Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Graxit

Părinții și-au luat copiii de mână și s-au dus să protesteze în fața Ministerului Educației. De ce? Pentru că punctul 6, subiectul I al Evaluării Naționale la matematică, le-a solicitat elevilor ceva nepermis, revoltător: să gândească.

Legenda graficului-histogramă pe care îl vedeți spune clar: dreptunghiurile albastre, mai exact, înălțimea lor, reprezintă numărul de elevi. Pe axa orizontală avem notele obținute de aceștia, de la 1 la 10. Pe axa verticală, numărul elevilor. Întrebarea e și ea limpede: câți elevi au luat nota 5?

Subpunctul 6 al Subiectului I, Matematică, Evaluarea Națională 2016 / Foto: Stirileprotv.ro

Răspuns: dreptunghiul albastru din dreptul notei 5 se oprește la înălțimea 3. Deci: 3 elevi.

Obiecția consiliului științific al domnilor părinți, asistați și de un cadru didactic, un anume Vlaston, e că graficul putea fi citit și invers, cu numărul elevilor pe orizontală și notele pe verticală, de unde o „variantă” de răspuns ar fi 8 elevi.

Nici vorbă de așa ceva, dacă raționăm.

Mai întâi, logic este să avem un număr de elevi care iau o anume notă, nu o notă care ia niște elevi!

Apoi: nota 0 nu se atribuie, potrivit regulamentului, ea lipsind de pe orizontală, în vreme ce 0 (zero) elevi care să ia o anumită notă e posibil și se întâmplă în cazul notelor de 1 și 2. Și dacă notele ar fi pe verticală, unde sunt 9 și 10?

Pe verticală, cifrei 5 îi corespunde dreptunghiul marcat pe orizontală cu 8. Dar cifrei 4 de pe verticală, ce-i mai corespunde, de vreme ce orizontala ei taie nu mai puțin de 3 dreptungiuri? Răspunsul trebuie să funcționeze în toate cazurile, nu doar în unul particular, un principiu de raționament care înlătura imediat „varianta” gardienilor revoluției în educație.

Îți recomandăm

În loc să încerce să gândească și să le explice copiilor aceste lucruri, părinții s-au aruncat la protestul public, că e democrație. Sperând, ce? Să învingă matematica și logica prin presiuni și strigături? Să-și învețe odraslele că așa se reușește în viață?

Ce bun ar fi fost un referendum național pe tema subiectului de mai sus! Cetățenii ar fi votat, cu mic, cu mare, n-am nicio îndoială, un Graxit, adică graficul e prost și trebuie scos din barem, iar elevii noștri – deștepți. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult