Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul a prezentat ghidul antifumat. Unde se va mai putea fuma, ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și cine poate aplica sancțiuni

Infografic tutun

Un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă fie de către angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne, fie de către un reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă în care fumatul este interzis. 

Sancțiunile aplicate de angajator sunt cele prevăzute în Codul Muncii și variază de la avertismentul scris, până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Prevederile apar în Ghidul privind aplicarea legii 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun. Ghidul a fost publicat miercuri de Executiv.

Guvernul a pregătit un ghid de informare care explică modul în care se aplică legea antifumat și care poate fi consultat de instituțiile și companiile interesate, a anunțat miercuri premierul Dacian Cioloș.

În ghid apar exemple de tipuri particulare de spații și se precizează unde se poate fuma și unde nu se poate fuma din 17 martie, odată cu intrarea în vigoare a legii antifumat. Ghidul mai stabilește și cine poate lua măsuri în primă fază, cine semnalează abaterile și cine trebuie să aplice sancțiuni în cazul nerespectării legii.

Din 17 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară. 

Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.

Unde se mai poate fuma din 17 martie

Ghidul întocmit de autorități arată că din 17 martie va fi permis fumatul în locuințe personale, în balcoanele deschise ale clădirilor administrative sau ale instituțiilor publice sau cele în care se desfășoară activități economice. De asemenea, se va putea fuma pe terase sezoniere cu cel mult un perete lateral sau fără acoperiș, sau pe terase cu un perete lateral și acoperiș, precum și pe terase sezoniere cu parapeți/paravane de delimitare.

Pe stadioane sau alte construcți unde se desfășoară activități sportive este permis fumatul în exterior, în aer liber.

În căminele pentru bătrâni și alte spații cu destinație rezidențială similară fumatul este permis în camerele destinate persoanelor „internate”, se mai arată în ghid.

Se va putea fuma, din 17 martie, în stațiile mijlocelor de transport in comun, dacă au cel mult un perete lateral sau fără acoperiș sau dacă au un perete lateral.

Nu este permis fumatul în mașina de serviciu și nici în taxi.

În celulele din penitenciarele de maximă siguranță și în parcuri, în afara locului de joacă pentru copii, fumatul va fi permis din 17 martie. 

Citește și:

Pot să mai fumez la terasă? Sau pe balconul de la serviciu?” Lista locurilor unde (nu) se mai poate fuma din 16 martie

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România

M-am dus la „Fumătorii Anonimi” și mi-am notat următoarele sfaturi ca să mă las de fumat

„Alo, am văzut un fumător!” Autoritățile pregătesc un hotline unde vor fi reclamați cei care încalcă legea antifumat

Țigări la prețuri prohibitive în România? Interviu cu Aurelia Cristea, „mama” legii antifumat

Asociațiile de proprietari vor trebui să afișeze în holuri și lifturi mesajul „Fumatul interzis”

În holurile clădirilor rezidențiale și in lifturi, spații unde nu se va mai putea fuma din 17 martie, asociațiile de proprietari vor trebui să afișeze mesajul „Fumatul interzis”, semnul internațional, și numărul de telefon al celei mai apropiate instituții de ordine publică. Locatarii vor putea reclama abaterile de la legea antifumat.

Ce măsuri trebuie să ia administratorii firmelor

În cazul spațiilor unde se desfășoară activități economice, administratorul firmei va afișa mesajul „fumatul interzis”, semnul internațional aferent, precum și numărul de telefon al celei mai importante instituții de ordine publică. De asemenea, scrumierele trebuie îndepărtate.

Poliția locală sau MAI și poliția rutieră, după caz, vor putea aplica sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legii care interzice fumatul în spațiile publice.

Ghidul elaborat de autorități mai stabilește cine poate semnala abaterile. De exemplu în ghid se arată că „orice cetățean” poate semnala poliției locale, poliției rutiere, sau MAI dacă cineva fumează în stațiile mijlocelor de transport în comun care sunt prevăzute cu cel puțin doi pereți laterali cu acoperiș.

Clienții pot semnala poliției rutiere dacă în taxi se fumează.

În cluburile private, chiar și în cele cu acces restricționat, fumatul este interzis, iar clienții, angajații, dar și vecinii pot semnala abaterile la numărul de telefon al celei mai apropiate instituții de ordine publică, număr ce trebuie afișat lângă „semnul fumatul interzis”.

Amenzi

Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.

Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5.000 și 15.000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Îmi pare rău, foarte rău ca trebuie sa fiu de acord cu senatorea (parcă! ) foamei c.anghel (DA!cu litera mica, proporțional cu respectul meu ptr EA!-Nu dinsa ).
  Ăsta nu este lege antifumat este legea ANTIFUMATOR...Dacă era contra fumatului ardeau culturile de tutun și închideau fabricile de tigarete!
  Și ăsta cind un șofer, minor,drogat, lovește un polițist. ..Este lăsat liber!
  Îmi păre rau , îmi cam scăpa, "fineturile" acestea!
  • Like 0
 • E mult mai simplu sa îl instiintezi pe angajat ca dacă firma ia amenda din cauza lui, aceasta i se va imputa ulterior. Amenzile pt pers juridice sunt de la 5000 lei pana la 10000. (Lei noi, desigur). Legea iti permite sa te indrepti împotriva persoanei care ti-a produs prejudiciul, așadar de banii astia va asigur ca toată lumea iese cuminte în stradă cat ai zice peste!
  • Like 0
  • @ Iuliu Ciupe-Vaida
   Ok! Sunt de acord cu legea avem obligați sa va respectam pe cei care nu fumati dar drepturile noastre??? Daca patronul nu ma lasa sa fumez si nici nu-mi da pauza pt tigare eu ce fac??? Va respect pe voi si eu ce fac? Ma simt mai rau ca pe timpul comuniștilor! Nu este corect! Sa se dea si o lege care sa-i oblige pe patroni sa-ti dea dreptul la pauza de tigare...
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult