Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Habarnismul din politica externă ne-a costat scump: România a pierdut în fața Estoniei locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

Viorica Dancila - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

România a pierdut, vineri, la vot, postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în fața Estoniei, care a câștigat pentru prima dată acest post. 

UPDATE: La aflarea rezultatului, membrii delegației estone au aplaudat, s-au îmbrățișat cu bucurie. Din delegație a făcut parte și șefa statului, Kersti Kaljulaid.

Delegația României a fost compusă din ministrul Teodor Meleșcanu și ambasadorul României la ONU, Ion Jinga.

Mai jos, video cu momentul anunțului rezultatului (min 8:24):

STIREA INITIALA

Președintele Klaus Iohannis a acuzat declarațiile „iresponsabile” pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind principalul motiv pentru care România a pierdut masiv sprijinul în Consiliul de Securitate al ONU, unde a ratat postul de membru nepermanent după un vot dezastruos.

Locurile de membru nepermanent sunt alocate pe bază de apartenență regională. Estonia face parte din Europa de Est și s-a luptat pentru acest post cu România. În primul tur de vot scorul a fost de 111 la 78, fiind necesare minimum 129 pentru a câștiga. În al doilea tur, România a primit doar 58 de voturi, în timp ce Estonia a primit 132. 

Reacția președintelui Klaus Iohannis:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

În ciuda demersurilor diplomației române - care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre - o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române - față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe.

Președintele Klaus Iohannis constată că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat și substanțial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomați și experți, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii și mai ales în ultimii ani. Președintele României apreciază tot efortul depus de diplomația română.

De-a lungul acestei campanii - plasate sub imperativul promovării Păcii, Justiției și Dezvoltării durabile - Președintele Klaus Iohannis a susținut constant și ferm acest obiectiv major de politică externă și s-a implicat activ în demersurile diplomatice desfășurate în acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise către omologi străini, această prioritate fiind evocată de asemenea atât în discursurile publice ale șefului statului, din țară sau din străinătate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunării Generale a ONU, precum și în cadrul tuturor interacțiunilor de nivel înalt, de tip bilateral și multilateral, cu omologii și partenerii străini. Totodată, Administrația Prezidențială a sprijinit și a cooperat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfășurare a campaniei de promovare.

Președintele României folosește acest prilej pentru a reconfirma atașamentul țării noastre față de diplomația multilaterală și față de principiile și valorile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite.

Președintele Klaus Iohannis mulțumește pe această cale tuturor statelor partenere care au acordat încrederea și votul lor României și felicită Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat și pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort.

România va continua să își mobilizeze expertiza și resursele în serviciul Organizației și va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor națiunilor, precum și pentru pacea și securitatea internaționale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienței Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiției și Dezvoltării.

Calitatea de membru al Organizației Națiunilor Unite a reprezentat pentru România, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ și onest, Organizația continuând să fie pentru diplomația românească o platformă valoroasă pentru negocieri multilaterale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cromium check icon
    Astept bucuros Castile Albastre sa invadeze Parlamentul Romaniei. Torn pe oricine fortelor de ocupatie NATO contra ciocolata Heidi "pentru Germania made in Bucuresti" si Chewing gum made in China for USA.
    • Like 0
  • România câștiga locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU ( o organizație pe cale de sucombare ): „ați văzut ce a realizat președintele României, a pus România pe harta lumii !”.
    România nu a câștigat acel loc „onorific”, lipsit de importanță: „huo PSD, ciuma roșie, ne-a scos de pe harta lumii !”.
    Fără umori inutile nimeni nu mai poate pune materia cenușie la treabă ?
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Hai, sictir!
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Filbert check icon
      Aha, d-aia a tocmit ciuma rosie hamalii ca sa mute sifonierele ambasadei din Tel Aviv in Ierusalim, ca ONU e o organizatie 'pe cale de sucombare' (am inchis citatul).
      Daca asa a decretat trumputin, asa trebuie sa fie.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult