Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Trendul care urcă: saturația de carantină. Pe acești californieni îi doare la bască de mască și de distanțare socială

Newport Beach

Foto: Newport Beach, California, pe 25 aprilie 2020 (Guliver Getty Images)

Mii de californieni sătui de lockdown au invadat în weekend plajele care sunt deschise. Salvamarii spun că un asemenea flux de oameni se înregistrează doar vara. Pe invadatori îi doare la bască de mască și de distanțare socială. Se poartă ca într-o zi normală de plajă. Pur și simplu și-au băgat picioarele în apă și în îndemnurile guvernatorului Newsom de a sta acasă.


California se află sub stare de urgență și restricții din 19 martie. SUA au cel mai mare număr de morți de Covid din lume (54.265 la ora scrierii acestui text). Dar populația ignoră din ce în ce mai mult opreliștile impuse de coronavirus. Grupuri de americani protestează zilnic în câte un stat și cer relaxarea regulilor.

Sociologii americani vorbesc despre „quarantine fatigue”, saturația sau oboseala de carantină. Ei studiază fenomenul pe baza monitorizării a 100 de milioane de smartphone-uri.

Trendul este clar: mulți oameni devin din ce în ce mai intoleranți cu izolarea și sfidează restricțiile. Pur și simplu și-au pierdut răbdarea și își asumă riscul de a ieși - nu se poate spune că nu cunosc riscurile după ditamai campaniile, mondială și naționale, despre virus.

Lumea nu doar că a obosit să stea închisă, dar s-a obișnuit și cu ideea morții. Oamenii se eliberează de frică tot așa cum s-au umplut de panică. Să te bucuri de viață, cu riscurile aferente, redevine mai important decât să-ți fie frică de moarte pe termen nelimitat. 

#livewithrisks înlocuiește #stayathome.

Asta ar trebui să înțeleagă toți guvernanții care vor să ne protejeze cu forța. Americanii caută soluții: redeschid parcurile și închid străzile largi și le dau pietonilor, pentru ca oamenii să aibă spațiul necesar, să poată ieși și circula menținând o distanță sigură.Închiderea parcurilor a fost cea mai mare eroare la noi. Lasă oamenii în parcuri și supraveghează-i, iar dacă dacă stau prea apropiați, amendează-i, poftim! Avem o târlă de polițai, jandarmi și paznici de pus la lucru cu oamenii ieșiți, nu cu oamenii în case. Să amendezi câțiva amețiți, să bați trei țărani și să împuști un nebun nu se numește că-ți faci meseria de om de ordine, se numește că ești un polițian care te-ai văzut împărat peste sat.

Mai jos, o galerie de imagini marca Guliver/Getty Images surprinse în California, în acest weekend:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fake news, din pacate. Stirea originala este aici:
    https://news.sky.com/story/coronavirus-thousands-flock-to-beaches-in-california-despite-stay-at-home-orders-11979016
    • Like 0
  • Se face mult prea mult fas cu pandemia. Mor milioane de oameni din cauza foamei , din cauza fumatului , din cauza accidentelor si nu se face atat tam-tam . Cati au murit din cauza co-vid? Dar din alte cauze cati au murit? Nu inteleg ce ii cu isteria asta in masa? Belarus nu au impus restrictii. Vreau sa vad daca dispare ca natie.
    • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Se faca prea mult fis cu centura de siguranta in masina. Mor milioane de oameni din cauza foamei, cancer de colon etc. Citi au murit din lipsa centurii de siguranta ?
      Dar din alte cauze? Sint tari unde purtarea centurii de siguranta nu e obligatorie. Vreau sa vad daca vori disparea ca natie.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      check icon
      E simplu. De asta mor și bogații. Foame pentru ei nu există, accidente mai rar că au avion, șoferi, mașini sigure cu girofar, etc, majoritatea nu mai fumează și cei care o fac au acces la tehnologie medicală de ultimă oră.
      • Like 1
    • @ Florin Popa
      Leo check icon
      Dacă treci printr-un accident auto și nu porți centura, este aproape sigur că organismul suferă; dacă iei noul coronavirus, cele mai mari șanse sunt să tușești de vreo 2 ori.
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Daca este asa de usoara boala du-te odata la Bals sa tuseasca bolnavii pe tine, si dupa ce faci boala poti sa ne spui si noua cat de usoara a fost.
      • Like 1
    • @
      Leo check icon
      N-ar fi mai simplu să-i întrebi pe cei 80% asimptomatici sau pe cei 20% care au avut/au pneumonii banale?
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Adica 0% au avut prenumonii grave ? :)

      Ti-am spus, daca este o boala asa banala gaseste cel mai apropiat bolnav si lasa-l sa tuseasca pe tine. Dupa aia o sa ai si certificat de imunitate, poti sa iesi fara masca la orice ora.
      • Like 1
    • @
      Leo check icon
      Amice, ești idiot?
      Ce motiv aș avea să mă îmbolnăvesc (chiar și cu o boală ușoară)?
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Ca dupa aia sa fii liber sa calatoresti fara riscul sa te imbolnavesti. Ai scapat si gata, cum se duceau/isi trimiteau parintii copii in vizita la colegii bolnavi ca sa faca si ei boala.

      Ce spui te bagi, sau cand e ceva concret incepi sa crezi ca poate comunitatea medicala stie putin mai multe despre severitate decat tine ?
      • Like 0
    • @
      Leo check icon
      Păi nici acum nu risc să mă îmbolnăvesc, pentru că folosesc autoturismul personal ca să mă deplasez și nu interacționez cu persoane care scuipă.
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Ah bine ca nu este dovedit ca simplul vorbit genereaza particule infectioase atunci, ci doar scuipatul :). Cred ca asta a fost problema in Lombardia, ca se scuipau cam mult intre ei :)

      Imi pare rau sa iti spun, dar ai iesit din masina fara masca FFP3 si manusi, vorbesti cu cineva aparent sanatos, etc, si deja esti la risc.
      • Like 0
    • @
      Leo check icon
      Când vine vorba de a-mi alege sursele, între tine pe de o parte și OMS pe de altă parte aleg OMS.
      Iar OMS zice că nu te poți infecta de la aerosolii care sunt expirați în aerul liber.
      • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      https://www.nature.com/articles/d41586-020-00974-w
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult