Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În ce condiții se mai pot da amenzi, după decizia CCR? Răspunsul Avocatului Poporului

Renate Weber - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat la Digi24 că decizia CCR privind neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență prin care au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare în perioada stării de urgență „nu trebuie considerată ca un îndemn ca fiecare să se comporte haotic”.

„E ca în dreptul penal. Eu nu fur nu pentru că mă tem de sancțiuni, ci pentru că nu fac așa ceva. Eu nu omor nu pentru că mă tem de închisoare, ci pentru că nu fac așa ceva. Așa e și în cazul combaterii acestei pandemii. Ne comportăm așa cum ne spun autoritățile, pentru că am înțeles ca acest comportament e și în favoarea noastră și pentru ceilalți semeni ai nostri”, a spus Weber. 

„Și chiar dacă nu se mai dau amenzi, asta nu înseamnă că trebuie să ne comportăm haotic si fiecare dintre noi să nu mai respecte nimic, pentru că lucrurile astea le vom plăti cu toții. Eu m-aș uita la exemplul Germaniei, unde nu au fost asemenea prevederi, nu s-au dat amenzi, lumea a respectat. 

Eu am mai multă încredere în simțul de echilibru al oamenilor decât în teama de amendă. Ba, câteodată, să nu ne ascundem după deget, câteodată unele amenzi au fost date clar și în mod abuziv, cum ar fi că s-a depășit ora cu două minute. Nu așa se procedează”, a afirmat  Weber.

Avocatul Poporului a spus că Guvernul, dacă vrea, poate găsi o soluție, „o soluție echitabilă pentru toată lumea”, amintind că „s-a mai spus că poate fi dată o amnistie” în ce privește amenzile.

„Mă aștept ca autoritățile să iasă cu lămuriri de rigoare. Nu mă îndoiesc că există posibilități să ne convingă să fim în continuare foarte responsabili în comportament, dar să respectăm și drepturile. și libertățile.”

Întrebată în ce condiții se mai pot da amenzi, după decizia CCR de azi, Renate Weber a spus: „Eu sper că în seara asta dl ministru Vela să vină cu niște explicații pentru toată lumea, și pentru noi cetătenii, dar si pentru agentii constatatori. Noi l-am rugat de 2 ori ca acele ordonanțe militare să aibă prevederi care să fie pe înțelesul unitar al agenților. Să îi instruiască pe agenti. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta. De aia avem și amenzi atât de diferit date, de la un om la altul, de la un judet la altul, cuantumuri foarte diferite. Mă aștept ca autoritățile să iasă cu lămuriri de rigoare. Nu mă îndoiesc că există posibilități să ne convingă să fim în continuare foarte responsabili în comportament, dar să respectăm și drepturile și libertățile”. 

„Nu e vorba de niciun côté politic, e vorba de respectarea drepturilor și libertăților noastre.”, a mai adăugat Avocatul Poporului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovo check icon
    „E ca în dreptul penal. Eu nu fur nu pentru că mă tem de sancțiuni, ci pentru că nu fac așa ceva."
    Deci, doamna ori este idioata, ori ticăloasă, idioata nu pare. Păi cei care nu fură "pentru că nu fac așa ceva" nu au nevoie nici de codul penal, nici de sistemul de justiție. Codul penal nu este pentru "law abiding citizens", evident, codul penal și sancțiunile contravenționale sunt pentru partea din populație care "face așa ceva". Ăștia trebuie constrânşi să "nu mai facă așa ceva" prin măsuri restrictive și punitive pe care, bineînțeles, ei le vor percepe ca "abuzuri", pentru că le limitează libertatea (libertatea de a face rău, bineînțeles). Că în Germania procentul care "fac așa ceva" este mult mai mic decât în România, este altă discuție, dar ideea este ca trebuie să ai o soluție și pentru "cei care fac așa ceva". Că altfel, oamenii care, din principiu, "nu fac așa ceva" (acei "law abiding citizens") o să înceapă să facă și ei "să facă așa ceva" dacă văd că oricum nu există nicio consecință și lor le este mai bine.
    • Like 2
  • Doamna Weber felicitări! E nevoie de o mare doză de curaj sa iei o asemena decizie si Dumneavoastra ati apărat exact lucrul pe care multa lume dansa cam de mult : Constituția!
    • Like 0
    • @ Radu Rozor
      Delia MC Delia MC check icon
      Ei, na! Constituția ca constituția dar când o s-o ia curbele din nou în sus cum va fi? Alea cu morți.

      Aplauze! Respectarea drepturilor și libertăților, inclusiv de a da colțul, de a reuși să se umple ( în sfârșit! ) spitalele, că doar 50% din capacitățile spitalicești au fost ocupate! De ce nu 100% și peste?!!!

      Felicitări?
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Marga check icon
      Pandemia nu scuza lipsa de competenta juridica si lipsa de competenta in general. Acelasi scop putea fi atins intr-o forma corecta. As zice ca pandemia arata limitele de competenta. Sa ne facem ca nu le vedem nu rezolva problema, din contra.
      • Like 1
    • @ Radu Rozor
      Ovo check icon
      EInstein, tot în Constituție scrie că eu, cetățeanul onest și care respectă legea are dreptul la viață și sănătate. Prin urmare, statul, prin instituțiile sale, trebuie să ia măsuri prin care să-mi garanteze mie aceste drepturi, împotriva inconştienților care, prin comportamentul lor, îmi pun în pericol aceste drepturi. Imi pare rău să te anunț, dar doamna Weber nu este avocatul poporului, a acelui popor de bună credință, care respectă legile și regulile, ci este avocatul infractorilor și celor certați cu legea, doar pe ăștia îi apără demersul doamnei weber și decizia cîcîrăului.
      • Like 2
    • @ Ovo
      Mircea check icon
      Dreptul tau (oricare ar fi acela) nu poate fi garantat de anularea drepturilor altuia. Adica nu esti tu mai drept si altul mai putin drept...
      Chiar si un ceas stricat (cum a dovedit madam Weber ca este, metaforic, in functia de Avocat al poporului) indica de doua ori pe zi ora exacta! Iar daca "doamna Weber nu este avocatul poporului, a acelui popor de bună credință, care respectă legile și regulile, ci este avocatul infractorilor și celor certați cu legea, doar pe ăștia îi apără demersul doamnei weber și decizia cîcîrăului. " dumneata esti, in cazul de fata, avocatul politistilor abuzivi care dau amenzi de mii de lei unor batrane care s-au asezat pe o banca sa se odihneasca pentru ca deplasarea in sine este un efort semnificativ si astfel au depasit intervalul ora fixat de un legiutor idiot, al jandarmilor care "baga cultura-n duba", pe astia ii apara comentariul tau.
      • Like 0
  • Paul check icon
    Ce o mai tot bagati in seama pe gaina asta tembela unsa de mafioti urmasa lu ciorbea? Intelegeti ca asta e pusa acolo sa ii scape pe infractori prin toate mijloacele. Duamna in cauza este avocata lu' tot boborul infractor. Daca vreti neaparat sa o vorbiti de bine tineti cont de faptul ca e consecventa in ceea ce face.
    • Like 5
    • @ Paul
      Mircea check icon
      Chiar și ceasurile stricate reușesc sa arata de doua ori pe zi ora exacta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult