Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Guvernul Cioloș a fost respins în Parlament. A obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare

Dacian Ciolos, vot de învestitură

Guvernul pentru care Dacian Cioloș a cerut miercuri votul de învestitură a fost respins, în mod previzibil, în Parlament, după ce a obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare.

Rezultatul votului de azi reprezintă o prelungire a crizei politice, cu consecințe în planul crizei sanitare fără precedent pe care o traversează România. „Măsurile restrictive” despre care vorbea președintele Iohannis sunt greu de implementat în absența unui guvern stabil. Iar orizontul de timp în care poate apărea acest executiv este cum nu se poate mai incert, într-un moment în care de decizii și măsuri ferme.

Mingea este acum la președintele Iohannis, care trebuie să propună o variantă de premier care poate să adune o majoritate în Parlament.

CTP la Cap limpede

CTP: „A mai trecut o zi, adică 500-600 de morți. Că eu așa socotesc”

Situația de acum este mai gravă decât în ziua căderii guvernului Cîțu, crede gazetarul Cristian Tudor Popescu, care subliniază că fiecare zi de întârziere și indecizie politică se măsoară în pierderi de vieți omenești.

„A mai trecut o zi, adică 500-600 de morți. Că eu așa socotesc”, a spus la postul Digi24 gazetarul, care l-a criticat pe președinte că în ziua celui mai negru bilanț al pandemiei, „ne-a anunțat că se pregătește să se gândească să ia în discuție” măsuri restrictive.

„E vorba de zile, dl Iohannis a dat o săptămână partidelor să se gândească cum să chibzuiască să raționeze pentru consultările de la Cotroceni. După aceea i-a mai dat 10 zile, a făcut socoteala morților, și lui Dacian Cioloș, care Dacian Cioloș a ținut să le folosească pe toate, până la ultima, până în ultimul moment. Nu și-a depus mandatul, pentru că avea și el să își facă numărul de morți. Și au făcut ce și-au propus”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Chiar dacă s-ar produce o refacere a acestei colaliții, vă dati seama cum poate să îi guverneze pe oameni, după tot ce se întâmplă? Se adună la un loc PNL și USR PLUS, ce credibilitate mai au? Îi disprețuiește o lume întreagă pentru ce s-a întâmplat, ar trebui să dea scocoteală pentru morți, ar trebui să dea socoteală și penală, după părerea mea, fiecare dintre responsabilii pentru perioada asta. Chiar dacă se reface, ce și cum să guverneze?”, a mai spus gazetarul.

„Restricțiile vor fi acceptate cu ostilitate din partea oamenilor, tocmai din pricina faptului că cei ce le vor propune acum nu sunt credibili. Dacă oamenii ar fi avut încredere în ei, da, le-ar fi suportat, fără să crâcnească.

Țara asta are resurse strategice de petrol, de hrană, de apă pentru situații de catastrofă. Pentru astfel de situații, la Cotroceni se găsește un depozit de încredere, care e cel mai important pentru situații de dezastru. Acest depozit a fost spart și risipit de către președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul neprețuit al acestui guvern și al acestor politicieni de la putere”, a declarat jurnalistul.

Florin Cîțu, congres

Foto: Inquam Photos

Cîțu: „PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR”

După respingerea la vot a Guvernului Cioloș, Florin Cîțu, premierul demis și șeful PNL, a anunțat că liberalii vor acționa „cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii” pentru crearea unei majorități.

„PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. 

Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză”, a transmis Cîțu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai ca de obicei un comentariu fixist si bazat pe emotie nu pe fapte , ca dintr-un manual de manipulare. Mesajul purtat : Un pic de adevar cu Iohannis si mesajul principal Ciolos a mancat 10 zile si ii asociem mortii dumnealui. Pai poate nu stie CTP dar mortii astia ar fi murit si daca domnul Catu era inca premier in regula . Mortii astia au murit in ocnutl ce s-a intamplat inainte , nu in zilele astea. De altfel nimeni nu i-a oprit pe Iohannis si Catu sa ia masuri nici acum 5 nici acum 10 zile si nici astazi... Deci pe scurt o mizerie fara logica , fara fundament , dar cu o tinta piept fixata . Rationamente fracturate pentru convins capete infierbantate gen Floricica Dansatoarea.
  Sa reamintim un pic sirul de evenimente :
  a) PSD , PNL (patriotii lui peste) nu au venit cu nici o propunere desi situatia o cerea , nu-i asa ?
  b) USR+ si UDMR au venit cu o propunere
  c) Iohannis in loc sa-l desemneze pe Hunor care ar fi avut o sansa decenta sa asambleze o majoritate , l-a desemnat pe Ciolos. De ce ?
  d) USR a fost pus intr-o situatie ingrata. Ciolos a incercat sa-si ia treaba in serios si sa faca niste discutii , de care din nou PNL si-a batut joc dupa modelul hai ca vorbim si ne razgandim in ultimul moment. Flitul final a fost dat Vineri inainte de weekend. De ce n-a venit PNL pe 11 Octombrie sa spuna ca nu accepta nominalizarea lui Ciolos ? Ei au venit Vineri (15 Octombrie) echivalent cu Luni (18 Octombrie) fiind weekend.
  e) Ciolos putea sa vina Luni si sa-si depuna mandatul ceea ce ar fi castigat 2 ZILE dupa ce Iohannis + PNL au tras de timp restul perioadei. Cand a cazut guvernul Catu ? Octombrie 5

  Si eu cred ca Ciolos a gresit ca a pierdut cele 2 zile, dar de aici pana la parerile CTP sunt drum lung.

  Pe de alta parte , eu cred ca s-au auzit multe lucruri interesante la audiere care ne-ar da o sansa sa nu fim imbecili pana la capat adica daca tot vrem sa gasim responsabilii pentru mortii de zilele astea , trebuie sa ne uitam in urma la ce-au facut factorii de raspundere inclusiv ministrul Mihaila . Vorbesc mai ales de audierile Ministrului Sanatatii care ne-au mai lamurit din motivele situatiei in care ne aflam. CTP nu comenteaza chestiile astea , e mult mai simplu sa dai cu fleanca.

  Acum parerea mea . despre cine sunt responsabili pentru situatia din pandemie si in general situatia din ultimii 30 de ani ?

  Pe langa politicienii la nivel central si local , tara asta mai are o mare problema si asta nu este prostia romanilor.

  Un sistem nu poate functiona fara avertizori de integritate, care trebuie sa fie logici , argumentati si bazati pe realitate .

  Media ( in toate formele ei) joaca un rol pivotant in acest context si ca avertizor de integritate si ca mijloc de popularizare al avertizorilor de integritate.

  Si in media gasim o adunatura de hoti, lichele , isterici si oracole care si-au facut o meserie din a turmenta o populatie deja handicapata de comunism. Nu vorbesc unii despre altii decat prin referiri colaterale sau cu un dezgust discret, dar in schimb ne dau pilde si devin catalizatori pentru tot felul de bezmetici din politica romaneasca.
  Nu le place compententa , nu le place noul , nu le place shimbarea dupa modelul Catavencu.

  Sa vorbesti de vaccinare si pandemie (deci te pozitionezi ca un avertizor de integritate in domeniu) si sa-l tii in brate pe acest Catu de luni de zile este ca si cum te-ai prezenta ca un leac pentru hepatita dar produci CIROZA.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult