Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În fiecare lună, depunem alocațiile copiilor într-un cont. Ce se va întâmpla dacă ele vor fi transformate în vouchere?

Școală

La foarte scurt timp după ce a devenit public faptul că, cel puțin în câteva județe din țară, Curtea de Conturi a somat un număr semnificativ de asistați social să returneze o parte din banii câștigați la păcănele, întrucât nu-și declaraseră veniturile respective, s-a vehiculat la nivelul guvernului ideea, mai veche de altfel, de a identifica o altă metodă de plată a alocației pentru copii, decât cea în bani. Propunerea avansată de această dată constă în înlocuirea banilor cu vouchere. Motivul invocat este că, în unele cazuri, banii proveniți din alocațiile pentru copii sunt folosiți de părinții acestora pentru procurarea de băuturi alcoolice, țigări sau sunt jucați la păcănele.

Această idee ridică mai multe întrebări. De ce nu ia guvernul în considerare transformarea, în primul rând, a ajutoarelor sociale din bani în bunuri de consum, spre exemplu, țintind direct sursa problemei? Dacă statul român a identificat o problemă cu asistența socială, de ce nu o abordează frontal, direct? De ce trebuie să le anuleze tuturor părinților prezumția de bună credință? Rolul legii este de a sancționa abaterile, nu de a sancționa pe toată lumea pentru a evita eventuale abateri. Dacă va adopta o astfel de măsură guvernul nu va face altceva decât să refuze a-și asuma sancționarea celor care greșesc, restrângând însă drepturile tuturor cetățenilor. Este ca și cum s-ar interzice circulația rutieră pe motiv că există și șoferi care încalcă regulile de circulație.

Deja de ceva timp încoace, în familia mea a fost luată decizia constituirii unui depozit în care să vărsăm lună de lună alocațiile copiilor noștri. Astfel, când aceștia vor atinge vârsta majoratului, vor avea niște bani strânși la dispoziție. Sunt ferm convins că sunt foarte multe familii care fac la fel ca noi. De fiecare dată când cuantumul alocației creștea îi vedeam refăcându-și împreună atât calculele, cât și planurile. Se subînțelege care le-a fost reacția atunci când le-am comunicat că este posibil ca alocațiile lor să se transforme în vouchere. Cel mic, după ce s-a interesat pe Google ce înseamnă voucher, ne-a întrebat dezamăgit și îngrijorat: „Ne vor transforma în vouchere și banii strânși până acum?”

Pentru că găsesc inadmisibilă restrângerea unor drepturi în baza unei simple prezumții, dar și pentru că această măsură are darul de a strica familiei mele niște planuri pe termen lung, planuri ce au în vedere interesul superior al copiilor mei, mă opun public oricărei inițiative de schimbare a modului în care sunt plătite alocațiile pentru copii și pe cale de consecință, dacă această propunere va avansa, intenționez să petiționez instituțiile statului în acest sens.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce atâtea vaicareli. E simplu cu voucherul, iti da un card gen de tichete de masa care va fi folosit pt produse alimentare haine rechizite.
    Cei care pun alocatia debo parte folosesc cardul pt cheltuielile casnice si vireaza banii copilului într-un cont.

    Bineinteles ca in comune sate se vor gasi si magazine care vor bate pe casa altceva si vor da bautura si tigari si pt acestia ar trebui stipulate amenzi usturatoare chiar si penale.
    • Like 5
  • Ma simt obligat sa raspund INTELIGENTULUI care nu stie ce sa faca cu voucherele date copiilor. Pai bre nea Enache, voucherele de care iti este teama ,au o valoare baneasca. Pune mai departe in contul copiilor valoarea baneasca a acestor vouchere din salariul,sau alte surse din care ai bani, iar cu voucherele cumperi alimentele pe care le cumparai cu bani din veniturile tale.Il inteleg pe ,,cel mic"(dar nu te cred ca a intrebat) ca te-a intrebat,el e MINOR (si la logica) ,dar TU???
    • Like 4
  • check icon
    După ce PSD a aruncat cu bani fără acoperire în consum și în populație, acum vine factura. E nevoie disperată de lichidități. Nu m-aș mira ca această măsură să vrea ca banii respectivi să fie cheltuiți lunar, integral, în loc să intre într-un depozit de economii.
    • Like 2
    • @
      Ce economii ?? Majoritatea copiilor au parintii cu venit minim ,ptr ca bogatii nu vor sa faca copii ,,doar 1-2 cel mult ,Avem noroc cu secta relig. penticostala ,care , au multi copii si destul de bine educati in spiritul credintei .. Deci sa clarificam ;;
      -- Cheltuielile ptr cresterea unui copil nu sunt mici ,,ci dimpotriva , Ori un parinte ,are nevoie de bani ,acum ptr ca la copil trebuie ,haine, incaltaminte ,rechizite ,etc etc ,sa nu mai spunem de un calculator ,hrana necesara ptr buna crestere , Varianta cu voucere ,cred ca este buna , ptr ca nu toti parintii de copii sunt ,,betivi si indolenti ..Marea mojoritate a parintilor de copii sunt nevoiti ,de alocatie majorata, sub orice forma ,bani sau voucere, , Ptr pensii speciale , sunt bani ,dar ptr, pensionari si copii care sunt viitorul , nu sunt bani ??
      • Like 0
  • Când nu ai sau nu știi ce să faci, te apuci și creezi probleme false, arunci pietre în apă pentru că se vor găsi destui care să se arunce să le caute. Fără să spui valoarea procentului de părinți iresponsabili care beau alocația copiilor, te arunci și-i pui pe toți în aceeași oală, nu spui cam ce efort bugetar înseamnă sistemul de tichete ( tipărire, evidență, distribuție, colectare, decontare, distrugere ), dar arunci problema în discuție publică să vezi cam ce-ar spune lumea.
    • Like 4
  • Am trimis un mesaj asemănător și pe site-ul PNL.
    Revenind, și cu bani, și cu vouchere, acei copii vor fi dezavantajați chiar de către cei care ar trebui să fie responsabili de buna lor creștere.
    Pe de altă parte, acest stat, corupt până în cea mai nesemnificativă instituție publică, plătește o mulțime de profitori, căței de partid, care au datoria/obligația de a supraveghea aplicarea legilor și bunăstarea copiilor.
    Angajații statului, inclusiv polițiști și procurori, dorm pe ei și nu intervin - pentru că lefurile le merg oricum, pentru a sancționa părinții decăzuți.
    Eu, în calitate de părinte, primesc acest ajutor de la stat, urmând ca tinerii să muncească și să plătească taxe și impozite acestui stat corupt. Ei, bine, cu toții am constatat, mare parte a copiilor vor pleca din calea acestui tăvălug al abuzurilor; și pentru că ajutorul statului este unul nesemnificativ; și acum, și în viitor. Beneficiile sunt conservate de către o gașcă profitoare, astfel că vom întâlni în posturile călduțe doar numele cunoscute prin instituțiile publice. Fără să fie vorba despre competență, se-nțelege.
    În orașul ”meu”, spre exemplu, votanților pensionari le sunt asigurate condiții de neimaginat pentru un copil. Excursii, mese festive, sume importante de bani - toate de la bugetul public. Încă o dată, lehamitea față de statul politizat și corupt, va duce la dezrădăcinarea tineretului. Nimic nu te poate atrage aici, constatând că trebuie să fi doar plătitor de impozite și taxe, trebuie să susții mafia șpăgilor din școli și spitale; și nu numai. Dacă ești angajat nu trebuie să speri la mai mult decât salariul minim, astfel că se întrevede conservarea avantajelor doar pentru cei cu protecția funcției, a înregimentării politice ori, mai rar, a șansei în vreun demers cu risc asumat.
    În concluzie, ”vocherizarea” alocațiilor reprezintă doar un aranjament, cu dedicație pentru profitorii emiterii vaucherelor și a tranzancțiilor cu fondurile corespunzătoare acestora.
    Exact așa cum ne-a obligat dracnea să cumpărăm case de marcat noi, în condițiile în care ANAF-ul nu are sistemul electronic necesar urmăririi acestor terminale. Profitorii au fost cei care au vândut casele de marcat, precum și cei care încasează inventatele abonamente pentru service.
    • Like 1
  • Folosiţi voucherele pentru copii şi depuneţi contravaloarea lor în respectivul depozit. Cred că, grija dvs. este mai mică decât efectul pe care îl au alocaţiile mari asupra familiilor sărace. Ar fi o tragedie, să vină şi mai mulţi copii pe lume, doar ca să aibă familiiile lor din ce trăi.
    • Like 4
  • sheicu check icon
    asadar, sacrificam acei copii ale caror alocatii sunt cheltuite pe alcool pentru a nu deranja confortul parintilor ”generosi” care au hotarat sa constituie un depozit pe numele copiilor norocosi (care, oricum se poate rezolva foarte simplu, vezi solutia din postarea celui ce-si zice Nume). cate generozitate, empatie, solidaritate! nu sunt sigur ca aceste vouchere reprezinta cea mai buna solutie (am citit puncte de vedere contrare cu care, partial, sunt de acord), dar modul in care ati gasit de cuviinta sa contestati solutia este lamentabil.
    • Like 3
    • @ sheicu
      Cred că e mai onorabil decât să dai unora motiv, să aducă şi mai mulţi copii în sărăcie...
      • Like 1
  • este o hotie pe termen lung.vaucerul este o hartie care are acoperire in bani in momentul utilizarii.o parte din aceste vaucere vor fi stranse si utilizate pentru a acoperi costurile invatamantului superior .acum statul face economie la bani dar ce se intampla peste 15-18 ani?
    • Like 1
  • unii parinti vor bea alocatia? - bineinteles. Acestia nu au niciun scrupul si vor gasi cum bea si voucherele. Cati sunt asa? sub 25%. De ce sa schimbam un sistem complet, cu altul mai costisitor, doar pt ca sub 25% sunt fara scrupule?
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Delia MC Delia MC check icon
      Pentru că exact cei 25% din copii - dacă atâția or fi, mai mulți, cred eu, de altfel amploarea fenomenului e necunoscută - vor rămâne exact cum sunt, adică desculți, flămânzi, în timp ce crâșma din sat prosperă. Părinții care pun alocația în cont sunt puțini. Ei se gândesc la viitorul copiilor și în plus, se pot dispensa pe moment de banii de alocație. Nu cred că foarte multe familii întrunesc ambele condiții însă vocea lor se aude cel mai bine. Eu n-am auzit până acum părinții celor 25% să se plângă de ceva. De ce? Fiindcă nici nu au unde - foarte puțin probabil că scriu "plângeri" si petiții online. Ei trăiesc numai în și pentru prezent: iau banul, l-am cheltuit, gata.
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Da, mulţi părinţi beau alocaţia, dar măcar să nu devină alocaţia motivul pentru care aduc şi mai mulţi copii pe lume în ghetou!!!Nu înţeleg care-i disperarea: folosiţi voucherele pentru copil şi puneţi contravaloarea la bancă!!!!
      • Like 2
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Nu este disperat, domnul in cauza. Pune o intrebare legitima: cum se va imparti alocatia intre lucrurile pe care le vreau eu, si lucrurile pe care le vrea Gigel? Cine va plati pentru aceasta diferentiere?

      Si cum va discerne statul daca fac ce e bine pentru copil - ii cumpar paine integrala - vs ceea ce e rau pentru copil, ii cumpar Cola?

      Cand cumpar un TV nou, e pentru mine, adult, sau pentru Gigel?

      Cand cumpar un computer performant, e pentru mine, sau pentru Gigel?

      Cand cumpar o saltea, e pentru mine sau pentru Gigel?

      Sau Gigel consuma numai faina, malai, ulei, zahar, o anumita ratie de carne si legume? Alimentatie rationala, nici o masa fara peste oceanic?

      Nu traiesc in Romania si nu am copii. As fi vrut, dar nu se poate.

      Premiza ca saracii nu isi iubesc copiii e una paguboasa si deplasata.
      • Like 1
  • Nume check icon
    Tot timpul trebuie sa ne plangem de ceva. Eu cred ca ne plangem pentru ca ne este bine si foarte bine si avem timp de asa ceva. Solutia cu voucher pare o solutie buna si macar ar trebui incercat sa se vada daca functioneaza. Din pacate guvernul nu poate aplica solutii diferentiate pe fiecare persoana in functie de cerinte si nevoi. Solutia cu produse de baza este extrem de complicata si costisitoare. Trebuie dezvoltat un sistem logistic cu transport, depozite, soft-uri de urmarire stocuri si termene de valabilitate, inventare, reglari de inventare, pe care tot noi contribuabili o sa il platim
    P.S. Daca problema majora a autorului este cum sa alimenteze depozitul constituit, se poate face o plata recurenta lunara in functie de valoarea alocatiei catre aceste depozite si voucher-ele se pot cheltui in familie.
    • Like 5
    • @ Nume
      Bun, si cum va inregistra un voucher pentru alimente o alimentara sateasca din Simnicul de Sus?

      Va fi obligata sa isi cumpere...inca o casa de marcat? Ca altfel nu imi dau seama. Exact asa cum spuneti, e o problema de logistica pura, si pentru familii mai instarite.

      Sa zicem ca merg si imi fac cumparaturile, o data pe saptamana. Intre aceste cumparaturi, care sunt mancare, imbracaminte, rechizite scolare, intra si un bax de bere si doua cartuse de tigari (scuzati, sunt fumatoare, si nu, nu avem copii).

      Cum se face, la casa de marcat, diferenta intre ce pot plati cu voucher si ce nu?

      Nu de alta, dar s-a incercat deja. Mama isi lua salariul jumatate in bani, jumatate in tichete de masa, la un moment dat - inevitabil, la casa de marcat, nu aveau rest la tichetele de masa, pentru ca, de asemenea, inevitabil, suma cumparaturilor nu se potrivea rotund cu valoarea insumata a acelor tichete.

      Ajungem din nou la - n-am cinci lei sa va dau rest, vreti jumatate de Aspirina sau jumatate de Paracetamol?

      In cazul alimentelor - Inca o paine si 2/3 de paine? 100g de ulei? 50 de sapghete? Trei felii si un sfert de salam?

      Mult mai OK decat cu voucher ar fi un card al copilului/copiilor, care sa refuze alcoolul si tigarile, sa spunem, si care sa nu permita retragerea in numerar. Dar si aici ne lovim de logistica, acolo unde e cea mai mare nevoie de ea.

      Cate din zonele defavorizate ale tarii au POS?

      Cate dintre familiile sarmane ale tarii au conturi in banca?

      Cine va verifica magazinele satesti care pot oricand sa spun - iti dau tuica de 3000 de lei pe sub tejghea, dar imi aduci 3000 in vouchere? Macar e rotund....

      Like de la mine pentru faptul ca logistica e aproape imposibila. Tot like pentru ca nu alimentarea contului unui copil e problema majoritatii.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Stimata madam M.Z. ce faci daca te duci la Simnicul (de oriunde) sa cumperi alimente,cu banii din alocatiile copilului, ai doar una suta lei, cumperi de 56 lei (aici intra si tigarile ca esti fumatoare,si o bere ca el e bautor) iar vanzatoarea nu are marunt cei 4 lei rest.Are doar bancnote de 5@10@50 lei.Ce poti face in situatia asta,faci si cand platesti cu VOUCHERE.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult