Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Încet, încet se umple paharul. Până când contribuabilii vor fi exasperați de rateurile fiscului?

Odată la trei luni, când se încheie trimestrul, cade serverul ANAF spre disperarea miilor de contribuabili. Până aici nu este nimic nou, problema este că aceste căderi de server se repetă și nu există vreo milă față de contribuabilul care nu își depune la termen declarațiile fiscale, tocmai pentru că serverele ANAF nu funcționează.

În foarte multe cazuri s-a scos în evidență faptul că românii ar avea un comportament atipic la declararea impozitului. Foarte puțină lumea a spus că în realitate românii sunt printre cei mai corecți plătitori de taxe din Europa. 

Gradul de conformare voluntară ajunge la 80%, față de grade de conformare de 50-60% în alte state membre. Ideea e că foarte mulți sunt cinstiți și oropsiți de autorități, iar un număr redus produce prejudicii semnificative și din cauza acestora sunt afectați și acei contribuabili cinstiți, fie că sunt societăți, fie că sunt persoane fizice ce desfășoară activități independente. 

În mod evident, dacă tu, autoritatea statului, plătită din banii contribuabilului vrei să fii respectată, vrei să fii considerată un partener, atunci trebuie să te comporți ca un partener. Nu poți să anunți cu nonșalanță, cu câteva zile inainte de termenul de depunere a declarațiilor, că se face mentenanță tehnică. Suntem convinși că ele sunt necesare, dar ar fi bine să încerci să le programezi mai bine, pentru că și contribuabilii se străduie.

Viața contabilului din zilele noastre nu mai este nici pe departe ce a fost acum 10 ani. Nervii sunt la pământ, reglementările sunt făcute cu picioarele, interpretabile, iar sancțiunile sunt uriașe. Dacă tu ești un mic contribuabil și nu ai depus la termen o declarație, o să observi că amenda pentru această declarație este mai mare decât toate impozitele pe care le-ai fi datorat.

Niciodată Fiscul nu și-a asumat vreo responsabilitate. Dacă ceva nu a funcționat, și avem sute de cazuri când declarațiile sunt depuse, fie la ghișeu, fie electronic, dar nu sunt prelucrate, toate aceste nerealizări nu au fost însușite cu responsabilitate de instituția fiscală, ci au fost puse pe seama contribuabilului. Încet, încet se umple paharul. 

Până când acești contribuabili vor fi exasperați de rateurile fiscului?

Se spune des de la ANAF „știti, nu avem oameni”. Dar sunt 30.000, ce fac ei? S-a spus de atâtea ori, „dom'ne, nu sunt salarii bune”. Nu mai cred. Au fost salarii mici, dar în ultimul timp echipele de inspecție au uneori salariile mai mari decât ale contabililor șefi. Dacă luăm bugetul pe ultimii trei ani, o să vedem că sumele alocate pentru salarii nu sunt deloc mici, nu sunt nici pe departe comparabile cu așa-zisele rezultate. 

Dacă ne mai raportăm și la faptul că în instanță devine o cutumă ca ANAF să piardă procesele, atunci ne punem întrebarea unde este eficiența? Se împrumută statul la contribuabili să dea banii înapoi? Acesta nu mai este împrumut, este camată și ar trebui desființată prin lege.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult