Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Graxit

Părinții și-au luat copiii de mână și s-au dus să protesteze în fața Ministerului Educației. De ce? Pentru că punctul 6, subiectul I al Evaluării Naționale la matematică, le-a solicitat elevilor ceva nepermis, revoltător: să gândească.

Legenda graficului-histogramă pe care îl vedeți spune clar: dreptunghiurile albastre, mai exact, înălțimea lor, reprezintă numărul de elevi. Pe axa orizontală avem notele obținute de aceștia, de la 1 la 10. Pe axa verticală, numărul elevilor. Întrebarea e și ea limpede: câți elevi au luat nota 5?

Subpunctul 6 al Subiectului I, Matematică, Evaluarea Națională 2016 / Foto: Stirileprotv.ro

Răspuns: dreptunghiul albastru din dreptul notei 5 se oprește la înălțimea 3. Deci: 3 elevi.

Obiecția consiliului științific al domnilor părinți, asistați și de un cadru didactic, un anume Vlaston, e că graficul putea fi citit și invers, cu numărul elevilor pe orizontală și notele pe verticală, de unde o „variantă” de răspuns ar fi 8 elevi.

Nici vorbă de așa ceva, dacă raționăm.

Mai întâi, logic este să avem un număr de elevi care iau o anume notă, nu o notă care ia niște elevi!

Apoi: nota 0 nu se atribuie, potrivit regulamentului, ea lipsind de pe orizontală, în vreme ce 0 (zero) elevi care să ia o anumită notă e posibil și se întâmplă în cazul notelor de 1 și 2. Și dacă notele ar fi pe verticală, unde sunt 9 și 10?

Pe verticală, cifrei 5 îi corespunde dreptunghiul marcat pe orizontală cu 8. Dar cifrei 4 de pe verticală, ce-i mai corespunde, de vreme ce orizontala ei taie nu mai puțin de 3 dreptungiuri? Răspunsul trebuie să funcționeze în toate cazurile, nu doar în unul particular, un principiu de raționament care înlătura imediat „varianta” gardienilor revoluției în educație.

Îți recomandăm

În loc să încerce să gândească și să le explice copiilor aceste lucruri, părinții s-au aruncat la protestul public, că e democrație. Sperând, ce? Să învingă matematica și logica prin presiuni și strigături? Să-și învețe odraslele că așa se reușește în viață?

Ce bun ar fi fost un referendum național pe tema subiectului de mai sus! Cetățenii ar fi votat, cu mic, cu mare, n-am nicio îndoială, un Graxit, adică graficul e prost și trebuie scos din barem, iar elevii noștri – deștepți. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult