Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Înainte să plece, Cioloș lasă „un cadou” pentru frăția milionarilor din contracte IT cu statul

Dezvoltarea sistemelor IT din administrația publică va fi supervizată de un coordonator pentru tehnologia informațiilor, al cărui rol este acela de a coordona investițiile și de a se asigură că sistemele IT comunică între ele, spune, în cadrul unui interviu pentru Republica.ro Dan Nechita, coordonatorul proiectului GovITHub. Totodată, acesta a mai vorbit și despre schimbările legislative care nu mai permit firmelor din IT să dețină codurile sursă ale sistemelor IT ale instituțiilor publice. „Foarte multe coduri sursă mai trebuie recuperate, nu vreau să evităm să spunem ceea ce știm cu toții. În trecut, lucrurile s-au făcut într-un mod de multe ori fraudulos și ilegal. Pe de altă parte, firmele au profitat de lipsa de înțelegere tehnică, de cunoștințe tehnice, a anumitor instituții”, a afirmat el.

Sunt mari probleme cu sistemul cardului de sănătate. De ce credeți că nu există în acest moment o firmă care să asigure mentenanța acestuia?

Nu vreau să intru în detaliile acestea pentru că este dincolo de scopul proiectului GovITHub. Am mai fost întrebat asta. La nivel guvernamental, am realizat încă de la început că România are un potenția enorm de dezvoltare pe zona de IT și de digitalizare. Și atunci am gândit o serie de măsuri, printre care schimbări legislative, printre care consolidarea rolului IT-ului în administrație, atragerea de talente în administrație, inovația și structura de coordonare, despre care probabil că ați auzit, structura coordonatorului pentru tehnologia informației și echipa aferentă. Rolul acestei structuri este de a pune ordine cumva în investițiile făcute de statul român și de a coordona investițiile viitoare, de a analiza utilitatea fiecărei investiții pentru interoperabilitate. Și atunci acolo trebuie luate rând pe rând nu doar subiectul zilei, ci mult mai multe alte probleme care există în legătură cu investițiile care s-au făcut până acum în IT. GovITHub are un alt rol. Rolul GovITHub este de a aduce inovație și de a implica comunitatea în administrație, sunt roluri diferite. Rolul GovITHub este eminamente constructiv, de a încerca să rezolve probleme și de a încerca să construiască platforme pentru cetățeni.

Care este fișa postului coordonatorului pentru tehnologia informației?

Rolul lui este, pe de o parte, să se asigure că investițiile în sisteme IT sunt făcute cu cap, să interconecteze sistemele statului, pentru că, în acest moment, dezvoltarea este insulară, fiecare instituție și-a dezvoltat sistemele proprii, în felul propriu, instituțiile nu comunică între ele, ceea ce perpetuează mai departe birocrația. În loc să fie interconectate, instituțiile își trimit în continuare hârtii pentru a obține niște date care s-ar putea obține foarte ușor digital. Deci să coordoneze investițiile, să coordoneze această interoperabilitate a sistemelor IT și, împreună cu alți decidenți, să contureze viziunea de dezvoltare a guvernării electronice în România și să facă niște pași mai importanți în direcția asta.

Câte coduri sursă mai au de recuperat instituțiile de stat de la diferite firme care s-au ocupat de sistemele IT?

Foarte multe coduri sursă mai trebuie recuperate, nu vreau să evităm să spunem ceea ce știm cu toții. În trecut, lucrurile s-au făcut într-un mod de multe ori fraudulos și ilegal. Pe de altă parte, firmele au profitat de lipsa de înțelegere tehnică, de cunoștințe tehnice, a anumitor instituții, pentru că avem o problemă în a atrage capital uman în structura de stat, atâta vreme cât salariile în piață pentru meseriile legate de digitalizare sunt mult mai mari decât ce putem noi oferi. Profitând de lipsa asta de înțelegere, de multe ori firmele și-au adjudecat și contractul de mentenanță, și captura nu doar a codului sursă, ci și a informațiilor, a bazelor de date care aparțin statului. Sunt realități din care va trebui să învățăm cum să facem lucrurile de acum înainte, în procesul de simplificare, de exemplu. Avem și o prevedere că codurile sursă pentru sisteme dezvoltate de la zero, nu sisteme făcute pe platforme deja existente, să aparțină statului, deci am învățat din ce s-a întâmplat. Sunt sigur că autoritățile competente își vor face treaba și, de câte ori observă o astfel de captură, vor interveni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Mie mi se pare ca se bate cam multa moneda pe acest GovIT. Altceva nu mai e de laudat? Singurul punct "aproape rezolvat"?
    Cam grav sa te recomanzi doar cu un singur proiect ( recunosc, mai mult decat toate generatiile de psd-isti, punr-isti, ald-isti, liberali si alti pradatori de talie mare din jungla Romaniei) si ala suportand riscul de a fi mainte inchis ( treba cu IT-ul e ca- daca" vrea muschiu` " unuia, maine nu merge, poimaine e 'shut down" d ela un virus, peste 3 zile cade serverul, 404...intelegeti ( care intelege) voi;
    Treaba aia cu "ce vroiai sa faca intr-un an...?"o sa fie pe tapet;
    Si- sincer, nu stiu de ce, dar ma asteptam la mai mult; Stiu ca suna nepopular- dar as fi auditat toate procesele din toate institutiile de stat; Si as fi dat afara cel putin jumatate dintre cei care taie frunza la caini; Treaba cu "unemplyment" si cu bomba sociala...sa ma mai scuteasca; Niciodata nu au fost mai multi angajati la stat- chiar si cand era Ceasca president; Numarul de angajati birocratici nu trecea de 200 000 pe tara ( la care- sincer- as mai adauga vreo- inca pe atatia- reprezentanti de partid si de sindicat- care- si ei- taiau frunza la greu- dar mai cu perdea); Acum sunt peste 2 milioane; Sa retinem ca pe vremea aia totul se lucra de pix/creion si la "masina de scris"; Acum printr-un click ....scoatem cele 6 exemplare care trebuie plimbate la 10 ghisee unde sa li se aplice 1000 de vize, dupa ce ti-au cerut pentru a nespe-a oara copie dupa CI si dupa adeverinta de..., dovada ca esti si ca ai , sau ca n-ai ,,,,
    Si uite-asa, in loc sa facem ceva util, tocam banii contribuabililor ( si - eventual- ne mai acordam si pensii consistente, ca doar are prostu` bani )
    • Like 0
    • @
      check icon
      Da, IT-ul are potentialul de a ucide job-uri. Dar aduce eficientizare, si creaza joburi in IT. Pus simplu, cinic, e mai ieftin sa platesti o firma IT foarte bine care sa puna la punct un proces automatizat ce face munca unei armate de functionari. Personal nu cred intr-un departament de development in cadrul guvernului, asta pentru ca statul nu e la fel de eficient ca mediul privat. Cred ca proiectele trebuie facute de firme private, nu de voluntari. Dar trebuie sa fie cineva la Guvern care stie cu ce se mananca IT-ul, si avem Ministerul Comunicatiilor care ar trebui sa acopere partea asta. Si totusi acum ne spun ca sunt baze de date capturate. Aici vorbim de datele cetatenilor? Care sunt in proprietatea mediului privat fara acordul acestora? Daca asta e cazul, ar trebui o ancheta, e foarte grav. Si cineva de la acest Minister, de acum sau din trecut ar trebui sa raspunda pentru asta.
      • Like 1
    • @
      Trexer check icon
      Sper că nu insinuezi că "cineva de la acest Minister[...]ar trebui sa raspunda pentru asta" trebuie să fie singurul de vină. Privatul sau privaţii ăia... ce i-a mâncat în vârful degetelor să fure informaţii vitale, încât să vireze toată vina împotriva Ministerului şi acel "cineva"? Înţelegeţi ce spun? Îmi aduce aminte de cazul Microsoft, numai că acolo, nimeni de la Microsoft nu a fost urmărit, anchetat sau condamnat...
      • Like 0
    • @ Trexer
      check icon
      Din punctul meu de vedere e mai vinovat demnitarul care a luat mita, decat privatul are a dat mita. Eu cu privatul nu am nici un contract, dar cu omul politic am prin votul pe care i l-am dat.
      • Like 0
    • @
      Trexer check icon
      De ce? Dacă privatul nu aprindea fitilul mitei, nu s-ar fi întâmplat nimic.
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    Raluca. Gresesti. Penrtu ca transmiti fara sa filtrezi. Intreaba de glit.
    • Like 0
  • check icon
    In genere, nu prea se mai vinde softul, ci se imprumuta cu licenta. Licenta care iti spune ca nu prea ai voie sa te joci prin cod.
    Dar ce mi se pare grav e ca firmele private au capturat bazele de date. Asta cred ca e si ilegal, daca se confirma.
    • Like 1
    • @
      Valentin check icon
      La open source parcă ai voie. Ştiu că există o comunitate întreagă care îmbunătăţeşte softul.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Si totusi solutiile serioase nu prea sunt open source. Cere-i codul lui Oracle, sau lui Microsoft. IT-ul se plateste, si nu platesti doar produsul, ci si intretinerea. Asa functioneaza piata. Si sincer, merita, pentru ca eficientizarea duca la reduceri de costuri ce acopera cu mult aceste cheltuieli. Desigur, daca se face serios. Acum e un avant, dar oamenii astia vor renunta pentru oferte mai bune. Nu cred ca e ok ca ne bazam pe bunvointa si dorinta de schimbare a unor oameni, trebuie legi, si trebuie contracte cu firme specializate. Problema nu e ca s-au facut contracte cu firmele lui Ghita, foarte bine ca s-au facut, firma autohtona, problema e ca trebuie sa stii ce cumperi, si sa controlezi produsul, sa tii firmele private responsabile pentru calitatea produsului, sa faci licitatii corecte. Contractorii privati sunt mai mult decat utili, dar daca e coruptie sau pur si simplu ignoranta, contractorii astia vor trage totul pentru profit cu eforturi cat mai mici.
      • Like 0
    • @
      Trexer check icon
      S-a încheiat recent dosarul Microsoft. Dintre cei vinovaţi, nimeni de la Microsoft nu a fost urmărit, cercetat sau condamnat, cu toate că dosarul se cheamă fix după firma lui Billy. Doar aşa, la ce ne-am putea aştepta. La urma urmei, mita aia nu putea fi iniţiată fără consimţământul Microsoftului, direct sau indirect. Cu toate ăstea, nimeni de la ei nu a fost chemat, urmărit ş.a.m.d.
      • Like 0
    • @ Trexer
      check icon
      Din cate am inteles, dosarul Microsoft nu are nici o legatura cu compania Microsoft. Este vorba e o terta firma ce vindea licente Microsoft si care a dat mita unor oameni din Guvern.
      • Like 1
    • @
      check icon
      nu, m-am inselat, se pare ca e implicat si Microsoft Romania, sunt acuzati si doi fosti directori Microsoft Romania.
      • Like 0
    • @
      Trexer check icon
      Am salvat asta atunci pentru când e nevoie, ca să nu ziceţi că e anecdotă: "Cum dispare Microsoft din ancheta DNA cu sutele de milioane din afacerea Microsoft?" ( http://jurnalul.ro/special-jurnalul/cum-dispare-microsoft-din-ancheta-dna-cu-sutele-de-milioane-din-afacerea-microsoft-685386.html ). Apropo, ştiţi care e diferenţa dintre dosarul Microsoft şi dosarul Trofeul Calităţii? Cantitatea de bani.
      • Like 0
  • check icon
    Cod sursă
    Codul sursă (originally written software) este orice colecție de instrucțiuni privind scrierea unui program de operare (Cod mașină = binar software) pt calculator. codul sursă foloseste un limbaj comun editat ca text obișnuit, sau formulate în scris de mana, ce poate fi citit de om, eventual cu comentarii. Codul sursă al unui program este special conceput pentru a facilita munca de programator, el incepe cu o poveste a functiilor ce urmeaza sa fie indeplinite de computer si continua cu specificatii exacte in ceea ce priveste acțiunile/operatiunile care urmează să fie efectuate de către calculator, utilizatori (mesaje, taste) si echipa de suport (Internetworking, bucle de infirmatii). Codul sursă este adesea transformat de un asamblor/compilator în Cod (mașină) binar, limbaj specific utilizat de calculator pentru a performa cerintele din codul sursă, el apare ca o serie de instructiuni pe ramuri (directory tree). Codul sursă transformat in Codul mașină se implementeaza in database/hard disk-ul unui server/pc/laptop/tab/smart/... pt executare .... de exemplu : masina de cafea poate fi programata, prin taste, in privinta orei si a tipului de cafea ... resectiv in mintea noastra se formeaza un "Cod sursă" nescris, si pe care prin intermediul tastelor il transformam (asamblare/compilare în Cod binar) in "Codul mașină" :)
    • Like 0
    • @
      check icon
      Articolul se refera la componenta de gestionare a configurației software-ului, de control al versiunii, de asemenea, cunoscut sub numele de control sau de revizie de control al sursei. Este vorba de gestionarea modificărilor documentelor, programelor de calculator, site-uri web mari, precum și alte colecții de informații. Modificarile sunt de obicei identificate printr-un număr sau literă de cod, denumit "numărul de revizie", "nivel de revizuire", sau pur și simplu "revizuire". De exemplu, un set inițial de fișiere este "revizia 1". În cazul în care se face prima schimbare, setul rezultat este "revizuirea 2", și așa mai departe. Fiecare revizuire este asociat cu un marcaj temporal și persoana care face schimbarea. Reviziile pot fi comparate, restaurate și cu unele tipuri de fișiere, fuzionat.
      pe scurt : se solicita "cheia" pt a putea "evalua/imbunatatii/manipula" informatia !
      • Like 0
  • Trexer check icon
    "La nivel guvernamental, am realizat încă de la început că România are un potenția enorm de dezvoltare pe zona de IT și de digitalizare. Și atunci am gândit o serie de măsuri, printre care schimbări legislative, printre care consolidarea rolului IT-ului în administrație, atragerea de talente în administrație, inovația și structura de coordonare, despre care probabil că ați auzit, structura coordonatorului pentru tehnologia informației și echipa aferentă." ---- Ce potenţial digital să aibă ţara asta dacă TOŢI, chiar şi specialiştii în "ai-tii", vor să fure bani, din reavoinţă, la fel ca orice alt corupt? Cât de des trebuie să ne reamintim că "banii statului" sunt banii noştri? Mă rog, să nu lăsăm detaliile şi logica să ne strice "circlejerk"-ul. "Rolul lui este, pe de o parte, să se asigure că investițiile în sisteme IT sunt făcute cu cap, să interconecteze sistemele statului, pentru că, în acest moment, dezvoltarea este insulară, fiecare instituție și-a dezvoltat sistemele proprii, în felul propriu, instituțiile nu comunică între ele, ceea ce perpetuează mai departe birocrația. În loc să fie interconectate, instituțiile își trimit în continuare hârtii pentru a obține niște date care s-ar putea obține foarte ușor digital. Deci să coordoneze investițiile, să coordoneze această interoperabilitate a sistemelor IT și, împreună cu alți decidenți, să contureze viziunea de dezvoltare a guvernării electronice în România și să facă niște pași mai importanți în direcția asta." ---- Nu neg ce zice dl despre birocraţia hârtiilor (de fapt, recent, Germania ar vrea să readucă treaba cu hârtiile fiindcă nu sunt aşa de uşor de hack-uit sau uşor de spionat; deci, au fost proşti să renunţe la hârtii şi dosare importante), dar să nu abandonăm utilizarea lor. Adică, dacă tot o să avem informaţii interconectate virtual, să nu fie toate scrise în detaliu. Adică, să existe o arhivă (sau documentaţie detaliată) în rafturi, nu totul pus informatic, în care să existe informaţiile ălea vitale. Că, dacă totul e pus informatic, până la utlimul detaliu, ce se întâmplă dacă, doamne fereşte, e hack-uit sau "compromised"? Hai s-o facem cu cap: dacă se vor informaţii suplimentare (f importante, personale), să se caute în rafturi şi sertare, după hârtii şi dosare, în funcţie de instituţie publică. O să rămână o bătaie de cap (dar mai mică), măcar putem răsufla liniştitţi de faptul că nu suntem în pericol de şantajare de 'factori străini/externi' dacă informaţiile virtuale nedetaliate vor fi compromise. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, mare grijă & să ne apărăm de inamici, chiar dacă xenofilii spun că toţi sunt minunaţi şi că să facem ca ei; în afară de de noi, românii, între noi, altcineva nu ne e prieten, doar noi între noi putem avea încredere! Aaaaa... şi să nu uităm de caietul cu sarcini. Dl nu a specificat ce o să se corecteze în privinţa caietului cu sarcini, dacă vrea ca investiţiile să fie făcute cu cap.
    • Like 0
  • Trexer check icon
    Fiindcă am priceput aproape nimic din tot articolul, vreau să mi se explice următoarea: "supervizată de un coordonator pentru tehnologia informațiilor". Ce înseamnă "supervizată", ce ar trebui să fie acest "coordonator" (ce are pe fişa postului, în detaliu). Nu am licenţe, masterate şi doctorate făcute în grabă sau de dragul de a mă da mare în faţa anturajului. De preferabil, în termeni care să-i înţeleagă orice român, nu xenofilii.
    • Like 0
    • @ Trexer
      Valentin check icon
      Nici eu n-am înţeles prea bine pentru că respectivul angajat ar trebuie să supervizeze o soluţie deja implementată. Ideea e cum organizezi păstrarea surselor şi cui dai acest drept?

      Calculatoarele funcţionează în limbaj de 1 şi 0 (gen 00110011 = cifra 3). Tehnic, 1 şi 0 înseamnă prezenţa/absenţa unui impuls electric pe discul magnetic (hard disk). Oamenii nu pot scrie programe doar cu 1 şi 0, şi atunci scriu în limbaj de programare (gen "draw x, y"). Aceste programe sunt tranduse în limbajul maşinii de un progrămel numit "compilator". Rezultatul e software-ul pe care îl avem pe DVD, care nu se poate citi.

      Programatorul sau firma au însă codul sursă, cel care poat fi citit. Sistemele de operare de tip Linux au cod sursă public, care poate fi modificat de oricine. Alte sisteme pun la dispoziţie doar programul, nu şi codul.

      E clar că o firma care păstrează codul sursă e şi singura care deţine monopol. E anormal ca statul să nu deţină codurile sursă.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Cred ca vor un CIO, o persoana responsabila cu alegerea tehnologiilor, un specialist care sa aiba capacitatea de a intelege ce se ofera si de a-si da o parere avizata. De exemplu firma x ofera un serviciu la un anumit cost. Asta fiind specialist intelege ca exista si alte oferte, si alte modalitati de a acoperi nevoia, si face un referat cu aceste alternative. E implicat in formularea caietelor de sarcini pentru licitatii. Pe solutiile deja implementate, el ar trebui sa poata spune ca solutia e depasita moral, si sa implementeze o noua solutie care aduce un anume plus fata de vechea solutie. Astea sunt doar exemple. Pe scurt, e ala care stie cu ce se mananca IT-ul si pe care il platesti ca sa nu-ti iei tepe. Totusi, am impresia ca insitutional treaba asta ar fi trebuit sa fie acoperita de Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale, dar nu stiu, se pare ca nu merge.
      • Like 1
    • @
      Casargoz check icon
      O persoana responsabila :) suna bine 20 de persoane responsabile si mai bine; 1000 de persoane responsabile suna de 1000 de ori mai bine.
      Lumea se gandeste la persoane, oare bil gates in 2016 ar putea sa faca ceva fara echipa?
      CIO reprezinta trei litere daca nu ai nimic in spate. Poate sa fie bun, bine intentionat, dar sunt 44.000 de acte normative in Romania, se poate uita la toate solutiile avangardiste si poate propune tehnologia care ne va duce pe luna, dar la sfarsitul zilei, sistemul trebuie sa modeleze pocesele definite in cateva zeci de acte normative. Daca procesele sunt gandite prost, poti sa ai mama sistemului IT. Daca e sa le modifici :) Cum se poate?
      Sunt mai mult de 3000 de primarii in Romania, daca le informatizezi complet, baba lui Tzutze cu picioarele murdare s-ar putea sa nu doreasca. Sa doreasca sa aiba dreptul de a fi uitata. Apoi urmareste stirile, au fost scandaluri in ultima vreme legate de cardul de sanatate, priveste atent la comentarii:666, ne microcipeaza pe toti, etc...
      Ce poate sa faca CIO in fata unei campanii de acest gen?
      Cat de avangardist poate sa fie? Un Cio sau oricine?
      • Like 0
    • @ Trexer
      Casargoz check icon
      HG 464/2016
      • Like 0
    • @ Casargoz
      check icon
      doar incercam sa-i raspund omului ce responsabilitati ar avea un specialist. Mai departe, organizarea, da, se face dupa nevoile si marimea institutiei.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Trexer check icon
      Scoţi tu banii & plăteşti? Ţara nu poate genera mai mulţi bani decât are.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Trexer check icon
      Comuniştii comunicau într-un limbaj de lemn asemănător, iar cei cu pile se acoperă citând legi şi ordonanţe ca să nu-şi asume ceva. Fără limbaje de lemn, bine? Dacă vrei să spui ceva concret, spune-o.
      • Like 0
    • @ Trexer
      Casargoz check icon
      Nu se poate fara limbaj de lemn.
      Vezi cine a initiat initiativa CIO. Cei cu pile se acopera cu legi si ordonante. Adevarat. Dar iti explic cronologic: un grup de oameni bine intentionati sprijina ideea de cio. O ambasada crede ca e o idee buna. SAR sprijina ideea. Apare CIO:)
      Am vazut multi oameni fara pile prin puscarii. Si unii cu pile e adevarat. Un sef de puscarie in pragul pensionarii imi spunea ca toti cunosc legile si ordonanantele mai bine decat avocatii.
      Daca nu cunosti legile, nimeni nu iti va respecta drepturile.
      Deci revin la HG: nota de http://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_HG_464-2016.pdf
      vezi cine semneaza :)
      (4) Cancelaria Prim-Ministrului, printr-un secretar de stat desemnat, coordonează domeniul tehnologiei informaţiei la nivelul întregii administraţii publice; în acest sens, secretarul de stat desemnat are următoarele atribuţii:
      a) realizarea strategiei naţionale în domeniul tehnologiei informaţiei;
      b) alinierea investiţiilor şi resurselor de tehnologie a informaţiei cu strategia naţională;
      c) corelarea politicilor publice naţionale în domeniul tehnologiei informaţiei;
      d) definirea arhitecturii de sistem în domeniul tehnologiei informaţiei la nivelul administraţiei publice, realizarea şi implementarea cadrului naţional de interoperabilitate;
      e) consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administraţiei publice;
      f) implementarea proiectelor de guvernare electronică şi a standardelor deschise în astfel de proiecte;
      g) asigurarea unei interfeţe cu instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice.
      Apoi vezi cine a devenit ministru :)

      Asta e politica cu limbaj de lemn. Pentru ceilalti care prefera lucrurile naturale:
      Un ministru a spus o prostie, si a fost sanctionat corect de societatea civila, pentru a fi inlocuit de un alt ministru.

      Dar nu vreau sa spun nimic concret.
      Imi place sa cred ca Raluca poate mai mult decat sa ingereze cookies fara
      discernamant.

      • Like 0
    • @
      Casargoz check icon
      Ai dreptate. Imi cer scuze daca am parut agresiv. Adevarul trist este ca nu poti organiza 1 om. Sau nici unul, adica o schema in care nu vine nimeni sa se angajeze. Realitatea este foarte diferita din interior. Si cu multe intentii bune, se poate face mult rau. de exemplu: Se vehiculeaza o agentie unica pentru achizitii. pare o idee buna. Dar e una practica? Poate acoperi acesta structura necesitatile din Cuca Macaii?
      Are nevoie Cuca de specificatii de securitate la nivel de top? Sigur cuca poate beneficia de cloud. Si solutii gratuite si open dezvoltate de altii, but...
      Ma opresc aici. Dar totusi imi aduc aminte de cloudul uk. Vrei sa utilizezi Solutia din cloudul guvernamental pentru autentificare: platesti ca administratie pentru tranzactie.
      E fezabil la cuca? Nu zic ca nu. Dar trebuie sa decida Cuca, daca vii si achizitionezi in numele Cuca tot. O fi bine sau o fi rau?

      • Like 0
    • @ Trexer
      Casargoz check icon
      500 de milioane de euro e putin?
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Trexer check icon
      Limbajul de lemn rimează a comunism.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Trexer check icon
      Nu, nu e puţin, dar dai impresia că se pot genera uşor, din pocnitul degetelor. Aşa că întreb din nou: de unde să scoată ţara bani suplimentari, decât ceea ce generează anual?
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Trexer check icon
      Nu, nu e puţin, dar dai impresia că se pot genera uşor, din pocnitul degetelor. Aşa că întreb din nou: de unde să scoată ţara bani suplimentari, decât ceea ce generează anual?
      • Like 0
    • @ Trexer
      Casargoz check icon
      Limbajul de lemn nu l-am inventat noi, si nu e specific comunismului.
      Si naziștii au limbaj de lemn, chiar si limbajul politic corect este încremenit in limbajul de lemn. Dar daca nu-l deslușești nasol, va fi folosit împotriva ta.
      Țara nu exista. E un concept ce tine de limbajul de lemn:) o noțiune abstractă.
      Guvernul daca de el vorbești se împrumuta uneori. Alteori Primeste bani pentru cetățean, pentru reforma, si primește suficient.
      Compara PIB -ul României cu cel al Rusiei.
      Vei avea o surpriza. Plăcută. Si una neplacuta, pentru ca o economie comparabila cu cea a Rusiei ( compara cifrele raportate la populatie) nu este in stare sa aibă o politica articulata si coerenta. Rușii au Cloud-ul lor, Facebook-ul lor, chiar si moldovenii ( poți constata singur cât de mult sunt sub noi) au sărit 30 de locuri in clasamentul privind timpul alocat plătirii taxelor, datorită unei politici coerente.
      Ceea ce ne omoară pe noi sunt ideile bune. Are cineva o idee, poate nu cea mai buna, dar eficientă daca e dusa pana la capăt. Dar nu mai bine o abandonam pentru ceva mai eficient, in stilul podului de la Brăila:nu mai bine facem tunel la Galați, sau si mai bine sa-l facem cu japonezii, dar nu mai bine vin chinezii si-l fac la jumătate de preț ?
      Cam asa e si CIO, acum e mai bine ca MCSI, dar ma întreb, oare nu se poate si mai bine :)
      Vom vedea in curând. Sincer mi-as dori sa ne oprim aici. Dar practica a demonstrat ca întotdeauna la noi cineva poate avea o idee mai buna.
      BTW cei 500 de milioane sunt bani reali exista, sunt la CIO. De azi ;)


      • Like 0
  • Treaba asta cu "captura codului sursă" este de-a dreptul tragicomică.

    În primul rând, statul trebuia să facă un sistem de management a codului sursă, există nenumărate soluții tehnice ușor de implementat. Apoi toți prestatorii de servicii software primesc conturi în acest sistem și tot ce dezvoltă trebuie salvat acolo.

    Controul asupra acestor sisteme trebuie să aparțină în totalitate statului.

    În felul ăsta se întâmplă mai multe lucururi:

    - deții ceea ce plătești
    - dacă vrei să treci la alt prestator de servicii o poți face ușor pentru ca ai codul sursă
    - îl poți face open-source pentru a permite specialiștilor din societatea civilă să-l verifice și chiar să-l îmbunătățească ( cu un management serios și compentent aproape că poți dezvolta aplicații strict prin voluntariat )
    - păstrezi un know-how intern pentru mentenanța și administrarea sistemului

    Ca să fie clar pentru toata lumea, codul sursă este găina, nu oul. Livrabilul unui proces de dezvoltare software este codul sursă nu produsul/aplicația generată din acel cod sursă.

    Este evident că s-a ajuns în situația de "cod sursă capturat" din motive de corupție/incompetență. Trebuie văzut din punct de vedere legal ce se mai poate recupera.

    Dincolo de asta, având în vedere că tot ce s-a făcut pâna acum a fost făcut fără o analiză de ansamblu și făra dorința de a obține un sistem integrat, cel ma probabil este că totul va trebui oricum refăcut de la zero. Prin urmare poate că ar fi mai bine să ne concentrăm eforturile pe asta, în loc să alergăm după "coduri sursă capturate".
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      GitLab sau run-your-own-git-server(s) s-ar număra printre ele.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Trexer check icon
      Apropo, Adrian, pe lângă ce ţi-am cerut, cum faci să fie spaţiu între propoziţii/fragmente? Nu merge cu `Enter` sau 5 spaţii libere cu `Spacebar`-ul.
      • Like 0
  • Dar poate nu pleaca. Dar poate toti jurnalistii martafoi din media romaneasca cu ifose de detinatori ai adevarului absolut si ai opiniei...divine, vor trece peste greselile omenesti ale lui Ciolos si vor pune in fata, pe primul plan faptul INCONTESTABIL ca acest roman este onest, vrea sa faca pentru acea majoritate care sufera si sa-l sustina in loc sa stea la panda, la colt si sa vaneze cea mai mica scapare pentru a o transforma in deziluzie nationala. Acest luari de "opinie" lingusitoare vin doar in sprijinul celor care au un singur gand : sunt capabili de orice (NU EXAGEREZ) numai sa-si apere toata capatuiala stransa prin FURT, CORUPTIE, TRADARE, de pana acum. Pentru numele Bunului Dumnezeu faceti si voi odata in viata (nu-i asa dar...) un compromis si sustineti, contribuiti si voi la resurectia populara din 11 Decembrie si lamuriti-i pe romani sa nu voteze cu PSD, ALDE, PRU si alte partide care credeti voi ca nu merita. Ciolos poate fi urmatorul nostru Prim Ministru al sperantei facand un compromis (pentru unii) si votand PNL si USR. Scopul scuza mijloacele iar scopul este sa intoarcem "armele" impotriva "cotropitorilor" economiei Romaniei, a Romaniei in general si a vietii noastre, in ultimii 27 de ani. Cine nu o face desi imi da dreptate, stiind ca este asa, este un criminal si un dusman al poporului roman. Bunul Dumnezeu sa ne aiba in paza si sa ne ajute sa razbatem.
    • Like 1
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Casargoz check icon
      As comenta mai mult, dar nu pot. daca comentez pro ciolos mi-e frica de dragnea care a a declarat ca are in urmarire armatele de postaci ai govithub.
      Daca comentez anti ciolos ma tem ca nu inteleg ce face RADAR.
      Marturisesc ca voi vota un independent, si inca il sustin pe ciolos pana saptamana viitoare cand o sa fac o vizita de noapte la drpciv : acolo voi hotara cu cine votez la coada. Daca e coada votez intr-iun fel daca nu e coada votez in alt fel.
      Asa sunt eu fricos.

      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Trexer check icon
      Dorele, "duşman al poporului" e lozinca ălora răi, comuniştii. La urma urmei... pe TINE ce te-a ţinut în frâu să faci dreptate, din propria iniţiativă, în toţi aceşti 26 de ani? Lene? Frică? Dezinteres? Dacă e să căutăm vinovaţi, ajunge să ne uităm în oglindă.
      • Like 0
    • @ Trexer
      Vrei sa spui ca au ”licenta” pe chestia ”dusman al poporului” ? ”Chestia” este asa de explicita incat intr-adevar se potriveste perfect PSD-lui & comp. Nu se poate rata o asa ocazie in care sa-i lovesti cu propria arma. De unul singur nu se poate face dreptate si oricum am facut ceva chiar exprimandu-mi dezacordul si dezaprobarea fata de regimul neocomunist. Dar am uitat sa te intreb : ne cunoastem de undeva ? Sunt vinovat si eu ca toti altii ca m-am bucurat de impuscarea Ceausestilor, uitand ca era sarbatoarea Craciunului, a nasterii Domnului Iisus Cristos. Si nu numai. Dar este problema mea. Atat timp cat nu ne cunoastem, fiecare sa stea in banca lui si sa-si faca probleme de constiinta daca o are. Eu privesc spre viitor, dar nu al meu ci al copiilor si nepotilor mei si a tuturor.
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Dragnea ii trateaza pe adversarii (nu politici) care vor in viitor sa-i confiste lui si celorlalti gropari ai Romaniei, "agoniseala" din furt, coruptie, tradare, cu toate mijloacele mizerabile pe care le foloseste el. TOCMAI asta este diferenta intre unul de teapa lui Dragnea si un domn adevarat in persoana lui Ciolos. Dupa 27 de ani de golaneala si minciuna la nivelul cel mai inalt, multi dintre noi totusi nu ne-am stricat (mai ales generatia '50) ci am ramas integri in demnitate. Nu exista (parerea mea) postaci ai govithub pentru ca "golanelile" nu-i plac lui Ciolos. E de lucrat mult dupa 27 de ani de politica "fanariota" in care aproape toata lumea, a avut doar ganduri de imbogatire. Daca capii BISERICII ORTODOXE ROMANE au avut mereu acest gand, va inchipuiti cum putea sa fie altfel poporul roman. De altfel cred ca cea mai mare influenta si raspundere o poarta slujitorii Bisericii Ortodoxe pentru aceasta situatie pentru ca mereu au indemnat populatia sa voteze cu coruptii, cu groparii Romaniei.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Trexer check icon
      Conjuncturi, scuze de ipocrit care caută vinovaţi, da' refuză cu vehemenţă să se uite în oglindă. Oaie, eşti la fel de vinovat, dacă nu MAI VINOVAT, decât cei care au făcut toate nasoalele ăstea. Ştii de ce? Pentru că nu te-a interesat. Asta înseamnă complicitate tacită, acoliţi. Dacă tot te interesează viitorul copiilor tăi, va trebui să le răspunzi al întrebarea asta: "Tu, tată, ce-ai făcut în toţi 30/40 de ani, tu şi ceilalţi, de s-a ajuns în halul ăsta în ţară? Tu ce-ai făcut să opreşti toate ăstea?" --- nu te grăbi să-mi răspunzi mie, pregăteşte-te să le spui odraslelor că şi tu eşti mai vinovat decât ticăloşii care au fost lăsaţi în pace să facă ce vor. Servus!
      • Like 0
    • @ Trexer
      Dupa cum vorbesti si te ”exprimi”, esti un nenorocit care nu a realizat nimic in viata : nu nevasta, nu copii, nu prieteni. Zero barat. Az állkapocs zárva.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult