Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Hiroshima, atunci și acum. Obama, în Japonia, vorbește de renunţarea la arme nucleare. În spate, un agent ţine valiza atomică

Barack Obama la Hiroshima

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit, la Hiroshima, cu supravieţuitori ai atacului nuclear american şi a pledat pentru eliminarea armelor atomice, dar în spatele său se putea observa un agent care ţinea valizele pentru lansarea unui atac atomic, notează BBC, citat de Mediafax.

Barack Obama, care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace în 2009, s-a deplasat vineri la Hiroshima, fiind primul preşedinte în funcţie al Statelor Unite care vizitează oraşul japonez. Liderul SUA, care se află în Japonia pentru summitul Grupului statelor puternic industrializate G7, a fost însoţit la Hiroshima de premierul nipon, Shinzo Abe.

„Moartea a căzut din cer, iar lumea s-a schimbat", a declarat Obama în discursul de la Hiroshima, amintind că atacul atomic din 1945 a arătat că "omenirea are mijloacele de a se distruge".

„Amintirile de la Hiroshima nu trebuie să dispară. Ne alimentează imaginaţia morală şi ne permit să ne schimbăm”, a afirmat Barack Obama.

Preşedintele SUA s-a întâlnit cu doi supravieţuitori ai atacului de la Hiroshima, îmbrăţişându-l pe unul dintre ei, Shigeaki Mori, în vârstă de 79 de ani.

"Vor exista voci care vor spune că, în pofida discursului lung şi idealist, Barack Obama rămâne comandantul ţării care are cel mai mare arsenal nuclear din lume. La doar câţiva metri în spatele preşedintelui SUA, aşa cum se întâmplă mereu, putea fi observat un ofiţer care ţinea valizele cu care poate fi lansat un atac nuclear", notează BBC News online.

Conform site-ului theconversation.com, Statele Unite şi Rusia au câte 7.000 de bombe nucleare, adică de 13 ori mai mult decât toate celelalte şapte puteri atomice împreună, scrie Mediafax.

Vedeți mai jos o galerie impresionantă „Hiroshima - înainte și după”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Moscova nu mai exista azi, daca americanii nu aruncau alea doua bombe. Bombele alea le-au permis relocare tuturor militarilor angrenati pe frontul de est, in razboi cu Japonia, pt a apara Moscova, care altfel ar fi fost cucerita. Hitler avea de gand sa rada Moscova de pe harta, deci probabil ca azi nu ar mai fi existat.
    In plus de atunci si pana acum nu am mai avut un razboi mondial pt ca exista armele nucleare. Toti cei care pot fi tentati sa declanseze un razboi de mare anvergura sunt descurajati de faptul ca s-ar putea incheia brutal, intr-o disputa nucleara. Altfel...sa nu credti ca istoria nu s-ar repeta. Uitati-va ce se intampla cu tarile din jurul Rusiei, care nici nu au arme nucleare, nici nu fac parte din vreo alianta ce are la dispozitie arme nuclare. Sunt atacate direct de care Rusia, pt ca stiu ca nu pot riposta pe masura. Frica e cel mai bun aliat al pacii. Asta e realitatea. Daca in locul Turciei, o putere militara, Azerbaijan ar fi doborat un avion militar rusesc Rusia i-ar fi invadat de mult. Asa....frica determinata de faptul ca Turcia e in sine o putere militara, si face parte dintr-o alianta f puternica, a dus la punerea batistei pe tambal. Cand cineva se va crede prea puternic ca sa fie invins lucrurile vor degenera.
    • Like 0
  • Emil F. check icon
    De Marcus McDilda a auzit cineva dinte dătătorii cu părerea pacifişti de pe aici? Marcus McDilda a fost un pilot de P-51 - avionul de vânătoare american cu rază lungă de acţiune. Doborât deasupra Japoniei pe 8 August 1945, a fost interogat în mod brutal (unele curente de gândire folosesc sintagma "torturat", dar, mă rog.....) ca să spună ce ştie despre bombele atomice, alea proaspăt aruncate la Hiroşima şi Nagasaki. Ca să scape, a spus interogatorilor săi că America mai are încă 100 de astfel de bombe (habar nu avea, apropo) şi vor continua să le lanseze până la capitularea Japoniei. Informaţia a fost transmisă ierarhic, până la Hirohito, şi se pare că impactul ei a fost atât de puternic, încât s-a luat decizia de a capitula. Mai puneţi mâna pe-o carte....
    • Like 0
  • check icon
    Daca razboiul continua se estima ca peste 200000 de tineri americani vor muri la debarcarea pe insula principala. Murisera deja 100000 in Okinawa. Pare cinic, dar mai bine sa moara ai tai, decit ai mei ... In afara de asta nu americanii au bombardat Japonia. Parca era invers, plus ca au atacat toate tarile din Asia se SE. Nici dupa prima bomba nu au cerut capitularea, abia dupa a doua ...
    • Like 0
  • Diana N. check icon
    Cred ca e sanatos sa ramanem realisti. Putem cu totii sa observam ca lumea nu e un eden, astfel ca un titlu care insinueaza ipocrizie nu e tocmai potrivit. A fost un moment trist pentru toata lumea, si asa va ramane mereu orice comemorare, dar e bine sa cautam si sa livram solutii, nu ne vor salva cinismul ori idealismul, ci privirea adevarului in fata si atacarea lui cu arma potrivita (cum faceau eroii antici sau Fat-Frumos... Dar ei luptau pe bune, nu delegau pe altii. Asa ca stiau ca e necesar si un scut...)
    • Like 0
  • Japonezii au comis niște atrocități greu de descris asupra populației civile. Mai ales în China. Au atacat și ei multe ținte civile, vezi Pearl Harbor. Nu se întrevedea o capitulare a Japoniei, iar pierderile zilnice erau de mii de oameni. În câteva luni ar fi murit mai multe persoane decât a făcut-o bomba atomică.
    Atacurile Kamikaze i-au năucit pe americani, iar japonezii testaseră înclusiv rachete ghidade de sinucigași. Vezi Wikipedia aici https://en.wikipedia.org/wiki/Yokosuka_MXY7_Ohka
    Dar trolii aveau ei informații secrete că urma în septembrie capitularea...

    • Like 1
    • @ Stefan Badescu
      Venom check icon
      În principiu, ai dreptate, dar nu poți cita Wikipedia ca sursă primară.
      • Like 0
    • @ Venom
      Ar fi fost mai bine să vă fi spus că am văzur eu un documentar pe Nat Geo, apoi pe History, cu ani buni în urmă? Sau că google e plin de "Japanese rocket man"? Am dat o sursă, cine dorește poate lua calea și verifica mai departe. Cine nu dorește și este ignorant, nu va citi nici 7 cărți de istorie pe care ipotetic le-aș putea pune pe forumul ăsta.
      Aș vrea și eu să citeze alții Wikipedia, în loc să dea din burtă informații, pe care alții să le înghită în ignoranța lor.
      • Like 0
    • @ Stefan Badescu
      Alexius check icon
      Războiul era pe sfârșite o știa toată lumea atunci. Citește presa vremii.
      Totuși atrocitățile autorităților militare japoneze in China si in general in Asia nu explică aruncarea de către americani a două bombe care vor ucide peste 200.000 de civili, oameni neimplicati in atrocitati, unii chiar minori sau foarte minori.
      • Like 1
  • Alexius check icon
    Văd că nu mai menționează nimeni cine a aruncat în august 1945 bombele atomice asupra Hiroshimei și Nagasaki. Peste 220.000 de civili uciși în decurs de 24 de ore.

    Obama a declarat înaintea vizitei că nu vede niciun motiv pentru care ar trebui să-și ceară scuze pentru că US Air Force a aruncat pe 6 și 9 august două bombe atomice asupra unor orașe care nu constituiau ținte militare, erau mult în spatele frontului și nici nu erau apărate antiaerian. Pentru Truman și pentru US Army a fost doar un test. Voiau să vadă cum se comportă bomba pe viu, în condiții reale. Războiul era aproape de final, nu existau șanse să se prelugească până în septembrie 1945.
    Au vrut doar să vadă câte victime poate face bomba.

    Cred că prezența lui Obama acolo, fără a-și cere scuze oficial, a fost un act de obrăznicie și tupeu.
    • Like 3
    • @ Alexius
      Curiozitatea bolanda a lui Truman pare sa fi fost un factor determinat important. Portretul facut acestui presedinte de catre Oliver Stone si Peter Kuznic in "The untold history of the United States" convinge cu privire la imbecilitatea lui Truman. Principalul motiv al "pripelii" de la 6, respectuv 9 August pare insa sa fi fost de sorginte geostrategica: conform intelegerii, la 3 luni de la incheierea razboiului in Europa, URSS-ului i se permitea sa intre in razboi impotriva Japoniei, iar aceasta ar fi deschis calea pretentiilor comunistilor pentru teritoriile est-asiatice.
      • Like 0
    • @ Alexius
      golan check icon
      Nu sunt si nu voi putea fi vreodata convins ca bombardarea tintelor civile era necesara in conditiile in care comandantii teatrelor din europa si pacificul de vest nu doreau continuarea acestor "tactici".
      Dar este absurd sa pretinzi ca a fost un test. Bombele fusesera testate suficient de mult pentru a sti cat de mare era raza de distrugere. In afara radiatiilor, care pur si simplu nu erau intelese la acea data, cine a dat ordinul era in perfecta cunostinta de cauza de efectul devastator pe care urmau sa-l aiba.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult