Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În 2019, un consilier al președintelui Zelenski anticipa în detaliu invazia rusă în Ucraina: „O ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse de la graniță, asedierea Kievului… Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”

Oleksii Arestovici

În urmă cu exact 3 ani, pe când Volodimir Zelenski nu ajunsese încă președinte, consilierul său pe probleme de securitate, Oleksii Arestovici, fost ofițer în serviciile de informații ucrainene, anticipa cu precizie invazia rusă, atât în ceea ce privește perioada declanșării ei - undeva între 2020 și 2022, cât și în ceea ce privește mișcările trupelor rusești. Oleksii Arestovici spunea atunci că Ucraina are doar două posibilități: să fie absorbită de Rusia în 10-12 ani sau să intre în NATO, iar prețul aderării la organizația nord-atlantică va fi un război la scară largă cu Rusia.

Interviul, acordat pentru Apostrof TV, a fost difuzat vineri de Digi24.

„Scopul lui Putin este refacerea URSS și câștigarea Războiului Rece, distrugerea sistemului de securitate colectivă a Europei, prăbușirea NATO, dacă nu de jure, măcar de facto, prăbușirea UE”, spunea atunci analistul militar, care preciza că Putin a gândit acest plan pe termen lung.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Ucraina primește foaia de parcurs pentru NATO, analistul militar a declarat că acest lucru ar putea duce la o operațiune de amploare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu scopul de a transforma țara în ruină, astfel încât să nu mai poată reprezenta nimic pe scena internațională.

„Cu o probabilitate de 99%, costul intrării noastre în NATO va fi un război mare cu Rusia. Și dacă nu intrăm în NATO, Rusia ne va absorbi în 10-12 ani. (...) E de preferat un război mare cu Rusia, apoi tranziția către NATO, ca rezultat al victoriei în fața Rusiei”, spunea Oleksii Arestovici.

Întrebat cum va arăta invazia Rusiei asupra Ucrainei, acesta a răspuns: „o ofensivă aeriană, o invazie a armatelor ruse pe care le-au creat la granița noastră, asedierea Kievului, o încercare de încercuire a trupelor din Donbas, străpungerea istmului Perekop, care leagă Crimeea de restul Ucrainei, controlarea rezervorului care să alimenteze cu apă Crimeea, o ofensivă dinspre Belarus, crearea unor noi „republici populare”, sabotarea infrastructurii critice, desanturi aeriene etc”. Asta înseamnă un război deplin, iar probabilitatea este de 99%”, a anticipat Arestivici, care a prezis că perioada critică este 2020-2022.

În opinia sa, Ucraina nu va putea rămâne niciodată neutră și va fi atrasă într-una din alianțele militare supranaționale, fie o „uniune taiga”, fie NATO. „Într-o uniune taiga am mai fost, nu mai vreau. În NATO nu am mai fost, hai să încercăm”, spunea Oleksii Arestovici.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult