Părinții și-au luat copiii de mână și s-au dus să protesteze în fața Ministerului Educației. De ce? Pentru că punctul 6, subiectul I al Evaluării Naționale la matematică, le-a solicitat elevilor ceva nepermis, revoltător: să gândească.
Legenda graficului-histogramă pe care îl vedeți spune clar: dreptunghiurile albastre, mai exact, înălțimea lor, reprezintă numărul de elevi. Pe axa orizontală avem notele obținute de aceștia, de la 1 la 10. Pe axa verticală, numărul elevilor. Întrebarea e și ea limpede: câți elevi au luat nota 5?
Răspuns: dreptunghiul albastru din dreptul notei 5 se oprește la înălțimea 3. Deci: 3 elevi.
Obiecția consiliului științific al domnilor părinți, asistați și de un cadru didactic, un anume Vlaston, e că graficul putea fi citit și invers, cu numărul elevilor pe orizontală și notele pe verticală, de unde o „variantă” de răspuns ar fi 8 elevi.
Nici vorbă de așa ceva, dacă raționăm.
Mai întâi, logic este să avem un număr de elevi care iau o anume notă, nu o notă care ia niște elevi!
Apoi: nota 0 nu se atribuie, potrivit regulamentului, ea lipsind de pe orizontală, în vreme ce 0 (zero) elevi care să ia o anumită notă e posibil și se întâmplă în cazul notelor de 1 și 2. Și dacă notele ar fi pe verticală, unde sunt 9 și 10?
Pe verticală, cifrei 5 îi corespunde dreptunghiul marcat pe orizontală cu 8. Dar cifrei 4 de pe verticală, ce-i mai corespunde, de vreme ce orizontala ei taie nu mai puțin de 3 dreptungiuri? Răspunsul trebuie să funcționeze în toate cazurile, nu doar în unul particular, un principiu de raționament care înlătura imediat „varianta” gardienilor revoluției în educație.
În loc să încerce să gândească și să le explice copiilor aceste lucruri, părinții s-au aruncat la protestul public, că e democrație. Sperând, ce? Să învingă matematica și logica prin presiuni și strigături? Să-și învețe odraslele că așa se reușește în viață?
Ce bun ar fi fost un referendum național pe tema subiectului de mai sus! Cetățenii ar fi votat, cu mic, cu mare, n-am nicio îndoială, un Graxit, adică graficul e prost și trebuie scos din barem, iar elevii noștri – deștepți.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp