Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În acest timp, la Guvern... Cristian Levcovici, un inginer IT care a lucrat la Microsoft în SUA, dezvoltă o aplicație care-i va salva pe români de stat la coadă

Cristian Levcovici, un inginer software care a lucrat la Microsoft în SUA, lucrează la o soluție pentru a reduce timpul pe care românii îl petrec la coadă în instituțiile de stat. 

Levcovici își dorește să creeze un sistem de programări online, dar până când aceasta să fie gata, a găsit o soluție parțială. 

„Între timp, am observat că există și un alt mod prin care putem să contribuim la reducerea timpului de așteptare și asta este prin a face cunoscute informații despre bonurile în procesare acum la case. Să luăm situația de la Înmatriculări Vehicule. Acolo există un sistem de bonuri personalizat, în cazul Bucureștiului, și acele bonuri permit decuplarea dintre a avea un loc la coadă și a sta efectiv acolo. Eu pot să îmi iau bonul de ordine și să mă duc în altă parte. Problema este că acum nu știu când îmi vine rândul. Soluția este să avem o aplicație de mobil care să arate oricui starea acestor bonuri care sunt în procesare la casă”, spune el. 

Aplicația ar urma să îi arate celui interesat cât mai are până când îi vine rândul, ceea ce i-ar permite să facă între timp și altceva. 

Altături de alți bursieri, Levcovici mai este implicat într-un proiect, prin care oferă consultanță STS pentru implementarea modulului de Achiziții din MySMIS, sistemul informatic prin care pot fi accesate fonduri europene. „I-am ajutat pe colegii noștri să își facă mai rapid procesul de dezvoltare. Un sistem mare are nevoie de o anumită arhitectură software și trebuie să vezi care este structura acestui sistem care îți va permite să adaugi componente necesare. În momentul în care ai o bază de date cu câteva zeci de entități e un volum relativ mare de muncă. Dar dacă folosești niște tehnici de inginerie software, poți să rezolvi aceeași problemă cu un efort mult mai mic”, arată acesta.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dacă nu știe cum s-o numească, aș propune ca aplicației să-i zică „capacul de butelie”. Pe vremuri, atunci când buteliile la mine în sat veneau doar vinerea după-amaiza (cca. 50 bucăți la o populație de 2000 de capete), oamenii se sculau cu noaptea în cap și se duceau la intersecția ulițelor principale ca să se înscrie pe listă (primul venit- primul servit) dar lăsau și capacul de la butelie drept dovadă, pe care se scria și numărul de ordine cu creta, după care pleca acasă ca să revină după-amiaza, în preajma sosirii mașinii de PECO.
    1) lăsând doar capacul nu risca să-i fure careva butelia, și
    2) se putea folosi de butelia veche, dacă mai avea gaz, în jumătatea de zi până o schimba cu cea nouă, dacă o schimba, fiindcă de multe ori numărul de 50 era insuficient... ce vreau să spun: e o aplicație care doar perpetuează sistemul, dându-i o față umană, nicidecum schimbarea lui din temelii.
    • Like 0
  • check icon
    Statul la coadă se poate rezolva și fără aplicații, mai ales că nu toți cetățenii unei țări sînt utilizatori de calculator ori de tabletă ori de smarphone. Coada face parte din cultura noastră națională, scăpăm greu de această povară cumplită. Este o totală naivitate să crezi că o aplicație ori un snop de aplicații ne scapă de cozi dacă instituția/instituțiile care o pune/o pun în aplicare nu gîndesc tot procesul, adică motivul și cauza cozilor. Să luăm două exemple recente: 1. Casa Verde. Cei care au gîndit acel snop de documente și felul cum vor fi depuse nu și-au dat seama că este o bătaie de joc? că se va ajunge la cozi, uneori de 2-3 zile de stat la coadă în mașină în fața biroului de primire. 2. OUG care a permis studenților să se ducă acasă pt a vota. Guvernului i s-a părut mai simplu să recurgă la așa ceva, deși nu era nevoie, s-a revenit la vot de listă de partid, ca atare se putea vota oriunde în țară, nu neapărat în localitatea/județul/sectorul de domiciliu, mai ales că infrastructura IT a permis acest lucru: imediat ce intrai în secția de vot, se introduceau datele personale în baza de date, deci orice tentativă de a vota de 2 ori de mai multe ori era imposibilă (adică era posibilă, dar imediat detectabilă).
    Mai pot da x alte exemple. Ca atare, Cristian poate face oricîte aplicații dorește, cozile nu vor dispărea dacă cei care aplică legile, normele și dispozițiile vor fi aceiași birocrați idioți și inerți. Dar, vai, am criticat guvernul Cioloș, nu-s bun român, sînt un cusurgiu, un...
    • Like 0
    • @
      Poate nu ne scapa de toate cozile si nu pe toti, dar asta nu inseamna ca aplicatia nu e buna.
      • Like 0
    • @ Mioara Mioara
      check icon
      Unde d-zeu am spus eu că nu e bună?! Am spus cu totul și cu totul altceva. Pretențios: margarita ante porcos. Să mai traduc?
      • Like 0
  • Ar fi super. Si sa poata fi implementat in totate orasele din Romania.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult