Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În timp ce

Cristian Tudor Popescu

Olaf „Cârnat” Scholz i-a telefonat lui Putin și i-a „dat ordin” să-și retragă trupele din Ucraina. La noi, Ilie Bolojan i-a urmat exemplul, făcând un apel către Geoană, Lasconi și Ciucă să se retragă doi în favoarea unuia, cu același rezultat.

D. Trump „a bătut cu pumnul în masă”, „a pus piciorul în prag”, „a luat taurul de coarne”, făcând vorbire că războiul din Ucraina trebuie să înceteze. Mișcat până la lacrimi în zona șezutului, Putin atacă masiv, cu valuri de rachete și drone, obiective civile și energetice de pe teritoriul Ucrainei până la granița cu NATO, pentru a-i ucide pe ucraineni direct și prin frig.

În timp ce

Președintele Argentinei, Javier Milei, țopăie la un chiolhan organizat de D. Trump în Mar-a-Lago cu prilejul numirii ministru al Energiei a împăratului extracției sălbatice de petrol și gaze din America, C. Wright, cel care zice sus și tare despre îmbolnăvirea climei terestre că e „o înșelătorie socialistă”. În anul 2024 s-au înregistrat cele mai multe fenomene meteo devastatoare din istorie. Argentina tocmai s-a retras din Acordul pentru climă de la Paris.

În timp ce

Conferința ONU de la Baku privind distrugerea climei s-a transformat, după victoria lui Trump, într-un iarmaroc planetar al negustorilor de combustibili fosili avându-l ca broker pe gazda Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjan.

În timp ce, propagându-se ca un cancer, trumpismul declanșează toate aceste pusee de nebunie lacomă, se scurg ultimii ani, poate ultimele luni, în care încălzirea globală mai poate fi ținută sub linia roșie de 1,5 grade. La capătul mandatului Trump, va fi cu siguranță prea târziu.

Dar ce ne pasă nouă de toate chestiile astea îndepărtate și cețoase, când avem știrea că M. Ciolacu a făcut covrigi?... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult