Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Este un nou început!” După 25 de ani, partidul președintelui Erdogan își încheie dominația asupra Istanbului

„Cine câștigă Istanbulul câștigă Turcia”, spunea cu ceva vreme în urmă președintele Recep Tayyip Erdogan, care conduce cu mână de fier țara. După numărătoarea aproape în întregime a voturilor, scrie BBC, Ekrem Imamoglu, candidatul formațiunii de opoziție Partidul Popular Republican, are un avans de peste 775.000 de voturi, o creștere uriașă față de scrutinul anterior, din martie, în care diferența a fost de doar 13.000 de voturi. Prea puțin pentru ca partidul lui Erdogan, AKP, să își recunoască atunci înfrângerea, ceea ce a condus la organizarea de noi alegeri. Victoria de duminică a opoziției pune capăt dominației de un sfert de secol a AKP asupra Istanbului.

Candidatul AKP, fostul premier Binali Yildirim, a recunoscut victoria oponentului său, pe care președintele Erdogan l-a felicitat pe Twitter: „Îl felicit pe Ekrem Imamoglu care, potrivit alegerilor preliminare, a câștigat alegerile”, a scris acesta.

Susținătorii lui Imamoglu au ieșit în stradă pentru a sărbători victoria.

Alegeri Istanbul

Foto: Guliver/Getty Images

„Să te bucuri nu înseamnă să superi pe altcineva. Îi învit pe toţi cetăţenii noştri să se comporte în modul cel mai delicat. Nu este o victorie, este un nou început. Vreau să vă anunţ că de mâine, în calitate de primar, mă voi comporta la fel cu toţi cei 16 milioane de oameni din Istanbul. Voi aţi apărat în faţa întregii lumi democraţia Turciei”, a spus, potrivit News.ro, Imamoglu în discursul său.

Acesta a vorbit și despre alegerile de la sfârșitul lunii martie, care au fost anulate la presiunile partidului aflat la putere. “Din nefericire, ceasul democraţiei nu a funcţionat în seara de 31 martie. Tot poporul ştie ce a fost. Dar nu puteţi opri niciodată timpul oprind ceasurile. Nu puteţi ascunde adevărurile acoperindu-le”, a afirmat noul primar al Istanbulului.

Imamoglu a mai adăugat că vrea să lucreze „în armonie” cu Erdogan. La alegerile de duminică, au votat 8.868.664 de persoane. După numărătoarea a peste 99% dintre opțiunile exprimate, candidatul opoziției a obținut 54% dintre voturi, iar cel al puterii 45%.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Unde scrie ca e preluat de pe bbc.com?? Asa ar fi frumos.
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult