Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Guvernul vrea să crească taxele și să taie bursele elevilor pentru a reduce deficitul bugetar. Între timp, România aruncă pe geam bani din energie, importând scump și exportând ieftin, în timp ce statul blochează proiectele de stocare

fotovoltăic

foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prețurile la energie sunt în creștere.

România cumpără de la vecini energie electrică scumpă la vârf de consum și exportă energie ieftină în mijlocul zilei, când produc fotovoltaicele.

Această situație agravează un indicator macroeconomic important: deficitul comercial.

Fostul ministru al energiei Sebastian Burduja a declarat corect că dezvoltarea capacităților de stocare este prioritate zero în energie. Decât să vinzi ieftin și să cumperi scump, mai bine stochezi și consumi când ai nevoie.

Credeți că toți conducătorii instituțiilor publice din Romania sprijină acest obiectiv atât de important pentru țara noastră? Răspunsul meu este că nu.

Cer public Parlamentului României să verifice câte solicitări de înființare de capacități de stocare, cu o vechime de cel puțin o lună, nu au primit răspuns de la ANRE.

Investitorii așteaptă aprobările pentru a contribui la obiectivul cel mai important din energie din aceste zile.

Neglijență? Abuz? Subminarea intereselor consumatorilor și ale economiei naționale?

Să așteptăm răspunsul Parlamentului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă vorbim de stocarea la nivel de zeci-sute de MW, pardon, costurile cu acumulatoarele ar fi atât de mari încât nu știu în cât timp s-ar amortiza, dacă s-ar amortiza. În plus, acumulatoarele își pierd eficiența și în 7...10 ani trebuie înlocuite.
    Problema s-ar rezolva mult mai eficient dacă Vestul Europei ar fi dispus să interconecteze gridul lor energetic cu amărâții din Estul Europei. De asta nu avem energie la prețuri reduse în momentele de vârf de consum. Am intrat în Schengen doar cu mobilitatea indivizilor, că în alte aspecte suntem lăsați de izbeliște.
    • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Bateriile moderne au durata de viață de peste 20 de ani, de la 3000 spre 10000 de cicluri de încărcare, iar costul este undeva între 100000 și 200000 de euro/MW, așa că 1-2 miliarde de la pensiile speciale ar rezolva o capacitate de stocare de 1000 MW.
      Vestul nu are nici o problemă să se conecteze, a dat și fonduri uriașe pentru convergență inclusiv energetică, dar dacă românul fură sau risipește banii, sau nici nu știe ce să facă cu ei, vorbim georgisme și alte aberații...
      • Like 0
    • @ Sorin Volk
      Corect. Am văzut oferte pe la 150.000 - 180.000 euro pentru combinații de baterii LiFePO de 1MWh, garantate la 6.000 cicluri de încărcare. Dacă bateria e utilizată 1 ciclu pe zi, într-adevăr, ar trebui să țină 16 ani. La două cicluri pe zi, doar 8 ani ș.a.m.d. Durata bateriei depinde extrem de mult de regimul de exploatare. Soare și vând să mai avem ca să încărcăm bateriile off the grid.
      • Like 0
  • Aici fără discuție este politica demențială a guvernelor 2007-prezent de a nu finaliza 2 reactoare la Cernavodă și eventual încă 4 cu o tehnologie sigură, curată, care ar fi determinat o abundență energetică!...nu cărbunii cum încă susțin unii care habar nu au, cărbunii în RO nu au fost și nu vor fi decât o mare pagubă și izvor de mase de imbecili cretinizați și aliniați intereselor pesediste-rusești!!!
    De ce nu am finalizat industria nucleară?...de ce avem 10 ani întârziere la gazele din Neptun Deep?...de ce nu am prospectat gazele de șist?...întrebați la moskva, mikimausul malefic ponta, cg, haur, dragnea-vâlcov, veorica etc...
    • Like 0
    • @ Sorin Volk
      Pe de-o parte zici bine despre energetica nucleară. Așa este. E inacceptabil că nu am continuat investițiile de la Cernavodă, când aveam experiență în așa ceva. Trebuia doar voință politică. Dar de aici începi să aberezi, conform ideologiei tale. Dai vina pe, citez:” mikimausul malefic ponta, cg, haur, dragnea-vâlcov, veorica etc” Păi ce vină au Georgescu și AUR care NU AU FOST DELOC LA PUTERE și mai mult, ei militează pentru a ne baza pe forțele proprii naționale, deci inclusiv energetica nucleară?!?!? Tu te auzi ce aberezi? Că știu că te dai mare intelectual deștept. Dacă te enervează suveraniștii ai ajuns să dai vina pe ei pentru tot ce te nemulțumește în România?!? N-ar strica să revii cu picioarele pe pământ. Sunt de acord cu incriminarea celorlalți: Ponta, Dragnea (Vâlcov?!?), Veorica. Dar oare cine mai urmează prin acel ”etc”, tot numai PSD-iști? Îți aduc aminte că prim-miniștrii au fost și de la PNL sau -sanchi - tehnocrați / neomarxiști: Cioloș, Orban, Câțu, Ciucă... Plus cei din trecut: Petre Roman, Văcăroiu, Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Tăriceanu, Ungureanu. Ai uitat de ei? Sau ei nu sunt vinovați că mulți sunt de-ai tăi? Dacă vrei să fii considerat deștept poți fi subiectiv - oricum toți suntem subiectivi mai mult sau mai puțin - dar nu poți fi nedrept, ilogic, aberant....
      • Like 0
    • @ Sorin Volk
      RazvanP check icon
      Termocentralele pe cărbune erau fix stop-gap până la full nuclear și hidro încă de pe vremea RSR. Este irelevant cât de costisitor era, ne costă mai mult să importăm energie scumpă seara după ce o vindem ieftin ziua. Da, TOATE proiectele nucleare trebuiau finalizate, dar ÎNAINTE de a renunța la cărbune în numele unei ideologii tembele!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Termo de la Rovinari și Turceni, plus Ișalnița și aberația majoră Anina, adică mitul cu lignitul și ceva șisturi fără conținut de HC, au fost printre cele mai importante investiții catastrofale care au îngropat ceaușismul....alde cg, simion vor să le reia....Говорит Москва, Советская власть и электрификация!
      PS- schimbările climatice nu sunt ideologie, sunt Apocalypse Now!
      • Like 0
  • Țineți minte când Corneliu Vadim Tudor promitea execuții publice pe stadioane? De ce credeți că ideea lui avea adepți?
    • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      Severitatea cu care este pedepsita o infractiune nu este totul. In SUA exista pedeapsa cu moartea si cu toate astea au o rata a criminalitatii mai mare decat in UE unde aceasta pedeapsa nu exista.
      • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      RazvanP check icon
      Retrospectiv vorbind...
      Spoiler alert: merge brici în China, țara aia mică și neimportantă care e superputere...
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      pixel check icon
      rata criminalității crescută nu poate fi corelată cu efectul ei, anume pedepsirea. e o fractură logică care umple de rușine.
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Mhai Nai check icon
      Si-atunci ar trebui sa le oferim o mangaiere pe cap? Ma refer la cei care se pi...sa cu bolta pe viitorul tarii.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Remind me: câte capacități de producție pe cărbune a ÎNCHIS România din 2007 încoace?
    Mda...
    După care comentăm despre deficitul din energie...
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult