Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

În 2019, un consilier al președintelui Zelenski anticipa în detaliu invazia rusă în Ucraina: „O ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse de la graniță, asedierea Kievului… Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”

Oleksii Arestovici

În urmă cu exact 3 ani, pe când Volodimir Zelenski nu ajunsese încă președinte, consilierul său pe probleme de securitate, Oleksii Arestovici, fost ofițer în serviciile de informații ucrainene, anticipa cu precizie invazia rusă, atât în ceea ce privește perioada declanșării ei - undeva între 2020 și 2022, cât și în ceea ce privește mișcările trupelor rusești. Oleksii Arestovici spunea atunci că Ucraina are doar două posibilități: să fie absorbită de Rusia în 10-12 ani sau să intre în NATO, iar prețul aderării la organizația nord-atlantică va fi un război la scară largă cu Rusia.

Interviul, acordat pentru Apostrof TV, a fost difuzat vineri de Digi24.

„Scopul lui Putin este refacerea URSS și câștigarea Războiului Rece, distrugerea sistemului de securitate colectivă a Europei, prăbușirea NATO, dacă nu de jure, măcar de facto, prăbușirea UE”, spunea atunci analistul militar, care preciza că Putin a gândit acest plan pe termen lung.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Ucraina primește foaia de parcurs pentru NATO, analistul militar a declarat că acest lucru ar putea duce la o operațiune de amploare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu scopul de a transforma țara în ruină, astfel încât să nu mai poată reprezenta nimic pe scena internațională.

„Cu o probabilitate de 99%, costul intrării noastre în NATO va fi un război mare cu Rusia. Și dacă nu intrăm în NATO, Rusia ne va absorbi în 10-12 ani. (...) E de preferat un război mare cu Rusia, apoi tranziția către NATO, ca rezultat al victoriei în fața Rusiei”, spunea Oleksii Arestovici.

Întrebat cum va arăta invazia Rusiei asupra Ucrainei, acesta a răspuns: „o ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse pe care le-au creat la granița noastră, asedierea Kievului, o încercare de încercuire a trupelor din Donbas, străpungerea istmului Perekop, care leagă Crimeea de restul Ucrainei, controlarea rezervorului care să alimenteze cu apă Crimeea, o ofensivă dinspre Belarus, crearea unor noi „republici populare”, sabotarea infrastructurii critice, desanturi aeriene etc”. Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”, a anticipat Arestivici, care a prezis că perioada critică este 2020-2022.

În opinia sa, Ucraina nu va putea rămâne niciodată neutră și va fi atrasă într-una din alianțele militare supranaționale, fie o „uniune taiga”, fie NATO. „Într-o uniune taiga am mai fost, nu mai vreau. În NATO nu am mai fost, hai să încercăm”, spunea Oleksii Arestovici.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult