Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Indignare după ce premierul Tudose a spus că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”

Românii e deștepți - premierul Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a făcut, la România TV, o afirmație care a provocat consternare. Vorbind despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), Tudose a spus: „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat afirmația premierului, care a provocat indignare în spațiul public. „Răspunde domnul Tudose: vă spânzur dacă ridicați steagul secuiesc. Dacă ar fi încălcată Constituția, dacă ar fi încălcate legile țării prin arborarea unui drapel, asta se rezolvă prin spânzurare? Se rezolvă de către organele statului, conform legii, se face anchetă, există tribunal, justiție. Cum adică vine premierul și spune: vă spânzur eu pe toți? Așa ceva n-am auzit nici în ultimii ani ai lui Ceaușescu, când se bătea monedă foarte mult pe ruși și pe maghiari. Ca să acoperi situația internă, se bătea monedă pe dorința maghiarilor de a ne lua Ardealul și a rușilor de a intra peste noi. Nu știu unde o să ducă domnul Tudose această guvernare după o asemenea declarație. Mă întreb ce parteneriat, ce discuții mai poate avea în Europa domnul prim-ministru al României după o asemenea declarație. Dânsul nu gândește?”, a spus jurnalistul la postul Digi24.

Ambasadorul României la Budapesta, convocat de MAE ungar

După declarația lui Mihai Tudose, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat vineri dimineață la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, consideră că declaraţia premierului Mihai Tudose privind autonomia Ţinutului Secuiesc este absolut inacceptabilă, nedemnă de valorile europene şi de secolul XXI, scrie News.ro.

„Ungaria consideră că, în mod evident şi fără echivoc, Guvernul României, respectiv prim-ministrul trebuie să rezolve cât mai curând posibil această situaţie”, a afirmat șeful diplomației maghiare. „În interesul comunităţii maghiare care trăieşte în România, obiectivul Ungariei este în continuare acela de a avea cu România o relaţie echilibrată, calmă, cumpănită, bazată pe respect reciproc, dar fără îndoială, această declaraţie nu vine în niciun fel în întâmpinarea acestei dorinţe”, a adăugat el.

“A ameninţa fizic, a ameninţa cu executarea pe altul, pe alţii, şi mai ales o întreagă comunitate etnică, este absolut inacceptabil”, a spus Péter Szijjártó.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  O exprimare total nefericita a dus la o inflamare fara rost si aproape fara precedent.Steagul secuiesc este o emblema regionala si NU statala.Aceeasi semnificatie o are steagul Moldovei, de exemplu, sau steagul Steaua(pardon, FSCB).OK, pe institutii nu, sau poate da, alaturi de steagul romanesc.Cand omul vorbeste (prea)mult, ajunge sa scoata pe gura vrute si mai ales nevrute!Si mai ales, un prim ministru ar trebui sa foloseasca limbajul diplomatic,(care de altfel de asta exista) nu cel suburban.Vad pe atatia care se umfla in pene mai ceva ca curcanii, debitand declaratii pro-romanesti si anti-maghiare mai dihai ca Vadim Tudor, Dumnezeu sa-l odihneasca.Pai, dlor, in acele judete populatia e predominant maghiara, asta e realitatea, indiferent daca ne place sau nu.Relatiile romano-maghiare au fost totdeauna condimentate de pusee nationaliste, de ambele parti.Si daca situatia e asa delicata, mai exista si "64 Comitate"(da, exista, asta este, organizatii extremiste au fost mereu si vor fi) mai vine si dl Tudose sa arunce gaz peste foc!In loc de conflict, ce-ar fi sa alegem traiul in buna pace, cum de altfel oamenii de acolo si fac?
  • Like 0
 • De acord cu opinia d-lui C.T. Popescu!
  • Like 0
 • Imensa inflamare dupa declaratia privind autonomia comunitatii maghiare.... Se aminteste "martie 1990", uitandu-se ca "acolo si atunci", a avut loc o reusita manifestare securista care dorea deturnarea atentiei de la alegerile ce veneau si transformarea securitatii in SRI. De asemenea, se face "eterna si fascinanta" confuzie intre "autonomie" si "independenta" !
  Atata vreme cat nu se gaseste un partener inteligent si calm, care sa fie capabil de o judecata rationala si de dialog, nici Romania nu are sanse de a se integra intr-o Europa in care libertatea sa fie valoarea principala.
  • Like 1
 • Daca tot sa deschis subiectul asta pe republica.ro atunci poate ar trebui si cred ca este absolut necesar pt o buna informare, sa fie prezentate (prin prisma celui care va scrie un articol despre asta) declaratiile ambelor parti. Ca nici partea ungara nu e mai cu mot ca partea romana; prea s-au inflamat partea ungara la declaratiile cam la misto a dl prim-ministru. Ce e si mai ciudat ca dl presedinte in afara de o declaratie anti-autonomie pe baza constitutiei altceva nimic si poate dl presedinte considera ca in cazul asta SRI-ul trebuie sa isi faca datoria !
  • Like 0
 • Dar ei, dacă le iese jocul, cam ce credeți că vor face "valahilor împuțiți", ( nu știu cum se spune in ungurește), dar știu că așa ne spun ei și așa au mai procedat. Vezi istoria. Chiar și recent, în 1990 martie. Oare se poate uita?!
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Cand vrei sa fii neaparat si permanent incruntatul natiunii, ti se incetoseaza privirea, nu mai vezi intreaga declaratie, intri in sevraj si exagerezi. Nu-l agreez pe Tudose, nici PSD-ul, probabil ca nu e chiar cel mai inzestrat orator. E doar o formulare nefericita..
  • Like 3
 • "Dansul nu gandeste?" Hahaha cea mai simpatica intrebare! Psd ul nu are membri care sa gandeasca. Doar sefii isi gandesc viitorul lor si al familiilor lor. Tocmai asta-i caracteristica de baza a psd-ilor : lipsa gandirii proprii! Altfel , nu se califica . Si mai pregnanta pe timpul marelui conducator Dragnea!
  p.s. Fata lui Tudose nu a fost conceputa pentru gandit, sa fim seriosi! Ea exprima exact ceea ce este! El, Tudose. ;) Ca si Carmen Dan. Unu' pe fata, unu' pe dos! :)
  • Like 1
 • Dintr-o data o dam in corectitudine politica... dublul discurs a avut sorginte pe plaiurile astea nu prin vest.
  Maghiarii semneaza tot felul de protocoale sa-si atinga scopul de a rupe tara si nea' caisa asta al nostru de prim-sinistru ar trebui sa-i aplaude sau doarma ca altii in Cotroceni.
  Dupa cate mizerii au facut, o amenintare voalata cu spanzuratoarea pare un payback echitabil ar spune multi, la fel cum multi altii, orbiti de noua forma de nazism, cea de politically correctness si de dorinta de a fi parte din trend, vor spune invers.
  • Like 3
 • spuzaru check icon
  Asta se intimpla cind parlamentul si guvernul Romaniei au un aer de gara - nimeni nu stie cit va sta in acel scaun si oricum li se cere "decit" sa ii serveasca pe mai marii PSD-ului. Decenta, responsabilitatea afirmatiilor facute, nu au nici o valoare in mintea lor, cita e si aia...
  • Like 0


Îți recomandăm

Irina și Tudor Panait

„Câmpul deschis miroase a lavandă permanent atunci când adie vântul. Îmi amintesc mai ales senzația din primii ani: mergeam pe tractor, eram cu câinele și copiii și mai lucram puțin la teren. Era foarte relaxant”, spune Tudor Panait.

Citește mai mult

Oameni in biserica

De ce toți oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Atenție, am adăugat „întâlnit” pentru că sunt convinsă că există și oameni care merg la biserică de bună credință. Doar că nu i-am văzut eu încă. ( Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Elevi la școala de valori

„Elevii nu sunt nici pe departe utilizatori avizați de tehnologie, pentru că, în cercetările noastre, i-am întrebat foarte mult ce fac pe internet și i-am întrebat și despre zona de informare și lectură. Primele două surse erau Wikipedia și un site de referate, ceea ce îmi arată că ei nu știu unde să caute. Au acces la o tonă de informații și instrumente educaționale online, dar ei nu știu unde să le caute”, spune Corina Seler.

Citește mai mult

Casa UNESCO

Acasă are sute de fotografii care arată cum a fost casa înainte. A încercat să păstreze tot ce se putea păstra. Cu pasiune și dăruire a reușit să renoveze casa cu o istorie de peste 200 de ani, fără să îi distrugă farmecul, și totodată să aibă tot confortul modern. (Foto: Facebook/Stela Onuț)

Citește mai mult

companie - angajat

Zilele astea domnul Ionescu a aflat de la televizor că statul vrea să dea o amnistie fiscală. I-a picat cerul pe cap. Cum? Adică el a fost fraier că s-a spetit să plătească tot, la timp, până la ultimul leuț, ba s-a mai și îndatorat la bancă, iar „șmecherii” de la stat și de la privat vor fi iertați de miliarde bune. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult