Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Impozitarea pensiilor speciale nu va genera sumele de bani necesare pentru majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor copiilor

oameni pe strada - covid - (Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Pensiile speciale peste 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%. Este vorba de suma care depășește pragul de 7.000 de lei, mai exact. Pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei vor fi impozitate, ca și până în prezent, cu 10%. Va urma și impozitarea pensiilor parlamentarilor.

Recunosc că îmi place să fiu printre cei care sunt atenți la cifre, pentru că cifrele contează în final.

Și încă o dată, nu sunt fanul pensiilor speciale și nici nu le susțin. Menționez asta pentru a nu trage concluzii eronate.

Imediat după tăierea pensiilor speciale a apărut în spațiul public informația că impozitarea pensiilor speciale cu 85% va genera resursa financiară necesară majorării cu 40% a pensiilor bazate pe contributivitate și a dublării alocațiilor.

Nu-i așa că sună bine?

Însă vestea proastă este că impozitarea pensiilor speciale nu va genera sumele de bani necesare majorării pensiilor cu 40% și nici pentru dublarea alocațiilor copiilor. Este etic ca principiul contributivității să fie respectat, însă această impozitare poate fi considerată doar etică, eventual, dar nu va rezolva problemele generate de adoptarea unor legi populiste, anume majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor.

Impozitarea pensiilor speciale nu va permite Guvernului să majoreze pensiile bazate pe contributivitate cu 40%, impactul bugetar este de circa 22,3 miliarde de euro în 2021 și nici să dubleze alocațiile - impact bugetar de aproximativ 1,23 miliarde de euro/an.

Pentru a majora pensiile cu 40% și pentru a dubla alocațiile este necesară suma de 8,83 miliarde de euro. Dacă pensiile speciale, militare, de serviciu, etc. sunt impozitate, se colectează cel mult 2,3 miliarde de euro.

Pentru aceste majorări este necesară, suplimentar, suma de 6,5 miliarde euro. Trageți voi concluziile. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Vuta pierdeti vremea un articol de genul asta prinde la nemti. Trageti voi concluziile? Ei bine le-au tras. Si nu ne duce pre noi in ispita. Exact asta a-ti facut. La noi fiecare are cate o parere indiferent de vorba cifrelor. De aia Germania are bani sa construiasca reactoare de fuziune nucleara iar noi nu avem bani pentru copii si amarati. Poporul ala german a inteles ca binele sau raul colectiv se imparte. La noi, functioneaza principiul, mie sa-mi fie bine iar in final patimim cu totii.
    • Like 0
  • Pensia, ca si salariul, este o contravaloare a unei munci prestate, conform unui "contract social". În mod comunistoid toti beneficiarii de pensii mari sunt introduși în aceeași oală. Legiuitorul nu este în măsură să evalueze corect, drept urmare repară o nedreptate generând alta. În sistemul meu (militar) plata este in functie de ierarhie. De acum nu mai exista interes pentru promovare: drept urmare calitatea conducerii va scadea dramatic datorita reducerii competitivității. Același partid care propovăduiește meritocrația este acum în postura de a fi votat exact opusul.
    • Like 0
  • Impozitarea venitului meu nu rezolva nici o problema a bugetului. Sugerez sa nu mi se mai retina impozitul. P.S. Oare mai exista cineva care sa citeasca "pe bune" un articol semnat Vuta?
    • Like 1
    • @ Sorin Gherghel
      Mă bag și eu. Unde semnez?
      • Like 0
  • Ori nu înțeleg eu limba română ori autorul încearcă să manipuleze.
    Din datele lui: impozitarea pensiilor speciale aduce "cel mult 2,3 miliarde de euro"
    "alocațiile - impact bugetar de aproximativ 1,23 miliarde de euro/an."
    Atunci de unde până unde: "Impozitarea pensiilor speciale nu va permite Guvernului să majoreze pensiile... și nici să dubleze alocațiile..."?!?
    Pai tocmai ce a spus că bugetul primește maxim 2.3 miliarde iar alocațiile costa 1.23 miliarde. Guvernul poate deci să mărească alocațiile cu o suma aproape dublă. Nici vorbă de "...și nici să..."
    Poate nu mai înțeleg eu limba maternă. Deasemenea nu înțeleg de ce sunt băgate într-o relație directă mărirea pensiilor și mărirea alocațiilor. Nu se poate face una fara cealaltă?!? De când și de ce?
    • Like 2
    • @ Mircea Rusu
      Buna ziua,

      Nu, bugetul nu va primi 2,3 miliarde de euro.
      Impozitarea pensiilor nu va fi 100%, ci 85%, dar va fi in cote. Voi reveni cu calculele legate de suma de care va beneficia bugetul de stat, in cazul in care legea va fi promulgata si nu va fi atacata la CCR.

      Dar sa presupunem ca pensiile speciale ar disparea in totalitate. Pentru a dubla alocatiile este necesara suma de 1,23 miliarde euro/an. Pentru a majora pensiile cu 10% este necesara suma de 2,77 miliarde euro, suplimentar fata de 2019.
      Cumulat, aceste sume depasesc 4 miliarde euro. Valoarea totala a pensiilor speciale este de 2,3 miliarde euro/an.
      In legatura cu pensiile, exista o lege care stipuleaza o majorare cu 40%, incepand cu 1 septembrie 2020, insa este imposibila o astfel de majorare. Cresterea va fi de cel mult 10%, lucru specificat si in raportul Standard&Poor's.
      Deci, manipulare sau cifre corecte?
      • Like 0
    • @ Claudiu Vuta
      "Deci, manipulare sau cifre corecte?"
      Raspuns: Manipulare.

      Demonstratie:
      1. Cifrele prezentate nu sunt relevante. Sau mai exact: cifra de 2.3 miliarde de la impozitarea pensiilor este de fapt suma pensiilor speciale in plata. Prezentand aceasta cifra in contextul articolului (in inceputul caruia se vorbeste clar de pragul de la care incepe impozitarea si cuantumul procentual al impozitarii), cititorul este condus direct spre concluzia ca autorul a prezentat cifra dupa ce a facut calculele. Ori, doar din comentariul anterior inteleg ca de fapt 2.3 miliarde reprezinta suma pensiilor speciale si nu suma pe care guvernul o va incasa ca impozit in urma aplicarii legii.
      Suma de 2.3 miliarde este deci irelevanta pentru comparatiile ulterioare. Mica, mare, nu conteaza. Este irelevanta! Dar este prezentata si sustinuta ca "corecta". Nu, nu e corecta. Este irelevanta. Dar este o tehnica cunoscuta de manipulare sa dai date "exacte" in fata cititorului si sa induci impresia ca stii perfect despre ce vorbesti. Dar de fapt logica este deficitara si scazi 1.23 mere din 2.3 prune.

      2. Legatura de interdependenta, sugerata in intregul articol, dintre majorarea pensiilor si majorarea alocatiilor, nu exista!
      De exemplu fraza: "vestea proastă este că impozitarea pensiilor speciale nu va genera sumele de bani necesare majorării pensiilor cu 40% și nici pentru dublarea alocațiilor copiilor." este, din punct de vedere logic, falsa!
      De unde aceasta concluzie cand autorul nici nu cunoaste suma rezultata din impozitarea pensiilor speciale (vezi pct 1)?!? Poate ca va genera suficienti bani pentru majorarea alocatiilor. Doar in cazul interdependentei stricte dintre cele doua nu sunt suficienti bani. Altfel poate sunt, poate nu sunt. "Vestea proasta" inca nu exista! Dar este dată!

      QED: Manipulare!
      • Like 2
    • @ Mircea Rusu
      Pemiteti-mi sa nu continui discutia. Adaug insa ca actionati in baza unor coordonate eronate. Argumentatia dumneavoastra nu are niciun fel de legatura cu cele afirmate in material.
      • Like 0
    • @ Claudiu Vuta
      "Dacă pensiile speciale, militare, de serviciu, etc. sunt impozitate, se colectează cel mult 2,3 miliarde de euro." In text e parerea lui Vuta contributor iar aici e parerea lui Vuta comentator?
      • Like 1
    • @ Claudiu Vuta
      Daca se vor impozita pensiile speciale , efortul financiar este mult mai mic pentru majoraea pensiilor contributive ,ale pensionarilor normali din Romania ,Deci ,concluzia este ca;; este o rezolvare foarte buna pentru sistemul de pensii , Aceste pensii si pensionari ,,,psciali ,,functioneaza doar in Romania !! Grecii ,,bulgarii ,si alte tari , le-au desfiintat .De ce la altii se poate si la ,,noi , NU ?
      • Like 0
  • Temperarea pensiilor speciale e o masura de mentinere a ordinii sociale.
    Daca cifrele pe care le prezentati sunt reale, sumele ajung pentru dublarea alocatiilor si majorarea cu 10% a pensiilor bazate pe contributivitate, ceea ce nu e putin! Adica astea se pot face de maine, fara a pune presiune pe buget.
    Cred ca intregul sistem ar trebui regandit pentru a permite pensii decente bazate pe contributivitate, cei ce au munci importante pentru societate sa ia salarii adevarate, din care sa plateasca la fondul de pensii. Fara povesti de genul prima de nustiuce sau spor dealtceva care sunt in fapt sume nete pentru beneficiar, fara plata la fondul de pensii.
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Buna ziua,

      Va multumesc pentru interventie. Eliminarea pensiilor speciale, desi o masura care se justifica din punct de vedere etic, privind principiul contributivitatii, nu va asigura resursa financiara necesara majorarii concomitente a pensiilor cu 10% si a dublarii alocatiilor.
      Pentru a dubla alocatiile este necesara suma de 1,23 miliarde euro/an. Pentru a majora pensiile cu 10% este necesara suma de 2,77 miliarde euro, suplimentar fata de 2019. Cumulate, aceste sume => 4 miliarde euro. Valoarea totala, deci nu ajustata cu impozitul de 85%, care se va aplica oricum, in trepte,pensiilor speciale, este de 2,3 miliarde euro/an.
      • Like 0
    • @ Claudiu Vuta
      Petru check icon
      Cine spune ca impozitarea pensiilor speciale trebuie sa asigure majorarea pensiilor si dublarea alocatiilor? De ce nu si impanzirea Romaniei cu autostrazi? Cred ca rezolvarea problemei de etica si echitate este suficienta. Sa nu primesti mai mult decat altul cu care ai cotizat egal este o rezolvare a unei probleme. Bugetul, atat la venituri cat si la cheltuiel, este compus din foarte multe elemente care nu trebuie puse neaparat in corespondenta unele cu altele. Altfel am putea spune, cum zice un alt comentator aici, de ce sa platim impozit ca tot nu reusim sa umplem tara cu autostrazi. Pacat ca "REPUBLICA' publica articole fara nici un sens.
      • Like 1
    • @ Claudiu Vuta
      Domnule C.Vuta ? In acest caz ,,pe ce s-a bazat psd-ul ,,cu ganditorii lui ,,atunci cand a facut acest gest, ? Cred ca nici ei nu au crezut ce fac ?Ei au ,,aruncat ,cu piatra ,fara asa faca calcule elemteare ,pe care le-ati facut d-voastra ,! Acum stiu si vad si ei ca nu prea se poate ,, dar incearca sa scoata ,,cartoful fierbinte din foc ,dar cu mana PNL-ului ! Ticalosie mare ,
      • Like 0
    • @ Claudiu Vuta
      Sunt pensioar cu o contributie la sistem de 50 ani si cu 7 ani lucrati pe santier la Copsa -Mica in grupa I de munca , !!!!!! Dar nu ma pot lauda cu pensia ! .
      • Like 0
  • Îmi place foarte mult acest consens...Pe mine nu mă intereseaza dacă această măsură asigură sau nu creșterea pensiilor de rând ,că oricum ceva tot acoperă aici,dar mă interesează enorm de mult ca aceste pensii făcute speciale de cineva special de lacom,să fie impozitate și cu 95%...Dar măcar să fie și așa cu 85%.,că mare dreptate s-ar face,chiar dacă e tardiv...
    • Like 0
  • Stim ca nu poate sustine majorarea pensilor + alocatile . Ii la mintea cocosului. Dar impozitarea pensilor speciale trb impozitate pana la 90%( cica nu pot fi eliminate, pot fi date dar nu pot fi eliminate, ciudat) , deoarece pensile speciale se acorda nu categoriilor care aduc plus Romaniei ( medaliati olimpici , iventatori, etc) , ci unor categorii care bun putin baza pe meritocratie ci mai mult pe furt, interes, clan,sabotare. Ati mai adus in discutie acceasi tema si saptamana trecuta , am inteles din prima unde "bateti".
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Impozitarea nesimțiților nu e o măsură economică,ci una de echitate. Văd că nu vă convine .Asta e . Fără pensionari speciali,nu au facut nimic să merite așa ceva.Căt ai cotizat atâta ai,vrei una mai mare fă-ți una privată.
    • Like 2
  • Domnule Vuta, impozitarea pensiilor speciale este in primul rand o masura morala si foarte putin economica. Faptul ca declarati ca nu sunteti fan denota cat de superficial si unilateral priviti subiectul.
    • Like 2
    • @ Florin Coman
      Gresit! Este exact concluzia pe care incerca sa v-o induca autorul articolului: Ca impozitarea pensiilor speciale nu are un impact semnificativ. Vor veni apoi altii cu niste concluzii si mai radicale cum ar fi: "Este o masura populista aruncata ca un os de ros populatiei care se comporta pe principiul (sa moara si capra vecinului)"

      Articolul este manipulator si banuiesc ca este prima parte dintr-o actiune de manipulare mai ampla. Este salva de deschidere a unei manipulari grosolane ce urmeaza sa intre in piata.

      Adevarul, din chiar cifrele prezentate de autor este ca aceasta masura va aduce la buget o cifra comparabila cu cea necesara maririi alocatiilor tuturor copiilor din Romania. Poate ceva mai mica. Dar nu cu mult.
      Vi se pare putin din punct de vedere economic?
      • Like 1
    • @ Mircea Rusu
      Nu e greșit deloc. Romania are in primul rand o problema morala cu consecințe nefaste in plan economic. Autorul nu se manifesta in niciun moment preo cupat de perspectiva morala, pentru el problema pensiilor speciale e una de gust, de alegere subiectiva, esti fan sau nu. Folosind cifrele el pozeaza in economistul rece conectat la stringentele actuale ale economiei. Din pacate discursul sau, de acord, manipulator sau cel putin interesat are multe cifre dupa virgula.
      • Like 1
    • @ Florin Coman
      Departe de a fi Gică contra. Fraza: "impozitarea pensiilor speciale este in primul rand o masura morala si foarte putin economica" prin prepoziția "și" implica faptul că ambele afirmații sunt adevărate. De fapt doar prima este. Cea de-a doua, nu.
      Logica este identica cu următoarea fraza:
      "1 e mai mic decât 2 și 3 este mai mare decât 4". Fraza este falsă deși prima propoziție este adevărată.
      • Like 0
    • @ Mircea Rusu
      Conversia dumneavoastra e arbitrara. Iar "si" este conjuncție
      • Like 0
    • @ Mircea Rusu
      Conversia dumneavoastra e arbitrara. Iar "si" este conjuncție
      • Like 0
    • @ Florin Coman
      Greșeală mea la "și" :)
      Despre ce "conversie" vorbiți?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult