Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Îl poți scoate pe Nole din Balcani, dar nu poți scoate Balcanii din Nole

Nole - Getty

Foto: Getty Images

Previzibil, mulți români sunt revoltați că Djokovic ar putea să rateze Australian Open. Pe lângă comentariile inepte ale agramaților de net care-l victimizează pe sârb, citesc opinii emanate de oameni deștepți, din care răzbate o furie nemaipomenită la adresa autorităților australiene. Că i se încalcă drepturile, că e o conspirație menită a-l detrona pe cel mai bun jucător de tenis al planetei, că dacă era american sau german nu pățea asta.

Hai să vă spun ce cred eu. Problema românilor care spun că Djokovic este o victimă nu e dacă omul e vaccinat sau nu. Nu despre certificatul verde sau despre trecerea prin boală este vorba aici. De altfel, toată isteria legată de vaccinare din ultimii doi ani are cauze mult mai profunde, care țin de mentalitatea unei bune părți a acestui popor care nu are respect față de reguli. 

Pur și simplu, mulți dintre noi nu înțelegem că regulile, bune sau rele, trebuie respectate. Că un stat funcțional se bazează fix pe lucrul ăsta. Că nu vom avea niciodată o Românie normală, cât timp vom pune la nesfârșit în discuție normele. Nu vrem să fim disciplinați. Ne place să ne strecurăm, să ne descurcăm, să facem combinații. Preferăm scurtăturile, nu drumul drept.

Nu pricepem că nerespectând legile, ajungem toți să trăim prost. Că acțiunile fiecăruia dintre noi ne afectează la grămadă. Că mucul de țigară aruncat pe stradă înseamnă, în final, munți de gunoaie. Că șpaga dată la medic sau la profesor înseamnă corupție. Că trăim într-un imens lanț cauză – efect, în care gestul unui individ afectează întreaga societate.

Iar asta este o caracteristică a Balcanilor, nu doar a acestei țări. Balcani care l-au dat, iată, pe Djokovic, devenit peste noapte chintesența a ceea ce suntem cu toții. De astăzi, balcanismul ar trebui ilustrat în dicționar cu fotografia lui Nole. Felul în care a încercat să fenteze regulile, prin obținerea unei adeverințe medicale la care nu avea dreptul, ne face și pe noi, ca români, să ni-l revendicăm pe Nole.

E de-al nostru, ne recunoaștem în el, se comportă ca noi. Nu numai că-i scuzăm tentativa de a eluda regulile, dar i-o și îmbrățișăm. Așa am face mulți dintre noi. Și știți de ce? Pentru că așa suntem învățați. Pentru că ni se pare normal.

Parafrazând, poți scoate balcanicul din Balcani, dar nu poți scoate balcanismul din el. Campion mondial, putred de bogat, cu milioane de fani în întreaga lume, Novak Djokovic rămâne însă balcanic până la moarte. Nimic, absolut nimic nu îl va putea schimba vreodată.

Cine nu a trăit în partea asta de lume, nu va înțelege vreodată cu adevărat de ce. Noi, însă, știm. D-aia mulți români îl susțin pe Djokovic în toată povestea asta. Pentru că se identifică cu el. Pentru că au crescut la fel, într-un sistem defect, în care nu există reguli fixe, ci doar descurcăreală.

Și mai avem de-a face cu complexul nostru balcanic în fața lumii civilizate. Ne socotim victime eterne ale statelor dezvoltate. Suferim de mania persecuției. Nici măcar nu mai contează cine are dreptate: sunt ei împotriva noastră. Australia contra lui Djokovic și implicit, a noastră. Bogații împotriva săracilor. Răsfățații istoriei împotriva obidiților Europei.

Uite, îl tratează rău pe Nole pentru că e sârb. Iar în creierele multora dintre conaționalii noștri, chestia asta reverberează așa: Nole e de-al nostru, deci autoritățile australiene sunt și împotriva noastră. Complexul de inferioritate e, de multe ori, cel mai bun catalizator pentru solidaritate.

De aici, cred eu, susținerea masivă a multor români pentru Djokovic. Ne place sau nu, e de-al nostru. Toate țările din partea asta de Europă suferă de aceleași probleme: marginalizare, mania persecuției, complexe de inferioritate, corupție endemică, ignorarea regulilor, disprețul față de disciplină. Țările dezvoltate sunt balaurul cu șapte capete, iar noi suntem feții frumoși care ne luptăm cu bestia.

În cazul de față, Australia, pe care Nole Făt Frumos din Balcani e nevoit să o înfrunte cu o biată rachetă de tenis pe post de sabie. Și, în fond, ce a făcut să merite supliciul ăsta? Doar ceea ce ar face mulți dintre noi: a căutat să fenteze regulile și nu i-a ieșit. Ei, și?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și Domnia Voastră și CTP sunteți jurnaliști manipulatori de opinii personală!!!Exagerati fără măsură și înclinați forțat balanța spre o singură parte. Ei na, puteți să spuneți!? Păi asta nu e o practică numai în Balcani! Zău aș zice io! Voi doi sunteți cei mai occidentali rătăciți printre balcanici noștri?!....Sunteti caraghioși și de f.multe ori lipsiți de bun simț. Mie nu mi pasă că vă știu câte ce pe degerate valorati. mMă gândesc, însă, cu tristețe la cei creduli, cărora le spălați creierii , lar pentru acest jignitor masacru chiar ar trebui sa vi se interzică prin lege acesta.
  • Like 1
 • Deci dvs. vă erijați în postura de a deosebi toți agramații de pe net de deștepți, popoarele civilizate și dezvoltate de cele necivilizate (o fi și asta o trăsătură balcanică, cine știe?). Or, în România cel puțin e lucru cunoscut că Unul singur are această prerogativă de a împărți oile de capre. Bineînțeles că fiecare e liber să-și expună părerea, dar a ofensa un șir întreg de popoare în câteva rânduri nu e jurnalism ci pamfletism meschin.
  “Regulile, bune sau rele, trebuie respectate” - e genul de mentalitate care a permis existența comunismului în România timp de jumătate de secol, supraviețuirea securismului și riscă să arunce într-o nouă dictatură neomarxistă o Europă întreagă. România și Balcanii cel puțin arată că au anticorpi, ar fi bine să se trezească și ceilalți.
  • Like 0
 • Robert check icon
  ce poti sa spui ? Daca ar fi ceva inscris in cartea Drepturilor OMului ar trebui respectat. Dar in aceasta Carta Universala sunt iscrise chestii care interzic discriminarea si segregarea. Indiferent pe ce motiv. Daca ne uitam pe harta medicala lunii ianuarie 2022 constatm ca statele care au procentaj masiv de vacinare se confrunta cu valul 5 foarte agresiv. De ce oare ? Ar trebui sa fie cativa, pe acolo, ciumpalaci nevaccinati. de unde.. grosul sunt cei vaccinati. Unii si de 3 ori. Care sunt anuntati ca le trebuie si doza 4. Unde o fi imunitatea naturala? Complicat de spus, nu-i asa ? Ajung cei imunizati sa se teama de cei //nevaccinati// ? Pai .. cum ? Nu sunt imunizati ? In acest timp sportul sufera. Si sufera Planeta. Sa ne amintim ca modelele planetare nu sunt nici politicienii si nici medicii. Modelele planetare sunt sportivii si artistii. Sporivbii nu gresesc in ceea ce fac. Politicienii si medicii insa ne-au spus ca ajunge un rapel. Apoi .. ne voie de booster. Acum auzim de doza a 40a la 4 luni dupa booster, In 12 luni 4 doze, Dati-mi voie sa imi pun problema urmatoarea. O fi nevoia ca doza 10 si 11 se vor succed la o saptamana, iar doza 20 si 21 la interval de 24 de ore... cam asa ar da calculele. In rest, ca unii striga una si altii alta... chiar nu va consemna istoria zbieretele de badaran ale unora dintre bipezii contemporani. Istoria sportului si arhivele de presa vor consemna ca No 1 in Tennisul anilor 2020, un om SANATOS, a fost inchis cu japca intr-un hotel ca sa nu infecteze o tara....
  • Like 0
 • Găsesc observațiile autorului drept pertinente.

  Ar mai fi loc însă de un material, paralel, despre compatrioții ce respecta regulile. Mai exact, în spiritul celui de mai sus. Dar pe invers.
  • Like 1
 • Mihai check icon
  Regulile rele trebuie respectate? Ce facem cu cei care au ajutat everii sa scape de nazisti? Ce facem cu militarii care au refuzat ordine la revolutie? Mai usor cu cliseele domnule autor.
  • Like 2
 • Un articol care reflecta imaginea ideala despre “occident” a unuia care a fost maxim in vizita pe acolo si nu a trait macar un an, doi in paradidul occidental. Ca altfel ar fi stiut ca lucrurile/locurile nu sunt albe sau negre si nimic intre.
  Statul civilizat Australia si organizatorii AO trebuiau sa se asigure ca Nole are toate actele in regula inainte ca el sa se urce in avion sau sa-i refuze participarea. In cazul altor sportivi au fost bune scutirile, certificatul de trecut prin boala si testul, dar la sarb, nu?! Ah, stai ca era tipul de viza gresit! Pai, nu Australia i-a acordat viza aceea care apoi nu a mai fost buna?!
  Asa ca mai lasati-ma cu corectii astia, nebalcanici!
  • Like 0
 • Sa ne intelegem un pic mai ca pe republica, nu ca pe alte forumuri. Se pare ca scutirea medicala a lui Djokovic vine de la faptul ca ar fi avut COVID in ultimele sase luni.

  Certificat de cine? De un medic din Serbia. E ca si cand eu m-as fi prezentat la scoala in clasa a V-a, cu o scutire pe care scria: Doamna diriginta, va rog sa ii motivati toate absentele Marei de la scoala in ultimele sase luni, ca a fost bolnava, rau, rau rau, va promit io! Semnat si stampilat: Mama lu' Maria.

  Apoi, nu stim cu cel fel de viza a incercat Nole sa intre in Australia. Ca si in State, sunt diverse tipuri. Am lucrat in Melbourne trei luni, pe o viza pe care scria ca da, sunt OK sa intru si sa lucrez in the land down under pentru zece ani, dar sa nu stau mai mult de 90 de zile pe o durata de sase luni. Viza pentru sportivi, actori si artisti e alt_fel_de_viza.

  Daca Nole o avea pe cea pe care o am eu, nu era buna. Si staff-ul lui ar fi trebuit sa stie asta. Si dupa scutire, ar fi trebuit sa aplice pentru alt tip de viza.

  In plus, faptul ca primesc OK sa particip la un eveniment sportiv sau artistic nu inseamna ca pot sa intru in tara respectiva. Nigella Lawson (nu stiu daca ati auzit de ea, o femeie frumoasa care gateste bine, si la TV) nu a fost lasata sa intre in US pentru ca a admis ca a consumat cocaina candva. Desi avea viza teoretic valabila pe 10 ani. La frontiera i s-a spus ai mintit cand ai facut aplicatia de viza, goodbye, fare well, auf Wiedersehen, goodbye, aplica pentru o viza noua. Si femeia, la fel de bazata din punct de vedere financiar ca si Nole, n-a facut circ, s-a intors acasa, si a aplicat pentru o noua viza. Care, ce sa vezi, i-a fost aprobata, pentru ca a zis da, am tras pe nas in 1985, sorry.

  Sa ne intelegem: sa nu asculti muzica straina, sa nu asculti Europa Libera, sa-i doresti o moarte cu multe flori conducatorului iubit sunt legi idioate. Sa spui ca nu, nu e de bine. Sa stranuti catre cineva si sa ii dai un virus care s-ar putea sa il omoare nu e o lege idioata.

  Nu neg ca toata lumea face circ - autoritatile federale autraliene, autoritatile statului Victoria, si Nole insusi.

  S-a aflat ca scutirea medicala pentru patriciparea la Australian Open a lui Nole a fost acordata pentru ca ar fi avut COVID in ultimele sase luni; bine. Dar aplicatia trebuia depusa pana in decembrie anul trecut. Daca numaram sase luni inainte de decembrie anul trecut, la cate turnee a participat Nole? Cu COVID, cu tot? Eu tot numar US Open... Si nu se putea intra in State pe atunci.

  Orice ar fi, si sper sa il trimita acasa cu Con-Air. In nici un caz nu va participa la Roland Garros. Macron pare a fi foarte serios apropo de vaccinare, si nu la fel de vanator de voturi ca Scott Morrison. Nu se stie daca va putea sa participe la Wimbledon. US Open, din nou, nu e sigur. 7200 de puncte ATP, dintr-un foc.

  Sa vedem daca si le asuma.

  Greatest of All Time? Nah. Stupidest of all time.

  Nadal si Federer isi rad in pumnii vaccinati, si merita sa rada.

  Iar aceasta tirada, la ore tarzii (sau ore improbabil de devreme) vine de la o persoana care a tinut cu Nole pana in 2020.
  • Like 4
  • @ Maria Zamfir
   Uau, chiar crezi ca aplicatia de viza a lui Nole se face asa dupa capul balcanic al stafului lui si fara sa discute cu organizatorii?! Si daca un medic din Serbia a zis ca are scutire, ca asa au cerut organizatorii, ce pregatire are un vames australian sa o conteste? Probabil ii trebuia scutire de la presedintele OMS!
   Cel mai amuzant este ca, printre altele sugerezi ca e ilegal sa stranuti!
   • Like 1
  • @ Viorica Ionita
   Nu va necajuti, ca va necajiti degeaba.

   Orice tara are dreptul sa te primeasca sau nu. La unii regulile sunt mai stranse decat la altii. Cand te duci in State sau in Australia, de exemplu, se scrie mare pe aplicatia de orice fel de viza ca viza nu iti garanteaza intrarea pe teritoriul respectiv.

   Eu era sa o patesc in US, pentru ca vamesului i s-a parut ca am pupilele dilatate. Si le si aveam, ca nu imi prinsese pastiluta de somn (zbor de 10 ore, si pe timp de zi) asa ca eram buimaca. Omul o fi crezut ca sunt high. Au urmat doua ore de distractie - mi-au luat telefonul, mi-au rascolit bagajele, i-au sunat pe prietenul meu de atunci si pe seful meu de atunci la ce era in UK 4am sa intrebe de unde, cu ce, mi-au admirat chiloteii si s-au intrebat, in public daca sunt suficient de frumosi ca sa fie considerati 'lingerie'.

   Deja ajunsesem in faza in care nu mai credeau ca sunt drogata, credeau ca ma duc in US sa ma marit cu prietenul la care ma duceam in vizita. (Cu care pana la urma m-am si maritat, dar cinci ani mai tarziu si in Danemarca, ahem.) Facusem si prostia sa impachetez o rochita alba de vara. Valeu.

   Insa nu eram numai eu acolo. Erau vreo sapte-opt oameni, toti din EU considerata civilizata - englezi, nemti, olandezi, doi francezi, etc. Nu am simtit nici o clipa ca m-au tras pe dreapta pentru ca am pasaport romanesc. Si eu am trecut de granita, trei din cei din lumea 'buna', nu. Oricum, a fost o experienta oribila si umilitoare, si am invatat sa nu mai zbor prin Detroit :P

   Revenind la Nole, poate sa fie cine o fi. Australia a refuzat repatrierea propriilor cetateni, in timpul pandemiei si are reguli clare apropos de vaccinare. Scutirea medicala, la care ma voi intoarce intr-o clipa, nu are treaba cu viza. Orice fel de viza ar fi avut Nole, australienii aveau tot dreptul sa nu il lase sa intre.

   Am scris si mai sus ca toata lumea face circ, si nu am negat ca si pentru guvernul din Victoria, si pentru guvernul federal, faptul ca Djokovic a dorit atat de mult sa devina 'cause celebre' e mana cereasca. Dar omul si-a cautat-o cu lumanarea. Si uite, a gasit-o. Australienii satuli de lockdowns nu aveau sa il primeasca. Stia asta.

   Daca voia sa joace tenis, nu sa faca o demonstratie anti-vaxx, da, ar fi fost cerificat pozitiv de o persoana de a carei credibilitate nu te poti indoi.

   Acum spune ca a fost pozitiv pe 16 decembrie. Timp in care participa la un eveniment indoor, si nu purta masca. Uitati-va cum au reactionat autoritatile sarbe - de la presedinte in jos. Trecand peste faptul ca actiunile lui Nole sunt iresponsabile, cata incredere ati avea intr-un medic sarb care declara asta? Oare medicul respectiv nu era sub presiune sa declare ca....? Ca doar e campionul lor.

   In plus, la urcarea in avion nu iti verifica viza autoritatile din tara in care vrei sa zbori. Ti-o verifica linia aeriana si/sau autoritatile din tara ta.

   Si, ca sa ma adresez ultimul punct din post-ul dumeavoastra, nici a face sex fara prezervativ nu e ilegal. In afara de cazul in care stii ca ai HIV, si iti expui partenerul aceluiasi virus fara sa ii spui ca il ai. Tu poti fi convins ca nu te omoara; fie ca ai baut apa tamaduitoare, fie ca iti permiti tratamentul, <bagati scuza dumneavoastra preferata aici>, e ilegal sa faci sex neprotejat cu un partener care nu stie ca ai HIV.

   Daca stii ca ai sau ai putea sa il capeti pe COVID-utza, nu imi pasa ca tu esti sanatos tun si ai baut apa de piramida. Eu nu sunt sanatoasa tun, nu am baut apa de piramida si nu vreau sa mi-l dai. E atat de simplu.

   De ce ar trebui sa se fereasca zeci de mii de oameni de tine? Pentru ca nu vrei sa iti bagi in corp ceva? Nici noi nu vrem sa ne bagi _tu_ in corp ceva. De aceea te rugam sa ne arati un minim de respect si sa ne protejezi. Poarta macar masca, daca stii ca vei stranuta (si sigur vei stranuta).

   Daca stii esti beat nu te urci la volan, in afara cazului in care vrei sa demonstrezi ca tu tii la bautura. Asta a incercat sa faca Nole. Sper sa nu ii mearga.
   • Like 2
 • Salutare din Balcani. Nu stiu unde vezi tu sustinerea majora a romanilor pentru Nole ca postarile lui de pe facebook sunt pline de dezaprobarea conationalilor tai. Nu stiu nici unde vezi tu fenta lui, ca stafful lui a trimis cu mult inainte sa se urce in avion toata documentatia, in urma careia si el si altii au primit o dispensa care desigur, a ofticat mai multi romani decat australieni.

  Ai dreptate pe alocuri, taica-su e un cocalar coclit care trece cu SUV-ul peste rasadurile de trandafiri din fata hotelurilor de fite din Kopaonik, nevasta-sa cocheteaza in public cu tot felul de conspiratii dubioase, fra-su e o beizadea si toti, dar absolut toti in familia lui vad o persecutie. Dar daca articolul asta e intr-adevar despre Nole, si nu despre becalizarea conationalilor tai, hai sa vorbim de Nole.

  Nole putea sa dea cu basca de pamant si sa se care cu primul avion. Nole putea sa dea vina pe ai lui din staff ca au aplicat la o viza gresita, insa Nole tace, in hotelul de migranti si asteapta o sansa mica mica, sa le inchida gura tuturor unde stie ca poate, adica la fileu, unde e inca numarul 1 mondial.

  Daca scoatem toti dementii antivaxeri in afara acestei discutii, putem observa ca pe Nole il mai sustin inca niste oameni. Majoritatea din est, aia care nu au stelute europene pe pasaport si trebuie sa se descalte in aeroport, apoi sa faca testul de explozibili, apoi sa astepte cuminti la coada un interviu umilitor in care trebuie sa declare la ce ruda se duc, cat stau si apoi sa arate cati bani au in buzunar. Apoi sa lase un cretin de vames sa le umble in telefon timp de o ora sa se asigure ca nu sunt teroristi. Asta dureaza de fiecare data intre 3 si 8 ore daca au toate actele in regula. Dar nu e cool sa vorbesti despre vestul cel fascist, e mai cool sa aruncam cu pietre in Nole, ca ni se pare noua ca seamana cu Becali.
  • Like 0
 • "Uite, îl tratează rău pe Nole pentru că e sârb." Nici vorba, pai statul australian si federatia lor de tenis au tot interesul sa-l primeasca pe Nole, sa joace la AO si eventual sa mai si castige turneul, deoarece este vorba despre bani multi pe care fanii tenisului ii platesc pentru a-l vedea pe Djokovici, apoi drepturile de televizare, apoi sponsorii si toate companiile cu care a semnat contract Djokovici. Acum, imaginea lui va ramane oarecum sifonata, indiferent cum se termina povestea asta. Este posibil sa piarda chiar sponsori sau contracte cu diverse companii care nu vor mai dori sa-si asocieze imaginea cu el (nu ca mi-ar pasa mie). Mai mult, este posibil sa piarda multi bani in urma proceselor pornite de sponsorii lui pentru prejudicii de imagine aduse firmelor, in functie de clauzele din contracte. Amintiti-va ce a patit Mutu cand l-au prins cu "zapada" pe nas. Plus ca, din cate stiu anul asta la AO, in afara de Nadal nu cred sa mai existe un super jucator care sa aiba sanse sa intre in finala. Ne-am fi asteptat la o finala Nole-Nadal poate. Insa astfel poate da Domnul sa-i vedem in finala pe Kyrgios si Nadal. Ar fi un spectacol mult mai mare!
  • Like 0
 • Cri check icon
  Dl. Octavian Herța amesteca un pic lucrurile.
  Niciun om rational nu poate nega faptul ca o lege, buna sau rea, trebuie respectata; o societate, pentru a fi functionala, se bazeaza pe legi, reguli si cutume.
  Cei care se impotrivesc unei legi pe care o considera inacceptabila au la dispozitie destule cai legale pentru a schimba: contestarea ei in Justitie, proteste in mass media, proteste ( non violente ) de strada, greve, etc.
  Din pacate, la noi dar si in multe alte tari, s-a ajuns la o adevarata ura intre vaccinisti si anti-vaccinisti: intoleranta este reciproca, argumentele, fie ele rationale sau emotionale exista din abundenta in ambele tabere. A se vedea si recentele declaratii absolut iresponsabile a d-lui Macron.
  Un lucru este insa cert: masurile luate de toate statele democratice pentru stoparea pandemiei au atins deseori perimetrul sacrosant pana mai ieri, al drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
  La noi, anul trecut a Colegiul medicilor din Romania a emis un ordin prin care ii poate sanctiona drastic, mergand pana la suspendarea dreptului de a profesa, pe medicii care critica in public masurile anti-pandemie..
  Prin urmare, oamenii pot auzi doar vocea "medicilor oficiali", neavand acces si la argumentatia doctorilor contestatari.
  In esenta este vorba despre dihotomia profunda aparuta in societate: "intelep[ciunea" vaccinistilor versus "iresponsabilitatea" anti-vaccinistilor.
  Vaccinistii "educati", versus anti-vaccinistii "ne-educati".
  Atat politicienii cat si presa au avut o contributie semnificativa la scindarea societatii.
  Decidentii medicali, prin incoerenta masurilor luate, prin lamentatiile publice si scenariile apocaliptice vehiculate pe toate canalele TV, au amplificat temerile populatiei, creind o veritabila psihoza in masa.
  Medicii isi amintesc foarte bine ca la Cursul de Boli Infectioase din anul sase al studentiei au invatat ca vaccinarea NU se face in plina epidemie, ci INAINTE sau DUPA. Si au mai invatat ca un vaccin te protejeaza complet si pe viata ( cu exceptii pentru persoanele cu imunodeficiente grave sau in caz de contaminare masiva ).
  Tendinta actuala de atenuare a agresivitatii pandemiei Covid se inscrie perfect in evolutia naturala a oricarei alte pandemii din istoria umanitatii. Si acest aspect epidemiologic il invata studentii la medicina la Cursul de Boli Infectioase.
  Cele mai vaccinate natiuni ( Israel, Danemarca, Olanda, etc ) au avut parte de o recrudescenta a epidemiei, (valul 5), cu zeci sau sute de mii de infectari, nu au semnalat o aglomerare a spitalelor si nici a serviciilor de reanimare.
  Insa indemnul la vaccinare, re-vaccinare si ras-vaccinare a ramas constant, in ciuda faptului ca aceste vaccinuri nu asigura imunitate conform definitiei medicale a vaccinului. In acest fel pandemia va mai dura, chiar daca tendinta de atenuare este evidenta.
  Daca privim in istoria moderna a bolilor infecto-contagioase, observam lesne ca omenirea a scapat de unele boli infectioase cumplite precum variola, difteria, tetanosul sau poliomielita, prin descoperirea unor vaccinuri cu adevarat eficiente, obtinute insa dupa multi ani de studii si experimentari. Niciunul dintre vaccinurile eficiente de care dispune omenirea ( anti-polio, antitetanic, antivariolic, etc ) nu a fost realizat in cateva luni si in plina pandemie. Insa la acea vreme nu exista Big Farma.
  Dincolo de controversele pro sau anti-vaccinare, lumea a inceput sa inteleaga, sper eu, cat de nedemn, de nociv si de nesanatos este sa ne inghesuim precum ovinele unii intr-altii pe la cozile din supermarket-uri, si ca o igiena personala mai riguroasa nu face rau, ci dimpotriva.
  Si se mai poate observa ceva: cat de usor renunta oamenii la drepturile si libertatile lor greu dobandite de-a lungul a sute de ani de lupte cu Statul atatputernic, in numele unui inamic public ( astazi virusul Covid ).
  Daca facem un recurs la istorie, putem vedea ca regimurile autoritare sau totalitatre s-au nascut exact in numele unui inamic public.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult