Deci: 3 elevi.

Obiecția consiliului științific al domnilor părinți, asistați și de un cadru didactic, un anume Vlaston, e că graficul putea fi citit și invers, cu numărul elevilor pe orizontală și notele pe verticală, de unde o „variantă” de răspuns ar fi 8 elevi.

Nici vorbă de așa ceva, dacă raționăm.

Mai întâi, logic este să avem un număr de elevi care iau o anume notă, nu o notă care ia niște elevi!

Apoi: nota 0 nu se atribuie, potrivit regulamentului, ea lipsind de pe orizontală, în vreme ce 0 (zero) elevi care să ia o anumită notă e posibil și se întâmplă în cazul notelor de 1 și 2. Și dacă notele ar fi pe verticală, unde sunt 9 și 10?

Pe verticală, cifrei 5 îi corespunde dreptunghiul marcat pe orizontală cu 8. Dar cifrei 4 de pe verticală, ce-i mai corespunde, de vreme ce orizontala ei taie nu mai puțin de 3 dreptungiuri? Răspunsul trebuie să funcționeze în toate cazurile, nu doar în unul particular, un principiu de raționament care înlătura imediat „varianta” gardienilor revoluției în educație.

Îți recomandăm

În loc să încerce să gândească și să le explice copiilor aceste lucruri, părinții s-au aruncat la protestul public, că e democrație. Sperând, ce? Să învingă matematica și logica prin presiuni și strigături? Să-și învețe odraslele că așa se reușește în viață?

Ce bun ar fi fost un referendum național pe tema subiectului de mai sus! Cetățenii ar fi votat, cu mic, cu mare, n-am nicio îndoială, un Graxit, adică graficul e prost și trebuie scos din barem, iar elevii noștri – deștepți. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult