Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De Paști și 1 Mai, două ginuri şi două ape plate în Vama Veche au costat mai mult decât în cluburile cu artificii din Mamaia

Libertatea la Vama Veche

Hotelierii şi proprietarii de apartamente de vacanţă din Mamaia nu sunt bucuroşi atunci când vacanţa de Paşte se lipeşte cu cea de 1 Mai. Ştiu că poate sună ciudat, dar acesta este adevărul! Înseamnă multe nopţi de cazare, plus pierderea a mii de turişti pentru care sărbătoarea de Paşte este sinonimă cu clipele petrecute în familie, linişte şi odihnă.

Şi totuşi de ce în Mamaia au fost înregistraţi oficial zeci de mii de turişti, iar la Vama Veche weekendul a trecut cu baruri închise, pensiuni cu camere goale şi câtiva turişti care admirau răsăritul.


Niciodată în Mamaia nu închiriai o cameră la un hotel de cinci stele cu mai puţin de 100 de euro

Strategia a fost simplă şi presupun că este pentru prima dată când cei mai mulţi hotelieri şi proprietari de apartamente de vacanţă au decis împreună să coboare preţurile. Da! Au mers mai mult pe volum şi pe profit mai mic şi nu invers, cum făceau an de an. Să vă dau un exemplu! Vineri seară m-am întâlnit cu managerul celui mai căutat hotel din Mamaia (cel mai scump apartament a fost 1500 de euro pentru o singură noapte), dar şi cu reprezentantul clubului unde roabele cu şampanii, vinuri şi artificii fac turul reţelelor virtuale. Amândoi au recunoscut că anul acesta nu au forţat nota: preţurile sunt identice sau chiar puţin mai mici faţă de cele anul trecut. Şi clubul, dar şi hotelul au fost pline ochi!


Au fost unii hotelieri care nu au agreat această politică de preţuri şi au pierdut. Vineri seara încercau să umple camerele hotelului de cinci stele cu turişti dispuşi să plătească mai puţin de 100 de euro/noapte. Pină la jumătatea lunii aprilie cereau pe aceeaşi cameră 275 de euro pe noapte. Acum au rămas cu ele goale.

Mergem spre cei care au apartamente de vacanţă de închiriat: 100 de euro/noapte a fost preţul mediu al unei nopţi de cazare. Cu 50 de euro mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, dar cu pachete de patru sau cinci nopţi de cazare şi nu cu două cum a fost anul trecut. Vă reamintesc un avantaj al apartamentului de vacanţă: se pot caza patru persoane în acelaşi timp.

Să vorbim puţin de preţurile din localurile din Mamaia. Poate că imaginile cu notele de plată de peste 3000 de lei se tot plimbă virtual, dar cei mai mulţi petrecăreţi au un buget de 200 de lei pe noapte.

 Să nu credeţi că cei mai mulţi dintre clienţi plătesc şampanii cu artificii! De exemplu, cel mai comandat cocktail este ginul tonic, iar la cluburile din Mamaia costă între 30 şi 35 de lei.

Am pus aici o fotografie cu meniul de băuturi din localul cu roabe şi artificii ca să pot face o paralelă cu Vama Veche.

Cât costă cazarea la Vama Veche

Hai să ajungem şi în sudul litoralului. Vineri, sâmbătă şi duminică, Vama a fost mai mult goală. Degeaba s-au deschis terasele şi cluburile încă de sămbătă seară: au costat mai mult angajaţii din acea noapte decât au fost încasările. De luni, Vama a început să se trezească uşor la viaţă, dar s-a umplut de treninguri. Aceasta este descrierea pe care mi-a făcut-o o domnişoară care iubeşte Vama Veche. Poate că din cauza acestor treninguri venite doar pentru o poză au apărut şi astfel de anunţuri.

Oricât de multe treninguri s-ar plimba pentru o fotografie pe plaja din Vama Veche şi oricât de prost ar fi înţeleasă libertatea atunci când alegi să-ţi parchezi maşina pe nisipul fin din Vamă, turiştii au fost speriaţi de preţurile din staţiune.

Să vedem de exemplu cât costă două ginuri tonice şi două ape plate în cluburile din Mamaia şi Vama Veche. În nordul litoralului, la cluburile cu artificii pentru comanda de mai sus s-a plătit 90 de lei. Pentru aceleaşi produse, în Vama Veche, turiştii au achitat 110 lei.

Să facem aceeaşi analiză şi la cazare. O noapte la un hotel de trei stele din Mamaia a fost 230 de lei cu mic dejun inclus. În sudul litoralului, la Vama Veche, pentru aceleaşi condiţii turiştii au achitat în medie 320 de lei. Şi atunci vă întreb: de ce să plăteşti cu 100 de lei mai mult pentru o cameră într-o staţiune fără drumuri, fără locuri de parcare şi fără sistem de canalizare.

Oare greşesc când spun că sentimentul libertăţii este doar un produs de marketing vândut mai scump în Vama Veche ?

Articol publicat pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E o vorba la romani: nu e prost ala care cere, ci ala care da. Daca atat au inteles ei despre distractia de Paste/1 Mai, de ani de zile sa plateasca bani grei ca sa stea la cort pe o bucata de plaja care e la fel pe toata coasta Marii Negre, isi merita soarta, sunt si alte locuri atat in Romania cat si in lume unde exista soare, plaje, etc. Pana nu scoti capul din cutie...
    • Like 0
  • Vama veche o fi fost interesantă în anii '80 și începutul anilor' 90 dar acum e o mizerie ,, cool".
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Problema e pusă din capul locului greșit. Nu as sta niciodată la Vamă la hotel de 3 stele. Iar la Mamaia...niciodată.
    Hotelierii și proprietarii de restaurante din Vamă s-au trezit cu găina cu ouă de aur în curte dar au forțat găina să dea ouă până aproape au omorât-o. Locul e frumos dar a devenit prea comercial. Exact un astfel de afiș era acum 2 ani la Stuf. Și că să fie siguri că se respectă strict (partea cu băutura din alte părți ) au pus un...GARDIAN ce se fâțâia în uniformă (!) pătruns de importanța muncii lui. Am luat bere de la ei dar aveam un covrig amărât...crimă capitală, ce credeți? Ne-a făcut vânt!
    Sau problema e foarte bine pusă. Dacă cei din Mamaia s-au trezit și oferă prețuri bune, foarte bine. Le urez un sejur plăcut și...e bine așa. Vama să rămână a vamaioților, a celor ce gustă libertatea, mă rog, cât a mai rămas din ea. Celor care vin la Vamă ca la zoo, să meargă la Mamaia sau unde vor, lumea e mare!
    • Like 0
  • Vama veche a ajuns o mizerie de...plaja...sa vii acolo la cort, cu un rucsac plin de alcool, sa-ti faci nevoile pe plaja sau in mare si cica sa socializezi, eventual ceva nudism..De locuri de parcare nu se poate vorbi...VV a ajuns mizeria statiunilor romanesti...
    • Like 4
  • check icon
    Uite cum s-a distrus o zonă plăcută a litoralului, Vama Veche) din cauza turismului deșănțat, agresiv și prost înțeles. În unele țări care se respectă, pentru a se păstra pitorescul zonal, turismul a fost limitat drastic din toate punctele de vedere și au câștigat în final, culmea. La noi, aproape pe tot litoralul s-a construit haotic, mult și prost, rezultând un Ferentexas general de prost gust și scump pe deasupra.Așa zișii dezvoltatori imobiliari, vezi șmecherii locali și mafia imobiliară, au mituit din greu primarii și politicienii locali a.î. să-și poată facă de cap nestingheriți, reușind astfel să transforme litoralul românesc într-un Harlem local oribil la toate aspectele, super aglomerat de blocuri și hoteluri kitchioase care fac aglomerațiile de blocuri ceaușiste muncitorești să pară cartiere rezidențiale aerisite de top în raport cu acestea , mai rău ca într-o țară bananieră. De altfel, multe zone turistice din țară au fost distruse la propriu de turismul sălbatic românesc. Ne merităm soarta.
    • Like 1
  • Ce va mai place Mamaia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon