Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Indignare după ce premierul Tudose a spus că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”

Românii e deștepți - premierul Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a făcut, la România TV, o afirmație care a provocat consternare. Vorbind despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), Tudose a spus: „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat afirmația premierului, care a provocat indignare în spațiul public. „Răspunde domnul Tudose: vă spânzur dacă ridicați steagul secuiesc. Dacă ar fi încălcată Constituția, dacă ar fi încălcate legile țării prin arborarea unui drapel, asta se rezolvă prin spânzurare? Se rezolvă de către organele statului, conform legii, se face anchetă, există tribunal, justiție. Cum adică vine premierul și spune: vă spânzur eu pe toți? Așa ceva n-am auzit nici în ultimii ani ai lui Ceaușescu, când se bătea monedă foarte mult pe ruși și pe maghiari. Ca să acoperi situația internă, se bătea monedă pe dorința maghiarilor de a ne lua Ardealul și a rușilor de a intra peste noi. Nu știu unde o să ducă domnul Tudose această guvernare după o asemenea declarație. Mă întreb ce parteneriat, ce discuții mai poate avea în Europa domnul prim-ministru al României după o asemenea declarație. Dânsul nu gândește?”, a spus jurnalistul la postul Digi24.

Ambasadorul României la Budapesta, convocat de MAE ungar

După declarația lui Mihai Tudose, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat vineri dimineață la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, consideră că declaraţia premierului Mihai Tudose privind autonomia Ţinutului Secuiesc este absolut inacceptabilă, nedemnă de valorile europene şi de secolul XXI, scrie News.ro.

„Ungaria consideră că, în mod evident şi fără echivoc, Guvernul României, respectiv prim-ministrul trebuie să rezolve cât mai curând posibil această situaţie”, a afirmat șeful diplomației maghiare. „În interesul comunităţii maghiare care trăieşte în România, obiectivul Ungariei este în continuare acela de a avea cu România o relaţie echilibrată, calmă, cumpănită, bazată pe respect reciproc, dar fără îndoială, această declaraţie nu vine în niciun fel în întâmpinarea acestei dorinţe”, a adăugat el.

“A ameninţa fizic, a ameninţa cu executarea pe altul, pe alţii, şi mai ales o întreagă comunitate etnică, este absolut inacceptabil”, a spus Péter Szijjártó.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  O exprimare total nefericita a dus la o inflamare fara rost si aproape fara precedent.Steagul secuiesc este o emblema regionala si NU statala.Aceeasi semnificatie o are steagul Moldovei, de exemplu, sau steagul Steaua(pardon, FSCB).OK, pe institutii nu, sau poate da, alaturi de steagul romanesc.Cand omul vorbeste (prea)mult, ajunge sa scoata pe gura vrute si mai ales nevrute!Si mai ales, un prim ministru ar trebui sa foloseasca limbajul diplomatic,(care de altfel de asta exista) nu cel suburban.Vad pe atatia care se umfla in pene mai ceva ca curcanii, debitand declaratii pro-romanesti si anti-maghiare mai dihai ca Vadim Tudor, Dumnezeu sa-l odihneasca.Pai, dlor, in acele judete populatia e predominant maghiara, asta e realitatea, indiferent daca ne place sau nu.Relatiile romano-maghiare au fost totdeauna condimentate de pusee nationaliste, de ambele parti.Si daca situatia e asa delicata, mai exista si "64 Comitate"(da, exista, asta este, organizatii extremiste au fost mereu si vor fi) mai vine si dl Tudose sa arunce gaz peste foc!In loc de conflict, ce-ar fi sa alegem traiul in buna pace, cum de altfel oamenii de acolo si fac?
  • Like 0
 • De acord cu opinia d-lui C.T. Popescu!
  • Like 0
 • Imensa inflamare dupa declaratia privind autonomia comunitatii maghiare.... Se aminteste "martie 1990", uitandu-se ca "acolo si atunci", a avut loc o reusita manifestare securista care dorea deturnarea atentiei de la alegerile ce veneau si transformarea securitatii in SRI. De asemenea, se face "eterna si fascinanta" confuzie intre "autonomie" si "independenta" !
  Atata vreme cat nu se gaseste un partener inteligent si calm, care sa fie capabil de o judecata rationala si de dialog, nici Romania nu are sanse de a se integra intr-o Europa in care libertatea sa fie valoarea principala.
  • Like 1
 • Daca tot sa deschis subiectul asta pe republica.ro atunci poate ar trebui si cred ca este absolut necesar pt o buna informare, sa fie prezentate (prin prisma celui care va scrie un articol despre asta) declaratiile ambelor parti. Ca nici partea ungara nu e mai cu mot ca partea romana; prea s-au inflamat partea ungara la declaratiile cam la misto a dl prim-ministru. Ce e si mai ciudat ca dl presedinte in afara de o declaratie anti-autonomie pe baza constitutiei altceva nimic si poate dl presedinte considera ca in cazul asta SRI-ul trebuie sa isi faca datoria !
  • Like 0
 • Dar ei, dacă le iese jocul, cam ce credeți că vor face "valahilor împuțiți", ( nu știu cum se spune in ungurește), dar știu că așa ne spun ei și așa au mai procedat. Vezi istoria. Chiar și recent, în 1990 martie. Oare se poate uita?!
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Cand vrei sa fii neaparat si permanent incruntatul natiunii, ti se incetoseaza privirea, nu mai vezi intreaga declaratie, intri in sevraj si exagerezi. Nu-l agreez pe Tudose, nici PSD-ul, probabil ca nu e chiar cel mai inzestrat orator. E doar o formulare nefericita..
  • Like 3
 • "Dansul nu gandeste?" Hahaha cea mai simpatica intrebare! Psd ul nu are membri care sa gandeasca. Doar sefii isi gandesc viitorul lor si al familiilor lor. Tocmai asta-i caracteristica de baza a psd-ilor : lipsa gandirii proprii! Altfel , nu se califica . Si mai pregnanta pe timpul marelui conducator Dragnea!
  p.s. Fata lui Tudose nu a fost conceputa pentru gandit, sa fim seriosi! Ea exprima exact ceea ce este! El, Tudose. ;) Ca si Carmen Dan. Unu' pe fata, unu' pe dos! :)
  • Like 1
 • Dintr-o data o dam in corectitudine politica... dublul discurs a avut sorginte pe plaiurile astea nu prin vest.
  Maghiarii semneaza tot felul de protocoale sa-si atinga scopul de a rupe tara si nea' caisa asta al nostru de prim-sinistru ar trebui sa-i aplaude sau doarma ca altii in Cotroceni.
  Dupa cate mizerii au facut, o amenintare voalata cu spanzuratoarea pare un payback echitabil ar spune multi, la fel cum multi altii, orbiti de noua forma de nazism, cea de politically correctness si de dorinta de a fi parte din trend, vor spune invers.
  • Like 3
 • spuzaru check icon
  Asta se intimpla cind parlamentul si guvernul Romaniei au un aer de gara - nimeni nu stie cit va sta in acel scaun si oricum li se cere "decit" sa ii serveasca pe mai marii PSD-ului. Decenta, responsabilitatea afirmatiilor facute, nu au nici o valoare in mintea lor, cita e si aia...
  • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult