Foto: Getty Images
S-au scumpit gazul și curentul. Apa de la robinet a ajuns la preț de Evian. Viața e grea. Vă vine să vă luați câmpii. Știu ce simțiți și tocmai d-aia mi-am pus mintea la contribuție ca să găsesc soluții de supraviețuire. Și am găsit.
Mai jos, trei metode excelente ca să mai reduceți din cheltuieli. O să-mi mulțumiți cu lacrimi în ochi.
Soluția Bear Grylls. Imaginați-vă că sunteți protagoniștii unui documentar despre tehnici de supraviețuire. Închipuiți-vă că apartamentul vostru e Siberia. Sunteți doar voi, frigul și întunericul. Debranșați-vă de la gaz și curent, pentru o experiență cât mai realistă. Gata, acum e întuneric și frig ca la nebuni. La început, stați în chiloți și maiou. Când simțiți că înnebuniți de anxietate și ger, începeți să alergați dintr-o cameră în alta. La început, cu pași mici, apoi măriți ritmul. O să vă loviți de pereți, mobilă, frigider și tocuri de ușă. O să urlați de durere, când veți da cu degetele mici de la picioare în mese, scaune și în muchiile zidurilor.
La un moment dat, însă, vă veți obișnui. Vă veți încălzi, vă veți familiariza cu întunericul. Vi se vor dezvolta simțuri de care nu aveați habar. Veți înțelege cum vede bufnița și cum se încălzește șocâtele. Cum hibernează ursul și cum se învelește marmota. Dacă veți rezista în chiloți și maiou, veți face față oricărei încercări. Cine simte că are nevoie de o haină în plus, să o ia pe el, încercarea asta nu-i pentru toată lumea. Vă veți cunoaște mai bine membrii familiei, o să-i observați cum reacționează în situații critice. Veți petrece mai mult timp împreună, pentru că veți fi nevoiți să dormiți la grămadă, ca să nu degerați complet. În final, veți fi mult mai puternici. Da, mai murdari, mai sensibili la lumina soarelui, mai sălbăticiți un pic, cu degerături și pneumonie, dar mai puternici. Asta e tot ce contează. Ca să nu mai amintesc despre economiile fantastice pe care le veți face. Toți banii astfel strânși ar trebui să vă ofere noi perspective.
Cumpărați hamsteri. Băgați șoarecii într-o roată de alergat, conectați roata la un dinam și gata, aveți curent. Cu cât vă luați mai mulți hamsteri, cu atât aveți mai multă lumină în casă. În timp, puteți face un business din asta. Construirea unei ferme de hamsteri în apartament n-ar trebui să fie foarte complicată. Desființați dormitorul copilului, îl culcați p-ăla mic în debara, că nu moare, iar în spațiul astfel eliberat, băgați cât mai mulți hamsteri. Cine nu își permite hamsteri, poate prinde șobolani în subsolul blocului, pe care mai apoi îi poate aduce în casă. Aveți grijă ca în dormitor să băgați și femele, că altfel masculii se împerechează între ei și n-ați făcut nimic. Ideea e să sprijiniți reproducerea cu orice preț. Gândiți-vă la viitorul pui de șoarece ca la un viitor kilowat. Să zicem că după o vreme vă alegeți cu o sută de pui drăgălași. Nu vă lăcomiți, vindeți din ei vecinilor cu mai puțin spirit antreprenorial. La arătați cum să-i pună la treabă pe puișori. Așa se învață cu munca, de mici. Pentru un ban în plus, puteți vinde pachetul complet: șoarece – roată de alergat – dinam. Cine se simte în stare și are suficienți șoareci, poate amenaja o mini-centrală de scară. E simplu. Înălțați cada cu blocuri de BCA, aruncați toți șoarecii acolo, umpleți cada cu apă, instalați o roată de alergat de mari dimensiuni (să-i vedeți pe nebuni cu ce plăcere vor pedala) iar apoi, cu ajutorul unor cabluri trase pe fiecare etaj, puteți furniza energie electrică tuturor vecinilor. Deveniți, astfel, Enelul scării. Soluție ecologică, sustenabilă, de viitor. Ca să nu mai zic că veți ține și șoarecii în formă.
Dacă nu vă plac șoarecii, puteți face altceva. Dușuri comune. Vă strângeți șapte – opt inși de pe scara blocului, vă băgați cu toții în cabina de duș la unul dintre voi acasă și aia e. Puteți face chestia asta prin rotație. Avantaje: vă puteți spăla foarte ușor pe spate între voi; vă cunoașteți mai bine vecinii, încurajând astfel socializarea; aflați ultimele noutăți din bloc (cine gătește mereu macrou de se împute toată scara, de ce fac sex așa de zgomotos unii dintre locatari și ce pedepse ar merita norocoșii ăia șamd); puteți ține ședințele de asociație într-un mediu relaxant; scăpați de inhibiții; nu în ultimul rând, faceți economii masive la apă. Dacă vreți o experiență premium, încercați să faceți baie la comun. Chiar dacă se va produce un pic de înghesuială, efectele benefice sunt extraordinare. Cu un pic de dorință de a reuși, ar trebui să aveți loc cinci – șase inși într-o cadă de dimensiuni normale. Lucruri incredibile pot ieși din experiența asta. Succes!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar din ce carti am citit, pot aminti cateva idei cum incalzeau oamenii casele acum sute de ani:
-re compartimentare si camere mici.
-O nevasta grasa. Bine, 2, si suficiente sa ajunga la fiecare siberian. Si votca.
-Case sapate in pamant. Asa faceau iobagii acum 200 de ani. In pamant la o anumita adancime nu mai ingheata, vara e racoare, iarna cald. Colibe.
-Mutat in grajd cu vacile. De la gunoi si de la caldura degajata de animale e ceva mai cald. Daca e grajdul facut bine, nu de mantuiala. Mai e nevoie si de niste votca in plus.
-Bunicii mei aveau sobe de caramida+ teracota, ce tineau caldura si cateva ore si vara strangeau pt iarna: rumegus (modernele brickete cu rumegus presat si cu ceva adeziv inflamabil), facut tezica (am ratat asta), strans lemne uscate, resturi de porumb, cojile de nuci, etc aveau si lemne si carbuni achizitionat pt cativa ani dar nu cred ca articolul vrea solutii asa de simple
-inuitii isi dublau pe interior peretii igloo-urilor cu blanuri. La fel si mongolii nomazi isi izolau iurta circulara, stiau ei ceva geometrie de isi faceau ceva circular. Acu' atatia ursi nu as putea sa vanez dar vreo 4 blanuri de oaie de facut un sac de dormit tot gasesc prin pod pe la tataia (daca nu le-o fi mancat moliile in ultimii 25 de ani de cand s-o prapadit).
-Ceva mai modern vazui in Franta: instalatii de pompe de caldura, pompe de caldura din compost (frunze si resturi de copaci de foioase)
-Izolatii hippioate la casa din lana de oaie, straturi de lemn/ lut/ paie etc. ce se mai poarta acum prin eco-home si alte case ecologice dar care nu au fost inventate peste noapte.
-Celule fotovoltaice si panouri de incalzit apa si luat in sticle de apa calda in pat noaptea daca cele 2 siberience grase refuza cooperarea.
-instalatii solare cu tuburi vidate si presurizate si boiler. Acum 10 ani in romania se dadeau certificate verzi pt asa ceva si acoperea peste juma din costuri
Si acum vorbind serios, proiectarea casei e momentul de gandit termic - e cel mai eficient la efort/cost/rezultat. Acum aproape 10 ani cand am decis sa ne mutam, printre altele, am vizitat si o locuinta noua de 90mp2. Era aproape terminat dar nu era tras inca gazul si nici centrala de incalzire pusa, afara erau 3 gr si noaptea inghetase dar in interior erau 18-19 grade, aproape cat la mine acasa. In comparatie, aprt unde locuiam atunci, aprt vechi de 40 ani de o varsta cu mine si geamuri vechi, cu incalzire pornita, aveam 19-20 grade. Presupun ca locuinta respectiva incalzeste doar noptile, doar 2 luni pe an, doar daca scade sub -5 - 10grade ...