Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În România se moare în spitale din cauza incompetenței și proastei organizări. Iar pentru asta cineva trebuie să-și asume răspunderea

Pat de spital

Foto: Getty Images

Când lucram la CFR ni se spunea totdeauna că suntem a doua armată a țării. Era un regim aproape militarizat, se dădeau ordine, se executau, controale peste controale, note de relații, sancțiuni, disciplină. Știam deja sistemul ăsta încă de pe vremea armatei obligatorii. Ca să poți conduce într-o astfel de structură e nevoie e o foarte bună pregătire, iar experiența reprezintă un argument în a te impune. Un conducător trebuie să jongleze inteligent cu sistemul de pedepse și recompense. Nu poate să exagereze cu măsurile drastice cum nu poate să lase lucrurile să-i scape din mână. Disciplina în muncă este esențială și ea asigură transmiterea dispozițiilor eficient până la ultimul salariat. Ierarhia strictă face în așa fel încât să nu fie nevoie ca șeful unității să se ducă în fiecare punct de lucru să se asigure că lucrurile merg bine. Toate sarcinile de serviciu erau tratate cu multă seriozitate, nu se iroseau cuvinte multe cu explicații inutile, nu era loc de glume și ironii ieftine.

Ceea ce vedem noi astăzi în sistemul de sănătate este disoluția unui angrenaj care nu mai funcționează. Calitățile unui conducător de ONG nu sunt sub nicio formă compatibile cu cele ale unui conducător al sănătății publice din România. Lucrurile trebuie să fie foarte riguroase și serioase, nu este nevoie de niciun fel de înflorituri specifice campaniilor de PR, în spitale este vorba despre viață și moarte, nu încape nicio nuanță. Tot aud că nu s-a comunicat bine, că nu s-a comunicat la timp, că nu s-a citit bine o foaie. Cum poate cineva să ascundă prin orice tehnică de PR că au murit trei oameni sufocați într-un spital public? Cum se pot ascunde incendiile din spitale printr-un comunicat de presă? 

 Asta numai în cazul în care cetățenii nu mai înțeleg limba română și nu mai înțeleg diferența între viață și moarte. Senzația mea este că nimeni nu mai controlează nimic, ministrul și-a delegat atribuțiile tocmai pentru a se descărca de răspundere. Fiecare se descurcă cum poate, cu ce are, la fața locului.

Am înțeles că există o luptă cu mafia din sănătate. Nu am văzut lupta asta, în schimb am văzut un sistem de sănătate în colaps. La Transporturi am văzut lupta cu mafia, am auzit argumentele, am apreciat fermitatea și hotărârea. Nu-mi doresc decât să continue. Domnul Vlad Voiculescu, din păcate, este total nepotrivit pentru o răspundere atât de mare, e prea moale, e lipsit de determinare, de rigoare. În situația de astăzi la acest minister e nevoie de cineva extrem de ferm, rigid, cu riscul de a pierde la imaginea de „băiat de treabă”. Este cu totul și cu totul o altă situație decât atunci când strângi niște ajutoare și le distribui într-o mai mică sau mai mare măsură. Nici calitatea de a fi anti-pesedist nu te face un om mai competent. Nici dacă îl înjuri pe Dragnea și oamenii lui nu te face automat un om mai deștept.

Sunt oameni care gândesc simplist, binar, zero sau unu. Dacă astăzi atac puterea înseamnă că sunt pesedist. Nimic mai fals, îmi doresc ca toți miniștrii incompetenți și hoți din guvernările anterioare să plătescă pe măsură după faptele lor. Nu apreciez partidul care i-a susținut, dar asta nu înseamnă că nu văd realitatea. Iar realitatea este că astăzi în România se moare în spitale din cauza incompetenței și proastei organizări. Iar pentru acest lucru cineva trebuie să-și asume răspunderea, pentru că din păcate noi nu ne permitem să facem calificări la locul de muncă, nu mai avem timp.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ”Am înțeles că există o luptă cu mafia din sănătate. Nu am văzut lupta asta,” Bine zis, pentru că asta nu este la vedere. Dar problema răspunderii este tipică unei gândiri socialiste, ”să tragem la răspundere”, care trebuie depășite. Nu asta este problema. Dacă ne lăudăm că știm care sunt problemele, nu de răspundere avem nevoie, ci de o echipă care să pună în aplicare un program de management al schimbării, de o reformă reală, care să scoată sănătatea din mâinile unui GIO, dacă termenul de mafie nu ne place. Altfel problemele vor persista, vom schimba miniștri ai sănătății la infinit, cineva va răspundere tot la infinit și nu ne mai facem bine niciodată. Întreabă oamenii din sistem, lasă televizorul.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Nici o problema. Noul ministru interimar, dl .Catu, va pune la punct tot sistemul sanitar in cateva zile. Partidul "performanta" lucreaza. Ei sunt cei mai buni si cei mai performanti, numai ca nu au fost lasati de USRPlus sa isi demonstreze capacitatea si anul acesta, respectiv achizitiile Unifarm, dl. Tatar si mai ales strategul neamului dl. Orban.
  • Like 0
 • In Romania , ca oriunde, se mai si moare, In spitale mai ales fiindca acestea sunt niște puncte de concentrare, nu va gândiți la lagăre cum vor unii (un sens alterat) : Aici, in spitale se concentrează boala, suferința organica si psihica, din păcate la miel din ce in ce mai mare, proporțional cu gradul de competenta medicala IN SENS CURATIV, nu si preventiv (din păcate). Aici ajung cei la care vitaminele, ceaiurile, plasturii, apa cu zahar, Algocalminul (blamabil si interzis in ale tari ), Aspirina, nu mai ajung sa aline o suferință prea veche si grava ca sa fie "dusa pe picioare". In spital se concentrează boala si uneori si murdăria omeneasca pestilențială (in sensul cel mai propriu: al depărtării de apa si săpun).. Pentru toate astea sunt mereu blamați cei care se afla in imediata apropiere a patului care uneori premerge sicriului: MEDICII (incompetenți, criminali, șpăgari, insensibili, nepăsători.......) Exprimări de felul: " Era sănătos tun, un munte de om până sa ajungă la spital, la medicul "X" iar in câteva zile, ore, a ajuns sa moara (a fost lăsat sa moara)" Dau bine in presa de scandal, cresc audienta pe fenomenul "gura casca" si alimentează perdelele de fum ale anchetelor si inspecțiilor care abat atenția de la esența fenomenului (anchetele le fac chiar cei care conduc si profita de breșele prin care fondurile destinate sistemului sanitar se scurg "acolo unde trebuie..." Miraculos, breșele devin invizibile iar " malpraxis-ul devine strigător la cer" . Vulgul exulta !!!! : "A fost pedepsit ticălosul"...... MEDICUL E ACARUL PAUN (împreună cu celelalte cadre medicale)
  El medicul care lupta din răsputeri cu moartea devine principalul vinovat pentru ca:
  - Nu era suficient pregătit (spitalele nu au biblioteci, abonamente, nu finanțează participări la congrese nu dau concedii de studiu dacit cu maxima zgârcenie) *
  - Era leneș, dormea.... Citi medici au murit (burnout)
  - Nu primise "dreptul" sau era insuficient
  - Nu recursese la minunatul tratament de care orice gospodina auzise.
  - Nu știa ce să facă cu aparatura minunată din dotare (de mulți ani nu se aduc
  noutăți ci vechituri scumpe contra comisioane )
  - Nu respectase cine știe ce protocol (avocații bine subvenționați pentru procese
  de malpraxix. știu bine).
  - Administrase un medicament pentru experimente subvenționate (pharma).
  etc..............
  Toata lumea se liniștește:
  - Instanțele condamnă
  - Familiile primesc despăgubiri (inclusiv morale ) grase (o parte merg la avocati)
  - Aparatul conțopist e nevinovat si își vede de acumulări discrete
  - Societățile de asigurare percep prime obligatorii de asigurări malpraxis si nu
  plătesc aproape nimic niciodată.
  - Oamenii sunt îndemnați să nu mai apeleze la medici, eventual nici la spitale dubioase. Se desfășoară campanii publicitare pentru leacuri minune botezate "suplimente alimentare". Se ridică ode in presă "medicinei alternative".
  - Medicina noastră e deviată spre actul curativ (urgent si necesar dealtfel) si nu mai e timp sau bani pentru medicina preventivă care in ochii populației este un fel de "Cenușăreasă marginala "

  Mai sunt enorm de multe de scris. Sunt la un final de cariera in care "am fost folosit" la cel mult 40% din capacitate.
  Sistemul nostru sanitar nu trebuie reformat !!! El trebuie dărâmat si reconstruit altfel de la ZERO. O zdreanță nu poate fi cârpită ca să arate nouă, trebuie o haină complect nouă dar există o "mafie a cârpacilor" prosperă: puternică, extrem de rezistentă si cinică.
  Dr . Gheorghe Pleșea
  • Like 0
 • Primarul capitalei inca nu a dat drept de semnaturaviceprimarului imputernicit cu sanatatea pe Bucuresti. Dupa 100 de zile, fara nici o justificare, in conditiile in care au fost atatea probleme la spitale care tin de primarie.
  Cand o sa terminati sa scrieti cate 10 odata despre un subiect pe care-l toaca toata lumea, poate va aplecati si catre alte subiecte, mai putin facile dar la fel de importante.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult