Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce nu am învățat la ASE am învățat la primul meu job, în camera 014 din căminul Moxa

Academia de Studii Economice

Foto Facebook/Academia de Studii Economice

La 18 ani vindeam pâine, bere, suc și țigări în căminul Moxa. După 4 ani de ASE și 10 ani de proceduri și powerpoint, mi-am dat seama că nu mai pot să vând nimic. Wow! Era clar ca ceva nu făceam bine. Nu mai vedeam copacii din cauza pădurii. 

În camera 014 din Moxa a fost primul meu job. Nu știam noi de ERP, KPI, dar funcționam ca o companie. Am învățat din această „afacere” mai mult decât din toate cursurile de la ASE. Am înțeles rapid că nu trebuie să stăm cu banii blocați in marfă. Am invățat „cash is king”. Așa că duminică seara când veneau studenții de acasă, făceam toti „collection”. P&L era simplu de înțeles. Dacă eram pe plus, mergeam toți vineri și sâmbătă în R2.

Suntem influențați de două legi: gravitația si economia. Gravitația o înțelegem de mici. Economia a explicat-o cel mai bine Jack Welch, ales CEO-ul secolului XX.

Principalul obiectiv al unei companii este să facă profit. Companiile nu pot să-si plătească angajații dacă nu au profit. Țările nu pot să plătească salarii, pensii, dacă nu au venituri. 

Dacă facem profit, cei mai buni iau bonus. Dacă nu facem, plecăm toți acasă. Faptul că ieșim seara la o bere este bonus.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Esti cu adevarat meserias si smecher atunci cand nu faci profit (ba mai si duci firma cu un picior in groapa) si iei bonusuri (si nu faramituri, ci din alea grase). Vedeti prin 2007-2008, mai ales in sistemul bancar, era la moda aceasta practica (evident doar pentru cativa mahari).
    • Like 0
    • @ Alexandru Amaricai
      check icon
      Si mai smecher este cand tu cu cativa baieti controlati toata masa banilor din circulatie. Si daca tiparesti bani noi faci inflatie la nivel global, nu national, ca banii tai sunt moneda de rezerva.
      • Like 0
  • check icon
    Daca ma uit prea mult la fata lui Jack Welch capitalismul se holbeaza inapoi la mine. Nimic de mirare avand in vedere ca este inventatorul metodei "cei mai prosti 10% din fiecare an afara". Metoda pe care nu o mai aplica nici cei mai inraiti capitalisti pentru ca au aparut efecte secundare neprevazute :)
    • Like 0
  • Decat sa mergi la ASE mai bine te bagi ucenic la un tarabagiu.
    • Like 0
    • @ Cornel Cancel
      Mai degraba sa le faci pe amandoua ca altfel ramai cu "scoala veti" si degeaba ai practica si spirit daca nu se uita nimeni la tine, ramai tarabagiu in locul maestrului si atat.
      • Like 3
    • @ Cosmin Tudor
      Întrebati-l pe Becali cäte facultati a absolvit.
      • Like 1
  • Așa, și?! Unde-i continuarea articolului? Am înțeles, doar două-s legile, nu mai multe. Bun! Dar măcar să înțelegem ce e cu bonusul ăla, cât e și cine-l stabilește? Merită efortul? Și ce facem cu banii dacă luăm un bonus chiar mare? Vedeți? Mai e de scris...
    • Like 2
    • @ Adin Tabacu
      La fel ma gandeam si eu. Pare ca autorul da o ultima replica intr-un dialog incins pe care l-a purtat cu cineva si-i aduce ultimul argument. Doar ca numai el si preopinentul imaginar stiu tot subiectul.
      Cu siguranta s-a "discutat" in dialogul pe care nu l-am prins si despre iesirea la o bere. :-)
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon