Foto: George Călin/ Inquam Photos
Într-o postare pe Facebook, ștearsă între timp, scriitorul Mircea Cărtărescu le spunea celor care îi urmăresc pagina să nu mai conteze pe domnia sa dacă agită infamantul mesaj care a circulat prin țară pe plăcuțele unei mașini înregistrate în Suedia. Domnul Cărtărescu înțelege că preluarea mesajului cu pricina de vocile anti-PSD este dovada unei regresii în retorica proferată de partidul de guvernământ însuși și a ralierii unei opoziții politice decente la limbajul sărac, pe doar două corzi, al unor lumi din adâncuri, adică al galeriilor de fotbal. În sprijinul afirmațiilor domniei sale, scriitorul aduce argumente privind sexismul, rasismul, limbajul urii practicat de galerii, argumente care articulau o demonstrație de acum douăzeci de ani. De atunci, socotește autorul, nu s-a schimbat nimic în peisajul stadioanelor, locuri cu totul nefrecventabile.
Probabil că lecția cea mai profundă pe care au învățat-o mediile umaniste după pârjolul pe care l-a adus în cultura occidentală schematismul structuralist a fost atenția la context. E surprinzător că unui hermeneut atât de sensibil al scenei politice românești și unui profesor de literatură de o asemenea anvergură îi scapă astăzi contextul relevant.
Cine s-a uitat duminică la eternul derby FCSB – Dinamo a surprins cu siguranță scene fără precedent în tribune: două galerii care se detestă „până la moarte”, vorba ceea, au scandat minute în șir la unison două vorbe care nu aveau nici o legătură cu meciul de pe teren. Galeria Stelei și cea a lui Dinamo au strigau, într-un glas, cele două cuvinte de pe plăcuțele mașinii din Suedia, lăsându-și în offside favoriții care și-au continuau buimăciți eternul agon. Un stadion întreg fierbea de altă patimă decât cea de pe gazon, firul ierbii se ridicase deasupra lui însuși și levita în clocot.
Pentru cine e obișnuit cu marșurile lungi pe străzile din București, cu protestele în lanț pe ger și pe arșiță, cu orele nesfârșite în ploile din fața clădirii guvernului și mai ales cu explozia de creativitate a celui mai dinamic segment al populației din România, câteva zeci de secunde scandare a două cuvinte, dintre care unul obscen și altul infam, pe un stadion de fotbal pot trece cu totul neobservate.
Dacă însă ești pe cealaltă parte a baricadei, adică în zona infamă, înțelegi cu mare ușurință că urletul galeriilor a făcut să tremure nu numai stâlpii stadionului, ci temeliile înseși ale lumii în care locuiești. Ani de-a rândul, galeriile în cauză au fost, așa cum știe toată lumea, o masă de manevră violentă la dispoziția unora care aveau mijloacele specifice ca să le capaciteze în diverse scopuri de deconstrucție, ca să zic așa. Exemplele sunt multiple, unul, relativ recent, foarte relevant. Miercuri 1 februarie 2017, la o zi după adoptarea OUG 13, protestul masiv și pașnic al societății civile din Piața Victoriei a fost torpilat, în mod organizat, de o diversiune în care membrii unor galerii de fotbal, destul de puțini la număr, s-au luat la bătaie cu jandarmii.
N-o să uit niciodată cum, plecând pe jos din Piață, am auzit până la Piața Gemeni bubuiturile armelor forțelor polițienești care „restabileau ordinea” la locul protestului. La fel, n-o să uit niciodată postarea disperată a unei colege de serviciu care înțelegea că protestul nostru pașnic a fost înghițit de profesioniști ai diversiunii și că, odată cu asta, țara însăși cădea pradă anarhiei induse.
Cine își amintește de momentele acelea, nu poate să nu-și arate surprinderea față de scenele de alaltăieri de pe Stadionul Național, când două galerii rivale au scandat in corpore măscări furibunde la adresa celor care se foloseau în mod evident până mai ieri de energia lor de masă. Două plăcuțe de înregistrare au incendiat un stadion întreg, care a găsit astfel cu cale să se elibereze. Furia oamenilor de pe stadion este furia amplificată a fiecăruia dintre cetățenii conștienți ai acestei țări. Spectacolul teribil pe care l-a oferit ieri Stadionul Național este că nivelul de înțelegere a dezastrului politic în care ne găsim a coborât până la cei pe care oamenii puterii îi socoteau, în mod mizerabil, utilă masă de manevră. Vocea galeriilor a sunat foarte limpede în urechile celor care se socotesc stăpâni de sclavi. E vocea libertății regăsite.
Dar ca să auzi asta nu e suficient să scrii o dată „Levantul”, ci să-l citești de mai multe ori.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dublu.
In primul rind, "MUIE~" nu este obscen . "Muie" (gura) vine de la "muian", fata.
Daca scria "Sa-ti dau in ~ PSD" sau "Sa-ti dau ~ PSD", era o obscenitate. Asa... "Gura PSD" nu- i nimic.
Cartarescu face greseala elitei pesediste, inculte si in contact cu mediile interlope. Preia jargonul interlop in discutia de zi cu zi. Noi gresim sau el/ei?
In al doilea rind, vrea sa umble cu manusi cu niste tipi si tipe profund imorale. Putrezi pina in maduva oaselor. Nu se poate. Cand esti intre lupi, urli ca lupii. In plus, masele pe care mizezi, nu pot fi conduse cu cuvinte de salon. Nici Marseilleza nu a prins in saloane . Abia cand a coborit in strada si-a aratat potentialul.
Dupa el, si altii ca el, Cambronne ar fi trebuit impuscat inainte de celebrul raspuns la somatia englezilor(Care aveau tunurile indreptate spre el si camarazii sai. ):"Merde"
Cartarescule:"Cacat!"
He he he.....
Auzi ce zice omul ăsta... Hehe he.... Nici cărțile matale nu le citești.... Cărturescule.... Și te mai dai mare intelectual....
Să fie la tine, acolo....
Eu am mintea limpede, liniștită....
"prima prim ministrå sinistră"
docila
Suntem un neam de ciobani, ar fi cazul să acceptăm acest lucru.
Doar nu vedeti ca in media, singurul argument al suporterilor PSD este ca si Basescu a facut la fel. Deci in lipsa de argumente pentru nemerniciile facute zi de zi , PSD ne vrea aruncati in derizoriu , in masina de zgomot pe care ei se pricep cel mai bine s-o dezvolte.
Cit despre Ciolos , nu cred ca a ratat nici un moment si mai ales nu cred ca e las si arogant. Pot sa fiu de acord ca prin inregimentarea sa in PNL ar fi diminuat in mod sigur aceasta majoritate infractionala. Dar nu cred ca ar fi putut sa schimbe nimic esential ,decit cel mult aminarea acestui moment , adica revelarea PSD in toata "splendoarea" lui. Eu cred ca PNL are aceleasi probleme ca PSD la un nivel mai scazut . Mai cred ca Ciolos stie asta si din aceata cauza a dorit sa construiasca ceva mai temeinic cu niste oameni mai curati si mai putin santajabili .
Ramine de vazut ce se va intimpla si mai ales cine a gresit.
Tot ce încerc să spun e că cele două momente sunt asemănătoare.
Cioloș spune că a fost naiv. E un cuvânt frumos pentru lașitate, și mă semnez cu numele real când o spun, și o spun despre un om pe care îl respect enorm și pe care am vrut să pun ștampila, dar mi-a răpit acest lux.
Cărtărescu mai are de lucrat până să ajungă la anvergura pașoptiștilor. Primul pas ar fi să fie sincer cu el. Ce e mai rău? Că ne mor copiii în spitale? Că cei care scapă și trăiesc sunt îndobitociți cu bună știință în școli? Că ajung adulți care trebuie să emigreze fiindcă aici nu au nici o șansă dacă au bun-simț, valori și sunt muncitori? Adulți rupți împotriva voinței lor de comunitatea bună-rea în care au crescut și care din cauza aceasta au atâta ură în suflet încât răbufnesc într-o înjurătură înregistrată în acte oficiale? Abuzul Miliției, care mai putea sta câteva zile până când numărul era retras, frumos, legal, elegant, fără să se facă de râs deschizând un dosar penal cu o motivație absolut puerilă, doar ca să-i ia pâinea de la gură omului?
Sau o înjurătură? Lui Cărtărescu îi pot recomanda doar să recitească Moromeții. Aroganța de a se considera deasupra pulimii i-o reproșez. Nu există doar alb și negru, lumea e în nuanțe de gri.
Câtă vremele elitele nu se vor coborî în mocirlă, nu vom progresa. Dragnea trebuie învins în sate, nu în biblioteci universitare.
P.S. Oameni curați și neșantajabili nu există în politică, nu au existat și nu vor exista vreodată. Ce poți face e să-i folosești pe cei răi în scop bun.
P.P.S Spre groaza întelectualilor, sloganul a prins tracțiune.