Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imaginea de „bun român" de seara trecută nu îmi dă pace. Mă va bântui o vreme... Este doar preludiul la ce va să vină

barbat tatuat la fotbal

Foto Facebook Cristian Păun

Hitler a smintit o națiune întreagă cu o teză complet falsă: că germanii sunt rasă pură, mai presus de orice altă rasă, singurii capabili să organizeze și să conducă alte rase, primitive toate prin comparație cu arienii. A instituit standarde de rasă care făceau referire la aspecte fiziologice. A „purificat" rasa de cei care nu atingeau standardele. A pus totul într-o mizerie de carte, obligând toți arienii să o aibă în casă și să o știe pe de rost. Atât de tare i-a smintit încât au trecut la „purificarea" propriei națiuni, fără să ezite să se dedea la crime oribile. Uniți sub drapel sub zvastică, desigur! Arienii nu erau suboameni, toți ceilalți, da!

Este foarte periculoasă aventura asta în care suntem atrași pe nesimțite. Poate ajunge foarte departe, cu consecințe dintre cele mai neplăcute. Mă uitam la specimenele care se află în spatele ideii că noi suntem supra-oameni. Că nimeni nu este ca noi. Inocularea acestei „mândrii" de neam și țară se face subtil (sau nu) și cu concursul aproape al tuturor politicienilor din România, de la toate partidele. De la cât de superioară este credința ortodoxă și păgâne toate celelalte (cu unele împărțim sfinți și evanghelii), la cât de tare este limba română, mesajele nu contenesc să smintească oamenii. Suntem bombardați zilnic și cu intensitate în creștere. Populismul este la ordinea zilei la politicieni certați cu morala și educația. Nu prea mai pot convinge pentru încă o tură. Iau în brațe teme tot mai periculoase. Lipsa de educație și lipsa unor cunoștințe minime de istorie fac ca extrem de mulți să rezoneze cu aceste teme foarte facile astăzi pentru politicianul care vrea să se cocoațe pe putere și să decidă în numele și pe banii noștri. Să ne izoleze, să fie peste „supra-oamenii" care suntem noi. Întru folosul său exclusiv, desigur!

Acest naționalism primitiv și barbar, care nu contenește să spele creiere sistematic cu „ce suntem" și „ce nu suntem", este principalul pericol pentru anii care vin. Negura de deasupra orizontului...

Imaginea de „bun român" de seara trecută nu îmi dă pace! Mă va bântui o vreme... Este doar preludiul la ce va să vină, dacă nu deschidem ochii. Și cărțile...

Foto Facebook Cristian Păun

Uniți în bibliotecă, nu sub tricolor!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Prostul gust domnește suveran, însă aici mai intervine un element pe care sociologii îl cunosc foarte bine: mass-media. Asemenea subiecte sunt subiecte grase, care fac audiență și, pe cale de consecință, toarnă bani în buzunarele blogurilor, televiziunilor sau ziarelor.
  Bombardierii își iau modelele din mass-media, iar mass-media le popularizează. Se naște ceea ce tehnic se numește CERC VICIOS.
  Ascultați cu atenție coloana sonoră a jurnalelor de știri: tunete și fulgere sonore, pare marșul unei armate la atac. Încă de la început, specialiștii în mass-media te introduc în lumea dezastrelor.

  Nu spun că nu există dezastre, dar dacă ai un incendiu îl stingi cu apă, nu cu gaz. Mass-media toarnă gaz peste foc: culori țipătoare, sunete stridente, personaje de televiziune cu mânecile suflecate și voci amenințătoare.

  Nu poți detensiona o siutație violentă prin violență, fie ea și vizuală sau sonoră. Însă mass-media nu e interesată să calmeze și să aplaneze, ci să întrețină, pentru că de aici vine banul. Nu ajung dezastrele; ele trebuiesc repetate până la greață, victimele filmate cu mațele pe-afară, rudele cu lacrimi în ochi. Fiecare secvență trebuie repetată la infinit. Mass-media are un rol decisiv în situațiile tensionate. Cine parcurge articolele și studiile lui Umberto Eco despre mass-media înțelege mai bine acest mecanism perfid care ne este servit zilnic.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Bombardieri...o noua clasa sociala dezvoltata la marginea societatii compusa din indivizi la care injuraturile, scandalurile si huiduielile reprezinta climaxul dezvoltarii lor intelectuale si pentru ca numarul de cuvinte pe care le stiu este format din maxim patru cifre, violenta reprezinta modul in care ei argumenteaza si dezbat pentru ca altcumva nu stiu sa se exprime. Cred ca si inainte existau, dar din fericire internetul nu exista si era si alta oranduire a claselor sociale de aceea nu putea si/sau nu aveau prea multe libertate de exprimare. Acum din pacate multi care nu ar trebuie sa vorbeasca, nu numai ca vorbesc, prea mult, dar in acelasi timp isi faci si prozeliti. Iar combinatia cu religia - care nu a exista la nazisti - le da o anumita "legimitate" prost inteleasa din pacate de multi oameni de bine din aceasta tara. Din pacate viitorul nu suna deloc bine pentru aceasta tara, dar poate acesta este destinul nostru, sa trecem printr-o perioda neagra - cred ca din anumite puncte de vedere va fi cea mai neagra perioada din istoria Romaniei - ca sa reinviem din propria cenusa catre o noua natiune romana.
  • Like 0
  • @ Nume
   Valentin check icon
   .
   • Like 0
  • @ Nume
   Valentin check icon
   Ei sunt la marginea societății, dar mass-media îi propulează în centru. Motivul? Audiența. Banii. Ia să nu le mai dea atenție, să vedem ce se întâmplă. Se calmează lucrurile? Se mai calmează, dar se subțiază și venitul celor din mass-media.
   • Like 0
 • Roland check icon
  Hai sa nu exageram, considerand faptul ca in majoritatea covarsitoare a expunerilor publice noi, ca natie, suntem umili si pusi la colt, nu cred ca o manifestare de mandrie (de orice sorginte) e de natura sa ne ingrijoreze. Ce sa mai zica sudafricanii cu tara parilizata, francezii cu magazinele devastate sau americanii cu asaltul asupra capitoliului?
  • Like 3
  • @ Roland
   Valentin check icon
   Nu noi exagerăm, ci mass-media. Mass-media prezintă o știre până la greață, până la epuizare. Cumva o inflamează, o dilată, îi acordă o importanță sporită. Motivul? Banii. Audiența se monetizează. Cu cât mai mult audiență, cu atât mai multă reclamă și cu atât mai mulți bani.
   • Like 1
 • Ion check icon
  Întâmplător astăzi mi-a spus unul că în sistemul lui de valori "mă omoară" pentru că prefer sistemul de valori occidental și sunt federalist, nu suveranist. Legionar, după propriile declarații. Trecut de prima tinerețe dar în formă.
  • Like 0
  • @ Ion
   Nume check icon
   Am mai avut astfel de discutii si eu, dar din fericire cu suvernasti mai spalati, dar poate ideologic mai periculosi. Ce am am observat la ei un lucru comun. Frustrarea lor permanenta ca nu sunt competitivi si relevanti intr-o societate moderna in continua schimbare. Ca nu reusesc sa tina pasul cu cei care devin mai buni pe zi ce trece in special straini- pe care ii individiaza in secret si ii blameaza pe fata. Si de aici vine si tendinta de izolare pentru a reduce nivelul de competitie intr-o zona de confort.
   • Like 1
  • @ Nume
   RazvanP check icon
   Asta e doar o pseudoexplicație facilă și atât!
   Societatea "modernă" nu are nici o legătură cu principiile sau dorințele lor. Nu i-a întrebat nimeni dacă vor "diversitate", li s-a turnat în cap cu polonicul!
   După care li se pun diverse etichete pentru că au "tupeul" să spună că nu sunt de acord.
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Nume check icon
   Ce intelegeti Dvs. prin diversitate?
   • Like 1
  • @ Nume
   RazvanP check icon
   Tot ce ni se servește drept "valori": curcubee, "refugiați" , "green deal" etc.
   NIMENI nu și-a bătut capul să întrebe dacă ne interesează sau avem nevoie de "valorile" respective.
   După care șoc și groază, "de ce le respingeți??"
   Iar unii care iau mai vehement poziție sunt etichetați în fel și chip.
   În realitate este doar o imensă doză de Ipocrizie și nimic mai mult.
   Sunt "extremiști" și "huliganii" doar pentru că nu ne spun ce vrem să auzim, sau mai exact ce ni s-a băgat în cap că vrem să auzim!
   Dacă afișau un steag curcubeu, dacă întindeau un banner cu "Slava Ucraina" sau "Refugees Welcome", dacă îngenuncheau BLM nu numai că nu se întrerupea meciul, nu numai că nu se scandaliza nimeni, apăreau zece articole de laudatio!
   "Felicitări galeriei pentru spiritul european de care dă dovadă"...
   Nu dau doi bani nici pe Kosovo, nici pe Serbia, nici pe galerie.
   IPOCRIZIA ridicată la rang de artă mă dezgustă în schimb profund!
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Chiar așa, de ce l-ar interesa diversitatea pe un xenofob și un rasist.
   • Like 1
  • @ Dan
   RazvanP check icon
   Ironic, ești fix întruchiparea "bonbardierului dă galerie" ai doar impresia că ai fi diferit de ei!
   • Like 0
 • Ceea ce s-a întâmplat aseară, n-are nici o legătură cu rasismul.
  • Like 1
  • @ Niculae Moromete
   Dan check icon
   Nu, ci doar cu xenofobia.
   P.S. Cam mare tupeul pentru un rasist closeted să fure numele unui personaj celebru din literatura română, care nu are nicio legătură cu mintea imundă a comentacului de mai sus.
   • Like 1
 • RazvanP check icon
  Acțiune/Reacțiune...
  Am pornit de la naționalismul anilor '80 după care anumiți "istorici" și-au făcut un titlu de glorie din "demitizarea" a.k.a turnatul de lături peste istoria românilor,
  Ce v-ați așteptat să se întâmple, oameni să accepte docili orice sau să-și creeze propria mitologie?
  Fiecare popor are miturile sale, fiecare nație are nevoie de poveștile sale, preferabil într-o lumină cât mai favorabilă și cât mai hiperbolice.
  Demonizarea naționalismului românesc la pachet cu promovarea agresivă și nesăbuită a "valorilor" altora fără minima decență de a asculta și opiniile "băștinașilor" era inevitabil să provoace respingere.
  Deplângeți viitorul?
  Foarte bine, asumați-vă și trecutul!
  Trei decenii de imbecilizare a maselor și distrugere sistematică a valorilor naționale au ajuns la apogeu.
  Enjoy!
  Hitler a ajuns la putere speculând frustrările din societatea germană ignorate de restul partidelor.
  Se pare că nu învață nimeni nimic din istorie...
  • Like 3
  • @ RazvanP
   Foarte elocint formulat. Si adevarat.
   • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult