Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Iancu Guda: Nu este exclus ca TVA să crească chiar din 2024. Depinde cât de grav subperformăm la colectarea veniturilor

supermarket - cumparaturi

Foto: Inquam Photos / George Călin

O creștere a TVA -ului este cel mai probabil că va avea loc în 2025, dar nu este exclusă nici în 2024, crede analistul financiar Iancu Guda, mai ales dacă se va înregistra o colectare foarte slabă a veniturilor bugetare. El a subliniat că, chiar și în an electoral cum este 2024, autoritățile ar putea veni cu taxe care să vizeze categoria persoanelor cu venituri peste medie, care sunt puține ca număr și nu prezintă o miză electorală.

„Poate să fie chiar și în 2024 creșterea TVA-ului, nu este exclusă, depinde cât de grav subperformăm pe venituri, că la cheltuieli cred că o să execute. Din păcate în continuare nu se taie din multe cheltuieli care ar trebui tăiate, cum ar fi companiile de stat cu pierderi. Nu este exclusă nici pe 2024 (creșterea TVA), dar sincer mi-e teamă de 2025. Acolo ne paște riscul unor taxe generalizat crescute, cum e TVA-ul. În 2024, pe cheltuieli nu văd ajustări, văd posibil taxe pentru o categorie din societate care nu reprezintă o miză electorală, sunt puțini ca număr, dar au venituri peste medie”, spune Iancu Guda, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Guda a explicat că, deși guvernanții au susținut că în 2024 nu au fost introduse noi taxe, ci doar au fost eliminate unele excepții fiscale, acest lucru este doar parțial adevărat.

„Premierul spune că nu au adăugat taxe noi, ci că au făcut niște eliminări de excepții. Parțial adevărat, pentru că sunt atât de multe taxe noi adăugate. și reamintesc: 2% pe cifra de afaceri bănci, 1% pe venituri ale marilor companii - venituri peste 50 milioane de euro -, creșterea cu 3% impozit pe microîntreprinderi, la PFA sunt o groază de modificări - de CASS și de plafoane. Deci sunt și taxe noi sunt și eliminări de excepții.(...) E foarte sufocant pentru economie să crești încontinuu taxele și să spui: Noi o să accelerăm. Cum să accelerezi? Că în nicio carte de economie eu nu am văzut că dacă economia unei țări gâfâie și crește mai lent - în 2021 cu 6,3%, în 2022 cu 4,5%, în 2023 cu 2% - creștem taxe într-o asemenea economie și deodată, ca Făt Frumos, 3,4% (creștere economică în 2024)”, a punctat Iancu Guda.

România e singura țară din Europa care nu a avut niciun singur an, după 89, în care veniturile statului să fie mai mari decât cheltuielile, iar datoriile, care vor fi plătite de populație prin taxe, au crescut într-un ritm alarmant.

„Și am acumulat datorie, datorie, și am ajuns cu datoria publică la sfârșitul lui 2023 la 800 de miliarde lei . Doar în ultimii trei ani, am crescut datoria publică de la 400 la 800 de miliarde. În deceniul precedent - de la 200 la 400 miliarde. Încă o dată: 10 ani ne-au trebuit să luăm 200 miliarde lei datorie și doar 3 ani să mai luăm încă 400. Deci de 3 ori mai repede, de 2 ori mai mult. cu alte cuvinte, ne-am împrumutat de 6 ori mai intens. (...)

Datoria este a noastră, a tuturor, tot noi o plătim, prin taxe. Dacă în 2010 datoria publică pe cap de locuitor, raportată la salariul pe cap de locuitor, era de 60%, dragilor, am ajuns la 100%”, a explicat analistul financiar Iancu Guda.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Nimeni nu mai crede povestile vanatoresti ale lui Ciolacu ca nu au introdus taxe noi cand de fapt le-au crescut pe cele deja existente. Important e ce ramane in buzunarul cetatenilor nu ce scot politicienii pe gura.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult