Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În peste 30 de ani de antreprenoriat și peste 50 de viață, mi-am luat doza de înfrângere și durere. 10 lecții pe care le-am învățat în acest timp

Bărbat conducând mașina

Foto: Sergiy Artsaba/ Panthermedia/ Profimedia

Nu cred că este nimeni scutit să audă îndemnuri de genul „Important este să nu greșești” - „ Nu contează de unde cazi” - sau măcar clasicul „Orice șut în fund este un pas înainte”. Suntem cu toții familiarizați cu ele și știm cât de dureroasă poate fi lovitură, dar mai ales procesul de acceptare și de recuperare după ce am greșit.

Am împlinit deja peste 30 de ani de antreprenoriat și peste 50 de viață și pot spune că ambele îndeletniciri mi-au oferit doza de înfrângere și de durere.

Aici este momentul acela din interviu în care ești întrebat dacă ai schimba ceva și cu toții răspundem, zâmbitori, că nu

Dar adevărul este că de cele mai multe ori acest răspuns somatic vine din frică. Este dificil să recunoaștem că avem dubii. Este inconfortabil și intruziv gândul că poate dacă am fi acționat diferit, sau dacă am fi luat alte hotărâri, lucrurile ar fi luat o altă turnură și asta ne-ar putea duce pe un alt drum al vieții noastre.

În realitate nu putem schimba nimic din ceea ce ni s-a întâmplat. Conștientizăm că un parcurs în viață - fie ea privată sau profesională - nu are cum și nici nu ar trebui să fie lipsit de riscuri sau decizii eronate.

Oricât de buni, oricât de precauți și exigenți am fi în procesul nostru decizional, este evident că vom avea și decizii greșite. Deciziile sunt cele care contează cel mai mult, iar viața bună se clădește, în general, pe decizii corecte. De asta este important să conștientizăm care sunt marile momente de decizie din viața noastră, să le acordăm atenția cuvenită, și să învățăm să gestionăm greșelile în așa fel încât acestea să nu fie repetabile.

Ce-am înțeles eu până acum din multitudinea de experiențe în care m-a tras vârtejul vieții este că nu există niciodată greșeli, ci doar lecții. Atât încercările, cât și reușitele, dar și greșelile fac parte din lecțiile pe care le avem de învățat, iar cel mai bine învățăm din propriile greșeli, nu din înțelepciunea altora.

Mi se pare paradoxal și am senzația, în rarele momente de liniște în care mă surprind reflectând, cu ochii zgâiți pe tavan, că toate concluziile „mari” ale vieții la care reușesc eu să ajung sunt doar reiterări a unor învățăminte pe care le cunoaștem deja la nivel teoretic cu toții, și nu de puține ori am senzația că doar confirm vreun citat foarte bine cunoscut din cărțile de filosofie sau psihanaliză.

De ce oare, nu luăm de bune lucrurile astea, și de ce simțim nevoia arzătoare să învățăm cel mai bine din propriile greșeli – să ne tragem singuri concluziile?

Intuiția îmi spune că facem asta fiindcă suntem programați să căutăm experiențe formatorii, cărora să le dăm valențe și însemnătăți profunde. Greșelile sunt catalizatori puternici ai procesului nostru de maturizare.

Eu nici până la vârsta de 55 de ani nu mă văd îndreptățit să fac vreun decalog al vieții, dar simt să împărtășesc câte ceva din lecțiile pe care simt că le-am învățat:

  1. Ia-ți timp suficient și încrede-te în date cel puțin la fel de mult ca în simțuri;
  2. Consultă un mentor, un prieten – o perspectivă diferită te poate ajuta să te reorientezi;
  3. Învață să spui nu atunci când trebuie – ține cont de tine, de resursele și disponibilitatea ta;
  4. Construiește reziliență: fizică, emoțională, financiară – te va ajuta să învingi momente de cumpănă peste care nu credeai că ai fi putut trece;
  5. Există întotdeauna situații mai grele, ai o atitudine optimistă și taoistă - undeva este și un bine;
  6. Asumă-ți greșelile și acceptă-ți limitele - nu întâmplător cel mai bine învățăm din greșeli si nu întâmplător ale noastre personale sunt favoritele;
  7. Alege să accepți și să înțelegi greșelile tale pentru a deveni mai bun. Nu-ți evita, neglija sau uita greșelile - sunt foarte valoroase;
  8. Ia-ți timp pentru a reflecta și a analiza detalii, invită un prieten mai realist la acest proces - gândește-te ce s-a întâmplat mai exact, ce-ai fi putut face diferit și ce îți poți lua pozitiv din asta.
  9. Vorbește cu tine și cu ceilalți despre greșelile tale deschis și autentic – doar conștientizând poți să acționezi mai bine pe viitor;
  10. Înțelege unde și de ce ai greșit și fă un plan pentru viață – vei descoperi că experiențele personale sunt cel mai bun ghid de care te-ai putea ajuta.

În cele din urmă, greșelile sunt inerente procesului de învățare. Sunt unele greșeli vitale, altele mai mici, iar noi suntem interesați să le depășim deopotrivă. Ceea ce nu primim ca și dotare este poate capacitatea de a extrage atâtea lucruri bune din ele. Importantă este atitudinea pe care o avem în fața obstacolelor și a pierderilor, pentru că ne definește mult mai puternic decât ne place nouă să credem.

Sunt absolut sigur că toți cei care tocmai au făcut greșeli și cei care le vor face și-și vor aminti articolul au să-mi tragă o înjurătură, dar sper că tot ei îmi vor da dreptate peste ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cel mai bun exemplu de fractură logică:
    1. “Nu există niciodată greșeli”
    2. “Cel mai bine învățăm din propriile greșeli”
    3. “Asumă-ți greșelile”
    Din 1 și 2 rezultă că niciodată nu învățăm nimic.
    Iar din 1 și 3 rezultă că niciodată să nu îți asumi nimic.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult