Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Pensiile speciale peste 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%. Este vorba de suma care depășește pragul de 7.000 de lei, mai exact. Pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei vor fi impozitate, ca și până în prezent, cu 10%. Va urma și impozitarea pensiilor parlamentarilor.
Recunosc că îmi place să fiu printre cei care sunt atenți la cifre, pentru că cifrele contează în final.
Și încă o dată, nu sunt fanul pensiilor speciale și nici nu le susțin. Menționez asta pentru a nu trage concluzii eronate.
Imediat după tăierea pensiilor speciale a apărut în spațiul public informația că impozitarea pensiilor speciale cu 85% va genera resursa financiară necesară majorării cu 40% a pensiilor bazate pe contributivitate și a dublării alocațiilor.
Nu-i așa că sună bine?
Însă vestea proastă este că impozitarea pensiilor speciale nu va genera sumele de bani necesare majorării pensiilor cu 40% și nici pentru dublarea alocațiilor copiilor. Este etic ca principiul contributivității să fie respectat, însă această impozitare poate fi considerată doar etică, eventual, dar nu va rezolva problemele generate de adoptarea unor legi populiste, anume majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor.
Impozitarea pensiilor speciale nu va permite Guvernului să majoreze pensiile bazate pe contributivitate cu 40%, impactul bugetar este de circa 22,3 miliarde de euro în 2021 și nici să dubleze alocațiile - impact bugetar de aproximativ 1,23 miliarde de euro/an.
Pentru a majora pensiile cu 40% și pentru a dubla alocațiile este necesară suma de 8,83 miliarde de euro. Dacă pensiile speciale, militare, de serviciu, etc. sunt impozitate, se colectează cel mult 2,3 miliarde de euro.
Pentru aceste majorări este necesară, suplimentar, suma de 6,5 miliarde euro. Trageți voi concluziile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din datele lui: impozitarea pensiilor speciale aduce "cel mult 2,3 miliarde de euro"
"alocațiile - impact bugetar de aproximativ 1,23 miliarde de euro/an."
Atunci de unde până unde: "Impozitarea pensiilor speciale nu va permite Guvernului să majoreze pensiile... și nici să dubleze alocațiile..."?!?
Pai tocmai ce a spus că bugetul primește maxim 2.3 miliarde iar alocațiile costa 1.23 miliarde. Guvernul poate deci să mărească alocațiile cu o suma aproape dublă. Nici vorbă de "...și nici să..."
Poate nu mai înțeleg eu limba maternă. Deasemenea nu înțeleg de ce sunt băgate într-o relație directă mărirea pensiilor și mărirea alocațiilor. Nu se poate face una fara cealaltă?!? De când și de ce?
Nu, bugetul nu va primi 2,3 miliarde de euro.
Impozitarea pensiilor nu va fi 100%, ci 85%, dar va fi in cote. Voi reveni cu calculele legate de suma de care va beneficia bugetul de stat, in cazul in care legea va fi promulgata si nu va fi atacata la CCR.
Dar sa presupunem ca pensiile speciale ar disparea in totalitate. Pentru a dubla alocatiile este necesara suma de 1,23 miliarde euro/an. Pentru a majora pensiile cu 10% este necesara suma de 2,77 miliarde euro, suplimentar fata de 2019.
Cumulat, aceste sume depasesc 4 miliarde euro. Valoarea totala a pensiilor speciale este de 2,3 miliarde euro/an.
In legatura cu pensiile, exista o lege care stipuleaza o majorare cu 40%, incepand cu 1 septembrie 2020, insa este imposibila o astfel de majorare. Cresterea va fi de cel mult 10%, lucru specificat si in raportul Standard&Poor's.
Deci, manipulare sau cifre corecte?
Raspuns: Manipulare.
Demonstratie:
1. Cifrele prezentate nu sunt relevante. Sau mai exact: cifra de 2.3 miliarde de la impozitarea pensiilor este de fapt suma pensiilor speciale in plata. Prezentand aceasta cifra in contextul articolului (in inceputul caruia se vorbeste clar de pragul de la care incepe impozitarea si cuantumul procentual al impozitarii), cititorul este condus direct spre concluzia ca autorul a prezentat cifra dupa ce a facut calculele. Ori, doar din comentariul anterior inteleg ca de fapt 2.3 miliarde reprezinta suma pensiilor speciale si nu suma pe care guvernul o va incasa ca impozit in urma aplicarii legii.
Suma de 2.3 miliarde este deci irelevanta pentru comparatiile ulterioare. Mica, mare, nu conteaza. Este irelevanta! Dar este prezentata si sustinuta ca "corecta". Nu, nu e corecta. Este irelevanta. Dar este o tehnica cunoscuta de manipulare sa dai date "exacte" in fata cititorului si sa induci impresia ca stii perfect despre ce vorbesti. Dar de fapt logica este deficitara si scazi 1.23 mere din 2.3 prune.
2. Legatura de interdependenta, sugerata in intregul articol, dintre majorarea pensiilor si majorarea alocatiilor, nu exista!
De exemplu fraza: "vestea proastă este că impozitarea pensiilor speciale nu va genera sumele de bani necesare majorării pensiilor cu 40% și nici pentru dublarea alocațiilor copiilor." este, din punct de vedere logic, falsa!
De unde aceasta concluzie cand autorul nici nu cunoaste suma rezultata din impozitarea pensiilor speciale (vezi pct 1)?!? Poate ca va genera suficienti bani pentru majorarea alocatiilor. Doar in cazul interdependentei stricte dintre cele doua nu sunt suficienti bani. Altfel poate sunt, poate nu sunt. "Vestea proasta" inca nu exista! Dar este dată!
QED: Manipulare!
Daca cifrele pe care le prezentati sunt reale, sumele ajung pentru dublarea alocatiilor si majorarea cu 10% a pensiilor bazate pe contributivitate, ceea ce nu e putin! Adica astea se pot face de maine, fara a pune presiune pe buget.
Cred ca intregul sistem ar trebui regandit pentru a permite pensii decente bazate pe contributivitate, cei ce au munci importante pentru societate sa ia salarii adevarate, din care sa plateasca la fondul de pensii. Fara povesti de genul prima de nustiuce sau spor dealtceva care sunt in fapt sume nete pentru beneficiar, fara plata la fondul de pensii.
Va multumesc pentru interventie. Eliminarea pensiilor speciale, desi o masura care se justifica din punct de vedere etic, privind principiul contributivitatii, nu va asigura resursa financiara necesara majorarii concomitente a pensiilor cu 10% si a dublarii alocatiilor.
Pentru a dubla alocatiile este necesara suma de 1,23 miliarde euro/an. Pentru a majora pensiile cu 10% este necesara suma de 2,77 miliarde euro, suplimentar fata de 2019. Cumulate, aceste sume => 4 miliarde euro. Valoarea totala, deci nu ajustata cu impozitul de 85%, care se va aplica oricum, in trepte,pensiilor speciale, este de 2,3 miliarde euro/an.
Articolul este manipulator si banuiesc ca este prima parte dintr-o actiune de manipulare mai ampla. Este salva de deschidere a unei manipulari grosolane ce urmeaza sa intre in piata.
Adevarul, din chiar cifrele prezentate de autor este ca aceasta masura va aduce la buget o cifra comparabila cu cea necesara maririi alocatiilor tuturor copiilor din Romania. Poate ceva mai mica. Dar nu cu mult.
Vi se pare putin din punct de vedere economic?
Logica este identica cu următoarea fraza:
"1 e mai mic decât 2 și 3 este mai mare decât 4". Fraza este falsă deși prima propoziție este adevărată.
Despre ce "conversie" vorbiți?