Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Închisoarea lui Dragnea

Liviu Dragnea, secție

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Când ai mijloacele viitorului să monitorizezi în timp real prezența la alegeri, dar plătești „gardieni” ca să afli ce oameni participă la vot, e ca și cum ai urmări internauții cu calul, ai fugări biții cu arcanul și te-ai păzi de atacuri malițioase, punând strategic santinele pe firewall. Ești, pur și simplu, în altă epocă! Nimeni nu-și imagina că în era Internetului cu viteza luminii, când orice om ar fi trebuit să poată alege liber, prin mijloace electronice, indiferent unde s-ar fi aflat pe harta globului, tu ții captiv poporul la coadă ore în șir ca atunci când, înlănțuiți, prizonierii fără drepturi așteptau îndurare de la noul stăpân. Dar, nu! Noi n-am trăit în era noastră. 

Am fost aruncați într-un tărâm al făgăduinței de jur împrejurul căruia s-au ridicat ca-n lumea inocentului Pink ziduri. Cu fiecare ordonanță de grațiere, cu toate încercările de amnistie a faptelor de corupție, cu fiecare proiect de eliberare a deținuților sau micșorare de pedepse din legile penale, s-a mai pus câte o cărămidă la temnița noastră. Brațele ridicate liber în Parlament de aleșii poporului au încătușat rând pe rând mâinile cu care cetățenii sperau că-și vor construi țara. Vocile celor care au crezut că sunt în sfârșit liberi să-și strige ideile vizionare, să vină cu proiecte inovatoare de așezări și de drumuri, care să ne conecteze la vastele lumi ale viitorului, au fost acoperite de megafoane ce-au trâmbițat succesul orânduirii înfăptuite și șansa tuturor de a admira la orizont ziduri! O, ce măreață construcție, această închisoare în care am fost încarcerați cu toții: simpatizanți ai lor, opozanți, oameni creduli, ignoranți și cugetători liberi! Cu toții am fost împinși ușor, ușor în pușcăria din care el voia să scape!

Am ajuns să întruchipăm, astfel, cea mai mare frică a unui singur om: pușcăria. Când înțelegi că zidul ți-e carceră, nu casă, că ușile n-au chei, doar lacăte și zăbrele, că ferestrele aruncă lumină printre gratii și singurul drum pe care-l poți face e să te lovești la nesfârșit de perete, începi să-ți pregătești ca Edmon Dantes un plan evadare. Asta s-a întâmplat cu noi, pe 26 mai. O mare evadare. Oamenii au căutat cu orice mijloace o cale de ieșire și, după ce au fost îngenuncheați cu scuturi, gaze și bastoane, au continuat prin beznă să-și facă singuri alta. Au scrijelit plăcuțe suedeze, reinventând disperați coduri de limbaj și au început să-și dea mesaje în „rețele paralele”. Vocile autentice, pe care le credeam stinse, s-au viralizat rapid, strigătele sincere au trecut dintr-o celulă în alta, au străpuns pereții și au făcut breșe prin care oamenii să se poată strecura. Apoi, au scurmat ca fiarele pământul în căutarea unei guri de aer, au escaladat zidul, iar ieri, au ieșit din bule!

În spatele zidului, din ce în ce mai singur, Marele Stăpân, care-a călcat ca un satrap în picioare drepturile și libertățile noastre, nu mai are nevoie de sentință. A așteptat verdictul prea mult, a săpat prea adânc la temelia acestui plan și s-a chinuit să facă prea înalt zidul. Știe sentința deja. Cum nu e groapă să o sapi altuia, fără să cazi singur în ea, tot așa, nu e vreo pușcărie între gratiile căreia să vrei să arunci viitorul oamenilor liberi și să nu rămâi tu definitiv acolo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesanta paralela cu The Wall... Poate reusim sa ne aducem si baietii acasa (Bring the Boys Back Home).
    Oricum, fetele mele vor creste ascultand Pink Floyd si U2, nu manele psdiste.

    Ma inclin.
    • Like 0
  • Te comentez draga Liana Alexandru din motive rationale care tin numai de tine. Trebuie sa multumim mass-mediei romanesti de spectaculoasa transformare a personajului nostru in "cel mai iubit dintre pamanteni "...controversa tot la realizari mediatice o trecem. #alamiorita ( iute ne unflam iute ne desumflam ) mai ales cand va trebui sa contabilizam pagubele si sa mai iesim si pe profit.
    • Like 1
  • Scriitură înaltă, autor pe măsură !
    • Like 1
  • Felicitări pentru articol!
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Cam puțin?Și cu prejudiciu cum rămâne?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult