Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce nu am învățat la ASE am învățat la primul meu job, în camera 014 din căminul Moxa

Academia de Studii Economice

Foto Facebook/Academia de Studii Economice

La 18 ani vindeam pâine, bere, suc și țigări în căminul Moxa. După 4 ani de ASE și 10 ani de proceduri și powerpoint, mi-am dat seama că nu mai pot să vând nimic. Wow! Era clar ca ceva nu făceam bine. Nu mai vedeam copacii din cauza pădurii. 

În camera 014 din Moxa a fost primul meu job. Nu știam noi de ERP, KPI, dar funcționam ca o companie. Am învățat din această „afacere” mai mult decât din toate cursurile de la ASE. Am înțeles rapid că nu trebuie să stăm cu banii blocați in marfă. Am invățat „cash is king”. Așa că duminică seara când veneau studenții de acasă, făceam toti „collection”. P&L era simplu de înțeles. Dacă eram pe plus, mergeam toți vineri și sâmbătă în R2.

Suntem influențați de două legi: gravitația si economia. Gravitația o înțelegem de mici. Economia a explicat-o cel mai bine Jack Welch, ales CEO-ul secolului XX.

Principalul obiectiv al unei companii este să facă profit. Companiile nu pot să-si plătească angajații dacă nu au profit. Țările nu pot să plătească salarii, pensii, dacă nu au venituri. 

Dacă facem profit, cei mai buni iau bonus. Dacă nu facem, plecăm toți acasă. Faptul că ieșim seara la o bere este bonus.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Esti cu adevarat meserias si smecher atunci cand nu faci profit (ba mai si duci firma cu un picior in groapa) si iei bonusuri (si nu faramituri, ci din alea grase). Vedeti prin 2007-2008, mai ales in sistemul bancar, era la moda aceasta practica (evident doar pentru cativa mahari).
  • Like 0
  • @ Alexandru Amaricai
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Si mai smecher este cand tu cu cativa baieti controlati toata masa banilor din circulatie. Si daca tiparesti bani noi faci inflatie la nivel global, nu national, ca banii tai sunt moneda de rezerva.
   • Like 0
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Daca ma uit prea mult la fata lui Jack Welch capitalismul se holbeaza inapoi la mine. Nimic de mirare avand in vedere ca este inventatorul metodei "cei mai prosti 10% din fiecare an afara". Metoda pe care nu o mai aplica nici cei mai inraiti capitalisti pentru ca au aparut efecte secundare neprevazute :)
  • Like 0
 • Decat sa mergi la ASE mai bine te bagi ucenic la un tarabagiu.
  • Like 0
  • @ Cornel Cancel
   Mai degraba sa le faci pe amandoua ca altfel ramai cu "scoala veti" si degeaba ai practica si spirit daca nu se uita nimeni la tine, ramai tarabagiu in locul maestrului si atat.
   • Like 3
  • @ Cosmin Tudor
   Întrebati-l pe Becali cäte facultati a absolvit.
   • Like 1
 • Așa, și?! Unde-i continuarea articolului? Am înțeles, doar două-s legile, nu mai multe. Bun! Dar măcar să înțelegem ce e cu bonusul ăla, cât e și cine-l stabilește? Merită efortul? Și ce facem cu banii dacă luăm un bonus chiar mare? Vedeți? Mai e de scris...
  • Like 2
  • @ Adin Tabacu
   La fel ma gandeam si eu. Pare ca autorul da o ultima replica intr-un dialog incins pe care l-a purtat cu cineva si-i aduce ultimul argument. Doar ca numai el si preopinentul imaginar stiu tot subiectul.
   Cu siguranta s-a "discutat" in dialogul pe care nu l-am prins si despre iesirea la o bere. :-)
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon