Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Închisoarea lui Dragnea

Liviu Dragnea, secție

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Când ai mijloacele viitorului să monitorizezi în timp real prezența la alegeri, dar plătești „gardieni” ca să afli ce oameni participă la vot, e ca și cum ai urmări internauții cu calul, ai fugări biții cu arcanul și te-ai păzi de atacuri malițioase, punând strategic santinele pe firewall. Ești, pur și simplu, în altă epocă! Nimeni nu-și imagina că în era Internetului cu viteza luminii, când orice om ar fi trebuit să poată alege liber, prin mijloace electronice, indiferent unde s-ar fi aflat pe harta globului, tu ții captiv poporul la coadă ore în șir ca atunci când, înlănțuiți, prizonierii fără drepturi așteptau îndurare de la noul stăpân. Dar, nu! Noi n-am trăit în era noastră. 

Am fost aruncați într-un tărâm al făgăduinței de jur împrejurul căruia s-au ridicat ca-n lumea inocentului Pink ziduri. Cu fiecare ordonanță de grațiere, cu toate încercările de amnistie a faptelor de corupție, cu fiecare proiect de eliberare a deținuților sau micșorare de pedepse din legile penale, s-a mai pus câte o cărămidă la temnița noastră. Brațele ridicate liber în Parlament de aleșii poporului au încătușat rând pe rând mâinile cu care cetățenii sperau că-și vor construi țara. Vocile celor care au crezut că sunt în sfârșit liberi să-și strige ideile vizionare, să vină cu proiecte inovatoare de așezări și de drumuri, care să ne conecteze la vastele lumi ale viitorului, au fost acoperite de megafoane ce-au trâmbițat succesul orânduirii înfăptuite și șansa tuturor de a admira la orizont ziduri! O, ce măreață construcție, această închisoare în care am fost încarcerați cu toții: simpatizanți ai lor, opozanți, oameni creduli, ignoranți și cugetători liberi! Cu toții am fost împinși ușor, ușor în pușcăria din care el voia să scape!

Am ajuns să întruchipăm, astfel, cea mai mare frică a unui singur om: pușcăria. Când înțelegi că zidul ți-e carceră, nu casă, că ușile n-au chei, doar lacăte și zăbrele, că ferestrele aruncă lumină printre gratii și singurul drum pe care-l poți face e să te lovești la nesfârșit de perete, începi să-ți pregătești ca Edmon Dantes un plan evadare. Asta s-a întâmplat cu noi, pe 26 mai. O mare evadare. Oamenii au căutat cu orice mijloace o cale de ieșire și, după ce au fost îngenuncheați cu scuturi, gaze și bastoane, au continuat prin beznă să-și facă singuri alta. Au scrijelit plăcuțe suedeze, reinventând disperați coduri de limbaj și au început să-și dea mesaje în „rețele paralele”. Vocile autentice, pe care le credeam stinse, s-au viralizat rapid, strigătele sincere au trecut dintr-o celulă în alta, au străpuns pereții și au făcut breșe prin care oamenii să se poată strecura. Apoi, au scurmat ca fiarele pământul în căutarea unei guri de aer, au escaladat zidul, iar ieri, au ieșit din bule!

În spatele zidului, din ce în ce mai singur, Marele Stăpân, care-a călcat ca un satrap în picioare drepturile și libertățile noastre, nu mai are nevoie de sentință. A așteptat verdictul prea mult, a săpat prea adânc la temelia acestui plan și s-a chinuit să facă prea înalt zidul. Știe sentința deja. Cum nu e groapă să o sapi altuia, fără să cazi singur în ea, tot așa, nu e vreo pușcărie între gratiile căreia să vrei să arunci viitorul oamenilor liberi și să nu rămâi tu definitiv acolo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesanta paralela cu The Wall... Poate reusim sa ne aducem si baietii acasa (Bring the Boys Back Home).
    Oricum, fetele mele vor creste ascultand Pink Floyd si U2, nu manele psdiste.

    Ma inclin.
    • Like 0
  • Te comentez draga Liana Alexandru din motive rationale care tin numai de tine. Trebuie sa multumim mass-mediei romanesti de spectaculoasa transformare a personajului nostru in "cel mai iubit dintre pamanteni "...controversa tot la realizari mediatice o trecem. #alamiorita ( iute ne unflam iute ne desumflam ) mai ales cand va trebui sa contabilizam pagubele si sa mai iesim si pe profit.
    • Like 1
  • Scriitură înaltă, autor pe măsură !
    • Like 1
  • Felicitări pentru articol!
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Cam puțin?Și cu prejudiciu cum rămâne?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult