Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ignoranți și imbecili, votați de ignoranți și imbecili

Încă o toamnă în care elevii sunt bătaia de joc a guvernanților. Cum poți să le mai ceri copiilor să învețe bine când nu le dai nici măcar manuale?

Spre deosebire de predecesorii lui în materie de minciună, dispreț și neputință față de Educație, lacheul cu ochii ca două bălți stătute al PSD, Liviu Pop, zis și Genunche, potrivit limbii române pe care o vorbește, a „indentificat” o soluție: compendiul.

Ca și „genunchi”, bietul cuvânt „compendiu” n-are nicio vină. În el, Pop a băgat de-a valma tot ce n-avea manual pentru elevii de clasa a V-a. Sunt îndesate acolo Româna, Matematica, Religia, ortodoxă și penticostală, Educația Muzicală, Istoria, Biologia, Omul și Societatea... În total, 15 domenii. Oare cum se simt 15 oameni siliți să trăiască la un loc, într-o singură cameră?

E o cumplită lipsă de respect pentru fiecare dintre disciplinele deportate în zisul compendiu. Și pentru acest cuvânt, căci compendiu înseamnă o expunere sintetică, reunind aspectele cele mai semnificative în ce privește un domeniu, un concept, o lucrare. De pildă, Compendiu de Fizică. Sau Compendiu de Anatomie. Nicidecum ghiveciul popesc al lui Pop, care discreditează materiile și produce confuzie în mintea elevului.

Ca să nu mai vorbim de greșelile de exprimare și improprietățile de limbaj din acest ceaslov făcut pe colțul mesei.

În fața noii-vechi corcituri de prostie cu ticăloșie, cred că fiecare dintre noi, stimați Republicani, își pune întrebarea: cum e posibil ca, de ani în șir, învățământul românesc să meargă din rău în mai rău și nimeni să nu facă nimic?

Răspunsul mi se pare, pe cât de limpede, pe atât de sumbru: pentru că majoritatea politicienilor care au condus și conduc România sunt niște rebuturi ale sistemului de Educație din zisa Românie.

Sunt foști elevi chiulangii, leneși, mediocri sau sub, care s-au târât prin școală pentru a absolvi apoi o facultate particulară, adică o fabrică de impostori pe bani. După care, să-și dea doctoratul și apoi plagiatul, vine de la sine.

   În funcțiile înalte în care se află au ajuns pe bază de lins și împins, nicicum pe bază de cultură și competență. Niște teste simple, la nivel de liceu, sau chiar mai jos, aplicate acestor ipochimeni, ar produce un măcel...

Iată de ce politicienii noștri nu dau, de fapt, doi bani pe Educație, cu excepția ocaziilor în care le poate aduce niște voturi în plus.

Căci toate acestea își au rădăcina rea într-o lege electorală care nu prevede niciun fel de examen prin care să treacă cetățeanul ca să aibă dreptul de a vota.

Astfel, ignoranți și imbecili aleg la nesfârșit alți ignoranți, aroganți și imbecili...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • D-le C.T. Popescu, sunt un fost antreprenor, care in loc sa mituiasca pentru a-i merge afacerea bine , am ales sa plec din tara. M-am angajat ca sofer in Suedia.Nu sunt un intelectual. Toti oamenii destepti pe care ii cunosc au plecat sa lucreze afara sau sunt multumiti in tara unde lucreaza. I-am intrebat ,de ce nu fac nimic? Raspunsul lor a fost : nu sunt prost sa " ma bag".
  Atunci despre ce vorbim. Sa aiba drept de vot numai intelectualii??Nu cred ca asta inseamna democratie. Cred ca un intelectual (adevarat) daca vrea sa iasa in fata poate face asta. Numai sa vrea cu adevarat. Nu avem lider. Va scriu asta intr-o parcare de 45 de minute , noaptea la 0.:45 ora Suediei. Sper ca am reusit sa scriu corect. Aratati-ne un lider!
  • Like 1
 • Criteriul minim pentru a obtine dreptul de vot: absolvirea bacalaureatului. Dupa parerea mea, daca nu esti in stare nici macar sa inveti sa iei nenorocitul ala de 5, votul tau si parerile tale in general legate de buna functionare a tarii nu ar trebui luate in considerare. Am absolvit liceul anul trecut, in 2017, si ma ingrozesc la gandul ca votul unor lepre care nu au facut nimic majoritatea vietii decat sa frecventeze case de pariuri, cazinouri si sa obtina bani din diverse combinatii are aceeasi valoare ca votul meu, si din pacate ei sunt majoritari. Este trist unde ne-a adus comunismul prin promovarea obedientei oarbe si a altor asemenea non-valori. Intelectualii care aveau capacitatea mentala de a-si pune intrebari era trimisa in inchisoare iar prostul care tacea si facea cum zicea seful (si ala alt imbecil fara vreun concept real de guvernare/management) era promovat. Si au ramas asa, pana in zilele noastre. Trist si frustrant, si fara masuri drastice nu o sa ne schimbam nici in 100 de ani.
  • Like 1
 • Eu cred ca aceasta este o soluție obligatorie corectă. Ar crea condițiile de redresare a țării.
  Trebuie mult curaj ca să promovezi această soluție.
  Nu văd pe nimeni să-l aibă.
  Sistemul nu ar îngrădi accesul la vot ci ar trebui ca fiecare votant sa trecă un test a cărui rezultat să ateste că ai cunoștințele minim necesare ca să participi în cunoștință de cauză cu votul tău la actul decizional. Nu trebuie să fi un intelectual de valoare pentru acest lucru dar educația trebuie să conteze.
  • Like 1
 • Ce ati zice daca prin lege,orice aspirant la o functie publica,sa intruneasca un procent de...sa zicem cel putin 50% raspunsuri corecte dintr-un set de 100 de subiecte alese aleator dintr-un alt set de...sa zicem ...1000 de subiecte de nivel maxim gimnazial si iintocmite de un grup de specialisti din cele mai variate domenii de cultura generala? Scopul urmarit sper ca nu necesita comaentarii
  • Like 0
 • Dumneavoastra generalizati, nu toti elevii sunt la fel, sau la fel pregatiti. Invatamantul este depasit de vremuri, scopul scolii este sa te pregateasca pentru realitatea inconjuratoare, sa ai sanse mai mari sa reusesti in ce iti propui. Dar nu este singurul instrument. Faptul ca observam o problema si ca o evidentiem si faptul ca ne frusteaza nu ne ajuta sa trecem peste ea. Eu cred ca ar trebuie sa cautam solutii, nu sa aratam cu degetul.
  • Like 0
 • Nu sunt de acord! Un sistem în care votul intelectualilor ar conta mai mult ar duce in timp la derapaje. Sistemul nu ar mai fi unul democratic. Intr-un astfel de sistem conducătorii nu mai reprezintă majoritatea populației! Mai mult, un astfel de sistem va duce la formarea unei prapastii si mai mare intre diferitele categorii sociale. Cei inteligenti ii vor tine pe cei prosti izolati pe principiul "lasa, ca stim noi ce este mai bine pentru voi!". Ce fel de sistem e asta in care le băgăm pe gat fortat celor mulți cine sa ii conducă?!?! Prefer sa sufăr încă 50 de ani in societatea actuală, incercand, acolo unde pot, sa schimb ceva decât să trăiesc într-un sistem în care votul tuturor cetățenilor nu este egal!
  • Like 1
  • @ Ciprian Dumitrache
   E discutabil daca ar duce la derapaje, dar nici nu cred ca ar trebui limitat dreptul de vot atat de clar, la o anumita categorie sociala, ci ar trebui dat un test de minime cunostinte legate de functionarea statului si a democratiei. Daca nu il treci, nu ai drept de vot. Pentru ca, asa cum sublinia Socrate, este important ca cei care voteaza sa inteleaga ce fac. Daca nu ai vrea sa-ti conduca avionul un pilot neinstruit, de ce ai vrea sa-ti decida viitorul cineva care nu intelege ce face? Am ajuns intr-un impas al democratiei, democratia nu poate sa functioneze in state cu majoritati needucate. O lectura interesanta aici: http://www.thebookoflife.org/why-socrates-hated-democracy/
   • Like 2
  • @ Ciprian Dumitrache
   la citzi prosti sunt in romania, ar trebui ca un destept sa aibe o mie de voturi ca sa se schimbe ceva...in bine
   • Like 0
  • @ Chris Kay
   Banuiesc ca tu esti unul din destepti.
   • Like 0
  • @ Ciprian Dumitrache
   Si vi se pare ca in acest moment, conducatorii reprezinta majoritatea populatiei ?
   Conform AEP ( Autoritatea Electorala Permanenta ) , numarul total de cetateni romani cu drept de vot este 18.906.721 . La alegerile parlametare din 2016 au votat in jur 7.6 milioane de cetateti romani cu drept de vot, adica aproximatic 40% . Din nou va intreb: vi se pare ca ai nostrii conducatori reprezinta majoritatea populatiei ?! Nu mai pomenesc de faptul ca principalul partid de guvernamant a castigat alegerile cu 18% dintre electrori. Ori, daca aceasta este democratia ... prefer un vot cenzitar. In loc sa ridice semne de intrebare aceasta foarte scazuta prezenta la urne, se invoca pricipiul democratic cum ca majoritatea decide ... ceea ce este total fals. Priviti va rog felul in care au loc alegerile locale ... dintrun singur tur, ceea ce presupune ca un candidat poate castiga alegerile chiar si cu 20% , in functie de numarul candidatilor ... . Din nou intreb, este asa ceva democratic ? POATE reprezenta un castigator majoritatea cetatenilor? Rapuns NU !
   • Like 0
 • Unele din MARILE hibe ale sistemului democratic GLOBAL, în opinia mea, sunt:
  1. Egalitarismul la vot.
  Diferențierea se va face pe baza rezultatelor din școală și facultate într-un sistem de tipul punctelor. 1 vot=1punct: pentru repetenți, media 5 şi cei fără studii. La polul opus 1vot=5puncte pentru vârfurile intelectuale. Cine vrea putere de vot să învețe, să fie informat, ca să poată decide în cunoștință de cauză! NU se poate ca bețivul din şanț să aibă aceeași putere de vot ca şi dl. Liiceanu, de exemplu...
  2. Lipsa unei trieri a politicienilor.
  Triere bazată pe competențe: istorie, o limbă străină, limba maternă, examen medical inclusiv la cap şi test psihologic, pentru toți cetățenii ce candidează la funcții în parlament, guvern, președenție, primari. Notele la fiecare disciplină obligatoriu peste 7. Adică pentru a te angaja la o firmă susții un interviu, examen de angajare și test medical iar când deciziile tale au impact asupra a milioane de oameni NU susții nici un examen? Nici de competență nici medical??
  3. Lipsa răspunderii personale a politicienilor, în cazul efectelor negative asupra economiei, ca urmare a politicii duse.
  Scade robor şi creşte PIB-UL? Bonificații procentuale din creșterea respectivă corelate cu funcția în stat. Se duce dracu economia, creşte robor, creşte inflația, scade PIB-UL? Penalități procentuale din pierderile economice corelate cu funcția în stat din averea personală. Aplicabil la parlamentari, guvern, președinte.
  Când sistemul democratic GLOBAL, care conține acum aceaste enorme erori, va fi reformat în acest sens şi oamenii vor fi înțeles că nu este vorba de orgoliu ci despre binele COMUN! Atunci şi numai atunci vom trăi într-o lume mult mai bună!
  Atât.
  • Like 0
 • Ma confrunt cu produsul imbecil al acestui ministru in fiecare zi, din pacate, copilul meu fiind in clasa a V a.
  Este atat de prost conceput si scris incat pentru mine, un adult trecut cu adevarat prin scoala si cursuri si traininguri, este foarte greu sa inteleg ce vrea sa invete acest inscris pe un copil de clasa a V a.
  Cine l-o fi scris nici nu a indraznit sa isi treaca numele pe el...
  Se pare ca mama cretinilor s-a specializat...
  • Like 0
 • Din februarie m-am mutat in UK ca sa am grija de nepotii mei, asa am facut cunostinta cu invatamantul englezesc. Este foarte diferit de cel romanesc. Copiii nu au manuale si nici 15 discipline. Incep scoala la varsta de 4 ani (clasa pregatitoare), iar in clasa intai invata alfabetul in doar 3 luni. In Romania se invata alfabetul in grupa mare, la gradinita, in clasa pregatitoare si in clasa intai. Si descoperim ca nici dupa absolvirea unei facultati unii nu stiu sa scrie! Ce pretentii sa avem de la analfabeti si de la cei ce au absolvit doar cateva clase? Dar, da; dreptul la vot si exercitarea acestuia este o mare problema!
  • Like 1
 • Da,domnule Popescu.In ce privește votul ar fi doua variante:1)Votul obligatoriu;2)Controlul obligatoriu al capetelor celor care vor să voteze.
  • Like 1
  • @ Moldovan Pamfil
   1.Votul obligatoriu era sub comuniști: vrei-nu vrei, te duci la vot. Sau, cu alte cuvinte: votezi pe cine vrei că iese tot cine trebuie. Cat de prost în cap să fii? Si 2. Controlul la cap al votanților. Dacă mă-ntrebi pe mine, găsesc chiar și-aici câțiva nesănătoși la devlă cărora le-aș retrage dreptul la vot pe motiv de creier lipsă. Persoanele de față se exclud....deocamdată. Hehe. Să anulăm dreptul la vot pentru toți amărâții, home-leșii, țăranii, țiganii, ce vrei tu, și să-i alegem dintre noi pe politicienii tăi de azi...Si maine retragem și dreptul femeilor la vot, că, doar se știe, treaba lor e la cratiță și nu le duce mintea pentr-un vot. Si toți ăștia nu trăiesc aici, în Romanika ta, nuuu, ei traiesc în amerika si n-au drept de vot.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult