Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„La început am fost uluită, nu înțelegeam cum de soțul meu, care îmi spunea că sunt femeia vieții lui, ridică mâna asupra mea. Uluirea asta a durat ani de zile“

M. este șatenă și are ochii albaștri, e minionă și e îmbrăcată simplu, dar elegant. E medic de familie și mama unei fetițe de 11 ani. Vorbesc cu ea despre căsnicia ei recent încheiată și, deși suntem prietene de mai bine de 5 ani, ce îmi povestește acum mă stupefiază.

„Mă bătea din orice, că nu îi plăcea mâncarea făcută de mine, și că îl fac de râs în fața prietenilor, care aveau neveste mai bune gospodine, mă bătea pentru că nu venea fata acasă cu note bune, mă bătea pentru că nu știu ce am zis și l-a enervat. Odată m-am și dus la spital și am obținut certificat medico-legal, dar mi l-a găsit când m-am întors cu el acasă și mi-a spus că sunt o nebună, eu sunt de vină că mă bate, și mi l-a rupt. A început să-mi dea palme cam la vreun an după ce ne-am căsătorit. La început am fost uluită, nu înțelegeam cum de soțul meu, care îmi spunea că sunt femeia vieții lui, ridică mâna asupra mea. 

Cred că vreo câțiva ani am așteptat să înțeleg treaba asta: cum poate cineva care îți spune că te iubește să te bată. Erau și momente când își cerea iertare cu lacrimi în ochi și eu îl iertam, evident, pentru că era tatăl fetei mele și mă iubea, știam că mă iubea, în felul lui.

Mi-am spus orice puteam ca să fac să meargă mai departe căsnicia noastră. Că e tulburat de propria copilărie, că e stresat, că poate are dreptate și nu sunt o soție bună. I-am căutat și găsit foarte ușor scuze. Vai ce ușor îi mai găseam scuze... 

Și mai ales făceam eforturi enorme să țin aparențele sub control. Să nu știe nimeni ce e între noi. Să fim perechea la care se uitau cu invidie prietenele mele. Să părem în continuare familia perfectă. Nimeni nu a știut, timp de 10 ani de zile, ce ascundeam. Cred că am cumpărat kilograme de pudră și fond de ten anii ăștia. Trebuia să maschez vânătăile de pe față, cele de pe corp se ascund sub haine. Chiar și o coastă ruptă e ușor de ascuns. După ce trece uluirea (și a mea a durat câțiva ani, îți spuneam că nu am înțeles multă vreme cum poți să îi spui cuiva că o iubești apoi să-i dai pumni în cap) vine rușinea. 

Rușinea e cea care te paralizează, nu mai gândești limpede. Toată lumea mă întreabă azi cum de am stat cu el, de ce am stat cu el. Pur și simplu din rușine, o rușine paralizantă, care te face să nu vezi nicio ieșire. Te gândești că ai ajuns în acel punct din vina ta, pentru că ai fost proastă și credulă și asta te jenează enorm. Îți e rușine când vezi că au trecut ani și tot acolo ești, învinețită. Și pentru că te jenează, nu poți ieși în afară, să ceri ajutorul. Te simți doar o mare greșeală, cineva de care va râde primul care află ce se întâmplă de fapt și primul care află se va minuna cum de ai acceptat gândind că ești tu defectă că ai acceptat... Eu nu puteam să-mi imaginez expresia de pe fața cuiva care află că sunt bătută. «Doamna doctor ia palme acasă»... Cum să suport să știe pacienții mei așa ceva?! Nu am putut povesti nici măcar mamei mele (de fapt nu am vrut, pentru că s-ar fi îngrijorat prea mult, ea e cardiacă și oricum, cu ce să mă ajute mama?) 

Ce i-aș spune unei femei în situația mea? Că prima palmă va fi urmată de a doua și de a treia și așa mai departe. Că el nu se oprește. Că nu e bine să accepte nici măcar o jignire. Cum să accepți să te facă «imbecilă» apoi să pretinzi chiar tu că îl mai iubești? Cum să îl mai iubești după adjectivul ăsta?! I-aș spune să plece la prima insultă pe care o primește de la el. Pentru că astea degenerează și se agravează. Și i-aș spune că mariajul, dacă e cu prețul sănătății psihice a ei și a copiilor, nu merită. Pur și simplu, nu merită.

Nu m-am gândit prea des nici la fii-mea. Aproape deloc... Ca să vezi cum îți ia Dumnezeu mințile. Nu m-am gândit că și ea suferă, că mă vede așa și învață că așa e OK să fie tratată o femeie, că așa va accepta și ea să fie tratată când va crește și va fi în cuplu... Nu m-am gândit, pur și simplu. Nu gândești logic, corect sau lucid, când ți se întâmplă așa ceva. Dacă mă uit acum în urmă, cred că eu am traverasat niște etape: uluirea (care la mine a durat ani), rușinea (încă vreo câțiva ani), acceptarea (când ajungi să crezi că tu ești nebuna și că are dreptate el să nu te mai suporte). 

În satul de unde e maică-mea sunt femei de vârsta ei care au trăit astfel toată viața, bătute aproape zilnic. Am ajuns să le înțeleg. De la un punct de desensibilizezi, știi că o vei încasa și îți este indiferent. Asta e viața ta. Ce e de speriat e ideea că te poți obișnui cu orice și, așa cum se spune, obișnuința e a doua natură. Devenise a doua mea natură să fiu tratată astfel. După vreo 5 ani, nu știam altceva. Adică vedeam că sunt femei pe care soții lor le tratează diferit, atent, afectuos. Dar îmi spuneam că nu e bine să mă gândesc prea mult la asta că oricum nu mă ajută comparațiile. Că e mai bine să fim așa, în doi, decât eu singură și să se afle de ce am divorțat.

Știi ce? Acum, că tocmai am semnat actele, temerea asta a dispărut. Oare cum de chestia asta, gândul acesta obsesiv, mă ținea în loc? Acum îmi tot vin în minte gânduri de-ale mele și mi se pare că sunt ridicole. Cred că un psiholog s-ar mira de ce aude de la mine. Sunt o femeie mai educată decât maică-mea și cele din satul ei și degeaba. Tot acolo am nimerit. Oare când suntem în situația respectivă gândim la fel cu toatele? Ne imaginăm aceleași lucruri, că vom fi arătate cu degetul dacă divorțăm? Și ce dacă vom fi? Dar uite că eu nu sunt arătată cu degetul. Dimpotrivă, colegele mele mă privesc cu afecțiune și respect că am reușit să mă rup. E o surpriză plăcută să știi că ceilalți nu pun așa de mult preț pe căsnicie cât puneai tu. Și o supriză neplăcută în același timp, pentru că asta înseamnă că te-ai înșelat în toată perioada, ai crezut că imaginea de femeie măritată e mai importantă decât orice. Ce porcărie... sunt decisă să nu mai mai mărit. Mi-e frică de bărbați. Din păcate cred că și asta mică a mea va crește cu frică de bărbați, parcă a absorbit-o de la mine. Sper că nu e prea târziu să i se schimbe viziunea. Nu știu cum să o ajut. Am început să fac psihoterapie, deocamdată nu fac decât să repet ca un papagal «ce proastă am fost». Dar când ești acolo nu îți dai seama cât ești de proastă, e ceva de care îți dai seama retrospectiv. Atunci nu vrei decât să treacă, să vină noaptea, a doua zi... weekend-ul când pleacă la mă-sa, etc. Parcă ți se îngustează toată viața, toate perspectivele, nu mai vezi decât până diseară, până mâine. Timpul se modifică.

Ce i-aș spune unei femei în situația mea? Că prima palmă va fi urmată de a doua și de a treia și așa mai departe. Că el nu se oprește. Că nu e bine să accepte nici măcar o jignire. Cum să accepți să te facă «imbecilă» apoi să pretinzi chiar tu că îl mai iubești? Cum să îl mai iubești după adjectivul ăsta?! I-aș spune să plece la prima insultă pe care o primește de la el. Pentru că astea degenerează și se agravează. Și i-aș spune că mariajul, dacă e cu prețul sănătății psihice a ei și a copiilor, nu merită. Pur și simplu, nu merită.“

25 noiembrie este Ziua Internațională de Combatere a Violenței Asupra Femeilor. Violența împotriva femeilor este considerată o violare a drepturilor omului, o consecință a discriminarii femeilor și o cauză a perpetuării inegalităților care impiedică progresul în multe domenii. Campania durează până pe 10 decembrie și este stabilită de ONU. Mai multe despre cum se poate gestiona în familie o astfel de situație pe https://goo.gl/nJpcW0  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna,sunt și eu mama și soție a doi băieți și sunt tot cu el de când ne-am căsătorit fac 25 de ani căsnicie . Când m-a cunoscuta cu soțul meu la fel ziceam ca sunt cea mai fericita femeie ,dar când am rămas însărcinnata am născut nu știam ca este consumator de alcol ,dar mi-a zis ca maică-sa este alcolista nu am luat seama m-a interesa familia mea .Si a început câte puțin sa bea bineînțeles cu reținere ,și a început. Problemele a început sa bea și mai mult ,ca el este bărbat și nu trebuie săi cer cont și așa mai departe sa ajuns la violenta la bătăi la jigniri a început sa umble cu femei și îmi zicea ca am paranoia ,și atunci am stat și l-am urmărit și l-am prins in fapt la restaurant i-am tras un o bucata buna de fata cu toți nu m-a interesa ce zice lumea bineînțeles nu sa dat la mine atunci , dar când a ajuns acasă făcea scandal m-a făcea in toate felurile ,și de atunci am început sa m-a lupt cu el bineînțeles am ajuns și la poliție ,spunându-mi ca nu mie Rușine ce fac . Când se enerva avea obiceiul de a rupe tricourile de pe el sa tăiat pe mâna cu cuțitului și multe scandaluri . Nu am putu scapă de el am plecat de acasă cu copii am ajuns la divorț ceia ce nu sa putut efectiv am fost singura nimeni nu putea face ceva face scandal și amenință pe toți cu care intram in contact. Am vrut sa fug cu copii sa părăsesc țara dar copii erau mici și nu am putut fără semnătura lui. Si atunci m-am hotărât in sinea mea sa fac tot posibilul sa plec din țara și așa am făcut Bineînțeles a plecat el întâi și pe urma eu am ajuns in Germania am muncit un an ,el fără și aici scandal dădea in mine și am zis odată dacă mai ridici mâna chem poliția și-am zis ca eu nu mai plec din Germania îmi aduc copii aici cea ce am și făcut sunt in Germania .Am uitat sa precizez ca in soacramea si cumnata mea au problema mare cu alcol bătăi scandaluri ca nu m-a mira de ce soțul meu este așa .Am spus dor câteva dinviața mea , Am făcut tot pt copii sunt aici in Germania femeile au mare protecție .Stam împreuna dar sunt independența i-am spus sa se mute ..Am hotărât sa trec la fapte ,Și sa îmi dau mai multă importantă și sa am grija de mine .Am trecut prin multe si viata ma facut mai puternica si ma increzatoare si ma uit spre viitor.
  • Like 0
 • Ma ingrozesc cand o femeie educata accepta sa traiasca o viata de cosmar numai pentru un statut social afisat pentru cei din jur. Cum e posibil doamnelor,nu pot sa inteleg?
  • Like 1
  • @ Malvia Mioara
   Asta ma ingorzeste si pe mine.Daca as fi intr-o atare situatie,as prefera sa fiu aratata cu degetul,barfita,blamata etc.etc.,de toata tara dar n-as suporta o asemenea umilinta.Mi se rupe inima cand le vad cu ochii machiati natural sau cu dinti/buze/arcade/coaste/maini/picioare rupte,si de fiecare data ma intreb,oare chiar un rahat (scuze pt.expresie) de statut merita atata suferinta?
   • Like 0
  • @ Malvia Mioara
   Era mai puțin grav dacă nu era educată? (presupun că, în acest caz, prin "educată" se înțelege cu studii superioare).
   Tot aud exprimarea "e educat/educata" sau alte referințe legate de studii. De ce am ajuns să considerăm ca o anumită faptă e mai gravă dacă este săvârșita asupra unei persoane "cu școală"? Să bați pe cineva (fie de sex feminin sau masculin) e la fel de grav, nu? Sau îi doare mai mult pe unii și mai puțin pe ceilalți?
   • Like 0
 • Cand apar premise ale unei viitoare violente, trebuie sa se ia masuri hotarite! A lua masuri dupa fapta, este tardiv, neproductiv si ridicol. Si este vorba de a stopa ambele violente (masculina si feminina), nu doar una. Pentru ca violentele se potenteaza reciproc. Nu mai tratati problema unilateral. Asta e prima greseala (foarte mare; poate greseala fundamentala; cum explicati ca un logodnic bun, iubitor, lalala -alfel de ce il ia de barbat tipa?- se transforma in cateva zile, luni, ani intr-un tip agresiv? eventual si alcoolist.)
  V-ati gandit ca un cuplu cu probleme poate fi trimis la psihologi sau psihiatri -impreuna- sa-si rezolve problemele inainte de puseul violent? Un mic exemplu. Si mai sunt exemple. Dar voi, nu! Lasati nefericitii sa se omoare intre ei si apoi sariti cu gura si puscaria! Asta e problema fundamentala. Sunteti din Evul Mediu si VOI provocati violentele conjugale prin prostie si protejarea unei parti din conflict. Caci e vorba de un conflict aici... Ar trebui sa va schimbati viziunea. Mai ales cei care gireaza posturi de raspundere la nivel social (pe probleme).
  • Like 1
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   din pacate, ai mare dreptate aici...
   si mai din pacate, sunt foarte multe specimene care gandesc la fel si "tolereaza" sau chiar considera ca "merita efortul" pentru statut social, aparente..s.a.m.d.
   • Like 0
 • in general,toleranta fata de violenta conjugala se plateste cu multa suferinta;de aceea nu trebuie ...tolerata din start! Poate ca fiecare,,mascul''a gresit o data,dar si atat este prea mult,nu trbuie lasat sa se,,vindece ranile''pt ca exceptia devine regula ,iar odata instalata aceasta face f.m.rau intregii familii.
  • Like 0
 • check icon
  Titlul, cel puțin, în pare o încercare clasică de plasat vinovăția la altul.
  • Like 0
 • Spunea un nene aici,ca NUMAI femeile sunt capabile de violenta verbala !!!
  Va asigur ca sunt foarte multi barbati care sunt cicalitori si zbiara ca femeile.Si sunt foarte multi barbati ,la fel de barfitori ca femeile proaste.
  Sa stai 10 ani ,sa incasezi batai e cam mult.Instinctul ala de conservare sigur nu a functionat.Eu stiu sigur ca un nenea ca ala ar sfarsi la spital ,pe la arsi ,daca ma batea Cred ca suntem slabi,nu stim sa ne pretuim,uitam ca viata trece in fuga pe langa noi si de obicei desteptarea e intr.un moment prea tarziu ,ca sa mai avem curajul sa o luam de la capat !!Cand iesim dintr.o relatie mai lunga,suntem deformati si gasim imediat defecte celor care vor sa vina in vietile noastre.Persoanele violente ar trebui sa fie si ele la randul lor batute,schingiuite ,poate asa ar vedea ce minunat e sa fii victima unui nebun.
  • Like 4
  • @ Cristina Baltac
   Ambele sexe sunt capabile de aceleasi rele. In cazul femeilor la forta fizica a barbatului pot opune un arsenal de alte atribute.
   • Like 2
  • @ Victorin Borsciov
   exact. iar cand un om, orice om, este dus peste limita disperarii, izbucneste in multe feluri. Cel mai des intalnit la un barbat este de a lovi, pentru ca este sexul tare. Normal ca loveste femeia, dar nu o bate propriu-zis, rabufneste si el. Tind sa cred ca articolul este o minciuna. O telenovela, ca sa se afecteze toate proastele de aici.
   • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   Foarte chibzuita judecata dv.,dar sa nu uitam ca intr-un cuplu trebuie sa existe[daca nu este ...trebuie inventat]un partener un,,el;; sau ,,o ea''care stie sa asculte sa taca si sa analizeze disputele,sa nu sara la cearta de la primul cuvant al partenerului[partenerei] care nu-i este pe plac! Odata ce el sau ea ,,isi termina benzina''incarcatura negativa se mai diminueaza si se poate discuta normal,sau aproape normal.
   • Like 0
  • @ Raducu Mihai
   Ce bine ar fi ca sa si functioneze in realitate cele spuse de domnia voastra. Eu am incercat si nu a functionat. Inainte de divort i-am spus, ai grija ce faci!Eu accept orice hotarasti. Bun, am divortat, si incep telefoane cu reprosuri. Se duce pe la cunoscuti cu jalba in protap ca uite ce i-am facut eu. Aceiasi cunoscuti care au vazut tratamenul aplicat mie de sfintica. Ma acuza de toate relele pamantului, mai putin genocidul evreilor, ma injura de mama. I-am spus, ai divortat, ce mai vrei?. Asa ca ce am trait si ce vad la comportamentul femeii cu barbatul imi ridica mari semne de intrebare. Cu muierea nu o scoti la capat decat daca accepti sa faci ca ea, yes man. sau mai bine zis yes mum. Relationarea cauza-efect pe care societatea o ignora voit. Nu iese fum fara foc iar de regula barbatul iese smotocit de femeie. Asa ca unii recurg la forta si condamnabil sau nu, de regula asta este efectul.
   • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   Cred că este greșit să judecăm totul prin perspectiva a doua tabere și să generalizam. Și nu cred că este nici un articol de impresionare. Cred că este realitatea dureroasa care se poate vedea din păcate în multe cupluri fie de partea lui, fie de partea ei. Insa indiferent de circumstanțe violenta nu are scuza. Astfel de persoane care nu își pot controla impulsurile au nevoie de ajutor specializat.
   • Like 0
  • @ Dan Putopalmistul
   Inainte de toate: barbatul NU e sexul tare...chiar daca cantareste de doua ori mai mult decat femeia, nu inseamna ca e "tare". Si-apoi NU, NU e "normal ca loveste femeia" ! De cele mai multe ori sunt frustrari intelectuale, sexuale sau materiale care ii fac pe acesti hominizi care-si zic "barbati" sa devina calaii propriilor lor familii si, ce e cel mai grav, exemple pentru copiii lor. Asa ca da, mai bine divortati la prima palma pentru ca stiti vorba aceea :"prima palma e mai rusinoasa, restul vin de la sine!"....O compatimesc sincer pe partenera dvs de viata!
   • Like 2
 • Simplu fapt ca a mai stat si pentru a doua palma dovedeste masochism.
  • Like 3
 • Cum nu vad sursa cifrelor anuntate (de doamna Ela), raman sceptic.
  Dar daca vreti sa vedeti si alte situatii despre violenta in familie (reale, nu sf) si cum se rezolvau, puteti citi "Inghititi de pustiu. Amintiri din comunism." Vol.I; comenzi la office@smart-publishing.ro ; daca va intereseaza amintirile din comunism, puteti cere si vol. II la maralibris@rdslink.ro sau vanzari@libris.ro
  Vol.I costa cam 18 lei (poate mai putin) plus curierul; Vol. 2 costa doar 6,5 lei, plus curierul. Puteti gasi cartile si la raft, la libraria Maralibris din Baia Mare sau in depozitul Libris din Brasov. La adresa vanzari@libris.ro, puteti comanda ambele volume. (Costa mai putin curierul. E un singur transport pentru 2 carti.)
  In rest, sa va dea Dumenzeu gandul cel bun!
  • Like 0
 • va recomand un articol - replica. Aici:
  http://primataspatiala.blogspot.ro/2016/12/violenta-impotriva-femeilor.html
  • Like 0
  • @ Dan Putopalmistul
   Trebuie sa te duci la un psiholog; esti un pericol pentru societate.
   • Like 3
  • @ Alina Ciobotaru
   tot ce a vrut autorul sa sublinieze in articol este ca violenta a fost GRADUALA. Ca nu exista asa ceva ca "el a inceput sa-mi dea palme" sau "a inceput sa ma bata". Este, eventual, "noi am inceput sa ne certam si apoi cand si-a pierdut cumpatul m-a lovit", este "relatia dintre noi s-a stricat gradual din vina amandurora". Nu este asa ceva ca EL A INCEPUT. Si femeia are partea ei de vina. Mai ales, a ramas 10 ani cu el, ceea ce si explica multe lucruri: 1. credea ca se mai poate repara relatia 2. stia ca si ea are partea ei de vina, chiar daca nu o recunoste. Eu zic ca articolul e destul de bun. Intre timp, ia uite ce comenteaza alte femei la articol: "ce i-as mai fi dat cu tigaia in cap" (Aurora), "Eu stiu sigur ca un nenea ca ala ar sfarsi la spital ,pe la arsi ,daca ma batea" (Cristina). Asta denota prostie. Raspunde la violenta cu violenta, dar mai ales, lucrul asta e specific femeilor. Hai sa il batem ca ne bate - apoi ne victimizam ca suntem femei si barbatii sunt de vina ca sunt niste porci. Nu cred ca sunt un pericol pentru societate. Cred ca sunt un pericol pentru lumea paralela, diferita de realitate, pe care o traiti in capul vostru - voi, majoritatea femeilor. Si tu meriti o palma, asa ca taci.
   • Like 1
  • @ Dan Putopalmistul
   Poftim? Merit o palma? Asta denota clar ca esti o persoana instabila mental care nu suporta ca o femeie sa i se opuna nici macar online. Nici macar nu ma cunosti si deja ai impresia ca ai dreptul sa-mi dai palme pentru ca vai, esti nervos :))). La cati barbati de aici ai raspuns asa? Esti mare si tare doar cu femeile pentru ca ti se pare ca-ti sunt datoare ceva sau cum? Sincer, mediteaza la asta si apoi raspunde despre cat de "nenorocite" sunt femeile. A avea un punct de vedere diferit de al sotului nici macar cicaleala nu e, iar violenta nu e justificata indiferent. Daca nu-ti mai convine sotia, ai posibilitatea sa divortezi, te duci la terapie de cuplu sa discuti (sau preot, daca vrei).

   Universul meu arata asa: daca nu vrei sa-ti controlezi nervii si dai pumni, palme, picioare, esti ostracizat (nevasta divorteaza, faci puscarie ca ai batut pe X ca te enerva etc). Totusi, nu suntem in jungla aici; avem legi si reguli.

   Universul tau arata asa: daca te enerveaza cineva, ai voie sa raspunzi cu pumni, palme etc. In trafic unul nu a respectat regulamentul, nicio problema, te dai jos din masina, vezi ca ala e mai "sfrijit" si-l snopesti il bataie ca na, ai dracusori si in universul tau paralel astfel de comportament e acceptabil; te enerveaza ca un batranel nu trece zebra mai repede? cobori din masina nervos si-i dai o palma de-l bagi in spital ca na, e mai mic ca tine si ai dreptul, iar in universul tau soferul nu trebuie pedepsit pentru ca na, avea "dracusori". Nicio persoana intreaga la minte nu vrea sa traiasca in universul tau; e lesne si de ce.
   • Like 2
  • @ Dan Putopalmistul
   Si apropo: uite ca n-am sa tac pentru ca nu esti "stapanul" meu sa-mi "ordoni" ce sa fac. Poate acasa poti face asta, dar nu online cu femei pe care nu le cunosti ca nu-ti tolereaza nimeni asta.

   Ce relevanta are ca violenta e graduala? Ce incerci sa demonstrezi cu asta sau sa justifici? Ca daca un barbat se considera iritat, nervos are voie sa faca ce vrea? Repet, esti un pericol pentru societate (pentru femei, in orice caz, si femeile reprezinta 50% din societate). Se vede clar din raspunsurile de aici de care pana si alti barbati se crucesc.

   Si exista o chestie numita legitima apare in care daca esti atacat, ai voie sa te aperi.
   • Like 2
  • @ Alina Ciobotaru
   M-am inselat. Tu meriti 2 palme ca esti si proasta. Uite-te mai jos, tocmai l-am facut pe un barbat idiot. Eu nu fac bou/idiot/prost in functie de sex. Eu ii fac in functie de cum gandesc. 1. mi-ai scris mai sus ca sunt un pericol pentru societate. eu ti-am zis ca meriti o palma. tu ma intrebi ca de ce zic asta daca nu te cunosc. Pai tu de unde ma cunosti sa zici asta despre mine? 2. nu sunt nervos. ba chiar ma binedispui prin naivitatea ta crunta de femeie indignata. 3. universul tau se aplica doar barbatilor? ce ne facem cand aplicam universul tau in mod egal. Ce se intampla cu barbatul ostracizat de nevasta? Oare ala nu se gandeste ca are un copil si mai spera sa isi repare relatia? Oare ala nu sufera, doar femeia? Dar stai putin. Ai zis ca sunt reguli si legi. DE CE NU A DIVORTAT DOAMNA DOCTOR LA PRIMA PALMA SI A RAMAS INCA 10 ANI CU "CALAUL"? 4. eu am o nevasta ok, mersi ca o implici si pe ea in discutie. 5. universul meu nu contine legi de circulatie intr-o relatie. Din momentul ce te-ai casatorit statul iti recunoste oficial asocierea asta. Nu poate sa intervina in aceasta asociere decat foarte la suprafata. De aceea nu se iau in considerare violurile raportate - pt ca pula mea, tu ca femeie ai zis ca da, te mariti cu omul ala, asta implica sa faci sex cu el. Nu mai vrei? Divortezi. Violul nu are sens intr-o asociere oficiala de acest gen. Violenta iarasi intra intr-o zona gri. Nici vorba de reguli concise de circulatie, ca ai depasit linia continua, pac, gata esti amendat. Violentele se considera ca fiind "treaba lor" - ei s-au caasatorit, ei vor sa stea impreuna, e fix problema lor. Din cauza asta nu are sens ca "m-a batut dar eu totusi am ramas cu el". 10 ANI! pentru ca atunci tu ai acceptat continuarea asocierii. Universul meu consta asa: ti-ai oficializat relatia cu un partener de viata, totul ramane intre ei. Tii minte ca a trebuit sa duci si dovada de la medicul de familiei ca nu suferi de boli psihice inainte de casatorie? Exact. In afara de crima nicio violenta domestica nu ar trebui pedepsita legal. Pentru ca nu are sens.
   • Like 0
  • @ Dan Putopalmistul
   Universul meu se aplica tuturor. Nu am mentionat nicaieri "daca esti barbat violent, exista reguli". Tu esti singura persoana de aici obsedata de a se axa pe diferenta barbat/femeie. ORICE PERSOANA care recurge la violenta trebuie pedepsita, insa e adevarat ca prin natura barbatii sunt mai puternici si pot cauza mai multe rani. Am mentionat undeva, exista un dezechilibru clar de putere fizica intr-o relatie barbat -femeie, dezechibru care e de partea barbatilor. Cate femei ai vazut care sa coboare din masina si sa ia la bataie un alt sofer pentru ca s-au enervat, de exemplu? Insa si in cazul respectiv, legea trebuie aplicata.

   Nu te cunosc, dar din raspunsurile tale reiese clar cum gandesti. In primul rand ca mai nimeni de aici nu a raspuns cu "meriti o palma/ meriti doua palme/ meriti batuta etc.". Nu te-am intrebat de ce ai raspuns asa; era o constatare ca doar o persoana cu probleme vorbeste asa, mai ales online, fata de oameni pe care nu-i cunosti. Am zis foarte clar: daca vorbesti asa cu sotia si te suporta, asta nu inseamna ca poti vorbi si cu alte persoane asa. Nu am nevoie sa te cunosc ca sa atrag atentia ca o persoana care crede ca violenta fizica (si instigarea la ea) sunt lucruri justificate e o persoana cu probleme, un posibil pericol pentru societate. O persoana care crede ca un act de casatorie e un act de proprietate are intr-adevar probleme. O persoana care crede ca daca s-a casatorit cu o femeie inseamna ca-i poate face orice vrea (sa o bata, sa o violeze, sa-i fure banii, sa o bage in spital etc.) din momentul semnarii actului e o persoana care e un pericol pentru femeia respectiva, deci un pericol pentru societate. "In afara de crima nicio violenta domestica nu ar trebui pedepsita legal" este o propozitie care zice suficient despre tine. Pe langa asta, se pare ca tu crezi ca e ok sa bati si alte femei nu numai pe nevasta; cam asta reiese din comentariile tale. Nu cred ca e utopic sa vrei sa traiesti intr-o lume in care sotii isi respecta sotiile si barbatii se abtin de la violenta si violuri (si vice-versa, si femeile), chiar si cand sunt casatoriti, pentru ca sunt invatati ca e ceva rau. Sau sa inteleg ca daca maine nevasta te castreaza vei fi si atunci de acord ca politia nu trebuie sa intervina? Sau atunci da si de fapt regulile tale nu se aplica decat femeilor, dar barbatii fac ce vor. Repet, universul tau nu e unul "normal", civilizat, e unul de jungla, pe care l-am depasit acum milioane de ani; dar se pare ca tu inca mai esti in starea "animalica" si nu vrei sa o depasesti. Asta te face un pericol pentru societate.

   Si apropo: daca atunci cand esti amuzat raspunzi cu "meriti doua palme", "meriti batuta", "esti proasta", cand esti nervos, ce faci? Vezi unde locuieste omul si-l bagi in spital direct ca sa-i arati cine e seful? Niciun alt barbat de aici nu a raspuns ca tine, ca sotiei poti sa-i faci ce vrei.


   Ca idee: daca o femeie s-a casatorit cu tine, nu inseamna ca e propritatea ta; e tot un individ cu autonomie si libertate; daca nu poate sau nu are chef sa faca sex cu tine din diverse motive, nu inseamna ca poti sa te apuci sa o bati si sa o violezi, eventual sa o bagi si in spital. Tu insa ai impresia ca o "cumperi" de la parinti sau mai stiu eu ce. Este clar ca ai probleme numai din felul cum scrii si gandesti; imi pare rau ca exista o femeie pe planeta asta (sotia ta) care trebuie sa te suporte pentru ca din felul cum gandesti e clar si cum te comporti cu ea. Probabil de aceea te-a si enervat asa mult articolul asta, pentru ca ti se pare ca ce faci este justificat si nu-ti place sa ti se atraga atentia ca de fapt e ceva rau.
   • Like 3
  • @ Alina Ciobotaru
   Și cine stabilește asta, tu?
   • Like 0
  • @ Alina Ciobotaru
   Si violenta ta verbala unde o raportam pisi?
   • Like 0
 • Alo! Mi-a atras atentia:"știam că mă iubea, în felul lui". Ce le place oamenilor sa se minta singuri. Asta este comportament de om care nu te iubeste orice ai face, doar ca, din cand in cand are nevoie de tine. In rest, nu te vrea in preajma. Stiu exact cum e, la mine fosta nevasta era de genul specimenului mentionat in articol. Ba mai mult, a sarit si la bataie. Vezi si nu crezi. Chestia asta functioneaza la ambele capete. Am vazut si barbati care suporta multe de la femeile lor. Despre cazuri din astea nu se prea face valva. Regula este ca barbatul este de vina, orice ar face. In rest majoritatea feminina este inregimentata convenabil la categoria victime. Nu este nevoie sa fii Carl Jung pentru a concluziona:"Un barbat inteligent nu se cearta cu sotia lui". Poti sa deschizi chestiile alea de sub sprancene si sa vezi. Orgoliul feminin conduce de regula femeia, care desi vede problemele care le are un potential ales, le trece cu vederea. De ce face asta:"Lasa ca il schimb eu", ...o vanitate numele tau este femeie!. Si uite asa isi mananca zilele unul celuilalt iar de la o varsta aleg, culmea, sa nu se desparta,cu toate ca nu se mai suporta, pentru ca, vezi....averea!. Uite asa intelegi de ce sau luat unul pe celalalt. Ma abtin in a preciza liantul in astfel de relatii. Iar de regula, copii mostenesc comportamentul. Bine spunea un bun prieten:"Toate pleaca de la lipsa de Credinta!
  • Like 3
  • @ Victorin Borsciov
   Nu de la lipsa de credinta pleaca toate relele ,ci de la lipsa de bun simt ,cultura si autocontrol.
   • Like 2
  • @ Cristina Baltac
   bunul simt, cultura si autocontrol - care ii lipseau toate la "doamana doctor". Care acum minte intr-un articol.
   • Like 0
  • @ Cristina Baltac
   Bunul simt, cultura si autocontrolul erau atribute des intalnite si la nazisti, a-ti vazut ce-a iesit.
   • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   gramatica limbii romane, stimabile!
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult