Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Incident într-o aeronavă TAROM: O familie a fost evacuată cu forța. Explicațiile companiei

Incident TAROM

(Foto captura video)

Scandal la bordul unei aeronave TAROM. O familie din Maroc a fost evacuată pe 17 iulie din avion de către agenții de securitate ai aeroportului, după ce femeia ar fi scuipat și jignit o stewardeză care o rugase să elibereze locul din zona ieșirii de urgență și să se așeze pe locurile trecute pe bilete.

Compania aeriană precizează vineri într-un comunicat că regretă incidentul și adaugă că echipajul a acționat pentru respectarea normelor de „sigurantă și securitate”. 

În haosul creat, după ce comandantul aeronavei a decis evacuarea familiei, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Comunicatul TAROM:

„Referitor la debarcarea pasagerei înainte de zborul spre Cairo, facem următoarele precizări: regretăm cele intâmplate, dar nu putem să nu respectăm reglementările europene sau permite unui pasager să pună în pericol siguranţa şi securitatea celorlalţi pasageri.

Ieşirile de urgenţă sunt folosite pentru situaţii care cer evacuarea aeronavei în cel mai scurt timp. Prin urmare, pasagerii care stau lângă acestea trebuie să vorbească limba engleză sau română, să asiste echipajul de cabină în timpul unei evacuări de urgenţă, să înţeleagă comenzile şi să ofere informaţii echipajului şi celorlalţi pasageri în timpul evacuării, să fie apţi fizic pentru a putea deschide ieşirea de urgenţă şi asista ceilalţi în timpul unei evacuări, să evalueze zona şi să îşi dorească să îi ajute pe ceilalti pasageri să se îndepărteze de aeronavă. Acestor pasageri li se face un briefing special înainte de zbor, care trebuie înteles.

În cazul de faţă, pasagera nu putea înţelege sau vorbi nici română, nici engleză, locul nu-i fusese alocat şi a refuzat să se identifice. Bagajele personale au fost depozitate sub scaunul din faţă, lucru interzis. Echipajul de cabină a acţionat conform procedurilor şi a rugat-o să se mute pe un alt loc. Pasagera nu a avut o atitudine adecvată (a scuipat echipajul de cabină) şi au fost chemaţi agenţii de securitate. Cu siguranţă nimeni nu-şi doreşte să-şi înceapă ziua de muncă scuipat, doar pentru că solicită ca regulile de securitate să fie respectate. Lipsa cooperării cu echipajul de cabină la sol poate degenera în timpul zborului şi nu dorim să ne asumăm riscuri inutile şi aterizări de urgenţă. Medicii chemaţi nu au identificat probleme medicale deosebite. Pentru călătorii liniştite şi sigure, vă rugăm să respectaţi echipajul şi ceilalţi pasageri. Vă mulţumim pentru înţelegere!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Arabii sunt invatati sa faca ce vor si se simt deja stapani in Europa. Intrebati-va ce s-ar fi intamplat daca refuzau sa se supuna regulamentelor intr-un avion de-al lor! Insa acolo nu indraznesc pentru ca nu sunt "discriminati"!
    • Like 0
  • Bravo echipajului de la Tarom sincere felicitări echipelor de intervenție. Bravo piloților și echipajului de la bord .Da pina cind sa fim e
    Echipați și jigniți? Nu trăim în lumea a treia .Suntem o țară europeană. Cu oameni și specialiști minunați. Piloții sunt îngerii care au grijă de siguranta noastră acolo sus ca sa ajungem cu bine la destinație. Si asa se intimpla destule accidente aviatice .Trebuie sa ne invatam sa ii respectam .Inca odata sincere felicitari din partea mea .

    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult