Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fiecare om bun din administrație ține în spate alți 1.000 care doar fac umbră biroului. Care ar putea fi soluțiile

bugetar.

Foto: Getty Images

În contextul creșterii taxelor și impozitelor pentru a readuce deficitul bugetar într-o zonă responsabilă este cazul să ne uităm mai atent la cauzele acestuia. Sigur, sunt probleme cu nivelul de colectare a taxelor și impozitelor. Însă la fel de mare este problema cheltuirii banilor. E o problemă de mentalitate. Cheltuim, nu investim.

Iar atunci când aproape 30% din bugetul de stat finanțează doar plata salariilor, este important să înțelegem ce valoare întoarce în societate acest cost substanțial care depășește cu 8 puncte procentuale media europeană și cu 1000 de lei salariul mediu brut din sectorul privat românesc.

Altfel spus, nu este atât de important dacă un pod a costat unul sau două miliarde de lei. Nu costul dă valoarea, ci beneficiile. Câte mașini și TIR-uri îl vor trece. Pentru câți ani. Având ce nivel de calitate. Cu ce costuri de mentenanță. Ce rezistență are în timp. Cât durează garanția.

Câte alte trasee eliberează. Cu câte alte trasee face legătura. Cât combustibil și timp salvează. Cu cât reduce riscul de accidente. Ce avantaje vor obține oamenii. Câte afaceri existente sau noi vor crește și cu cât datorită acestui pod. Per total, valoarea câștigată este exponențial mai mare față de costul podului sau nu?

Similar, nu costul plății salariilor este problema, ci valoarea întoarsă în societate. În trecut am observat că bugetari prost plătiți este o strategie perdantă. Societatea a înțeles că e nevoie de o salarizare competitivă pentru a obține oameni competenți și integri în instituțiile centrale și locale.

Am plătit mai mult și pentru mai mulți. Rezultatul? Calitatea a scăzut și continuă să scadă. De ce? Pentru că s-au mărit grile de salarizare, nu grile de performanță. Astfel, mulți dintre cei buni obosesc și pleacă, rămân incompetenții. Vreau să subliniez că există mulți oameni la stat de toată isprava care chiar încearcă să facă o diferență în bine. Însă și ei suferă de aceleași probleme ca și noi. Reguli strâmbe, blocaje și birocrații stufoase și absurde, legi deficitare și interpretabile și lipsuri majore în toate domeniile.

Plătim mai mult însă sistemele de sănătate și educație sunt prăbușite, infrastructura este depășită și insuficientă, iar deficitul de forță de muncă calificată și disponibilă pune sectorul privat într-o situație imposibilă.

Reforma adevărată nu este să crești sau să tai din pix salarii și număr de salariați. Misiunea ar trebui să fie creșterea calității vieții pentru oameni și creșterea calității mediului în care antreprenorii onești pot construi afaceri sustenabile, competitive și profitabile. Obiectivele ar trebui să fie îndeplinite printr-un mix de competențe umane și tehnologii. Astfel, investind x% din buget pentru acestea, să generezi de zeci de ori mai mult bani în bugetul țării.

Însă fiecare om bun din administrație ține în spate alți 10-100-1000 care doar fac umbră biroului. Acești oameni buni sunt depășiți de volumul de muncă pe care îl duc singuri, lipsa reformelor necesare și de incompetența celor din jur.

Care ar putea fi soluțiile? Oamenii buni păstrați pe criterii de competență și performanță cu impact pozitiv în viețile contribuabililor. Ceilalți retrimiși în piața liberă a muncii, să-și dovedească valoarea acolo. Bineînțeles, eliminată birocrația prin clarificarea regulilor, digitalizare și automatizare. Dar și clarificarea legilor și regulamentelor pentru a nu mai lăsa loc de interpretare individuală.

În prezent, statul arată ca o prăjitură cu foi. Pe măsură ce s-au perindat diverse guvernări, ele au plecat și aparatul a rămas. La exterior pare nouă, la interior este neschimbată de zeci de ani, dar mereu crește în dimensiune și în cost. Iar în timp ce privatul și statul se ceartă, uităm că valoarea unui leu este aceeași pentru noi toți, patul unui spital este același pentru noi toți, iar copiii noștri respiră același aer poluat, indiferent câți bani sunt în conturile părinților.

Indiferent unde lucrăm și din ce poziție, ar fi bine să nu uităm că destinele noastre sunt adânc conectate. Într-o țară săracă toți suntem săraci. Chiar și mașinile scumpe merg tot pe drumuri proaste. 

Articol publicat inițial pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • usor cu statistica pe scari. in administratie lucreaza 300.000 de oameni. adica doar 300 tin o tara in spate ? hai da-o incolo!
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Problema e ca aparatul bugetar creste mai ca o corporatie fara sa tina cont de rolul sau. Parlamentul vine cu tot felul de legi si instrumente birocratice care necesita personal administrativ iar structurile locale mai angajeaza niste persoane conectate la politic, apoi trebuie crescute taxele pentru a echilibra bugetul. Aceste lucruri nu sunt insa unice la nivelul tarii noastre ci sunt prezente peste tot si sunt facilitate mai ales de ceea ce se intampla la nivelul UE cand europarlamentarii se plictisesc.
    Solutia este dereglementare si debirocratizare concomitent digitalizare masiva si cu reducerea numarului de posturi care se ocupa cu aceste activitati. Problema e ca nu convine partidelor politice.
    • Like 4
    • @ Mihai
      Rezolvarea problemei ar fi ca,, politicul sa NU se baga in problemele administrative ! Caz concret , la o statie -sectie de Garda de mediu , Un tip profesionist facea treaba la 2-3 cocoane-cadane ,angajate pe orice merite ,dar numai ,merite profesionale NU .Habar nu aveau ,cum trebuie prelevate probe de apa din raurile din apropiere etc,, Apoi nagajatii din Primarii ,se tot discuta , si nimic concret, cu reducerea personalului ,care ,taie frunze la caini , Taxele si impozitele le-au marit ,ca sa le dea lor salarii ne meritate ????
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon