Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În statistici, Tecuci a avut de 50 de ori mai mulți turiști decât Vama Veche. De 1 Mai, în stațiunea de pe litoral s-au cazat oficial doar 32 de persoane

Turism pe litoral

Foto: Funky Travel

Raportarea este realizată de Institutul Național de Statistică pentru luna mai 2019

Soarele blând de februarie și telefoanele insistente ale prietenilor din București, care mă întreabă ce pot face în această perioadă la malul mării, m-au împins din nou spre datele despre turism pe care le furnizează Institutul Național de Statistică. Chiar dacă suntem abia în februarie, mulți tineri își programează de acum vacanța pentru 1 Mai și în special la Vama Veche. La o simpla căutare pe booking.com, observ că peste 120 de proprietăți oferă spații de cazare în această stațiune de interes național, iar multe dintre locuri sunt ocupate în proporție de 90%. Parcă și văd aleea principală din Vamă aglomerată ca stația de metrou din Pipera, iar mii de tineri frumoși și liberi își cântă libertatea. O libertate nefiscalizată!

32 de turiști s-au cazat oficial la Vama Veche în toată luna mai a anului trecut

Să ajungem la lucruri serioase! Încerc să-mi dau seama daca valurile de turiști din Vama Veche apar oficial și în statisticile celor de la INS. Am mai scris despre datele oferite de statisticieni pe care inclusiv industria HORECA le critică pentru că sunt ireale și că de fapt numărul total de turiști este cu cel puțin 20% mai mare față de cel raportat oficial. Stațiunile Vama Veche și 2 Mai sunt în grija Primăriei Limanu, iar raportarea la INS oferă date despre numărul de turiști din această comună. Și acum zic să citiți cu voce tare că poate sunteți unul dintre cei cărora le ies banii din portofel sau de pe card în minivacanța de 1 Mai la Vama Veche. Doar 32 (treizecisidoi) de turiști s-au cazat anul trecut de 1 Mai în stațiunea libertății sau în Paradisul Fiscal Vama Veche. Restul au dormit sub cerul liber, fie la vecinii bulgari sau în pensiuni/hoteluri/vile care nu declară turiști. Parcă ultimul scenariu este cel mai real!


Cine câștigă din acest turism la negru: doar proprietarii acestor case în care uneori nu se asigură nici măcar un minim de condiții! Cine pierde : în primul rând turistul frumos și liber care se duce la Vama Veche. Să explic de ce pierde tocmai turistul care se bucură pentru moment că a găsit un tarif cu 10-20% mai ieftin față de cel de la o pensiune sau un hotel clasificat. Păi banii nefiscalizați nu ajung în taxe și impozite și de aici nu există bani pentru infrastructură. Să vă aduc aminte că la Vama Veche nu există asfalt, trotuare sau rețea de canalizare! Poate că anul acesta înainte să mergeți în vacanță la Vama Veche răspundeți la această întrebare: Vreau o țară ca afară sau mă complac atunci când am un interes ?

Tecuci vs Vama Veche! Tecuci câștigă

Am continuat să descos cifrele de pe Institutul Național de Statistică și am ales la întâmplare localitatea Tecuci, din județul Galați. Am vrut să văd câți turiști români ajung la Tecuci și dacă asezarea din Galați poate concura cu vestita Vama Veche. Surpriză! La Tecuci, în luna mai a anului 2019 au fost înregistrați oficial 1630 de turiști.

Spectacol organizat de Primăria Tecuci

Dacă nu știai nimic despre Tecuci, iată ce zice Wikipedia. „Pe glob, la intersecția paralelei 45°51’06” latitudine nordică cu meridianul 27°25’56” longitudine estică, se stabilește poziția matematică unică a municipiului Tecuci, la Nord de Ecuator și la Est de primul meridian, în al treilea fus orar. Geografic, municipiul Tecuci se află așezat aproape de limita sudică a Colinelor Tutovei (14 km), la contactul cu Piemontul Poiana-Nicorești, ambele subunități ale Podișului Moldovei, la cofluența râului Bârlad cu pâraul Tecucel, aproape de valea Siretului (10 km), în cuprinsul câmpiei de terase care poartâ numele orașului, Câmpia Tecuciului”.

Obiective turistice în Tecuci

Biserica Sfântul Gheorghe din Tecuci – construită în perioada 1938-1962 și considerată a fi „catedrala orașului”.

Parcul CentralCentru Folcloric Tecuci

Muzeul Mixt Tecuci – (paleontologie și arheologie)

„Statuia Cercetașului”(1916-1919);”

Monumentul Eroilor Ceferiști” (1916-1918);

„Obeliscul din Cimitirul Eroilor”


Articol de Adrian Gorpin. Textul a fost publicat inițial pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Vreau o tara ca afara, dar nu pe banii mei. Altii sa plateasca ca eu sa ma bucur, dar bineinteles fara sa contribui.
    Aceasta este mentalitatea vajnicului popor roman.
    In rest concedii placute pe extraordinarul, nemaipomenitul si unicul litoral romanesc.
    • Like 3
  • In nici un comentariu nu se simte deranjul fata de imensa coruptie, hotie si evaziune fiscala. Acest cancer a patruns adanc in societatea romaneasca si nu poate fi eradicat decat prin extirpare totala a autoitatii statului roman. Eventual prin disparitie completa..
    • Like 3
    • @ Mircea Popa
      Nume check icon
      Nu are cum sa deranjeze cand coruptia in Romania este un mod de viata, activ sau pasiv, atat in sistemul de stat cat si ca persoane sau firme private. Atata timp cat marea majoritate a populatie tolereaza astfel de activitati de coruptie nu se va schimba nimic.

      • Like 3
  • Nu cred ca e problema la proprietarii care sigur platesc taxe in forma de inchiriere camere in scop turistic

    https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/NormeTuristice2019/Constanta_NT_2019.pdf

    Problema e zic eu INS care culege date doar pe baza fiselor de anuntare a sosirilor turistilor sau le culege prost.

    Chiar crezi ca Club Dor cu 99 de camere sau Hotel Elektra cu 25 de camere nu au fiscalizat nici o camera/noapte?
    Conteaza ce se plateste si se depune la finante nu ce raporteaza INS. Pana atunci articolul e cam zero..


    • Like 1
    • @ Filip Lepuș
      Delia MC Delia MC check icon
      Da, e nul și neavenit. Dar Bazart, Madera, Golden Sea, Amfora, pline non-stop în sezon etc, etc? Sunt pe Booking, nu cred că au curajul să nu declare/ fiscalizeze. Da, sunt localnici care închiriază camere dar nici așa. Nu stie stânga ce face dreapta, nimic nou.
      • Like 0
  • andrei andrei check icon
    De unde expresia "tineri frumoși și liberi"? Ce înseamnă.?
    • Like 0
    • @ andrei
      Nume check icon
      Nu inseamna nimic. Este o gaselnita de marketing
      • Like 1
    • @ Nume
      Delia MC Delia MC check icon
      Nici măcar nu-i corect, tinerii frumoși și liberi au fost exilați spre Cherhana, stau la cort prin curți iar mulți nici nu mai sunt tineri, sau merg în alte părți. La Vamă sunt în mare parte cei care se prefac a fi așa.
      • Like 0
    • @ andrei
      check icon
      E o sintagma a urii scornita de pensionarii pesedisti care din fericire nu mai au mult. Daaaaaaaaaaaa, Doaaaaaaaaamneeeeeeeeeeeeee!
      • Like 0
  • Funky-ule doar titlu a fost fun, mă rog.. am o bănuială că cineva dorește popularizarea Tecuciului...
    • Like 0
  • Dan Doi check icon
    Nu pot sa zic ca ma ingrijoreaza foarte tare... Pe de o parte localnicii din Vama Veche ar trebui sa aiba si ei un beneficiu pentru ca, pana la urma, locul lor, satul unde traiesc, are parte de prea mult zgomot si agitatie 4 luni dintr-un an. Unde mai pui si felul in care s-a modificat locul. Eu, as prefera sa-i dau banii unui localnic decat unui proprietar de hotel cu patru etaje. Stiu, si localnicii ar putea teoretic sa intre in legalitate iar numarul oficial de turisti sugereaza ca nici hotelurile mari nu ar lucra tocmai legal. Pentru cei mai saraci ar fi probabil prea greu. Cat despre infrastructua, Vama Veche nu e cautata pentru ca are infrastructura. Poate dimpotriva..
    • Like 2
  • Nu este treaba turistului sa verifice daca unitatea este autorizata. Nici nu ar avea cum, pentru ca statul roman nu face foarte usoara verificarea asta (numele pensiunii poate fi diferit de numele firmei care are licenta, etc).

    Este treaba autoritatii locale sa isi mareasca baza de fiscalizare. Crezi ca primarul din Limanu nu stie ca sunt pensiuni neautorizate? Nu stie ca are cladiri peste inaltimea admisa? Nu stie ca are shaormerii insalubre? E mai simplu sa isi ia procentul si sa inchida ochii decat sa ia frumos la pas pensiunile pe 30 aprilie si sa verifice casele de marcat.

    Nu e treaba mea sa verific ca autobuzul in care ma urc respecta normele de poluare si are ITP-ul facut. E treaba autoritatilor.
    Nu e treaba mea sa verific ca pensiunea e autorizata. cel mult e treaba mea sa cer bonul fiscal la final. Dar n-am de unde sti, in februarie cand fac rezervarea, ca aia sunt autorizati/fiscalizati sau nu.
    • Like 1
  • Meh, nu e ca si cand statul face ceva util cu banii fiscalizati, isi fac ei intre ei vile isi cumpara masini, telefoane de ultima generatie etc. . Schimba puterea intre partide ca sa pape toti banii nostri, asa ca dpmdvd este mai bine ca banii aia sa ramana la proprietarii vilelor, ca poate fac si ei ceva in viata asta nu doar politicienii si mai mult ca sigur investesc in fose septice si cele necesare pentru a crea conditii. Vrem o tara ca in afara dar conducerea tarii nu este demna de taxele noastre platesc super mult la CAS ca sa fiu luat la misto prin spitale. Nu ma intelege gresit, eram si eu pe mentalitatea ta candva, dar am vazut realitatea din tara asta si am incetat sa sper la ceva.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult