Foto: Getty Images
O tragedie care s-a întâmplat în Londra în ultimele zile a deschis o discuție în Marea Britanie despre cât de sigure se simt femeile pe străzile capitalei și nu numai.
O tânăra de 33 de ani, Sarah Everard a fost dată dispărută în data de 3 martie după ce familia și cunoscuții nu au mai putut da de ea. Aceasta se întorcea acasă pe jos în jur de nouă seara după ce vizitase o prietenă care locuia la câteva cartiere distanță de ea în sudul Londrei.
Forțe impresionante ale poliției au căutat-o câteva zile în Londra, cât și în alte părți din împrejurimea capitalei, au vizionat toate camerele de luat vederi stradale de pe ruta pe care se presupune că tânăra a parcurs-o în drum spre casă, cât și imaginile surprinse de camere de luat vederi private și au adus câinii antrenați pentru găsirea persoanelor dispărute cu care au căutat atât în gurile de canalizare, cât și în lacurile din împrejurime. Deși Londra este orașul cu cele mai multe camere de luat vederi stradale din lume după orașele din China (627.727 de camere la o populație de 9.3 milioane de locuitori), o singură imagine cu tânăra dispărută a fost dată presei, o imagine surprinsă de o camera de luat vederi privată pentru că pe ruta pe care această a luat-o, fiind străzi rezidențiale, camerele de luat vederi lipseau. Ancheta a dus în cele din urmă la arestarea unui agent de poliție care era anchetat într-un alt caz pentru comportament indecent. Acuzația: suspiciune de răpire și crimă. Rămășițele tinerei au fost găsite într-o pădure din Kent.
Toată acoperirea media pe care acest caz a avut-o, cât și îndemnul la vigilență și evitarea ieșirii pe stradă neacompaniate a femeilor din zonă a făcut ca în societatea civilă să se nască o discuție despre cât de sigure se simt femeile.
Cât o să mai dureze până ce atenția nu o să mai cadă asupra precauțiilor pe care femeile trebuie să le ia, ci pe cât ar trebui sporite pedepsele pentru abuzatorii sexuali? Cât ne va lua până la începerea unei discuții în societate despre felul în care bărbații pot ajuta în a face femeile să se simtă confortabil pe stradă și în spații publice? Un studiu UN Women UK spune că 80% dintre femeile de toate vârstele din Marea Britanie au fost hărțuite sexual în spații publice (fie verbal sau fizic).
Pentru orice locuitoare a Londrei, incluzând subsemnata, următoarele lucruri sunt considerate normale când plănuiești să ieși seara în oraș singură: luarea în geantă a unor pantofi confortabili pentru a fi folosiți la întoarcere (în caz că trebuie să fugi de cineva), să îți ții cheile între degete pentru a fi folosite ca o armă în caz că ești atacată, folosirea unei rute ocolitoare mai sigure, apelarea cuiva pe perioada drumului spre casă și share-uirea locației pentru ca familia sau prietenii să știe unde ești.
Toate aceste lucruri nu ar fi atât de necesare într-o societate în care abuzurile sexuale ar fi aspru pedepsite (violența împotriva femeilor și violența domestică de asemenea), în care bărbații nu ar asista pasivi la abuzuri sexuale verbale sau chiar fizice făcute de alți bărbați, în care victima nu ar fi blamată pentru ce poartă, pentru cum se comportă etc.
Câteva conversații virale au apărut în social media în care câțiva bărbați le întreabă pe femei cum le pot face pe acestea să se simtă în siguranță pe stradă a creat o listă care include lucruri precum: să acționezi când vezi că o femeie este expusă unei hărțuiri sexuale în public, să traversezi pe partea cealaltă a străzii dacă pe o stradă pustie te afli în spatele unei femei, să îți conduci prietenele acasă dacă este prea târziu etc.
Urmărind evenimentele și discuțiile nu am putut să nu mă gândesc cum se simt femeile din România unde cazurile de abuzuri sexuale și violențe domestice sunt mult mai numeroase și unde cultură macho-ului care să simte îndreptățit să aibă orice femeie în ciuda faptului că poate nu primește consimțământul partenerei este tolerată, unde parlamentarii votează împotriva educației sexuale în școli, unde este normal când treci pe lângă un șantier să ți se strige lucruri obscene și lista poate continua.
Totodată faptul că în cazul din Londra suspectul este un agent de poliție care a fost arestat la doar câteva zile de când persoana a dispărut și faptul că el este un membru al poliției a fost făcut public imediat mă fac să mă gândesc la abuzurile unor polițiști de la noi și la bineștiutul mod de a se acoperi unii pe alții când unul din ei este suspectat în vreun caz.
O discuție publică despre acest subiect dureros este mult așteptată și în România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.