Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Idei de preluat din studiouri de închiriat pentru turiști, în centrul Brașovului

designist - Foto: Beelive

Foto: Beelive

Anul acesta, călătorie a devenit sinonim cu mare îndrăzneală, așa că ne-am gândit să ne recalibrăm un pic planurile de vacanță pentru următoarele luni și să găsim liniștea în siguranță, nu foarte departe de casă. De exemplu, la Brașov, unde am descoperit patru studiouri gata de închiriat, în care designerul Anca Fetcu și arh. Ioana Daniel (aka Beelive) au făcut loc pentru design în ciuda diverselor constrângeri. Toate patru se află într-un imobil foarte vechi din centrul istoric (Str. Michael Weiss nr. 9), așa că de recompartimentări nici nu s-a pus problema. Suprafețele sunt mici, dar tavanele foarte înalte au condus la soluții de amenajare care valorifică înălțimea încăperilor și pun accentul pe eficiență și funcționalitate.

Dă scroll mai jos ca să vezi ce idei poți împrumuta când te întorci acasă.


Am ales să dăm o personalitate aparte a fiecărui spațiu și întrucât zona de inspirație (venită din background-ul beneficiarilor, care au stat mulți ani în Londra) a fost cultura britanică, am denumit studiourile astfel: The Loft, Pop Art, Man Island și Her Island, fiecare cu o abordare stilistică complet diferită”, ne-au povestit designerul și arhitectul.

The Loft – industrial desaturat

Cel mai mare dintre cele patru studiouri brașovene, The Loft, este un open space cu o suprafață de 46 mp și o amenajare inspirată din – firește! – celebrele lofturi londoneze: industrial, mult lemn, metal și textile naturale, cromatică desaturată. De fapt, este vorba despre un stil care s-a adaptat și a fructificat coordonatele inițiale ale spațiului:

  • echipa a păstrat și recondiționat grinzile originale ale planșeului. Nuanța și textura lemnului ies în evidență pentru că porțiunile de tavan dintre grinzi au fost vopsite în alb;
  • fâșiile de cărămidă neacoperite cu tencuială sunt personaje principale în scenariul industrial al spațiului și îi subliniază verticalitatea și înălțimea – aproximativ 4 m!

Dacă ai și tu norocul să locuiești într-o casă foarte înaltă, trece pe listă și celelalte două soluții folosite de echipa proiectului pentru a accentua lungimea: draperiile bogate, fixate foarte aproape de tavan, și aplicele care aruncă lumina de-a lungul porțiunilor de cărămidă. Apropo, corpurile de iluminat arhitecturale și geometrice completează conceptul industrial.

Canapeaua modulară Matacao by Feydom se transformă în pat dublu și devine astfel piesa centrală a studioului.   

Dacă ți se pare că zărești baia prin peretele de sticlă de sub grilaj…nu greșești : este o baie îndrăzneață, așa cum ne-a povestit echipa, iar peretele transparent dă direct spre duș. Gresia vine de la Star Wood Porcelanosa, iar sanitarele și bateriile sunt din gama Ramon Soler și Noken. 

Cum îți spuneam la început, eficientizarea suprafeței și funcționalitatea primează, așa că echipa designer-arhitect a făcut loc în studio și unei bucătării minimale, ba chiar și unui dining, în capătul opus living-ului.

Cel mai interesant rezultat al înălțimii încăperii stă, însă…deasupra: mica zonă de dormit este suprapusă băii și înconjurată cu un grilaj din lemn masiv, custom made de atelierul Meissel&Holz.

Pop Art – pune curaj și culoare

N-am fi crezut că un spațiu care nu se bucură de (multă) lumină naturală poate fi așa de instagramabil, de vibrant și de energizant, dar studioul open space Pop Art a reușit asta. De aici vine și ideea lui de preluat: nu te feri de culoare, te poate ajuta să „trezești” spațiul.


Canapeaua modulară, care preia nuanța peretelui alăturat, vine tot de la Feydom. Soluția draperiilor se repetă și aici. 

Pentru Pop Art, echipa a ales culoarea pentru peretele acoperit cu tapet custom made și asocierile cromatice contrastante din jur.

Studioul are o suprafață de 33 mp, dar o înălțime de aproximativ 4 m, așa că zona de dormit se află tot „la etaj”, securizată de grilajul de lemn. Sub ea, stă mica bucătărie – eficientizare maximă din nou.

Baia studioului este complet lipsită de lumină naturală, așa că mobilierul de la Ubikubi și finisajele de la Porcelanosa sunt suficient de luminoase ca să compenseze această problemă – intră și asta printre to do-uri.

Her Island – un vagon pastelat

Canapeaua extensibilă vine de la Divanissimi.

Da, 35 mp de spațiu „tip vagon” : încăperea cea mai spațioasă, transformată în zonă de zi, este prinsă între o cameră foarte mică, la dreapta (dormitorul, prin care poți ajunge la baie) și o altă cameră mică, la stânga (mini-bucătăria). Toate, pictate în nuanțe pastelate, feminine, menite să lumineze spațiul. Her Island se află la parter și este orientat spre curtea interioară a imobilului, așa că suferă din cauza lipsei luminii naturale, în ciuda ferestrelor foarte mari. Ca urmare cromatica este soluția și aici

Dormitorul poate servi drept exemplu pentru camerele foarte strâmte: patul este custom made, prins exact între trei pereți. Folosește lateralele ca mici spații de depozitare și dinamizează spațiul cu un tapet – echipa a folosit aici unul de inspirație scandinavă, de la xtdeco. În celălalt capăt, a rămas suficient loc pentru un dulap și un mic birou din lemn.

Nu te feri de corpurile de iluminat oversized, dar integrează-le în aceeași poveste: aici, designerul a ales un cerb scos din povestea pădurii scandinave a tapetului.

Baia, tărâmul finisajelor de designer, este și ea o sursă de inspirație: poartă ceramica lucrată manual de la Natucer, iar zona lavoarului de la Catalano este marcată de oglinda custom made pentru acest spațiu by Anca Fetcu – cunoști deja brandul de la Made in RO. Notează-ți și această idee de preluat: caută furnizori (mai ales) printre brandurile locale și susține-le așa în timpurile acestea zbuciumate.

Man Island – micul tărâm al soluțiilor

Cel mai mic dintre spațiile despre care îți povestim azi, Man Island are 24 mp și funcționează ca reversul medaliei pentru Her Island-ul de mai sus: cromatică rece, multe elemente metalice și beton, o abordare masculină cât cuprinde. De fapt, secretul stă în detalii: dulapul metalic antichizat turcoaz ne duce cu gândul la un vestiar, cărămida aparentă scade temperatura stilistică a camerei, iar grinzile originale din lemn recondiționat o cresc.

Alte detalii: plăcuțele metalice de la capătul patului și tapetul cu imaginea realizată de Banksy aduc în spațiu aerul londonez protestatar 

Corpurile de iluminat oversized funcționează ca niște reflectoare, însă preferatul nostru rămâne „slash lamp”-ul ⇓ creat de designerul Dragoș Motica pentru fostul său brand, Ubikubi, un alt reprezentant Made in RO: abajurul din beton este creat pentru a fi spart. Trece-l pe lista de shopping pentru un moment inaugural.

Bucătăria, ascunsă într-o nișă, readuce în discuție ping-pong-ul lemn cald – cărămidă rece.   

De la baia studioului împrumutăm o ultimă idee înainte să finalizăm plimbările prin Brașov: este o încăpere mică, dar nu evită cromatica închisă, ci suplinește lipsa de culoare naturală prin profile verticale luminoase și o oglindă mare, realizată custom tot de Anca (din colecția by Anca Fetcu).

În concluzie, da, chiar se găsesc soluții pentru orice problemă.

Fotografii: prin Beelive

Articol preluat de pe designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Îmi pare rău, nu prea e nici o idee de preluat. Știu strada și casa. Așa cum este acum e doar un amestec obositor. E ca și când ai dori să faci o mâncare cu cantități egale de morcov, pătrunjel, păstâtnac, carne, etc... nu mai are nici o notă dominantă, nici un caracter, Plus că falsifică ceea ce ar fi putut face farmecul și nota dominantă - nucleul medieval al casei.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult