Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Incendiu la Spitalul Matei Balș: O a cincea victimă a fost găsită carbonizată, după câteva ore. Primele imagini din momentul incendiului

Incendiu la Balș

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Un incendiu devastator a izbucnit în această dimineață, în jurul orei 5.14, în spitalul covid Matei Balș. Bilanțul a ajuns la cinci victime. A cincea persoană decedată a fost găsită ulterior, la câteva ore, în baia unui salon. 102 pacienți au fost evacuați. 

Incendiul a avut loc la parterul unui corp de clădire, în care se aflau în jur de 100 de persoane.

Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum, conform ministrului de Interne Lucian Bode. Mai mulţi pacienţi sunt transferaţi la Spitalele Sf. Ioan şi Pantelimon şi la alte pavilioane ale unităţii medicale. Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat, incendiul a fost lichidat. 

În acest moment nu este clară cauza incendiului. Ajuns la fața locului, medicul Streinu Cercel a declarat că nu știe de unde ar fi putut porni incendiul. El a precizat că incendiul a izbucnit într-o clădire din 1953, renovată. O posibilă sursă a incendiului ar putea fi un reșou sau o aerotermă.

Rudele pacienților pot cere informații la 2 linii telefonice puse la dispoziție de DSU: 021.206.93.98 și 021.264.85.15


3 observații făcute de jurnalistul Florin Negruțiu:

1. „Ardem ca șobolanii în spitale”, i-a strigat cineva mai devreme lui Raed Arafat, care dădea declarații, alături de Vlad Voiculescu și Streinu Cercel, în fața spitalului în care a izbucnit incendiul. Cu această răbufnire de revoltă, conferința ad-hoc s-a încheiat.

2. Matei Balș este cel mai modern spital covid din România, cu rezultate mai bune în salvarea pacienților decât majoritatea celorlalte unități sanitare din țară. Faptul că focul a lovit aici, în cartierul general al războiului anticovid, zdruncină și mai tare încrederea unei populații care, după Piatra Neamț, a aflat că, dacă nu te omoară boala, te omoară spitalul.

3. Maternitatea Giulești, Colectiv, Piatra Neamț, Balș - ne revoltăm și uităm. Spitalele noastre, construite în anii 60, deși multe înainte, sunt demult uzate și depășite, oricât de mulți bani ai băga în ele. Când statul va construi primul spital de la zero care să corespundă tuturor normelor de securitate, doar atunci vom ieși din acest coșmar.

Surse G4media și Digi24, din cadrul anchetei: incendiul a pornit de la un reșou sau o aerotermă

Un reșou sau o aerotermă ar putea fi sursa incendiului, spun surse din cadrul anchetei citate de G4media și Digi24. Ulterior, o butelie de oxigen ar fi explodat, iar incendiul a cuprins salonul.

În decembrie anul trecut, Institutul Matei Balș a rămas fără căldură după o avarie la rețeaua primară din sectorul 2, la fel ca și Spitalul Colentina. Primarul Nicușor Dan a declarat la acel moment că în cazul Spitalului Colentina, directorul – prevenit de anunț – a acționat corespunzător, iar pacienții n-au rămas în frig, fiind utilizate aerul condiționat, caloriferele electrice etc. În cazul Spitalului Matei Balș, directorul de la acel moment, Adrian Streinu Cercel (actual parlamentar PSD) nu ar fi intervenit în niciun fel, deși fusese prevenit, susținea Nicușor Dan, scrie G4media.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Demisia Arafat ca altfel mor oamenii in spitale iar tu cumperi avioane si camioane.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Desi dupa tragedia de la Piatra Neamt am informat toate canalele de stiri ca
    este o consecința directa a normativului de securitate la incendiu care nu tine cont de condițiile reale si care condamna la moarte grupele sociale vulnerabile, bolnavi, copii si persoane in vârsta, nimeni nu a reactionat dovedind cat de “creduli” suntem.
    Tabelul 4.2.53 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 prevede ca pentru evacuarea bolnavilor din spitale sunt suficiente 45 secunde pe o distanta de 18 m. intr-o direcție.
    Fara a fi specialist, cele 45 de secunde pentru a transfera un bolnav de pe oxigen pe un aparatul mobil de respirat (daca exista), cu transfuzia pusa, cu cel puțin 5 electrozi lipiți pe corp, de către 3 persoane, cate ar trebui sa fie in mod normal pe o secție de reanimare si a parcurge cu patul mobil 18 m., sunt practic imposibile. Daca intr-o rezerva de reanimare sunt doi bolnavi, al doilea este condamnat.
    Vehicularea in mass media a echipării secțiilor ATI cu sprinklere este aberanta, deoarece este o măsura activa de stingere si nu de prevenire pentru ca intr-o secție ATI sunt f. multe aparate electrice si corpuri de iluminat care fiind, de regula, alimentate prin echipotentializarea rețelei electrice (adică nu sunt legate pe aceiași siguranța - scuze sunt convins ca stiati), după inundarea cu apa de la sprinklere cei care au scăpat de deflagrația exploziei vor muri sigur prin electrocutare împreuna cu salvatorii lor.
    In mediile explozive se iau masuri de prevenire - ventilatoare antiex care pornesc automat prin detectoare de concentrație a gazului explosiv.
    Ca măsura de protecție pasiva in astfel de cazuri sunt indicate încăperi mici (nu de 16 persoane) separate cu elemente de construcție masive antiex (beton pentru planșee si caramida de minim 25 cm. tencuita pentru pereți) si panouri de decompresie. Panourile de decompresie (a căror suprafața se calculează funcție de volumul încăperii protejate) sunt de regula in acest caz ochiurile de le ferestrele exterioare in care se montează un geam simplu care la explozie dirijează deflagrația spre exterior.
    Din nefericire același neconcordante sunt si in cazul evacuării copiilor din școlile elementare.
    Tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 face diferența la evacuare in doua direcții intre copii școlari din clasele elementare si cei preșcolari, chiar daca fizic si psihologic nu exista aceasta diferența, dar daca la grădinița sunt supravegheați de doua persoane care pot controla o grupa de maxim 20 de copii, la școala in clasa a I-a exista o singura persoana, învățătorul, care se descurca mai greu cu cei 30-36 de copii dintr-o clasa, evident mai mulți decât la grădinița, – deoarece copii mici in panica sunt ca si pui de găina, se strâng in jurul cloștii - ar trebui făcuta diferența in opinia mea după 10-11 ani.
    Mai aberante sunt prevederile privind evacuarea persoanelor in vârsta care stabilesc prin tabelul 4.2.134 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 la clădiri de cult, unde utilizatorii sunt preponderent persoane in vârsta aceleași performante fizice de evacuare, 125 de secunde pe 50 de m. cu ale studenților tineri si sanatosi din invatamantul superior stabilit prin tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999.
    Deci oricând se pot produce aceste tragedii la scoli si la biserici.
    • Like 1
  • Nu clădirea e de vină, putea să fie și de la 1700. Sunt multe spitale în clădiri monument istoric în lumea aceasta și nu iau foc pentru că sunt vechi. E o obsesie nefondată aceasta cu clădirile noi. Și dacă se construiește în acest an o clădire și se dotează cu ultimele tehnologii , peste 10-15 ani toată lumea va spune că e veche și depășită. Problema este că un spital așa mare ca spitalul Colentina, cu multe paviloane nu are propria centrală ci așteaptă căldură de la rețeaua orașului care e așa cum e. Că nici rețeaua de electricitate nu este sigură și nu de azi, de oeri ( mi-a povestit o cunoștință cum era pe masa de operație și sala a rămas fără curent, noroc că era operat la picior nu la inimă sau pe creier). Problema e că aparatele acelea de ventilație merg de un an nonstop și nu cred că proiectantul s-a gândit că vor fi puse să funcționeze în această situație. . Problema e că, dacă, vă mai aduceți aminte, anii trecuți factori politici decideau ce secții să fie desființate (ex. dermatologia, că doar bolnavii din secție pot fi tratați și în alte secții). Problema e că toate aceste domenii, printre care și sănătatea, care par că doar înghit bani, au fost tratate și în trecut și acum ca niște cenușărese. Vă mai amintiți cum până la pandemie medicii erau țapii ispășitori pntru orice nu mergea în sănătate?
    • Like 1
  • profun check icon
    Alooo! ... Domnu' Iohannis ... ne spuneați odată că vreți să faceți lucrurile, nemțește ....pas cu pas.

    Dar iată, fie guvernele 'mneavoastră au înțeles comanda greșit și-n loc să construiască ceva pas cu pas, dau foc oamenilor din ... spital cu spital, fie ... chiar așa le-ați dat indicații.

    De câte spitale în flăcări mai este nevoie pentru a vă opri din orele de dirigenție, cu care pierdeți timpul zilnic la Cotroceni (pentru a se certa într-un loc mai ferit de ochii populației) în loc să se apuce de treabă!?

    Dacă nu știți până acum au ars 7 (ȘAPTE!) spitale, deja:
    1. Piatra Neamț în noiembrie;
    2. Spitalul CFR Cluj Napoca, tot noiembrie;
    3. Spitalul Județean Târgu Mureș, secția ATI, în 4.12.2020,
    4. Spitalul de Psihiatrie Socola, Iași pe 25.12.2020,
    5. Spitalul de Psihiatrie Municipal din Roman pe 2.01.2021
    6. Spitalul de Psihiatrie din Gătaia Timiș pe 5.01.2021
    7. Matei Balș 29.01.2021.

    Ăsta e progresul pe care îl urmăriți cu guvernele 'mneavoastră, de la 2 (DOUĂ!) spitale în flăcări pe lună în 2020, la 3 (TREI!) pe lună în 2021!?
    • Like 3
    • @ profun
      Corina check icon
      S-a întâmplat și în străinătate. Riscul rămâne, câtă vreme vor fi foarte mulți pacienți. Sigur, problema încălzirii trebuia rezolvată de instituție, nu să vină pacienții cu aparatură în plus. De altfel, se vorbește momentan de un telefon pus la încărcat. Rămâne de elucidat cauza.
      • Like 0
    • @ Corina
      profun check icon
      Nu știu nicio țară în care să fi fost, în doar 3 (trei!) luni ... 7 (șapte!) incendii în spitale. Și e pandemie, adică ... năpastă cu aproximativ aceiași parametri ... întinsă pe TOT globul pământesc ...
      • Like 1
    • @ profun
      Delia MC Delia MC check icon
      Dar depinde cum te prinde. Dacă te prinde cu spitale vechi, nemodernizate, instalații din 1900toamna... Dar stați, e exact situația de față...
      • Like 0
  • Sa nu se permita istericei labil psihic sosoaca sa profite de pe urma acestei nenorociri. Javra turbata a si inceput sa faca spume la gura. Si nici ciolacului si restului de borfasi psd. Vina actualei stari este, in totalitate, a lor.
    • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      Sunteți unul din procurorii de serviciu al celui care a promis ”un altfel de a face politică Pas cu Pas” și a celui (din nou) căruia îi place la nebunie tactica demonizării cuiva (ne)preferat politic ? Sau doar sunteți un ”soldat devotat” al celor care practică în mod deșănțat tactica demonizării în cazul oricărei întâmplări nefericite ? Factorul esențial în astfel de cazuri (și altele, nedorite) rezidă în lipsa meritocrației sau, mai concret, a profesionalismului în orice decizie sau acțiune ! La al câtelea incendiu cu morți în spitale își va da demisia (de la Cotroceni) ? Sau , la unii ”nu se aplică” ?
      • Like 0
  • nu vreau sau nu pot pentru ca mi-este imposibil sa ma gandesc la durerea rudelor acelor oameni care au murit in chinuri groaznice
    sunt muta de durere ....Condoleante familiilor celor decedati!
    • Like 2
  • Acestea sunt rezultatele furtului calificat al banului public, timp de 30 de ani, rezultatele nerespectarii legilor si tolerarii incompetentei crase la toate nivelurile statului. In loc de spitale noi, autostrazi si retele de infrastructura avem milionari fraudulosi - mult mai multi decat aceia pe care-i vedem uneori la televizor -, hoarde nesfarsite de bugetari si mari segmente de populatie “cumparate” periodic cu pomeni electorale. Un stat in mare masura disfunctional si asta cu buna stiinta.
    • Like 4
  • Majoritatea spitalelor din Romania sunt vechi si chiar daca se investeste in modernizare nu se obtine ceva care sa se compare cu o cladire noua. Reteaua electrica este de multe ori depasita, pentru ca acum exista mult mai multa aparatura medicala decat in trecut. Nu mai vorbim de conditiile de igiena care de multe ori lasa mult de dorit. Trebuie investit in spitale noi. Guvernarea PSD a tergiversat mereu inceperea constructiei celor 3 spitale regionale, chiar daca UE oferise finduri pentru ele. Probabil, fiindca fondurile alea nu puteau fi sifonate in sistem Dragnea catre alte afaceri de partid.... Sper ca acest guvern sa faca ceva in acest sens. Ceva mai mult decat anchete la izbucnirea unui incendiu. Si astept cu nerabdare ca fosti edili ai Bucurestiului, gen mitocanca Firea sau Oprescu sa fie trasi la raspundere pentru cheltuirea banului public. Pentru ca momentan avem mereu avarii la retelele de distributie agent termic, dar si Catedrala Mantuirii Neamului unde s-au bagat bsni publici la greu desi personal mi se pare foarte departe de a fi fost o prioritate adevarata - chiar daca sunt crestina ortodoxa.
    • Like 3
    • @ andreea dragusin
      Nu neapărat clădirile noi lipsesc ci profesionalismul celor care au proiectat și au executat amenajările tehnice în clădiri noi sau vechi. Dar când majoritatea funcțiilor de conducere/decizie sau de execuție ajunge câte un ”Dorel” , nu te poți aștepta la altceva !
      • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Delia MC Delia MC check icon
      Problema e că nu s-a investit deloc sau prea puțin în modernizare. Adaptarea circuitelor electrice la sarcină. Instalațiile electrice au rămas practic la fel în timp ce consumul a crescut enorm. Lipsa de prevedere a unor astfel de situații. Dar ce spun eu prevedere? Când totul ne ia prin surprindere?
      N-ar fi singurul spital mai vechi. Dar prin alte părți s-a făcut modernizare. De mai multe ori chiar. Dar pentru asta trebuie să ai bani, un plan și să ai unde sa duci pacienții o vreme. Cum spitale au fost mereu prea puține și interesul pentru o asistență medicală de calitate spre zero, cum la noi " merge și așa ", avem astfel de evenimente nefericite. Dacă era măcar odată modernizat, spațiile pentru pacienți reduse, mai puține paturi, etc, acum n-ar mai fi fost o problemă uriașă.
      Construcția unor spitale noi e costisitoare și o provocare imensă. Ca o casă: o amenajezi pe cea pe care o ai ori o darâmi și construiești alta? Dacă ai fi îngrijit-o și modernizat-o pe cea veche, o nouă rundă de modernizare e suportabilă. Dacă nu, stai în fața unui proiect grandios dar te iei cu mâinile de cap. Așa si aici.
      • Like 0
  • Avem guvernul președintelui, guvern PNL.... Ce vreți????
    Totul merge ceas.......
    După incendiul de la Piatra Neamț a fost o analiza la președinte, și???
    Nimic,
    Lăsați guvernul pnl sa lucreze.....
    • Like 0
  • S-a comunicat cauza incendiului. Este de la un resou folosit la incalzire. Spitalul este racordat la sistemul de termoficare al termoelectrica, firma creatia jigodiei firea care a bagat banii in curul puturos al exageratulu de fericit, pentru ambitia lui megalomana de a ridica asa numita catedrala a nemului. Care neam? A neamurilor lor, capeteniile bor. Nemernica isi facuse un titlu de glorie din comunicarea sumelor date nesatuilor de popi. In schimb, pentru reabilitarea sistemului de transport al agentului termic nu spunea nimic. Spitalul matei bals, impreuna cu spitalul colentina a suferit de lipsa caldurii in timpul marii avarii a radet bucuresti. Prima care trebuie facuta raspunzatoare pentru asemenea tragedii este firea, urmata de hotul dovedit, dar uitat oprescu, amandoi creatii ale adunaturii de borfasi psd. Sa nu indrazneasca, acum, ticaloasa de firea sa-l acuze tot pe nicusor dan. Nu va faceti ca nu stiti. Sau aveti mintea prea scurta. Psd este responsabil de toate nenorocirile ce s-au petrecut si se petrec in continuare. Aceasta sleahta de borfasi a facut numai rau tarii, de 30 de ani.
    • Like 7
    • @ Mircea Zugravu
      O să vedeți că exact sinistra asta de Firea va țipa și va acuza!
      Parchetul ar trebui să înceapă ancheta!!!!
      • Like 1
    • @ Vladimir Dumitru
      Nici nu e de mirare. La noi hotul zbiara cat poate de tare "hotii" si devine din faptas victima, cu drept de reparatii morale, in bani Legi gandite bine in favoarea borfasilor. Si magistrati coruptibili si santajabili, cu retributii uriase si pensii nemeritate. Dar despre asta nu zbiara ramolitii scosi de psd sa revendice pensii marite. Am ajuns un popor de lichele pomanagii. Salaraiul este cuvenit, pentru a face ceva avem pretentia de suplimente. Si medicii si profesorii si politistii si magistratii si functionarii incapabili si aroganti. Toti vor .De unde? Nu-si pune nimeni prolema, iar daca niste isterici mincinosi ca psd spun ca " sunt bani" toti imbecilii cred.
      • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      Firea făcută răspunzătoare? Ca şi cum ar fi posibil să faci resposabil un iresponsabil! NU!!! Tpoate averile confiscate şi deportată în Korea de Nord. Să-şi apeleze de acolo banii din conturile din Elveţii ori Kaimanuri. Cred că e mai potrivit chiar decât o nemeritat de blândă pedeapsă capitală.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult