Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Haos în stațiunea Mamaia cu puțin timp înainte de deschiderea sezonului estival

Extindere de plajă - Mamaia

Plajele din Năvodari, Mamaia Nord și Mamaia Centru nu vor fi gata înainte de 1 iulie 2021. Anunțul este oficial și a fost făcut de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Cum recepția sectoarelor de plajă se va face la 01.07.2021, să nu vă mire că în primele două săptămâni din iulie vom avea șantiere pe plajele din Mamaia și Năvodari. Haideți să vedem cum s-a ajuns în această situație care a declanșat haosul.

Primul blocaj: 40 de beach baruri lăsate pe plajă

De la finalul anului trecut, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a pornit al doilea mare proiect de lărgire a plajelor. Valoarea totală a proiectului de lărgire şi protejare a plajelor de pe ţărmul românesc depăşeşte 840 de milioane de euro, iar mare parte din finanţare este de la Uniunea Europeană. Statul român contribuie cu 15% din suma totală și câştigă peste 220 de hectare noi de teren. Iar primele luni ale anului 2021 aduceau și alte vești bune: stațiunea Mamaia câștiga în opt săptămâni nu mai puțin de 3000 de metri noi de plajă. Dar cum minunile durează puțin în România, în februarie 2021 au apărut și primele blocaje. Constructorul olandez a anunțat autoritățile că nu poate finaliza lucrările de înnisipare din cauza beach barurilor lăsate pe plajă. În Mamaia, în zona vizată de extindere, funcționau peste 160 de beach baruri. 120 au fost demontate, dar 40 au rămas pe loc. Aceste 40 de construcții de lemn (cel puțin din lemn ar trebui să fie deși sunt unele unde cimentul a fost prietenul cel mai bun) au ajuns la o diferență de nivel de -3 metri. Da, cu minus!

Beach bar îngropat Mamaia

Dosarul DNA Constanța privind descărcarea arheologică din zona din care se extrage nisipul

La finalul lunii februarie 2021, vine o nouă întârziere. DNA Constanța deschide un dosar penal în rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro. Inițial s-a crezut că este vorba despre mai multe monede antice.

Apoi, cei de la info-sud-est.ro anunță că de fapt este vorba despre o epavă.

Trec alte două săptămâni în care perimetrul din care era extras nisipul devine ZONĂ INTERZISĂ, iar olandezii aduc materie primă din alte locuri mai îndepărtate. Continuă să se adune zilele de întârziere!

Grăbiți-vă încet! Plaja e gata abia în iulie! Până atunci poftiți pe prosop!

Și vine ziua de luni, 5 aprilie 2021, când titularii contractelor de închiriere a sectoarelor de plajă primesc lovitura sub centură.

Administrația Bazinală de Apă anunță agenții economici că plajele vor fi predate pe data de 01.07.2021. Ce înseamnă asta? Nimeni nu are voie să amenajeze nimic până la acea dată. Cel puțin dacă nu vrea să încalce legea. Cu alte cuvinte, cel puțin până la o altă decizie a autorităților, până la începutul lunii iulie, de la Pasarela Regală din Mamaia (cea îngropată în nisip) și până la Năvodari se va face plajă doar pe prosop.

Să nu uit! Dacă acest termen rămâne în picioare, să nu vă surprindă că, în plin vârf de sezon estival, pe plajă veți auzi zgomotul unor bormașini în loc de cel al valurilor.

Articol preluat de pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum naiba sa fie atat de imbecili sa mareasca plaja??? Pt ce sa se amestece sezlongurile cu prosoapele??? Si culmea...s-au aflat fix in Mamaia! Cel putin in zona plajelor de lux nu aveau ce sa modifice!!! O singura statiune de Doamne ajuta am avut in Romania si pe asta au stricat-o!
    • Like 0
  • Buna seara.Am achizitionat un sejur la Mamaia, hotel Vega pentru ca am mai fost acolo si ne-a placut mult plaja.Am platit jumatate din suma, dar abia acuma am aflat ca si respectiva plaja a fost modificata, adica de fapt nu mai este ceea ce a fost, acuma este distanta mare pana la apa, scoici in loc de nisip, mare adancita brusc.Nu este corect platesc asa o suma mare si sa nu fiu informata ca de fapt primesc altceva decat scrie in contract.Sper sa pot sa recuperez avansul.
    • Like 1
  • Este o porcărie cu aceasta lățire a plajei …. Nisipul este o amintire in Mamaia, numai scoici și pământ , pana la mare trebuie sa mergi incaltat ca Riști sa te rănești grav la tălpi și bineînțeles ca nu exista niciun punct de prim ajutor …. Iar marea adânca și cu vârtejuri …. Dezastru total !
    • Like 1
    • @ Astrid Mihai
      Pacat de statiune.Pana se vor reaseza lucrurile , va mai trece mult timp, iar si acei turisti, ca noi , care mai alegeau Litoralul Romanesc, vor alege strainatatea.Au facut praf cea mai frumoasa plaja de pe litoralul nostru.
      • Like 1
  • Sunt Eu Sunt Eu check icon
    Deci nu este haos din motive de debandadă, ci haos din motive de șantier ... Poate că, măcar de acum înainte, nu se vor mai întinde cu 'umbreluțele' până la țărmul mării
    • Like 3
  • Aoleeeu, ce ne facem fetelor, e haos la Mamaia...Pai când nu a fost haos în ultimii 20 de ani ; și cine a reușit sa audă zgomotul valurilor în perioada asta ? O să mergem în Grecia pe o plaja pustie și ascultam valurile și pescărușii... ca de obicei...
    • Like 0
  • Nume check icon
    Mare tragedie nationala ca nu este gata plaja din Mamaia...Mergem in alta parte pentru ca nu cred ca va fi gata nici la anu' sau cu o minune pana la sezonul urmator.
    In plus, 40 de baruri pe plaja - ca noi numai beaches nu avem - nu au fost mutate. Respectiv 33% din totalul barurile, adica cam procentul de neam prost si nesimtiti din aceasta tara - apropo bar de ciment pe "beach", cum poti sa dai aprobare pentru asa ceva? Intr-o tara normala se dadea un termen, iar daca nu era respectat era daramat si factura trimisa catre proprietar. Atat de simplu...
    Cu epava nu ma pot pronunta, poate vorba d-lui Presedinte: Ghinion, se mai intampla.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult