Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Guvernarea Covid - între contradicția conexiunii și nonsens

Klaus Iohannis și Vlad Voiculescu la Balș

Foto: presidency.ro

Există în zona comunicării mai multe tipuri de contradicții precum: cea semantică, etimologică, morfologică, dar și una mai amplă și mai evidentă, și anume, contradicția conexiunii. Acest tip de contradicție, cea a conexiunii, evidențiază greșeli de exprimare, dar mai ales de gândire care intră în contradicție cu realitatea.

Un exemplu, extras din actele sau deciziile guvernării actuale, este relevant pentru acest tip de contradicție a conexiunii. Astfel, pe de o parte, președintele K. Iohannis și S. Cîmpeanu, ministrul educației, anunță deschiderea școlilor în data de 8 februarie, a.c., iar pe de altă parte, ministrul sănătății, V. Voiculescu, decide că în luna februarie nu se mai fac vaccinuri anticovid pentru profesori din lipsa de doze. Astfel, această decizie ar putea periclita sănătatea profesorilor care, în condițiile deschiderii școlilor, ar fi mai vulnerabili la contaminări cu acest virus. Cu alte cuvinte, în această situație se confruntă, sau se contrazic realitatea deschiderii școlilor cu realitatea lipsei de vaccin pentru profesori. Toate acestea nu-mi infirmă însă convingerea că guvernele nesfârșite și aberante ale PSD au fost în flagrantă contradicție cu realitatea și că ele s-au situat în „afară și la ... stânga” în raport cu societatea românească. 

Faptul că președintele K. Iohannis și ministrul S. Cîmpeanu nu își conectează afirmațiile și deciziile la realitatea lipsei vaccinului pentru profesori evidențiază o responsabilitatea limitată și o atât de obișnuită lipsă de prevedere a acestor „bărbați de stat”, care astfel intră în contradicție cu V. Voiculescu, ministrul sănătății. În altă ordine de idei, V. Voiculescu își etalează, fără nici o urmă de îndoială, o părere foarte bună despre sine și despre echipa providențială politică din care provine. Acest ministru știe să se extragă din orice situație controversată sau dificilă, precum acei tineri diafani promovați acum în politică, el neavând dubii sau îndoieli, ci doar certitudini specifice mentalității de premiant. Ei nu se pun în acord cu realitatea, par să nu aibă nici un fel de conexiuni cu clasa politică, sunt antisistem, dar au intrat ... în sistem, parcă nu joacă în același film al clasei politice de după 1989.

Cu o sfioșenie suspectă, V. Voiculescu lansează, însă, savuros atacuri pe sub masă împotriva celorlalți din clasa politică. Pare ceva inautentic sau neverosimil în atitudinea acestor tineri, ei fiind în propria închipuire cavalerii neprihăniți ai politicii care au uitat că provin (precum zeița Atena născută din capul lui Zeus) din biografia politică maculată de peunerism și funarism a multeuropenistului Dacian Cioloș, sau din defecțiunile de parcurs a unora dintre ei, precum ministrul Năsui, care se închipuie legat definitiv de o anumită doamnă turnătoare, Prisecaru.

Pe lângă năucitoarea boală pandemică a Covidului, neașteptată și surprinzătoare prin dimensiunile și gravitatea ei, care este un nonsens, mai exact, o boală pe contrasensul drumului vieții și al normalității umanității, așadar, există uneori și un nonsens în guvernarea Covid din zilele acestea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gecaba Gecaba check icon
    Irationalul nu este musai opusul raționalului, ele pot coexista bine merci. Nonsensul acestei guvernări poate fi suma diversității raționale adunate irațional într-o coordonare eufemistic încă naiva.
    • Like 1
  • VVV-ul are alte priorități decât vaccinarea profesorilor: oamenii străzii și deținuții! Profesorii mai pot aștepta,se mai pot îmbolnăvi însă în nici un caz nu trebuie vaccinați înainte acestor două categorii esențiale pentru România...
    • Like 1
  • Exista un ortodoxism politic fals, liberalismul si vointa politica nu se bat cap in cap, Cap in cap se bate lipsa de capacitate decizionala in contact cu interesele politice, fie ele mari sau mici.

    Sunt prea multe greseli, prea multe si se simte o lipsa de moralitate politica pe care o asteptam de la revolutie, si care a fost o constanta dezamagire, din ambele directii.

    Cred ca trebuie sa devenim toti practicieni ai politicii, in sensul revolutiei protestante, si sa facem in mod liber fapte bune, quantificate chiar de marxism, chiar si de extrema stanga, ca fiind valori adaugate.
    • Like 1
  • Dreptul la fericire, pe care biblia crestina si predica de pe Munte al lui Isus Cristos, ar mai fi o varianta de succes, si lupta darza de il vedea in Constitutie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult