Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Guvernarea defectuoasă adâncește criza economică. Spiralele care bătătoresc calea spre falimentul iminent

bucuresti - oameni

Foto: Sergio Delle Vedove / Alamy / Alamy / Profimedia

Proasta guvernare generează situații tot mai complicate în care ne afundăm și cu greu vom mai putea ieși din ele (am prezentat câteva situații circulare, sunt mai multe):

- Neabsorbind fondurile europene la timp și în integralitatea lor, crește deficitul, punem bani de la noi. Pentru că crește deficitul, nu avem bani de cofinanțare pentru absorbția la timp și în integralitatea lor;

- Pentru că crește inflația (mult din deficit merge spre consum), trebuie să crească salariul minim. Pentru că crește salariul minim, cresc prețurile (adică, inflație);

- Pentru că avem deficit în creștere, guvernul concurează cu firmele private în obținerea finanțării deficitului. Firmele și guvernul au acces la fonduri tot mai scumpe și mai greu de obținut. Activitatea firmelor private, cu acces greu și scump la surse de finanțare, nu se dezvoltă în ritmul în care statul cheltuiește bani pentru care cere taxe. Deficitul este în creștere;

- Creștem taxele pe IMM-uri pentru a acoperi deficitul, scade activitatea lor economică, scad încasările la buget, crește deficitul. Încercăm să le salvăm, în disperare de cauză cu subvenție și amnistii, crește deficitul. Ajungem apoi iar la creșteri de taxe.

Aceste spirale în care guvernarea ultimilor ani a împins România nu sunt dintre cele bune, macroeconomic vorbind. Te afundă mai mult, nu te salvează.

Planul pentru perioada următoare trebuie să fie unul extrem de serios și adecvat unei situații care s-a schimbat radical ca urmare a acestui haos guvernamental. Dacă începem tot cu taxe mai mari, nu este bine. Și iluzia că un impozit progresiv lovește doar în bogați, că impozitele pe capital lovesc doar în capitaliști, impozitele pe multinaționale lovesc doar în ele, cele pe bănci doar pe bănci le afectează sau că TVA este neutră față de mediul de afaceri alimentează și ele aceste spirale nocive. Bătătoresc calea spre falimentul iminent!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cea mai mare „păcăleală” în toată „ecuația” asta este creșterea salariului minim din pix, că așa i s-a năzărit premierului.

    Orice mărire de salariu este nocivă pentru economie dacă nu are la bază creșterea productivității. Nu poți fi plătit mai bine dacă nu muncești mai eficient. Excepție de la acest adevăr fac amploiații din instituțiile statului...

    • Like 2
    • @ Francisc
      Mihai check icon
      Nu e întotdeauna așa, pentru că angajatorii plătesc cât suportă piața iar acest lucru sa văzut în anii 90 când practic salariile erau în jurul a 100USD pe lună însă economia nu o ducea prea bine. Este un angajat în Germania de câteva ori mai productiv decât unul român? N-aș crede. Apoi mai este și inflația care determină o creștere a salariilor fără un a productivității.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Din păcate iluziile înșiruite în ultimul paragraf nu sunt considerate ca atare de cineva cu mintea scurtă cum ar fi un covrigar de exemplu. Iar asta cu TVA e cireașa de pe tort pentru că orice creștere de preț determină o scădere a consumului ceea ce s-ar putea să determine fie creșterea prețurilor la poartă fabricii, fie disponibilizați la poarta fabricii iar acestea fenomene vor alimenta celelalte spirale.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult