Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu-i de râs: de ce Ludovic Orban premier

Klaus Iohannis și Ludovic Orban, premier desemnat

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Nu puțini au zâmbit ironic când au auzit că Ludovic Orban va fi propus premier. Omul acesta a evoluat într-un registru mai degrabă comic, mărturie stând nenumăratele înregistrări în care vorbește, cântă și dansează. Presa îl ia deseori de sus, oameni altminteri serioși îl tratează în zeflemea drept Șică Mandolină, accentuându-i trăsăturile unui omuleț ridicol, incapabil, în opinia lor, să se ridice la prestigiul funcției prim-ministeriale.

Acum e drept că Ludovic Orban vine la Palatul Victoria după Viorica Dăncilă… Însă publicul nu pare să fie dispus să-i acorde lui Ludovic Orban nici măcar o singură zi „de miere”, darămite o lună întreagă.

Sunt însă câteva lucruri obiective care trebuie spuse, nu pentru a-i face dreptate dlui Orban, ci pentru că ele sunt de obicei uitate, ca toate lucrurile „normale”.

1. De pildă, mulți uită că Ludovic Orban a fost „un penal”. Timp de mai bine de un an de zile, dl. Orban a stat cu această etichetă deasupra capului: gura lumii era nemiloasă în acea perioadă cu „penalii”, care erau condamnați public cu mult înainte de sentința pronunțată de judecători. Din cauza dosarului deschis în campania electorală - construit pe un denunț al afaceristului Tiberiu Urdăreanu, care căuta să-și ușureze viața după gratii, băgându-i pe alții în belea - Ludovic Orban a pierdut candidatura la Primăria București (cursa a fost câștigată atunci de Gabriela Firea) și contactul cu viața politică. Pentru o perioadă a fost un paria, un ciumat cu care nimeni nu dorea să schimbe o vorbă. Nu l-am auzit pe Ludovic Orban să se declare atunci „abuzat”, victima „statului paralel”, nu l-am văzut în prime time alături de colegii lui, „penalii”, plângând că nu-i sunt respectate drepturile și libertățile de om politic, nu l-am văzut să se apuce să schimbe legi și completuri de judecată ca să-și scape pielea. A urmat cursul procesului și a fost achitat. L-am întrebat de mai multe ori în interviurile pe care le-am făcut - așteptând să se contrazică - dacă „mai crede în Justiție” și dacă „poartă pică procurorilor DNA” care i-au pus o paranteză în viață și în cariera politică. La prima întrebare a răspuns „Da”, la a doua „Nu”. De fiecare dată, indiferent de forma în care am pus întrebarea.

2. În perioada delirului ceaușist al lui Liviu Dragnea, nu l-am auzit pe Ludovic Orban să înjure Occidentul, străinii, Bruxelles-ul, americanii. Dimpotrivă, a ținut PNL într-o opoziție clară la național-comunismul care devenise noua doctrină PSD, deși mulți din partid îl presau să se întovărășească din nou cu fratele mai mare din USL.

3. Condus de Ludovic Orban, PNL a ieșit pe primul loc la europarlamentare. A acceptat aducerea în partid a carismaticului populist Rareș Bogdan, care a dat un boost campaniei electorale, cu riscul evident al creării unui nou pol de putere în partid. Adică dl. Orban a maximizat șansele partidului, cu riscul descreșterii puterii lui politice în PNL. De asemenea, PNL-ul lui Ludovic Orban a reușit să inițieze și să adune în jurul lui o majoritate care să răstoarne Guvernul PSD la moțiunea de cenzură. Klaus Iohannis i-a dat lui mandatul de premier, tocmai pentru a arăta PNL-ului - de care are nevoie în campania electorală - că performanța politică este recompensată.

Putem, prin urmare, să-i acordăm lui Ludovic Orban prezumția de bună credință azi, când a fost propus prim ministru. Trebuie să fie conștient însă că nimeni nu-i va acorda nicio șansă și că fiecare greșeală pe care o va face va fi taxată și, în final, va fi decontată politic de PNL în 2020.

Iar primul test al premierului desemnat este să vină cu un Guvern fără proști. Lumea este atât de sătulă de Guvernele de gângavi și impostori construite de Liviu Dragnea, încât nu-l va ierta pe Ludovic Orban dacă va continua această nefericită „tradiție”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Multumesc.acum gandesc ca oricare ar fi convingerile mele politice cel mai bine ar fi ptr mine personal ,cocul cu prostia,infatuarea Si cardul diform ce o secondeaza sa dispara din guvern,deci mult succes ptr guvernul pnl
  • Like 0
 • Nu m-am gandit niciodata ca Ludovic Orban poate avea atatea calitati pe care, privind retrospectiv si citind acest articol, acum trebuie sa le recunosc!!...nu sunt un fan al domniei sale insa sper din tot sufletul, pentru binele poporului roman, ca d-l Orban sa ia cele mai intelepte decizii atunci cand isi va construi echipa de oameni integri si competenti cu care va guverna tara noastra atat de incercata si cutremurata din temelii de fosta (si inca actuala) guvernare PSD-ista...
  • Like 0
 • Mulțumesc pentru articol.Asta spun și eu mereu,că nu doar cei din PSD au probleme cu DNA-ul, penale,însă doar PSD-ul a încercat să dea de pământ cu justiția.
  • Like 0
 • Da! Un Guvern fara prosti! Asta astept de la Ludovic.
  • Like 0
 • daca nu-l propune in guvern ,pe orice functie, pe fostul ministru psd-ist ANDRUSCA (nume cu aproximatie) ,psd-ul madamei VVVidele nu va sustine guvernul. asa ca slabe sanse sa avem un nou guvern.
  • Like 0
 • Cu cat trec orele de la nominalizare, cu atat pare mai probabil ca guvernul Orban va fi respins in parlament: PSD are tot interesul sa isi prelungeasca interimatul si accesul la bani si functii publice, ALDE conditioneaza sustinerea de continuarea neutralizarii justitiei, Pro Romania are tot interesul sa arate cu degetul catre incompetenta PNL, USR tocmai si-a vazut picata in parlament una dintre conditiile de sustinere a guvernului (vot in doua tururi la locale)
  • Like 0
 • Foarte buna analiza si cred ca trebuie sa avem in vedere si latura serioasa, sa zicem profesionala a d-lui Orban. Problema majora pe care guvernul o va avea ( daca va trece) consider ca este aceasta lipsa de cvorum in cele doua camere. Modificarile pe care le-au promis , materializate in legi se vor lovi de majoritatea PSD care se va opune. In felul acesta promisiunile nu se vor putea implementa iar oamenii vor fi dezamagiti.
  .
  • Like 2
 • Rar mi-a fost dat, de prea multă vreme, să citesc un articol atât de echilibrat, obiectiv și de bun simț, NORMAL!
  Ca să fiu pe deplin obiectivă, chiar dacă unora o să le par subiectiva(pentru că e vorba de un jurnalist din Timișoara ) înaintea acestui articol l-am citit pe cel al Doamnei Brîndușa Armeanca, pe același ton NORMAL.
  Dă DOAMNE și mass medidiei o revenire la NORMALITATE!
  • Like 0
  • @ Iulia Caldararu
   Cu doar 2 flori nu se face primavara!
   • Like 0
 • Nu se stie niciodata de unde poate sa sara iepurele.Asa hulit cum este s-ar putea sa faca o surpriza frumoasa!
  • Like 0
 • La punctul 3, din punctul meu de vedere, trebuie făcută precizarea: condus de Ludovic Orban, dar in niciun caz datorita lui Ludovic Orban, PNL a iesit unde a iesit.
  A fost ca intotdeauna la noi: să nu iasă PSD (vezi: să nu iasă Vadim, să nu iasă Ponta etc.)!
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult