Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Împuterniciții fără mască și mesajul unui medic: „Nu crezi în Covid. Ok. Hai cu noi în terapie intensivă, intri fără mască, stai acolo 10 minute și respiri profund. Ai curaj?”

protest 12 iulie - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Duminică, 12 iunie 2020, demonstrația libertății, demonstrația pentru dreptul la liberă inconștiență, manifestația pentru eliberarea de sub teroarea purtării de mască, revolta împotriva distanțării sociale sau doar o demonstrație desfășurată în baza unor informații false?

Dacă în anii ’90 funcționa de minune – „Ați prostit poporul, cu televizorul”, în 2020 mijloacele de dezinfomare sunt mai sofisticate. În plus, față de televizorul din sufragerie, avem în prezent posibilitatea de a comunica pe Facebook, pe grupuri de discuție sau pe WhatsApp. Urmărim YouTube și diferite bloguri.

Mulți dintre noi nu filtrează informațiile cu care suntem bombardați, iar în mediul virtual chiar asta se întâmplă. Mulți nu avem o conștiință sau responsabilitate digitală. Asimilăm orice informație, fără a-i verifica sursa și redistribuim acea informație, deși nu am verificat-o, nu cunoaștem subiectul despre care se discută și redistribuim o postare doar pentru că este însoțită de o fotografie controversată sau o afirmație scandaloasă.

Mai mult decât atât, credem ca ne informăm și avem toate detaliile unei informații, pe care o întoarcem pe toate părțile, dar de fapt ne aflăm în situația de a recepționa și asimila o informație vădit trunchiată, pe care o considerăm reală. Iar în baza acelei informații tragem concluzii și acționăm.

Astfel, informațiile din mediul virtual sau asimilate, prin intermediul televiziunii sau a altor canale de comunicare, le transpunem în viața reală și acționăm în baza lor.

În cele de mai sus este o dublă responsabilitate, cea a comunicatorului, dar și cea a receptorului. Ambii sunt responsabili, în egală măsură, de crearea unui mediu. Cu cât mesajul este mai curat, mai bine argumentat, având surse de încredere, oficiale, cu atât mediul creat este unul constructiv.

Ce se întâmplă în România, în ultimele zile? Demonstrații împotriva a ceea ce este denumit „dictatura sanitară”. Cei ce demonstrează împotriva purtării măștilor susțin că situația prin care trece întreaga planetă este o temă indusă publicului de către forțe oculte, pe care nu le pot preciza. Demonstranții neagă existența coronavirusului.

În momentul de față, există peste 13 milioane de cazuri înregistrate la nivel mondial, care să ne facă să credem că existența coronavirusului este reală. S-au înregistrat peste 585 de mii de decese, cauzate de Covid-19. Ca urmare, ar trebui să purtăm mască, să respectăm întocmai recomandările autorităților, regulile de igienă și distanțarea socială.

În România s-au înregistrat 32948 de cazuri de infectare cu Covid-19 și 1901 decese (informații valabile la data scrierii articolului de față).

Evoluția numărului de îmbolnăviri arată, în cazul României, conform celor de mai jos:

Sursa: John Hopkins Coronavirus Research Center

România a înregistrat un record de îmbolnăviri, 698, în data de 11 iulie 2020. Cu toate acestea, negăm existența coronavirusului și efectele grave ale acestuia asupra sănătății oamenilor și asupra economiei.

Trebuie să conștientizăm că de modul în care respectăm regulile, va depinde revenirea la o viață normală, fără constrângeri. În prezent, aceste constrângeri nu sunt unele care să ne facă să ne simțim captivi unui set de reglementări stricte, care ne limitează drastic libertatea de mișcare, ci sunt reguli de igienă, distanțare socială, însoțite de purtarea unei măști. Nimic mai mult.

Fiecare dintre cei care demonstrează, pentru ceea ce este denumit „libertatea de a nu purta mască”, ar trebui să viziteze un spital unde sunt tratați bolnavi de Covid-19.

„Nu crezi în Covid. Ok. Hai cu noi în terapie intensivă, intri fără mască, stai acolo 10 minute și respiri profund. Ai curaj?”, le-a transmis Simin-Aysel Florescu, director medical la spitalul „Victor Babeș” din București celor care neagă existența coronavirusului sau minimalizează situația în care ne aflăm.

Am auzit și citit afirmații în legătură cu faptul că nu cunoaștem oameni ce s-au îmbolnăvit de Covid-19 și că nu vedem acest virus, deși cadrele medicale din spitale, cele din Suceava sau Galați, s-au îmbolnăvit într-un număr ridicat. La începutul pandemiei, județul Suceava a intrat în carantină.

Și da, ar trebui să filtrăm mai bine informațiile pentru a nu ajunge în situația de a propaga în spațiul public știri false.

„Libertatea” de a nu purta mască, pe care demonstranții o invocă, se termină acolo unde începe dreptul celor ce respectă această regulă de bun simț, cea a purtării măștii. Nu suntem liberi a-i îmbolnăvi pe cei de lângă noi, nu avem acest drept. Nu avem dreptul de a afecta sănătatea nimănui, ca urmare a unor acțiuni iresponsabile.

Suntem cu toții solidari, iar responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă fiecare, ne va ajuta să trecem mai repede peste această criză.

Articol publicat și pe site-ul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta cu "stai 10 minute la TI fara mască" e echivalentului in oglindă al "nu crezi in radiațiile 5G? Du-te să stai cățărat pe antenă 10 minute".
  Chiar nu se poate decât cu extreme? Sau e cea mai grea pandemie din istorie sau e o totală fabricație? Nimic între?
  • Like 2
  • @ Nicu Buculei
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă omul altfel nu înțelege... Dacă omul nu înțelege decât albă ori neagră, e singura abordare posibilă.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Delia MC Delia MC check icon
   Postare dublă.
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult