Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Alegeri în SUA. Joe Biden ajunge în avantaj în 3 state care i-ar putea aduce victoria

Make America normal again

Foto: AFP/ Profimedia

Alegerile din SUA se apropie de momentul deznodământului, la capătul unui proces electoral care i-a adus pe americani la urne în număr record, în ciuda pandemiei de coronavirus. Trei state din zona industrială de nord (așa numitul „Rust belt”) vor decide președintele în 2020: Wisconsin (10 electori), Michigan (16) și Pennsylvania (20). În acest moment, numărătoarea voturilor continuă.

UPDATE: Dacă la început Donald Trump avea avantaj în toate trei, odată cu numărarea voturilor, Michigan și Wisconsin înclină spre Biden, candidatul democrat trecând în frunte, arată proiecțiile Fox News. Dacă Biden, care are 238 de voturi electorale, ar câștiga Wisconsin, Michigan și Nevada (6), unde este favorit, ar ajunge fix la 270 de voturi, câte are nevoie pentru a ajunge la Casa Albă. În acest scenariu, contracandidatul său ar contesta, cel mai probabil, rezultatul.

Foto: Carolyn Cole/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trump așteaptă rezultatele finale din Georgia (16) și Carolina de Nord (15), unde este în avantaj. Un mare eșec înregistrat de Donald Trump este pierdere statului Arizona (11), considerat un fief republican.

UPDATE: Donald Trump a reacționat pe Twitter după ce raportul de forțe s-a schimbat în cele Wisconsin și Michigan. „Aseară, conduceam detașat în multe state cheie, conduse și controlate de democrați. Apoi, unul câte unul, au început să dispară, pe măsură ce voturi surpriză au fost numărate. FOARTE CIUDAT”, a scris Trump. Mesajul să au fost etichetat de Twitter drept unul contestat, care ar putea induce în eroare în privința participării la alegeri.

UPDATE: „Am câștigat aceste alegeri”, a susținut Donald Trump în fața simpatizanților săi, într-un moment în care rezultatul este incert.  Președintele american a acuzat din nou că ar exista o tentativă fraudare a alegerilor și că există intenția de a-i văduvi pe simpatizanții săi de opțiunea electorală pe care au exprimat-o. „O să mergem la Curtea Supremă, nu vrem să se se găsească cine știe ce voturi la 4 dimineața”, a spus Trump, într-un discurs în tușe groase, în care a calificat numărătoarea voturilor drept „o rușine”.

În cifrele momentului, Joe Biden pare mai aproape decât adversarul său, Donald Trump, de a câștiga cele 270 de voturi electorale de care candidații au nevoie pentru a obține un mandat la Casa Albă. Joe Biden are, relatează Fox New, 238 de voturi electorale, în timp ce Trump are 213. Cursa este însă foarte strânsă. 

Potrivit Fox News, Joe Biden a obținut victoria în Arizona, stat câștigat în mod categoric în 2016 de Donald Trump în fața lui Hillary Clinton și în Minnesotta. Deși la o diferență de voturi mai mică decât în urmă cu 4 ani, Donald Trump a ieșit victorios în Ohio, un stat cu 18 electori, important în economia rezultatului. Trump și-a adjudecat Florida (29 de electori) și Texas (38 de electori).

Conform proiecțiilor, Joe Biden a câștigat în Washington, Oregon, California, Arizona, New Mexico, Colorado, Illinois, New York, Minnesota și Vermont. La rândul său, Trump a ieșit victorios în Idaho, Wyoming, Utah, Dakota de Nord și de Sud, Kansas, Texas, Oklahoma, Iowa, Missouri, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Indiana, Alabama, Tennessee, Kentucky, Ohio, Virginia de Vest, Carolina de Sud și Florida.

Sursa: Fox News

Pe moment, pot fi trase doar următoarele concluzii:

 • Victoria lui Biden nu mai pare atât de categorică pe cât o dădeau sondajele de opinie, iar popularitatea lui Donald Trump rămâne ridicată.
 • S-ar putea ca procesul de numărare a voturilor să nu se încheie prea curând. Am putea ajunge în situația în care de abia vineri să aflăm cine a câștigat oficial președinția Statelor Unite. În cazul în care va fi o diferență foarte mică, tabăra învinsă va contesta votul.

Joe Biden: „Suntem pe drumul cel bun”. Donald Trump acuză încercări de fraudă

Candidatul democrat, Joe Biden, a declarat că se simte încrezător în ceea ce privește rezultatul alegerilor. „Suntem pe drumul cel bun. Nu s-a terminat până când nu se numără fiecare buletin de vot, dar suntem încrezători”.

Pe de altă parte, Donald Trump susține că există încercări de fraudă și că „ei” vor să fure alegerile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu ca au greșit. Au mințit pe fata la fel ca și-n în România. Gura presei miroase a rahat sponsorizat.
  • Like 0
 • La cum arata rezultatele in statele castigate deja de Trump cat si la votul popular, nu prea mi se mai pare o greseala a sondajelor ci de-a dreptul minciuna ordinara.
  • Like 2
 • "...tabăra pierzătoare..." ? :-(
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult