Foto: Guliver/ Getty Images
Iată că temuta oră a lui Erdoğan a sosit. Parlamentul l-a aclamat în picioare, opoziția a tăcut de teamă să nu-și piardă votanții musulmani, iar în fața Catedralei Sfânta Sofia mulțimea a strigat vineri, 10 iulie, "Allahu ekber"... motivul este clar: catedrala, desemnată patrimoniu UNESCO, va redeveni în câteva zile moschee,după 85 de ani de existență muzeală.
Instanța Administrativă Supremă a Turciei a anulat statutul de muzeu al faimoasei bazilici bizantine, facilitându-i utilizarea ca moschee, a relatat vineri, 10 iulie, de Agenția Națională de Presă Anadolu.
Construcția este parte a centrului istoric al Istanbulului și patrimoniu UNESCO, care avertizase Turcia în privința transformării arbitrare și încurajase la dialog înainte de luarea unei decizii. Un stat nu poate proceda la "o schimbare a unei valori universale incontestabile" a unui monument declarat patrimoniu mondial. De acest titlu sunt legate "o serie de responsabilități și obligații legale",susține UNESCO.
Hagia Sofia a fost construită în secolul al VI-lea d.Hr., recunoscută fiind că cea mai importantă catedrala bizantină până în momentul cuceririi Constantinopolului de către otomanii conduși de sultanul Mehmet II Fatih (Cuceritorul), ce au dispus transformarea ei în moschee. Adăugarea celor 4 minarete a fost o inițiativă mai mult decât simbolică. Abia în anul 1934 Ayasofya a încetat să fie lăcaș de cult, în urma deciziei lui Kemal Atatürk de a o declara muzeu.
Gruparea religioasă care ceruse Instanței Supreme schimbarea statutului a contestat legalitatea hotărârii guvernului secular al lui Atatürk. Conform argumentelor reclamanților, după cucerirea Constantinopolului, clădirea trecuse în proprietatea privată a lui Mehmet Fatih. Instanța a dat dreptate acestei revendicări, hotărând că Ayasofya aparținea unei fundații (vakıf) ce administra averea sultanului și că odinioară fusese deschisă publicului în calitate de moschee.
În urma hotărârii judecătorești, Președintele Erdoğan a anunțat deschiderea lăcașului de cult tuturor credincioșilor musulmani: în postarea sa pe Twitter a felicitat instanța pentru decizia luată, menționând că Ayasofya va fi subordonată Autorității Religioase (Diyanet), orice opinie contrară reprezentând "un atac la suveranitatea Turciei", care a restabilit în sfârșit dreptatea.
Data la care se va desfășura primul serviciu religios nu este foarte clară - în mass-media fusese vehiculată data de 15 iulie, „aniversarea" încercării eșuate de lovitură de stat din 2016; Erdoğan a anunțat însă data de 24 iulie.
Conform ziarului Hürriyet, hotărârea judecătorească va intra în vigoare în următoarele 30 de zile. Statutul catedralei este însă motiv de discordie politică. Grupările naționaliste și religioase sub "egida" partidului de guvernământ AKP consideră monumentul patrimoniu islamic-otoman, iar președintele Erdoğan însuși a considerat transformarea în muzeu drept o "mare greșeală", solicitând în repetate rânduri revenirea la funcția de moschee.
UE, prin intermediul vicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a cerut menținerea statutului de muzeu al lăcașului, în caz contrar fiind amenințat spiritul de toleranță și deschiderea culturală a Istanbulului: "Hagia Sofia este un simbol al dialogului ecumenic și intercultural." În 2010, când metropola a fost Capitală Culturală Europeană, Erdoğan a numit-o "oraș european".
"Istanbulul a privit mereu către Europa", a susținut Schinas.
Ayasofya va fi deschisă turiștilor și ca moschee, exact ca vecina ei din centrul istoric, Moscheea Albastră, construită în 1609 de către Sultanul Ahmet I.
În 2019, Ayasofya a atras peste 3,7 milioane de vizitatori, fiind cel mai popular muzeu al Turciei. Monumentul este cunoscut nu doar pentru cupola de 56 m înălțime, ci mai ales pentru mozaicurile bizantine și picturile murale din interior. Conform ritului musulman, ce interzice cultul imaginilor, mozaicurile vor fi acoperite cu pânze pe durata rugăciunilor musulmane.
Cine știe dacă Ayasofya nu va împărtăși soarta bisericii bizantine omonime din orașul Trabzon (capitala vechiului Trapezunt), ale cărei picturi murale au fost permanent acoperite. Poate și mozaicurile din Ayasofya, unele dintre ele abia revelate publicului, altele în curs de restaurare, vor fi iarăși acoperite de un strat consistent de tencuială, exact ca în 1453.
Și nici măcar Mike Pompeo, guvernul francez, grec sau rus împreună cu Biserica Ortodoxă Rusă nu vor putea împiedica inevitabilul… o ruptură între Orient și Occident întruchipată de distrugerea unui simbol cu o vechime de 1500 ani.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si Turcia mai era considerata ceva pana de curand: "vitrina" democratiei liberale pentru lumea musulmana. Se cam sparge vitrina.
P.S. Mai avem trei ani si ajungem si noi in aceeasi situatie dupa ce va pleca Klaus Johannis la un job caldut in EU sau in pensie. Vedeti pe cineva civilizat sa fie prrgatit in opozitie, nu zic PNL, care sa ii ia locul? Nu exista. Iar in trei ani va fi imposibil sa gasesti pe cineva care sa castige increderea populara. Prin urmare, asa vom intra si noi in rand cu lumea si o sa avem un presedinta populist care sigur ca rasturna multe lucruri in tara. Nu ca ar fi foarte greu...