Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Un incendiu devastator a izbucnit în această dimineață, în jurul orei 5.14, în spitalul covid Matei Balș. Bilanțul a ajuns la cinci victime. A cincea persoană decedată a fost găsită ulterior, la câteva ore, în baia unui salon. 102 pacienți au fost evacuați.
Incendiul a avut loc la parterul unui corp de clădire, în care se aflau în jur de 100 de persoane.
Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum, conform ministrului de Interne Lucian Bode. Mai mulţi pacienţi sunt transferaţi la Spitalele Sf. Ioan şi Pantelimon şi la alte pavilioane ale unităţii medicale. Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat, incendiul a fost lichidat.
În acest moment nu este clară cauza incendiului. Ajuns la fața locului, medicul Streinu Cercel a declarat că nu știe de unde ar fi putut porni incendiul. El a precizat că incendiul a izbucnit într-o clădire din 1953, renovată. O posibilă sursă a incendiului ar putea fi un reșou sau o aerotermă.
Rudele pacienților pot cere informații la 2 linii telefonice puse la dispoziție de DSU: 021.206.93.98 și 021.264.85.15
3 observații făcute de jurnalistul Florin Negruțiu:
1. „Ardem ca șobolanii în spitale”, i-a strigat cineva mai devreme lui Raed Arafat, care dădea declarații, alături de Vlad Voiculescu și Streinu Cercel, în fața spitalului în care a izbucnit incendiul. Cu această răbufnire de revoltă, conferința ad-hoc s-a încheiat.
2. Matei Balș este cel mai modern spital covid din România, cu rezultate mai bune în salvarea pacienților decât majoritatea celorlalte unități sanitare din țară. Faptul că focul a lovit aici, în cartierul general al războiului anticovid, zdruncină și mai tare încrederea unei populații care, după Piatra Neamț, a aflat că, dacă nu te omoară boala, te omoară spitalul.
3. Maternitatea Giulești, Colectiv, Piatra Neamț, Balș - ne revoltăm și uităm. Spitalele noastre, construite în anii 60, deși multe înainte, sunt demult uzate și depășite, oricât de mulți bani ai băga în ele. Când statul va construi primul spital de la zero care să corespundă tuturor normelor de securitate, doar atunci vom ieși din acest coșmar.
Surse G4media și Digi24, din cadrul anchetei: incendiul a pornit de la un reșou sau o aerotermă
Un reșou sau o aerotermă ar putea fi sursa incendiului, spun surse din cadrul anchetei citate de G4media și Digi24. Ulterior, o butelie de oxigen ar fi explodat, iar incendiul a cuprins salonul.
În decembrie anul trecut, Institutul Matei Balș a rămas fără căldură după o avarie la rețeaua primară din sectorul 2, la fel ca și Spitalul Colentina. Primarul Nicușor Dan a declarat la acel moment că în cazul Spitalului Colentina, directorul – prevenit de anunț – a acționat corespunzător, iar pacienții n-au rămas în frig, fiind utilizate aerul condiționat, caloriferele electrice etc. În cazul Spitalului Matei Balș, directorul de la acel moment, Adrian Streinu Cercel (actual parlamentar PSD) nu ar fi intervenit în niciun fel, deși fusese prevenit, susținea Nicușor Dan, scrie G4media.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
este o consecința directa a normativului de securitate la incendiu care nu tine cont de condițiile reale si care condamna la moarte grupele sociale vulnerabile, bolnavi, copii si persoane in vârsta, nimeni nu a reactionat dovedind cat de “creduli” suntem.
Tabelul 4.2.53 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 prevede ca pentru evacuarea bolnavilor din spitale sunt suficiente 45 secunde pe o distanta de 18 m. intr-o direcție.
Fara a fi specialist, cele 45 de secunde pentru a transfera un bolnav de pe oxigen pe un aparatul mobil de respirat (daca exista), cu transfuzia pusa, cu cel puțin 5 electrozi lipiți pe corp, de către 3 persoane, cate ar trebui sa fie in mod normal pe o secție de reanimare si a parcurge cu patul mobil 18 m., sunt practic imposibile. Daca intr-o rezerva de reanimare sunt doi bolnavi, al doilea este condamnat.
Vehicularea in mass media a echipării secțiilor ATI cu sprinklere este aberanta, deoarece este o măsura activa de stingere si nu de prevenire pentru ca intr-o secție ATI sunt f. multe aparate electrice si corpuri de iluminat care fiind, de regula, alimentate prin echipotentializarea rețelei electrice (adică nu sunt legate pe aceiași siguranța - scuze sunt convins ca stiati), după inundarea cu apa de la sprinklere cei care au scăpat de deflagrația exploziei vor muri sigur prin electrocutare împreuna cu salvatorii lor.
In mediile explozive se iau masuri de prevenire - ventilatoare antiex care pornesc automat prin detectoare de concentrație a gazului explosiv.
Ca măsura de protecție pasiva in astfel de cazuri sunt indicate încăperi mici (nu de 16 persoane) separate cu elemente de construcție masive antiex (beton pentru planșee si caramida de minim 25 cm. tencuita pentru pereți) si panouri de decompresie. Panourile de decompresie (a căror suprafața se calculează funcție de volumul încăperii protejate) sunt de regula in acest caz ochiurile de le ferestrele exterioare in care se montează un geam simplu care la explozie dirijează deflagrația spre exterior.
Din nefericire același neconcordante sunt si in cazul evacuării copiilor din școlile elementare.
Tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 face diferența la evacuare in doua direcții intre copii școlari din clasele elementare si cei preșcolari, chiar daca fizic si psihologic nu exista aceasta diferența, dar daca la grădinița sunt supravegheați de doua persoane care pot controla o grupa de maxim 20 de copii, la școala in clasa a I-a exista o singura persoana, învățătorul, care se descurca mai greu cu cei 30-36 de copii dintr-o clasa, evident mai mulți decât la grădinița, – deoarece copii mici in panica sunt ca si pui de găina, se strâng in jurul cloștii - ar trebui făcuta diferența in opinia mea după 10-11 ani.
Mai aberante sunt prevederile privind evacuarea persoanelor in vârsta care stabilesc prin tabelul 4.2.134 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 la clădiri de cult, unde utilizatorii sunt preponderent persoane in vârsta aceleași performante fizice de evacuare, 125 de secunde pe 50 de m. cu ale studenților tineri si sanatosi din invatamantul superior stabilit prin tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999.
Deci oricând se pot produce aceste tragedii la scoli si la biserici.
Dar iată, fie guvernele 'mneavoastră au înțeles comanda greșit și-n loc să construiască ceva pas cu pas, dau foc oamenilor din ... spital cu spital, fie ... chiar așa le-ați dat indicații.
De câte spitale în flăcări mai este nevoie pentru a vă opri din orele de dirigenție, cu care pierdeți timpul zilnic la Cotroceni (pentru a se certa într-un loc mai ferit de ochii populației) în loc să se apuce de treabă!?
Dacă nu știți până acum au ars 7 (ȘAPTE!) spitale, deja:
1. Piatra Neamț în noiembrie;
2. Spitalul CFR Cluj Napoca, tot noiembrie;
3. Spitalul Județean Târgu Mureș, secția ATI, în 4.12.2020,
4. Spitalul de Psihiatrie Socola, Iași pe 25.12.2020,
5. Spitalul de Psihiatrie Municipal din Roman pe 2.01.2021
6. Spitalul de Psihiatrie din Gătaia Timiș pe 5.01.2021
7. Matei Balș 29.01.2021.
Ăsta e progresul pe care îl urmăriți cu guvernele 'mneavoastră, de la 2 (DOUĂ!) spitale în flăcări pe lună în 2020, la 3 (TREI!) pe lună în 2021!?
sunt muta de durere ....Condoleante familiilor celor decedati!
N-ar fi singurul spital mai vechi. Dar prin alte părți s-a făcut modernizare. De mai multe ori chiar. Dar pentru asta trebuie să ai bani, un plan și să ai unde sa duci pacienții o vreme. Cum spitale au fost mereu prea puține și interesul pentru o asistență medicală de calitate spre zero, cum la noi " merge și așa ", avem astfel de evenimente nefericite. Dacă era măcar odată modernizat, spațiile pentru pacienți reduse, mai puține paturi, etc, acum n-ar mai fi fost o problemă uriașă.
Construcția unor spitale noi e costisitoare și o provocare imensă. Ca o casă: o amenajezi pe cea pe care o ai ori o darâmi și construiești alta? Dacă ai fi îngrijit-o și modernizat-o pe cea veche, o nouă rundă de modernizare e suportabilă. Dacă nu, stai în fața unui proiect grandios dar te iei cu mâinile de cap. Așa si aici.
Totul merge ceas.......
După incendiul de la Piatra Neamț a fost o analiza la președinte, și???
Nimic,
Lăsați guvernul pnl sa lucreze.....
Parchetul ar trebui să înceapă ancheta!!!!