Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ne jucăm cu focul dacă nu înghețăm taxarea o bună perioadă de timp

Oameni pe strada - 2024

Foto: Radu Razvan / Alamy / Profimedia

România este în procedură de deficit excesiv din 2019. După ce în 2017-2018 a început o ajustare a modelului de „dezvoltare” al României de către ideologii PSD. Un model de factură neo-keynesistă care ar trebui aplicat în recesiune, nicidecum în boom pentru că are efecte prociclice evidente. Nici chiar în recesiune nu este ce trebuie. Modelul presupune creșterea constantă și consistentă a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială, dublate de creșterea salariului minim (prin impozitarea excesivă a acestuia fiind asigurată o parte din creșterea salariilor în sectorul bugetar).

Din păcate, cheltuielile cu salariile, pensiile și asistența socială au scăpat de sub control în ultimii ani, mai ales în anul acesta electoral. Din 2022 nu mai avem nici măcar foaie de parcurs pe care să o parcurgem, legat de diminuarea acestui deficit. Astăzi ar fi trebuit să negociem o nouă foaie de parcurs, după ce am ratat-o pe cea negociată în 2021. Din păcate, am înțeles că guvernul a ales să amâne pentru ianuarie discuția privind noua foaie de parcurs și prezumata reducere a deficitului pe o perioadă de 7 ani. 

Probabil, pentru că nu a ajuns la o înțelegere cu Comisia. Probabil, pentru a evita apariția în spațiul public a măsurilor de austeritate ce vor fi aplicate prin această foaie de parcurs. Ambele, deloc confortabile în perspectiva alegerilor.

Oricum ar fi, deficitul rămâne problema macroeconomică cea mai gravă și nu vom găsi soluții simple sau rudimentare la ea. Iar creșterea taxelor este cea mai proastă soluție la un deficit atât de imens și la cum nu merge economia noastră și a celor de care depindem foarte mult. Ne jucăm cu focul dacă nu înghețăm taxarea o bună perioadă de timp.

Amânarea deschiderii unei noi foi de parcurs până după alegeri este încă o formă de inconștiență și de sfidare a contribuabililor români.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Idioții utili cad pe spate când vine guvernul și mărește din pix salariul minim și pensiile, mai ales în anii electorali. În social-democrația asta a noastră, nimeni nu-și mai pune problema că salariul pentru care mergem la „job” ar trebui să reflecte eficiența cu care muncim...

    Atâta vreme cât suntem împărțiți în două mari categorii (unii la stat, alții la privat) și suntem „asmuțiți” unii împotriva celorlalți, pe principiul „dezbină și stăpânește”, nu poate exista concordie socială. De ce spun asta? Pentru că există prea mulți trântori în „aparatul” nostru de stat care își înmoaie cu nesimțire aripioarele în borcanul cu mierea adunată de albine.

    Uitați-vă cu atenție în jurul vostru, în comunitățile în care trăiți. și o să vedeți sute de exemple de parveniți. Nu dezvolt ideea, că n-are rost...

    În numele stabilității politice amestecăm de trei decenii și jumătate liberalismul cu social-democrația, doar-doar o ieși din această combinație visul de aur al omenirii. Înainte de 1989 se spunea că „mămăliga nu explodează”. Acum, nici măcar nu mai bolborosește.

    Când se ajunge la fundul sacului, guvernanții dă cu biciul tot în boii care trag...

    Iar noi îi tot alegem că, vorba aia, n-ai pe cine maică!
    • Like 1
  • Imi exprim o opinie ca si idee sa aveti mila daca este un pic hazardanta : domnilor de ce nu schimbati forma structurala a PIB-ului Romaniei pe model de administrare privat cu scopul de asi mari capitalizarea financiara cu sume regeneratorii peste cifre de mld. evocand exceptii costisitoare gen armata sume care oricum nu se intorc inapoi fiind doar repartizate sub forme de remuneratii sau diverse achizitii .... ?
    • Like 0
  • ove check icon
    Trebuie o reforma bugetara, si o reforma administrativ teritoriala.Trebuie sa plece din administratie toate pilele ,nepotii si nepoatele,neveste si amante,copii,frati si surori etc.Poate nu va vine sa credeti dar sunt cateva sute de mii.Si se rezolva totul ca prin minune.Bineinteles nu o sa traim sa vedem asta.
    • Like 2
    • @ ove
      Francisc check icon
      Nu zici nimic greșit, ove, numa' că înainte de reforme bugetare și administrativ-teritoriale „trebuie” să avem oameni pregătiți și hotărâți să le facă.

      Perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. Cu Ciolacu/Ciucă/Geoană/Simion/Șoșoacă și câți or mai fi candidații la funcția de președinte (pe Lasconi nu o bag în aceeași oală, cel puțin deocamdată) și cu un parlament dominat de PSD și PNL, care sunt șansele să se întâmple o „minune”?

      În buna tradiție românească, PCR (acronimul de la pile, cunoștințe, relații!) face legea. Iar unde-i lege nu încape tocmeală, mai ales într-o „democrație” ca a noastră.

      Eu încă sper că vom trăi și vom vedea...
      • Like 1
    • @ Francisc
      ove check icon
      De aia am si scris ca nu apucam sa vedem aplicate asemenea reforme.Sistemul bugetar este atat de corupt si incompetent incat din interiorul lui nu o sa vina niciodata schimbarea.Este ca un obez urias ,incapabil sa mai produca ceva , niciodata satul ,cere intr-una sa fie hranit.De prostii de noi bineinteles. Restul societatii ar trebui sa ia masuri,dar aici intervine faza cu mamaliga de care scriai mai sus.
      • Like 1
  • Mihai check icon
    Într-adevăr guvernanții sunt slab pregătiți dar chiar așa de naivi încât să prezinte astfel de măsuri înainte de alegeri nu sunt. Oricum în stilul PSD povara se va pune în spatele mediului privat prin taxe mai ridicate doar că nici de data aceasta calculele de acasă nu se potrivesc cu cele din târg și se va ajunge să se colecteze mai puțin la buget pentru că se va declanșa o recesiune cum de altfel este și în Germania iar pe de altă parte va crește evaziunea și așa ridicată. Exact așa s-a întâmplat când alt PSD-ist deștept s-a gândit să crească acciza pe carburant și a ajuns să încaseze mai puțin din această taxă pentru că toți alimentau în afara țării.
    • Like 1
    • @ Mihai
      Francisc check icon
      Avem guvernanții pe care îi merităm, domnule Mihai. Nu putem emite pretenții când unul precum Ciolacu e considerat favorit în cursa pentru președinție...

      Suntem poporul care l-a inventat pe Păcală și ne place să fim păcăliți. Chiar ne mândrim cu asta. Dacă nu suntem păcăliți pe loc, așteptăm răbdători să vină păcălicii cu „păcălitorul” de-acasă. Se întâmplă periodic, o dată la patru ani...

      Mă gândesc că aveți o vârstă care vă permite să vedeți situația în ansamblul ei. 4,5 milioane de comuniști l-au susținut cu aplauzele lor pe Ceaușescu (cel mai iubit fiu din popor, nu-i așa?). Apoi, când a venit scadența, l-au aplaudat pe „salvatorul” Iliescu, cel care l-a pus la zid pe cizmar în numai două ore de „judecată a poporului”. Cu „golanii” din Piața Universității problemele s-au rezolvat mintenaș: înalta conștință civică de care au dat dovadă minerii văii Jiului a meritat toate mulțumirile „președintelui” FSN. Profesorul învins de sistem, marinarul hăhăit și dascălul României educate sunt consecințele unei „revoluții” ratate.

      Pentru o țară în care toți câinii umblă cu covrigi în coadă, cel mai potrivit președinte e unul priceput la covrigi. Așa să ne ajute Dumnezeu și toți preafericiții care îl slujesc...
      • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult