Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Guvernul pregătește schimbarea legii pensiilor speciale. Dragnea: Pensiile speciale aflate în plată nu scad

Pensiile speciale nu vor mai depăși salariul, așa cum se întâmplă acum, au anunțat luni liderii coaliției de guvernare. Executivul lucrează la o ordonanță de urgență care va corecta anomalia.

„Azi legea introduce o distorsiune majoră în sistemul de pensii și o anomalie. Pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are angajatul respectiv. Nu există un astfel de sistem care să fie sustenabil. Trebuie făcută o corecție. Principiul pe care primul ministru ni l-a prezentat e ca pensia să nu depășească salariul”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, după ședința coaliției de guvernare.

„Este o decizie a guvernului. Ne-au prezentat mai multe variante. Sunt trei principii: pensiile speciale aftate în plată nu scad, pensiile care ar avea o creștere mai mare decât salariul să nu poată să depășească salariul și să fie indexate doar cu indexul de inflație”, a spus luni liderul PSD Liviu Dragnea.

„E un mecanism care e destul de ciudat. Dacă cineva iese la pensie din cadrul acestei categorii de pensionari, cu o pensie ce poate ajunge și la 131% din salariu, problema este că în momentul în care un individ a iesit la pensie cu această pensie specială, cu o valoare X azi, peste un an, doi ani pensia i se mărește dacă i s-a mărit salariul celui care i-a ocupat locul pe care l-a ocupat înainte. Se poate ajunge la o creștere de, spuneau ei, până la 50 la sută”, a explicat Dragnea.

În cazul în care legea pensiilor speciale nu ar fi modificată impactul bugetar ar putea ajunge în câțiva ani la 10-15 miliarde de lei. 

„Riscul foarte mare, din ce au spus ei, dacă nu se intervine, impactul bugetar care e de 6 miliarde de lei azi pentru aceste pensii speciale poate ajunge la 10 -11 miliarde, 15 miliarde în doi ani. În ritmul acesta în patru-cinci ani se poate duce la sume foarte mari. Blocăm șansa statului român să continue creșterea punctului de pensie pentru celelalte categorii de pensionari din România”, a continuat liderul PSD.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat săptămâna trecută că există un val de pensionări in sistemul militar, din cauză că oamenii au auzit că s-ar putea modifica algoritmul de calcul pentru pensii, el dând asigurări că a convenit cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor acestora să nu se schimbe.

Potrivit Digi24, cele mai mari pensii speciale depășesc 30.000 de lei pe lună. Un magistrat din sistemul militar primește o pensie de 34.000 de lei. În top 10 cele mai mari pensii din sistemul public se află un prim-vicepreşedinte de bancă cu o pensie de 18.758 de lei şi un director de bancă cu aproape 18.000 de lei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    https://omulsistrada.blogspot.com/2017/08/apevistii-hoti-cu-aprobare.html
    • Like 0
  • Pensiile speciale
    Măcar din când în când să respectăm Constituția României și să încercăm să facem ca legalitatea să fie cât mai adesea egală (totuna) cu dreptatea.
    Orice lege specială care derogă („Specialia generalibus derogant”) de la legea principală constituie o discriminare pozitivă (și mai rar, negativă) și asta înseamnă o încălcare a art. 16 din C.R. care stabilește egalitatea (fără privilegii sau discriminări) a tuturor cetățenilor în fața legii.
    Ce fel de egalitate mai este între un pensionar civil și un pensionar militar (magistrat, pilot, polițist, diplomat sau parlamentar) când acestuia din urmă i se dă o pensie de 85% din salariile din ultimii ani, iar mie (civilul) mi se pun în media calculată și salariile avute cu 40 de ani în urmă care evident erau foarte mici (ca pentru începători!)
    Vine un terchea-berchea cu pile la șefii mari și este „încadrat” cu 5 ani înainte de pensie bodyguard, paznic la intrarea în clădirea MAI, profesor de sport la Academia de Poliție etc. În condițiile legilor actuale cu dedicație nu-i așa că i-a pus Dumnezeu mâna-n cap, încărcată cu-o pensie specială fără nici o legătură cu ăilalți 30-35 de ani când poate a tot stat la umbră sau la căldurică (după nevoi, coane Mitică!) sau poate a tăiat frunză la câini?!
    Iar lozincile despre apărarea Patriei în decurs de peste 70 de ani (de PACE!) sau despre eforturile la inundații și la deszăpeziri (făcute de militarii în termen, adică de noi civilii, dirijați de ofițerii pensionari de astăzi de pe margine cu ordine mai totdeauna nepricepute) mai bine să nu mai vorbească niciun beneficiar de pensie specială. Altfel mi-aduc aminte ce-a făcut armata la Timișoara și în alte orașe până pe la mijlocul zilei de 22 decembrie 1989.
    Of! Acum mi-am adus aminte de alți privilegiați (profitori), așa zișii revoluționari. Ce fel de revoluționar este ăla care pretinde privilegii, avantaje pentru sine?! Un mercenar, da! cere pentru că el si-a făcut treaba conform unui angajament, dar un revoluționar a făcut ce-a făcut din dragoste de popor, de țară, de dreptate. Mercenarului i se plătește simbria conform înțelegerii și „gata!”. Revoluționarul român (în cele mai multe cazuri ajuns întâmplător în evenimente și nu de puține ori revoluționar închipuit, fals sau fabricat de prieteni sau rude), nu! lui nu-i ajunge „o recompensă de unică folosință”, nu! lui să-i dai în fiecare lună până la moarte și chiar după, o pensie (indemnizație) obligatoriu indexată cu rata inflației și cu creșterea slariului mediu pe economie. Și lângă asta a vrut și vrea multe altele: locații cu vad pentru magazine, locuințe în centru, terenuri, posturi în guverne și parlamente, sedii pentru „asociații de revoluționari” etc.
    Să mă întorc la pensiile speciale. Nu trebuie să fii prea deștept sau să fii magistrat la Curtea Constituțională a României (de fapt s-a văzut cât de „deștepți” au fost ăștia de la CCR care s-au scremut să spună evidenta prostie cu limita valorică a abuzului în serviciu; parcă, de exemplu, o tracasare din răzbunare n-ar fi abuz în serviciu?! Lasă-l pe judecător să aprecieze dacă o faptă este sau nu este abuz în serviciu!).
    Pensiile speciale nu trebuie să fie acordate împotriva legilor generale, pe baza unor legi speciale, cu dedicație. Din cauza legilor speciale Constituția României și legile generale valabile (ar trebui!) pentru toți românii au ajuns cum este cașcavalul cu găuri (șvaițer parcă se numește, că pensia-mi nu-mi dă ghes să-i citesc etichetele prea des). Să faci o lege specială de pensii pentru unii bugetari este ca și cum un pensionar special este mai important la pensie decât în perioada activă! Dacă un militar, un polițist, un magistrat, un diplomat, un spion etc. desfășoară muncă FOARTE importantă pentru țară dă-i un salariu FOARTE mare, pentru că „acum” trebuie să-i prețuiești munca FOARTE importantă, nu să încalci Constituția cu legi speciale ca să-i dai o pensie specială. Și salariul il dai (îi faci parte) din bugetul la care contribuim toți, inclusiv aceștia cu munci FOARTE importante. Și dacă salariile din perioadele cu muncă FOARTE importantă au fost FOARTE mari și FOARTE lungi va rezulta o pensie corespuzătoare, calculată după legea generală a pensiilor, fără încălcarea prin prevederi speciale a art. 16 din Constituția României (egalitatea în fața legilor). În aceste condiții și pensia „specialilor” va fi FOARTE mare în comparație cu pensia „civililor” care n-au prestat munci cu salarii atât de mari ca ale „specialilor”. Dacă dai pensii speciale (pe baza unei metode de calcul avantajoase) din fondul național de pensii de stat înseamnă să micșorezi posibilitățile de acordare a unor pensii bune „civililor” (calculate pe baza unei metode generale, mult mai dezavantajoasă). Asta-i curată nedreptate!
    NOTA. Cu niște calcule destul de simple se poate arăta că un militar (un polițist, un pilot etc) „mănâncă” de 3-5 ori mai multă pensie decât un „civil” (cu profesii asemănătoare sau chiar identice) datorită: vârstelor diferite de ieșire la pensie, datorită metodei diferite de calculare a pensiei, datorită speranței diferite de viață, datorită înlesnirilor (cluburi, case de odihnă, popote, complexuri de agrement gratuite sau cu prețuri reduse speciale) acordate „specialilor” și după ieșirea la pensie.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Stiti ce pensii speciale depasesc salariile !!?? pensiile celor de dupa 2016, adicacalculate pe baza legii lui oprea, prietenul lui dragnea....adica pensiilor celor care l-au sustinut pe basescu 10 ani. Acum ca totul este ok pt ei, schimba legea, pai daca au sange sa le recalculeze pe toate in baza noii legi si sa le cobore pe cele care depasesc salariile celor in activitate la nivelul lor. Hai sa vedem o fac !!
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      https://omulsistrada.blogspot.com/2017/08/apevistii-hoti-cu-aprobare.html
      • Like 0
  • Deci pe scurt , facem o mânărie bolșevică , tăiem pensiile prin diferite metode ( neînțelese de majoritatea pensionarilor simpli ) insa alea ale noastre ( parlamentari , senatori ) nu le tăiem , le mărim in fiecare luna ca deh muncim in folosul țărișoarei . Jos pălăria tovarăși , ne-ați făcut pe fata .
    • Like 2
    • @ Vic Berenghi
      check icon
      Îmi permit câteva completări:
      - parlamentari, senatori + milițieni, militari, judecători etc.
      - jos șapca și nu pălăria!
      Acum, respectăm mai mult adevărul!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult