Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În 2019, un consilier al președintelui Zelenski anticipa în detaliu invazia rusă în Ucraina: „O ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse de la graniță, asedierea Kievului… Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”

Oleksii Arestovici

În urmă cu exact 3 ani, pe când Volodimir Zelenski nu ajunsese încă președinte, consilierul său pe probleme de securitate, Oleksii Arestovici, fost ofițer în serviciile de informații ucrainene, anticipa cu precizie invazia rusă, atât în ceea ce privește perioada declanșării ei - undeva între 2020 și 2022, cât și în ceea ce privește mișcările trupelor rusești. Oleksii Arestovici spunea atunci că Ucraina are doar două posibilități: să fie absorbită de Rusia în 10-12 ani sau să intre în NATO, iar prețul aderării la organizația nord-atlantică va fi un război la scară largă cu Rusia.

Interviul, acordat pentru Apostrof TV, a fost difuzat vineri de Digi24.

„Scopul lui Putin este refacerea URSS și câștigarea Războiului Rece, distrugerea sistemului de securitate colectivă a Europei, prăbușirea NATO, dacă nu de jure, măcar de facto, prăbușirea UE”, spunea atunci analistul militar, care preciza că Putin a gândit acest plan pe termen lung.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Ucraina primește foaia de parcurs pentru NATO, analistul militar a declarat că acest lucru ar putea duce la o operațiune de amploare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu scopul de a transforma țara în ruină, astfel încât să nu mai poată reprezenta nimic pe scena internațională.

„Cu o probabilitate de 99%, costul intrării noastre în NATO va fi un război mare cu Rusia. Și dacă nu intrăm în NATO, Rusia ne va absorbi în 10-12 ani. (...) E de preferat un război mare cu Rusia, apoi tranziția către NATO, ca rezultat al victoriei în fața Rusiei”, spunea Oleksii Arestovici.

Întrebat cum va arăta invazia Rusiei asupra Ucrainei, acesta a răspuns: „o ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse pe care le-au creat la granița noastră, asedierea Kievului, o încercare de încercuire a trupelor din Donbas, străpungerea istmului Perekop, care leagă Crimeea de restul Ucrainei, controlarea rezervorului care să alimenteze cu apă Crimeea, o ofensivă dinspre Belarus, crearea unor noi „republici populare”, sabotarea infrastructurii critice, desanturi aeriene etc”. Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”, a anticipat Arestivici, care a prezis că perioada critică este 2020-2022.

În opinia sa, Ucraina nu va putea rămâne niciodată neutră și va fi atrasă într-una din alianțele militare supranaționale, fie o „uniune taiga”, fie NATO. „Într-o uniune taiga am mai fost, nu mai vreau. În NATO nu am mai fost, hai să încercăm”, spunea Oleksii Arestovici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult