Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Iar vei spune că mi-am căutat-o?!

Fată abuzată

Foto: Getty Images

O tragedie care s-a întâmplat în Londra în ultimele zile a deschis o discuție în Marea Britanie despre cât de sigure se simt femeile pe străzile capitalei și nu numai.

O tânăra de 33 de ani, Sarah Everard a fost dată dispărută în data de 3 martie după ce familia și cunoscuții nu au mai putut da de ea. Aceasta se întorcea acasă pe jos în jur de nouă seara după ce vizitase o prietenă care locuia la câteva cartiere distanță de ea în sudul Londrei.

Forțe impresionante ale poliției au căutat-o câteva zile în Londra, cât și în alte părți din împrejurimea capitalei, au vizionat toate camerele de luat vederi stradale de pe ruta pe care se presupune că tânăra a parcurs-o în drum spre casă, cât și imaginile surprinse de camere de luat vederi private și au adus câinii antrenați pentru găsirea persoanelor dispărute cu care au căutat atât în gurile de canalizare, cât și în lacurile din împrejurime. Deși Londra este orașul cu cele mai multe camere de luat vederi stradale din lume după orașele din China (627.727 de camere la o populație de 9.3 milioane de locuitori), o singură imagine cu tânăra dispărută a fost dată presei, o imagine surprinsă de o camera de luat vederi privată pentru că pe ruta pe care această a luat-o, fiind străzi rezidențiale, camerele de luat vederi lipseau.  Ancheta a dus în cele din urmă la arestarea unui agent de poliție care era anchetat într-un alt caz pentru comportament indecent. Acuzația: suspiciune de răpire și crimă. Rămășițele tinerei au fost găsite într-o pădure din Kent.

Toată acoperirea media pe care acest caz a avut-o, cât și îndemnul la vigilență și evitarea ieșirii pe stradă neacompaniate a femeilor din zonă a făcut ca în societatea civilă să se nască o discuție despre cât de sigure se simt femeile.

Cât o să mai dureze până ce atenția nu o să mai cadă asupra precauțiilor pe care femeile trebuie să le ia, ci pe cât ar trebui sporite pedepsele pentru abuzatorii sexuali? Cât ne va lua până la începerea unei discuții în societate despre felul în care bărbații pot ajuta în a face femeile să se simtă confortabil pe stradă și în spații publice? Un studiu UN Women UK spune că 80% dintre femeile  de toate vârstele din Marea Britanie au fost hărțuite sexual în spații publice (fie verbal sau fizic).

Pentru orice locuitoare a Londrei, incluzând subsemnata, următoarele lucruri sunt considerate normale când plănuiești să ieși seara în oraș singură: luarea în geantă a unor pantofi confortabili pentru a fi folosiți la întoarcere (în caz că trebuie să fugi de cineva), să îți ții cheile între degete pentru a fi folosite ca o armă în caz că ești atacată, folosirea unei rute ocolitoare mai sigure, apelarea cuiva pe perioada drumului spre casă și share-uirea  locației pentru ca familia sau prietenii să știe unde ești.

Toate aceste lucruri nu ar fi atât de necesare într-o societate în care abuzurile sexuale ar fi aspru pedepsite (violența împotriva femeilor și violența domestică de asemenea), în care bărbații nu ar asista pasivi la abuzuri sexuale verbale sau chiar fizice făcute de alți bărbați, în care victima nu ar fi blamată pentru ce poartă, pentru cum se comportă etc.

Câteva conversații virale au apărut în social media în care câțiva bărbați le întreabă pe femei cum le pot face pe acestea să se simtă în siguranță pe stradă a creat o listă care include lucruri precum:  să acționezi când vezi că o femeie este expusă unei hărțuiri sexuale în public, să traversezi pe partea cealaltă a străzii dacă pe o stradă pustie te afli în spatele unei femei, să îți conduci prietenele acasă dacă este prea târziu etc.

Urmărind evenimentele și discuțiile nu am putut să nu mă gândesc cum se simt femeile din România unde cazurile de abuzuri sexuale și violențe domestice sunt mult mai numeroase și unde cultură macho-ului care să simte îndreptățit să aibă orice femeie în ciuda faptului că poate nu primește consimțământul partenerei este tolerată, unde parlamentarii votează împotriva educației sexuale în școli, unde este normal când treci pe lângă un șantier să ți se strige lucruri obscene și lista poate continua.

Totodată faptul că în cazul din Londra suspectul este un agent de poliție care a fost arestat la doar câteva zile de când persoana a dispărut și faptul că el este un membru al poliției a fost făcut public imediat mă fac să mă gândesc la abuzurile unor polițiști de la noi și la bineștiutul mod de a se acoperi unii pe alții când unul din ei este suspectat în vreun caz.

O discuție publică despre acest subiect dureros este mult așteptată și în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • După mintea mea, ar fi simplu: pentru combaterea oricărei încălcări a ordinii sociale - pe care civilizația umană a reușit, după vreo câteva milenii de civilizație, să-și stabilească destule norme privind securitatea individuală și, după caz, a comunităților, ar fi fost vremea alcătuirii unor legi care să asigure măsurile de izolare a indivizilor periculoși. Apoi, dacă în condițiile în care legile în vigoare nu pot asigura această securitate, rezultă că sunt absolut necesare legi mai aspre. Ceea ce cred că e valabil și în cazul unor abateri/infracțiuni cu caracter criminal, cum ar fi risipirea banului public, excesul de putere, pervertirea funcționarilor publici în săvârșirea traficului de influiență etc. prin măsuri care să ducă rapid la eradicare tuturor acestor nesocotiri ale legii, destul de des flagrante. Eu cred că în multe situații pedeapsa capitală ar avea cel mai puternic și sigur efect. Pe locul următor ,și în toate cazurile de delapidare a banului public, cred că ar fi stabilirea mijloacelor de recuperare a daunelor. Iar în această din urmă speță ar fi obligatoriu de încadrat și includerea la răspunderea penală a guvernanților care nu și-au îndeplinit cu intenție, ori din nesocotință, a obligațiilor pe care și le-au asumat în campaniile electorale în urma cărora au ajuns la putere. Altminteri, ne vom scălda în aceeași baltă cel puțin încă vreo câteva secole (mă rog, cine o mai trăi), lamentându-ne în zadar pe orice canal. În timp ce alde Udrea și Bășescu joacă rolul de oameni de bine neînțeleși, alde Frank Timiș vor frauda economiile naționale pe alte continente și, alături de toți cei care n-am apucat să furăm pentru ce nu ne ajunge, alții vor continua să fie convinși în continuare că judecata/morala plebei este insignifiantă, Apropo de ce îmi pierd timpul: fără nicio intenție de a fi luat în seamă.. Vorba ceea: Ce-am avut de spus, am spus. Și închid palavra.
    • Like 0
  • Gabriei check icon
    Asa este, lipsa de implicare a societatii si impotenta/incompetenta autoritatilor au mare parte de vina pentru ca viata femeilor si fetelor se afla permanent sub amenintarea acestor pradatori sexuali. Pe de alta parte trebuie inteles ca aceste comportamente tin de foarte multe ori de psihiatrie si ca psihopatii au aceasta capacitate extraordinara de a disimula care ii ajuta sa para persoane deplin integrate. Asa se explica faptul ca unii ajung chiar politisti cum e cazul acum la Londra si cum a fost cazul si la noi acum cativa ani cu acel politist care a agresionat doi copii in lift. Pe astfel de psihopati legea indiferent cat de aspra nu-i sperie. Sa ne aducem aminte ca in plin regim comunist care dispunea de un aparat politienesc redutabil si in care inca se aplica pedeapsa cu moartea, un pradator sexual psihopat precum Rimaru nu a putut fi oprit decat dupa ce facuse deja cateva victime. Deci si intr-o situatie ideala in care statul si societatea ar face tot ce se asteapta de la ele in acest domeniu, nu e indicat sa se renunte la masurile de precautie si de auto-protectie individuala. https://sivispacemparrabelum.wpcomstaging.com/
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult