Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În studenție au vândut ulei și miere cu rucsacul în spate, apoi și-au deschis propria băcănie. „Știm ce e gustul și mai știm că dacă strângi o felie de parizer în mână, nu trebuie să curgă apa”. Republica antreprenorilor

Băcănie -

Cu un Opel Astra au deschis trei băcănii. Așa a ajuns uleiul de Gologanu Vrancea la București, așa s-au cărat sacii de ciment pentru viitoarele amenajări de magazine și tot cu aceeași mașină au bătut Capitala trei tineri în căutare de spații de închiriat. Opelului i s-a spus Gramobil, iar foștii proprietari ai mașinii – Ionuț, Ștefania și Crina - o vorbesc și astăzi de bine pentru că e parte din istoria lor de antreprenori.

Doi frați dintr-un sat din Vrancea, Ionuț și Ștefania Grama, sunt proprietarii lanțului de băcănii Gramador. În afacere este și Crina, soția lui Ionuț, iar împreună gestionează trei locații, o echipă și peste o mie de produse aflate la vânzare. În pandemie au deschis două băcănii cu bani împrumutați și multă muncă. Modelul li s-a transmis genetic, de acasă, unde părinții Grama, apicultori, îngrijesc trei sute de familii de albine și au o fabrică de ulei. „Am crescut cu ei și muncim de când ne știm”, spune Ștefania Grama, cea care în studenție, la fel ca fratele ei, Ionuț, a vândut uleiul și mierea de la Gologanu cu rucsacul. Din ușă în ușă.

Împrumut de la bancă în pandemie

Ștefania are 26 de ani, iar Ionuț, 31. Sunt absolvenți ai Universității de Științe Agricole de la București, ingineri specializați în tehnologia produselor agricole și în controlul produselor alimentare. La fel este și Crina, soția lui Ionuț și colega din liceu a Ștefaniei. În plină criză sanitară, fetele își pregăteau examenul de licență, iar Ionuț lucra în Horeca.

Fără bani la ciorap și doar cu un vis mai vechi, Ionuț Grama a făcut un credit de nevoi personale în primăvara lui 2020, iar banii (10.000 de euro) i-a investit în deschiderea unei băcănii. Prima din lanț, pe Calea Griviței.

S-au folosit de rețeaua de distribuție pe care o aveau deja, de pe vremea când căutau în puținele prăvălii bucureștene spații de desfacere pentru mierea și uleiul de acasă. „Targetul nostru erau băcăniile”, povestește Ștefania, „și asta pentru că ne plăcea genul acesta de business și atitudinea caldă versus ceea ce întâlnești în retail”.

Așa că frații au început încă din facultate să se intereseze de spații de închiriat. Când l-au găsit pe cel din Grivița l-au luat și au muncit cot la cot cu zidarii pentru renovare și amenajare. Au cărat sacii de ciment cu Opelul cu care au mers la fiecare negociere, iar echipa de muncitori au adus-o de la Gologanu, de acasă. 

8 din 10 clienți îți spun că nu o să reușești

Pe 13 august au deschis magazinul și timp de două luni, zi de zi, Ionuț, Ștefania și Crina au stat la vânzare. „Primele luni sunt grele”, spune Crina, „pentru că sunt luni de hate. Nu poți angaja un om ca să lucreze pentru că îl afectezi emoțional când ai clienți care îți vin în băcănie și îți spun: Nu o să reușești. Nu o să-ți meargă. Din 10 clienți, opt au mesajul ăsta. Zi de zi”.

Băcănia a mers și a coagulat în jurul ei o comunitate. Clienții îi susțin și mare parte dintre ei vin zi de zi să cumpere câte ceva, spun tinerii. Așa că un an mai târziu au mai deschis o băcănie, pe Câmpia Libertății. Au stat din nou la vânzare și și-au păstrat salutul și formula de mulțumire adresată celor care le trec pragul: „Sărut-mâna”.

De ce? „E salutul nostru de acasă, așa am fost educați”, explică Ionuț Grama. „Sărut-mâna spui mamei, bunicii, nașei, omului care îți face un bine, ori aici noi ne ridicăm unii pe alții”.

Se concentrează nu doar pe politețe, ci și pe „gustul de acasă”, pentru că frații Grama asta și-au propus: să le ofere consumatorilor români produse de calitate. „Gustul nu ai cum să îl păcălești. E norocul nostru că am crescut la țară. Plus șase ani de facultate. Știm ce e gustul, știm cum se face brânza, și mai știm că dacă strângi o felie de parizer în mână, nu trebuie să curgă apa”, spune Crina. „Testăm produsele și mâncăm înainte de a le aduce în băcănii”, completează soțul ei, Ionuț Grama: „Avem grijă la etichetă. Să nu conțină E-uri”. Totul provine de la producătorii mici, iar adaos-urile comerciale sunt scăzute, chiar și de 10% la ouă.

Când au început creșterile de prețuri, „era ziua și scumpirea”, spune Ștefania. „Simțeam la fiecare produs cum creștea prețul cu 5-6 lei pe zi. Ne-am temut că ne pierdem clienții și nu era etic să scumpim și noi la raft”.

„Eșecul e încă proaspăt și doare”

Businessul l-au crescut împreună, în trei, cu susținere emoțională și hotărâri care se iau doar în unanimitate. Au învățat să-și trăiască reușitele, dar și să-și gestioneze eșecul, chiar dacă „încă e proaspăt și doare”. Vorbesc despre el și îl pun tot la lecții învățate.

În octombrie 2022 au deschis o a treia băcănie, în Tineretului și și-au păstrat standardele: fără marketing mincinos, cu politețe și cu gust bun. Anul acesta însă le-a adus o asociere și o nouă băcănie, în sectorul 3. „A fost cea mai frumoasă locație a noastră”, își amintește Crina. „Aveam chiar și vitralii la ferestre”. Asocierea nu a funcționat însă și a reprezentat pentru tinerii Grama o gaură de 100.000 de lei. Net. Cu chiria pentru spațiu, pentru stocuri, salarii și utilaje. Norocul lor a fost că parte din marfă a putut fi rapid redistribuită în băcăniile existente, așa că, deocamdată, Ionuț, Ștefania și Crina nu mai iau în calcul asocierile și nici francizarea afacerii. „E un business de familie și așa va rămâne”, spune acesta.

La fiecare deschidere de magazin, părinții le sunt alături. Se lasă cu lacrimi, spune Ștefania. „Ne susțin moral, emoțional și psihic”.

Lecțiile antreprenoriatului: salariile și taxele se plătesc

Băcăniile Gramador înseamnă astăzi trei locații, peste o mie de produse provenite de la micii producători și o echipă de 12 oameni. Compania a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 5,3 milioane de lei net. „Nu am dat oameni afară, iar salariile nu întârzie nici măcar o zi”, spune Crina Grama. „Nu ai cum să te numești antreprenor dacă nu îți plătești angajații.

E o lecție de la părinții noștri”, completează Ștefania. „N-au întârziat salariile în 30 de ani, iar statul e plătit mereu”.

„Să depășim așteptările clientului” e filozofia după care se ghidează antreprenorii Grama: „pentru că doar clienții ne-au adus aici”. Sunt prezenți pe social media, dar nu investesc bani în promovare. Doar 3.000 lei au mers în marketing, dar s-au convins că seriozitatea afacerii și servicille oferite sunt cea mai bună recomandare. Pentru că îi place să fotografieze, Ștefania e cea care se ocupă de imagine, iar o altă prietenă face postări, inclusiv pe contul de Tik - Tok.

Tinerii Grama locuiesc în continuare împreună, cu chirie. Au renunțat la Opelul Astra, Gramobilul lor, și și-au păstrat pasiunea: cea de a călători. „Nu suntem supărați că muncim în week-end. Viața e scurtă, așa că ne oferim mici momente de bucurie. Și ne luăm rucsacul în spate”.

Dacă IMM-urile merg bine, România merge bine. Mulțumim IMM-urilor pentru că generează 50% din cifra de afaceri a firmelor din România. Republica vă poartă într-o călătorie în lumea celor care mișcă România prin inițiativă, curaj și multă muncă.

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • perplex check icon
    Este stupid sa fiu dat afara de pe site-ul bacaniei daca apas "Nu vreau cookies". Alt site care face apologia cookies si nu poate exista fara, lol.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult