Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Închipuiți-vă că apartamentul vostru e Siberia. Sunteți doar voi, frigul și întunericul...Trei soluții imaginare la criza cât se poate de reală a energiei

Hamsteri curent

Foto: Getty Images

S-au scumpit gazul și curentul. Apa de la robinet a ajuns la preț de Evian. Viața e grea. Vă vine să vă luați câmpii. Știu ce simțiți și tocmai d-aia mi-am pus mintea la contribuție ca să găsesc soluții de supraviețuire. Și am găsit.

Mai jos, trei metode excelente ca să mai reduceți din cheltuieli. O să-mi mulțumiți cu lacrimi în ochi.

Soluția Bear Grylls. Imaginați-vă că sunteți protagoniștii unui documentar despre tehnici de supraviețuire. Închipuiți-vă că apartamentul vostru e Siberia. Sunteți doar voi, frigul și întunericul. Debranșați-vă de la gaz și curent, pentru o experiență cât mai realistă. Gata, acum e întuneric și frig ca la nebuni. La început, stați în chiloți și maiou. Când simțiți că înnebuniți de anxietate și ger, începeți să alergați dintr-o cameră în alta. La început, cu pași mici, apoi măriți ritmul. O să vă loviți de pereți, mobilă, frigider și tocuri de ușă. O să urlați de durere, când veți da cu degetele mici de la picioare în mese, scaune și în muchiile zidurilor. 

La un moment dat, însă, vă veți obișnui. Vă veți încălzi, vă veți familiariza cu întunericul. Vi se vor dezvolta simțuri de care nu aveați habar. Veți înțelege cum vede bufnița și cum se încălzește șocâtele. Cum hibernează ursul și cum se învelește marmota. Dacă veți rezista în chiloți și maiou, veți face față oricărei încercări. Cine simte că are nevoie de o haină în plus, să o ia pe el, încercarea asta nu-i pentru toată lumea. Vă veți cunoaște mai bine membrii familiei, o să-i observați cum reacționează în situații critice. Veți petrece mai mult timp împreună, pentru că veți fi nevoiți să dormiți la grămadă, ca să nu degerați complet. În final, veți fi mult mai puternici. Da, mai murdari, mai sensibili la lumina soarelui, mai sălbăticiți un pic, cu degerături și pneumonie, dar mai puternici. Asta e tot ce contează. Ca să nu mai amintesc despre economiile fantastice pe care le veți face. Toți banii astfel strânși ar trebui să vă ofere noi perspective.

Cumpărați hamsteri. Băgați șoarecii într-o roată de alergat, conectați roata la un dinam și gata, aveți curent. Cu cât vă luați mai mulți hamsteri, cu atât aveți mai multă lumină în casă. În timp, puteți face un business din asta. Construirea unei ferme de hamsteri în apartament n-ar trebui să fie foarte complicată. Desființați dormitorul copilului, îl culcați p-ăla mic în debara, că nu moare, iar în spațiul astfel eliberat, băgați cât mai mulți hamsteri. Cine nu își permite hamsteri, poate prinde șobolani în subsolul blocului, pe care mai apoi îi poate aduce în casă. Aveți grijă ca în dormitor să băgați și femele, că altfel masculii se împerechează între ei și n-ați făcut nimic. Ideea e să sprijiniți reproducerea cu orice preț. Gândiți-vă la viitorul pui de șoarece ca la un viitor kilowat. Să zicem că după o vreme vă alegeți cu o sută de pui drăgălași. Nu vă lăcomiți, vindeți din ei vecinilor cu mai puțin spirit antreprenorial. La arătați cum să-i pună la treabă pe puișori. Așa se învață cu munca, de mici. Pentru un ban în plus, puteți vinde pachetul complet: șoarece – roată de alergat – dinam. Cine se simte în stare și are suficienți șoareci, poate amenaja o mini-centrală de scară. E simplu. Înălțați cada cu blocuri de BCA, aruncați toți șoarecii acolo, umpleți cada cu apă, instalați o roată de alergat de mari dimensiuni (să-i vedeți pe nebuni cu ce plăcere vor pedala) iar apoi, cu ajutorul unor cabluri trase pe fiecare etaj, puteți furniza energie electrică tuturor vecinilor. Deveniți, astfel, Enelul scării. Soluție ecologică, sustenabilă, de viitor. Ca să nu mai zic că veți ține și șoarecii în formă.

Dacă nu vă plac șoarecii, puteți face altceva. Dușuri comune. Vă strângeți șapte – opt inși de pe scara blocului, vă băgați cu toții în cabina de duș la unul dintre voi acasă și aia e. Puteți face chestia asta prin rotație. Avantaje: vă puteți spăla foarte ușor pe spate între voi; vă cunoașteți mai bine vecinii, încurajând astfel socializarea; aflați ultimele noutăți din bloc (cine gătește mereu macrou de se împute toată scara, de ce fac sex așa de zgomotos unii dintre locatari și ce pedepse ar merita norocoșii ăia șamd); puteți ține ședințele de asociație într-un mediu relaxant; scăpați de inhibiții; nu în ultimul rând, faceți economii masive la apă. Dacă vreți o experiență premium, încercați să faceți baie la comun. Chiar dacă se va produce un pic de înghesuială, efectele benefice sunt extraordinare. Cu un pic de dorință de a reuși, ar trebui să aveți loc cinci – șase inși într-o cadă de dimensiuni normale. Lucruri incredibile pot ieși din experiența asta. Succes!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta e articol de "think out of the box" sau cum se mai zice la mishtocareala? Ei, asta nu pot face cand dardai de frig.
    Dar din ce carti am citit, pot aminti cateva idei cum incalzeau oamenii casele acum sute de ani:
    -re compartimentare si camere mici.
    -O nevasta grasa. Bine, 2, si suficiente sa ajunga la fiecare siberian. Si votca.
    -Case sapate in pamant. Asa faceau iobagii acum 200 de ani. In pamant la o anumita adancime nu mai ingheata, vara e racoare, iarna cald. Colibe.
    -Mutat in grajd cu vacile. De la gunoi si de la caldura degajata de animale e ceva mai cald. Daca e grajdul facut bine, nu de mantuiala. Mai e nevoie si de niste votca in plus.
    -Bunicii mei aveau sobe de caramida+ teracota, ce tineau caldura si cateva ore si vara strangeau pt iarna: rumegus (modernele brickete cu rumegus presat si cu ceva adeziv inflamabil), facut tezica (am ratat asta), strans lemne uscate, resturi de porumb, cojile de nuci, etc aveau si lemne si carbuni achizitionat pt cativa ani dar nu cred ca articolul vrea solutii asa de simple
    -inuitii isi dublau pe interior peretii igloo-urilor cu blanuri. La fel si mongolii nomazi isi izolau iurta circulara, stiau ei ceva geometrie de isi faceau ceva circular. Acu' atatia ursi nu as putea sa vanez dar vreo 4 blanuri de oaie de facut un sac de dormit tot gasesc prin pod pe la tataia (daca nu le-o fi mancat moliile in ultimii 25 de ani de cand s-o prapadit).
    -Ceva mai modern vazui in Franta: instalatii de pompe de caldura, pompe de caldura din compost (frunze si resturi de copaci de foioase)
    -Izolatii hippioate la casa din lana de oaie, straturi de lemn/ lut/ paie etc. ce se mai poarta acum prin eco-home si alte case ecologice dar care nu au fost inventate peste noapte.
    -Celule fotovoltaice si panouri de incalzit apa si luat in sticle de apa calda in pat noaptea daca cele 2 siberience grase refuza cooperarea.
    -instalatii solare cu tuburi vidate si presurizate si boiler. Acum 10 ani in romania se dadeau certificate verzi pt asa ceva si acoperea peste juma din costuri


    Si acum vorbind serios, proiectarea casei e momentul de gandit termic - e cel mai eficient la efort/cost/rezultat. Acum aproape 10 ani cand am decis sa ne mutam, printre altele, am vizitat si o locuinta noua de 90mp2. Era aproape terminat dar nu era tras inca gazul si nici centrala de incalzire pusa, afara erau 3 gr si noaptea inghetase dar in interior erau 18-19 grade, aproape cat la mine acasa. In comparatie, aprt unde locuiam atunci, aprt vechi de 40 ani de o varsta cu mine si geamuri vechi, cu incalzire pornita, aveam 19-20 grade. Presupun ca locuinta respectiva incalzeste doar noptile, doar 2 luni pe an, doar daca scade sub -5 - 10grade ...
    • Like 0
  • Sau poate ar fi mai bine să lăsăm soluțiile imaginare și miștocăreala și să facem totul pentru implementarea soluției reale la problemă. Da, soluția reală există: pornirea nou-construitului gazoduct Nord Stream 2. Dacă în toată Europa ar ieși în stradă puhoaie de oameni care să impună autorităților europene și naționale să nu mai implementeze politicile Americii imperialiste, atât de nocive și de păguboase pentru UE și pentru toate statele membre în frunte cu Germania, și să acționeze în sfârșit în conformitate cu și în sprijinul intereselor UE, ale statelor membre și ale cetățenilor acestora, odată obiectivul atins, deci gazoductul pornit, toate prețurile se vor normaliza de la sine! În Germania, politicienii inteligenți și geniali ai Stângii, în frunte cu Gregor Gysi și Sahra Wagenknecht de la partidul DIE LINKE spun și scriu asta de o grămadă de vreme! Și e evident că au dreptate!
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      E greu' bre ..Ce spui matale ...Parca mai fezabila este varianta cu hamsteri ..
      • Like 2
    • @ Ovidiu Jurj
      Filbert check icon
      Daca rusii sint atit de generosi si ne dau gaz pe conducta, mi se pare de bun-simt sa le dam restu' Ucrainei, ca sa nu ramina Crimeea separata, toata Georgia si Moldova de dincolo si de dincoace de Prut, ca tot vrem sa se reuneasca partile iar Transnistria o au deja. Asta pentru inceput. Zic bine, gaspadin jurjevski?
      • Like 2
    • @ Ovidiu Jurj
      Sau poate ar fi mai bine să emigrezi în Rusia cu Gregor Gysi și Sahra Wagenknecht de la partidul DIE LINKE. Că oricum alți amatori nu sunt!
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult