
Foto: Getty Images
Guvernul Ciucă va analiza în ședința de azi un proiect de ordonanță de urgență privind suprataxarea companiilor din energie, între cele mai afectate urmând să se numere OMV Petrol și Romgaz. Proiectul consultat de Economica.net pune în aplicare Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie.
Noua taxă de solidaritate, care ar putea intra în vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie, se va aplica asupra diferenței de profit din acest an și următorul și profitul mediu al anilor 2018-2021 pentru toate companiile din sectorul petrolului, gazelor și rafinării, dacă profitul din anii 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei 2018-2021, mai notează sursa citată.
Companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.
Executivul estimează că din această suprataxă s-ar putea aduna la buget un miliard de euro în 2023, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media. Banii strânși de guvern din suprataxă vor putea fi folosiți pentru investiții în energia din surse regenerabile, în eficiența energetică sau în alte tehnologii de decarbonizare.
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze: România are cea mai ostilă abordare din UE pentru industria de petrol şi gaze
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) susține într-un comunicat că o nouă taxare a companiilor de profil nu va rezolva criza energetică, ci va avea ca efect reducerea drastică a investiţiilor.
„Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, România are cea mai ostilă abordare din UE pentru industria de petrol şi gaze în contextul în care are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare. Neluarea în considerare a taxelor suplimentare deja introduse este în contradicţie cu principiile Regulamentului European”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze, citat de ZF.
„Pentru a limita impactul în descurajarea producţiei locale şi a viitoarelor investiţii în sector, cota aleasă, de 60%, este mai cu mult mare decât în orice altă țară a Uniunii Europene. Astfel, un procent de 33% (prevăzut de regulament) ar fi mai adecvat. Nivelul cotei nu trebuie să pună în pericol capacitatea producătorilor de a menţine şi stimula investiţiile viitoare în capacitati de producţie necesare.”
Federația propune introducerea unui mecanism de încurajare a investiţiilor, prin constituirea unor rezerve din suma datorată ca şi contribuţie de solidaritate la nivelul contribuabililor, prin care să se asigure investiţii noi în următorii 3-5 ani. „Contribuţia convenită ar trebui să fie recunoscută ca şi cheltuială deductibilă la calculul impozitul pe profit”, se mai arată în comunicatul FPPG.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.