Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Haideți să discutăm despre Telegram, Simion și Durov!

Telegram 2025

Foto: Profimedia

Vorbeam acum câteva săptămâni de folosirea aplicației Telegram pentru aceste alegeri de către serviciile rusești și despre ancheta OpenMinds. Din păcate, nici presa și nici autoritățile de la noi nu au luat în serios această anchetă și toată lumea s-a concentrat pe TikTok și pe FB. 

Aflăm  acum că Simion folosește mesaje de pe Telegram, dar si pe proprietarul aplicației, rusul Pavel Durov, pentru a încerca anularea alegerilor. Durov tocmai a confirmat că e dispus să vină să depună mărturie.

Sincer, eu unul nu am obosit de la toate tâmpeniile gândite la Moscova și făcute aici de Simion, dar am obosit să văd atâta indiferență și superficialitate de la autoritățile noastre, în primul rând, dar și de la o parte a presei, care avea pe tavă o investigație bine documentată și de care știa.

Mai exact, OpenMinds a analizat peste 5 milioane de mesaje de pe Telegram, de pe 250 de canale din Rusia, România și Moldova, în limba rusă, română și engleză, urmărind ce mesaje produse în Rusia au ajuns în România. Adică o analiză pe propaganda rusă. 

Au descoperit peste 3 milioane de mesaje, cu peste 200 de canale, care conțineau informații false produse la Moscova și preluate în România, în patru mari categorii: mesaje pro Rusia, anti UE și de extremă dreaptă, teorii conspiraționiste, despre credința. Mesajele erau cele pe care le vedeți și pe rețele: globaliștii sunt răi, elita globalistă stăpânește lumea, avem societăți/grupări secrete, știri religioase și promovarea anumitor preoți ruși și români, citate din Biblie, xenofobie, anti migrație, atacarea valorilor europene și a guvernelor.

Și acum rezultatele:

1. 26% dintre români folosesc Telegram cel puțin o dată pe lună. Nu e o aplicație prea populară, dar cu o bună organizare ajunge unde trebuie.

2. Negând reguli de moderare prea sofisticate, propagandă rusă pe care o vedeți pe FB sau pe TikTok ajunge la noi prin Telegram. Și de aici pleacă pe rețele, cuvânt cu cuvânt. Normal, având aici echipe care se ocupa de asta.

3. Peste 25% din canalele RO de pe Telegram sunt de propaganda rusă, anti UE și pentru AUR sau alți suveraniști.

4. Teoriile conspiraționiste au 40 de canale, majoritatea având informații cu surse ca Sputnik și Ambasada Rusiei în România.

5. Religia are și ea 15 canale de propagandă.

6. Un sfert din nr total de canale RO de pe Telegram sunt legate de presa de stat rusă.

7. Subiectul cel mai intens promovat după anularea alegerilor a fost acela că România a devenit o dictatură. Care a plecat de la 13 menționări, ajungând rapid până la 1.500 de menționări. Cam așa se propagă!

Cu alte cuvinte, Telegram este cucerit de ruși în România. Cu legături clare atât cu media rusă cât și cu instituții ale statului rus.

Ne mirăm acum că Simion anunță că va comunica doar pe Telegram? Sau că Durov anunță că vine în România pentru a depune mărturie privind anularea alegerilor? Păi băieții ăștia aici s-au organizat în ultimele luni: pe Telegram. Peste 4.000 de de articole de propagandă rusă au venit către România prin Telegram. Cum credeți că au venit? Cu sprijinul statului rus, prin servicii și Durov! Să nu uităm ca rețeaua rusă de socializare VKontakte e tot a lui Durov!

Crede cineva că ai o rețea de socializare în Rusia, fără servicii și acceptul echipei Putin? Să fim serioși! Telegram este rețeaua de stat rusă, ascunsă sub o entitate privată controlată de serviciile de informații ruse!

Dar mai mult, momentul de azi a fost pregătit înaintea turului doi. Dovada că Durov a devenit brusc atent la România încă din ziua votului, de pe 18, publicând pe X mai multe informări, dar cu câteva zile înainte aceste mesaje deja erau promovate pe……ați ghicit. Pe Telegram!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu am ales Telegram acum ~10 ani de la reclama: Canal oficial INCDFP de alerta seismica pentru cutremure. Să văd că îi incriminați și pe ei. Eu nu am primit niciun mesaj de propaganda, în contrast cu facebook, X sau altele.

    Nu Telegram e problema, ci alegerea individuală de a permite propaganda. Vă reamintesc că la noi doctoratele se scriu fără a demasca SURSA...
    • Like 1
  • IraM check icon
    Eu n-am folosit Telegram niciodata. Nici Tiktok.
    Dar analiza facuta de autor mi se pare un exemplu de teorie a conspiratiei, buna de pus pe ... Telegram.

    Mai propun eu o teorie: multi oameni sunt chiar prosti. Si voteaza alandala.
    Ieri cu Vadim, azi cu astia...
    • Like 1
    • @ IraM
      Ai dreptate, sunt, surprinzător de mulți prosti. Dacă e să te iei după scorul "suveranistilor" aproape jumătate din populație. Și tocmai pentru că nu au discernământ trebuie să fie "informați", dirijați, influențați, "sensibilități". Am observat o mulțime de indivizi, de toate vârstele, mai ales tineri, elevi, indivizi pe fața cărora se vedea că nu aparțin celor cu, prea multă, școală manevrand, pretutindeni, smart telefoane de ultimă generație. Ăști ori vorbesc în continuu, ori navighează pe diverse rețele. E o "foame" de informație! Rău e că aleg fake-uri. Sunt mult mai facile și uimitoare.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult