Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Împuterniciții fără mască și mesajul unui medic: „Nu crezi în Covid. Ok. Hai cu noi în terapie intensivă, intri fără mască, stai acolo 10 minute și respiri profund. Ai curaj?”

protest 12 iulie - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Duminică, 12 iunie 2020, demonstrația libertății, demonstrația pentru dreptul la liberă inconștiență, manifestația pentru eliberarea de sub teroarea purtării de mască, revolta împotriva distanțării sociale sau doar o demonstrație desfășurată în baza unor informații false?

Dacă în anii ’90 funcționa de minune – „Ați prostit poporul, cu televizorul”, în 2020 mijloacele de dezinfomare sunt mai sofisticate. În plus, față de televizorul din sufragerie, avem în prezent posibilitatea de a comunica pe Facebook, pe grupuri de discuție sau pe WhatsApp. Urmărim YouTube și diferite bloguri.

Mulți dintre noi nu filtrează informațiile cu care suntem bombardați, iar în mediul virtual chiar asta se întâmplă. Mulți nu avem o conștiință sau responsabilitate digitală. Asimilăm orice informație, fără a-i verifica sursa și redistribuim acea informație, deși nu am verificat-o, nu cunoaștem subiectul despre care se discută și redistribuim o postare doar pentru că este însoțită de o fotografie controversată sau o afirmație scandaloasă.

Mai mult decât atât, credem ca ne informăm și avem toate detaliile unei informații, pe care o întoarcem pe toate părțile, dar de fapt ne aflăm în situația de a recepționa și asimila o informație vădit trunchiată, pe care o considerăm reală. Iar în baza acelei informații tragem concluzii și acționăm.

Astfel, informațiile din mediul virtual sau asimilate, prin intermediul televiziunii sau a altor canale de comunicare, le transpunem în viața reală și acționăm în baza lor.

În cele de mai sus este o dublă responsabilitate, cea a comunicatorului, dar și cea a receptorului. Ambii sunt responsabili, în egală măsură, de crearea unui mediu. Cu cât mesajul este mai curat, mai bine argumentat, având surse de încredere, oficiale, cu atât mediul creat este unul constructiv.

Ce se întâmplă în România, în ultimele zile? Demonstrații împotriva a ceea ce este denumit „dictatura sanitară”. Cei ce demonstrează împotriva purtării măștilor susțin că situația prin care trece întreaga planetă este o temă indusă publicului de către forțe oculte, pe care nu le pot preciza. Demonstranții neagă existența coronavirusului.

În momentul de față, există peste 13 milioane de cazuri înregistrate la nivel mondial, care să ne facă să credem că existența coronavirusului este reală. S-au înregistrat peste 585 de mii de decese, cauzate de Covid-19. Ca urmare, ar trebui să purtăm mască, să respectăm întocmai recomandările autorităților, regulile de igienă și distanțarea socială.

În România s-au înregistrat 32948 de cazuri de infectare cu Covid-19 și 1901 decese (informații valabile la data scrierii articolului de față).

Evoluția numărului de îmbolnăviri arată, în cazul României, conform celor de mai jos:

Sursa: John Hopkins Coronavirus Research Center

România a înregistrat un record de îmbolnăviri, 698, în data de 11 iulie 2020. Cu toate acestea, negăm existența coronavirusului și efectele grave ale acestuia asupra sănătății oamenilor și asupra economiei.

Trebuie să conștientizăm că de modul în care respectăm regulile, va depinde revenirea la o viață normală, fără constrângeri. În prezent, aceste constrângeri nu sunt unele care să ne facă să ne simțim captivi unui set de reglementări stricte, care ne limitează drastic libertatea de mișcare, ci sunt reguli de igienă, distanțare socială, însoțite de purtarea unei măști. Nimic mai mult.

Fiecare dintre cei care demonstrează, pentru ceea ce este denumit „libertatea de a nu purta mască”, ar trebui să viziteze un spital unde sunt tratați bolnavi de Covid-19.

„Nu crezi în Covid. Ok. Hai cu noi în terapie intensivă, intri fără mască, stai acolo 10 minute și respiri profund. Ai curaj?”, le-a transmis Simin-Aysel Florescu, director medical la spitalul „Victor Babeș” din București celor care neagă existența coronavirusului sau minimalizează situația în care ne aflăm.

Am auzit și citit afirmații în legătură cu faptul că nu cunoaștem oameni ce s-au îmbolnăvit de Covid-19 și că nu vedem acest virus, deși cadrele medicale din spitale, cele din Suceava sau Galați, s-au îmbolnăvit într-un număr ridicat. La începutul pandemiei, județul Suceava a intrat în carantină.

Și da, ar trebui să filtrăm mai bine informațiile pentru a nu ajunge în situația de a propaga în spațiul public știri false.

„Libertatea” de a nu purta mască, pe care demonstranții o invocă, se termină acolo unde începe dreptul celor ce respectă această regulă de bun simț, cea a purtării măștii. Nu suntem liberi a-i îmbolnăvi pe cei de lângă noi, nu avem acest drept. Nu avem dreptul de a afecta sănătatea nimănui, ca urmare a unor acțiuni iresponsabile.

Suntem cu toții solidari, iar responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă fiecare, ne va ajuta să trecem mai repede peste această criză.

Articol publicat și pe site-ul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta cu "stai 10 minute la TI fara mască" e echivalentului in oglindă al "nu crezi in radiațiile 5G? Du-te să stai cățărat pe antenă 10 minute".
    Chiar nu se poate decât cu extreme? Sau e cea mai grea pandemie din istorie sau e o totală fabricație? Nimic între?
    • Like 2
    • @ Nicu Buculei
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă omul altfel nu înțelege... Dacă omul nu înțelege decât albă ori neagră, e singura abordare posibilă.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Delia MC Delia MC check icon
      Postare dublă.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult