Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Impostura din CV-urile a zeci de parlamentari români. Acești bufoni sunt doar vârful unui aisberg uriaș care este mașinăria puterii din România

Parlament

Foto: Inquam Photos

După ce am citit articolul devastator al lui Valeriu Nicolae despre impostura care domnește în cv-urile a zeci de parlamentari români, trei idei pot fi formulate pe scurt:

1) Pe de o parte, este posibil ca noi să vedem în acești bufoni îmbrăcați în hainele imposturii doar vârful unui aisberg uriaș care este mașinăria puterii din România. Da, țara este capturată, dar nu în primul rând de acești tineri siniștri, ci de către cei care îi manevrează. Traseele lor înspre vârful politicii par atât de similare, încât devine firesc să ne întrebăm cine și de ce a făcut alegerea de a promova în aparatul legiuitor și decizional din România oameni inculți, lipsiți de scrupule, manevrabili și dispuși la orice compromis. 

Întâlnim în mai toate aceste trasee de pseudo-carieră câteva instituții al căror rol în organizarea acestui sistem de putere pare decisiv: fabricile de diplome și de spălat bani, SRI și fosta Securitate, Colegiul lui Gabriel Oprea, școlile de partid. Se cuvine deci să conchidem că acestea sunt instituțiile cele mai puternice în România, cele care decid accesul la putere și la resursele financiare ale țării. Faptul că ele aleg să promoveze în fruntea țării astfel de impostori vorbește însă și de valorile, de calitatea umană și profesională a celor care conduc aceste instituții.

2) Pe de altă parte, lipsesc din cv-urile oamenilor puterii universitățile bune din România. Ceea ce este o palmă teribilă dată educației și cercetării din țara noastră. A devenit un veritabil proiect de țară afrontul adus promovării competenței sau capacității celor mai bune dintre universitățile românești de a forma și promova o elită conducătoare a acestei țări. Cu alte cuvinte, tinerii care se formează în marile universități din București, Cluj, Iași, Timișoara nu au nicio șansă de a urca în ierarhiile sociale și de a fi recunoscuți pentru studiile lor și nu pentru slugărnicia lor față de șefii de la partid. 

3) Am spus că realitatea prezentată de Valeriu Nicolae este doar partea cea mai vizibilă a aisbergului. Da, pentru că în planurile din spate, pe toate treptele organizării instituționale și administrative, politice, financiare, mediatice și de intelligence, e plauzibil că promovarea a mii de mici impostori s-a făcut după aceleași criterii ale supunerii oarbe și vulnerabilității. Harta imposturii este infinit mai densă decât acești triști reprezentanți ai ei în parlament. De aceea, la orice criză, cât de mică, sistemul acesta cedează și produce catastrofe amplificate de nepricepere, ticăloșie și corupție.

A durat treizeci de ani până când acest sistem corupt s-a instaurat în toate domeniile vieții noastre, de la politică, până la sport, de la cultură, până la servicii secrete, de la sănătate, până la justiție. Să nu ne facem iluzii și să credem că după un vot vom putea răsturna acest sistem. În fond, el este susținut probabil de milioane de oameni, chiar dacă funcționarea lui efectivă depinde de câteva zeci sau sute de mii. Dar nu cred că noi, ca societate, putem inventa în patru ani o alternativă la aceste hoarde de impostori: rezistența lor va fi puternică, resursele țării sunt pe mâna lor și nici măcar nu e sigur că noi suntem suficient de curajoși și de pricepuți să o facem. 

E nevoie însă de un început, trebuie să începem de undeva. Așa cum plastic s-a exprimat bunul meu prieten, profesorul Aurel Codoban, nici apa nu îngheață toată deodată, începe de la o margine și valul se întinde. Noi avem șansa, ori datoria, obligația, de a lansa acest val, care pentru moment nu există. Și să sperăm că vom suficientă energie, noi și cei ce vin după noi, de a congela impostura și corupția într-un proces care va dura zece, douăzeci, poate treizeci de ani. Cu condiția, încă o dată, ca valul să se ridice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Avand in vedere mersul prezent al societatii, eu cred ca pentru fiecare individ care opteaza pentru drumul corect, exista 3 care opteaza pentru scurtatura frauduloasa. Problema e ca din aia 3, unul e din cei care alesesera la inceput calea onesta.
  • Like 2
 • Vorbiti de palma data institutiilor serioase de invatamant. Nu cred ca e vorba de asta.
  Un individ cand e tanar, la varsta optiunilor, poate avea 1 un profil studios, propunandu.si o cariera bazata pe o anume stiinta, sau 2, o hahalera, care amana sinedie hotararea si care intr.un anumit punct isi da seama ca, de fapt, nu ar face fata unui traiect academic. Acela va opta pentru SNSPA sau restul, cu traiectul de descurcareala desctis si exemlpificat mai sus.
  Cu alte cuvinte, acolo nu ajung oameni care se straduie sa patrunda tainele raspunsului social si pe cele ale jocului politic abil, ci cei care nu mai au nicio varianta sa ajunga sus.
  In acelasi timp cei care au investit in evolutia academica nu vor renunta la aceea ca sa se arunce in mijlocul coruptilor in spernata ca ii va intoarce din drum prin exemplul personal.
  • Like 3
 • Pentru cine mai avea dubii privind politica de cadre a mafiei securisto-comuniste, puterea de facto din România, bazată pe șantaj și amenințări documentate toate în celebra „mapă profesională” pe care Băsescu o flutura fără nici o jenă în fața indezirabililor. Oricum lista este incompletă lipsesc trei piese „grele”: Johannis, Orban și Băsescu. Pentru cine mai crede că „votul lui contează” în condițiile în care i se propun spre alegere numai fantoșe. Un om șantajabil ajuns într-o funcție de demnitate publică prin alegeri „libere” sau prin numire este un om manipulat de către cei care dețin cheia șantajului, de aceea inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” trebuie să devină „Fără oameni șantajabili în funcții publice”.
  • Like 6
  • @ Voicu Nicolae
   Da, Basescu a dezamagit cu ambitia prosteasca de a candida la primaria generala. Se va compromite, nu va lua mai mult de 5%.Va fi un esuat lamentabil dupa o cariera politica prestigioasa. O spun eu, un admirator al lui. Si culmea, sunten de aceeasi varsta. Ne desparte doar o luna.Pacat ca unii isi pierd ratiunea la varsta la care ar trebui sa dovedeasca intelepciune. Devin irationali, vanitosi si vor face doar rau, tuturor, inclusiv lor.
   • Like 0
 • Adevarat, s-a construit o caracatita cu mii de tantacule vazute si nevazute incat de multe ori nu mai vezi nici o iesire...
  • Like 1
 • Am citit articolele cu cv de pe https://nutotei.ro/ . Sunt frumos scrise cu destula ironie. Pe de alta parte ii tragic cine ne reprezinta
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult